منو

انواع روش های درمان مفصل پای شارکو

پای شارکو یک بیماری است که بر استخوان ها، مفاصل و بافت های نرم پا و مچ پا تاثیر می گذارد. در بیماری مفصل شارکو استخوان ها ضعیف شده و به راحتی می شکنند در این مقاله با این بیماری بیشتر آشنا می شوید.


پای شارکو چیست؟

پای شارکو یک بیماری است که بر استخوان ها، مفاصل و بافت های نرم پا و مچ پا تاثیر می گذارد. در پای شارکو استخوان ها ضعیف شده و به راحتی می شکنند یا مفصل های پا یا مچ پا، دچار در رفتگی می شوند.

اگر بیماری مفصل شارکو در مراحل اولیه درمان نشود، مفصل پا از بین رفته و در نهایت پا شکل طبیعی خود را از دست می دهد. تغییر شکل پا باعث ایجاد زخم در پا می شود. وجود زخم رو باز در پایی که تغییر شکل یافته، ممکن است باعث عفونت و قطع عضو گردد.

مفصل شارکو (مفصل نوروپاتیک) چیست؟

بیماری مفصلی نوروپاتیک یا مفصل شارکو (Charcot’s Disease) یک عارضه پیچیده دیابت و نوروپاتی است  که اثرات مخرب آن روی پا و مچ پا تاثیر می گذارد. . تشخیص به موقع برای جلوگیری از آسیب و قطع عضو، نقش مهمی دارد. هنگامی که بیماری مفصل شارکو به موقع تشخیص داده شود، ممکن است بتوان آن را از طریق روش‌های درمانی محافظه‌ کارانه درمان کرد. در موارد دیگر، عمل جراحی ممکن است ضروری باشد.

چه افرادی به پای شارکو مبتلا می شوند؟

پای شارکو در افرادی ایجاد می شود که مبتلا به نوروپاتی محیطی هستند. نوروپاتی محیطی مشکلی است که در آن اعصاب پایین پا و مچ پا آسیب دیده است. این آسیب باعث از بین رفتن حس پاها می شود.

علت ابتلا به نوروپاتی محیطی

دیابت یکی از مهم ترین علت های ابتلا به نوروپاتی محیطی است. در نوروپاتی محیطی اعصاب پایین پا و مچ پا آسیب می بینند. این آسیب باعث از بین رفتن حس پاها می شود.

مطلب مرتبط: ۱۶ راهکار برای مراقبت از پای دبابتی

پای شارکوت

علائم پای شارکو

در مراحل اولیه، پا دچار قرمزی، گرمی و تورم می شود. به طور شایعی مراحل اولیه ی پای شارکو به اشتباه به عنوان عفونت تحت درمان قرار می گیرد.

چه عاملی باعث پای شارکو می شود؟

محقق ها یک علت منحصر به فرد برای زخم پای شارکو پیدا نکرده اند. اما برخی عامل ها زمینه را برای ایجاد پای شارکو در فرد مبتلا به نوروپاتی فراهم می کنند. در رفتگی یا شکستگی استخوان پا یا مچ پا که به موقع درمان نشده اند، زخم های خوب نشده در پا و عفونت یا جراحی پا که به کندی بهبود یافته، باعث ایجاد زنجیره ای از مشکلات و در نهایت ابتلا به پای شارکو می شوند.

افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی متوجه نمی شوند که استخوانشان شکسته است زیرا نمی توانند دردی احساس کنند. آنها با پای شکسته راه رفته و باعث آسیب استخوان می شوند.

در واکنش به آسیب وارد شده، سلسله واکنش هایی آغاز می شوند که در ابتدا و در اثر پر خونی ناشی از نوروپاتی با تخریب استخوان همراه هست و پس از فروکش کردن این فاز تخریبی فاز ترمیمی شروع می شود که با تشکیل استخوان جدید و ترمیم شکستگی ها و از بین رفتن التهاب مشخص می گردد.

از بین رفتن استخوان در نهایت باعث تغییر ساختار پا شده و قسمت هایی از پا از بین می رود. زمانی که قسمت میانی پا از بین برود، کف پا حالت محدب پیدا کرده و این حالت کف پای محدب (rocker bottom foot) نامیده می شود. بسته به محل شکستگی استخوان، انگشتان به تدریج مانند چنگال پرندگان به زیر خم می شوند یا پاشنه پا شکل طبیعی و ثبات خود را از دست می دهد.  

مفصل شارکو

عوارض پای دیابتی شارکو

تغییر شکل هر قسمت از پا یا مچ پا، باعث ایجاد زخم هایی در اثر تماس استخوان با کفش یا زمین می شود.

به دلیل ضعیف بودن جریان خون در پا، زخم ها مدتی طولانی روی پا باقی مانده و دیر بهبود می یابند و همین باعث عفونت می شود. زخم عفونی و بهبود نیافته می تواند سلامت پا را به خطر انداخته و حتی باعث قطع پا شود.

تشخیص پای شارکوت

تشخیص پای شارکوت در مراحل اولیه دشوار است زیرا نتیجه عکس های رادیوگرافی پا را طبیعی نشان می دهند. اگر نتیجه رادیوگرافی و دیگر آزمایش ها طبیعی باشد، تنها با آگاهی از نشانه های موجود می توان بیماری را تشخیص داد. افرادی که به دیابت و نوروپاتی محیطی مبتلا بوده و نشانه هایی شامل قرمزی، گرمی و تورم پا (بدون وجود زخم در پا) را دارند و همچنین پای آسیب دیده در آن ها گرم تر از پای دیگر است، بیشتر در معرض ابتلا به پای شارکوت قرار دارند.

زمان مراجعه به پزشک

درمان پای شارکو

تشخیص و درمان زود هنگام مانع آسیب بیشتر، تغییر شکل و عارضه های دیگر می شود. در درمان پای شارکو سه هدف دنبال می شود: برداشت وزن از روی پای آسیب دیده، درمان استخوان مورد نظر (که به طور معمول با گچ انجام می شود و گاهی از بیس فسفونات ها و موارد دیگر هم استفاده می گردد) و جلوگیری از ایجاد شکستگی جدید در پا.     

درمان غیر جراحی

اولین و مهم ترین روش درمان این است که وزن از روی پای آسیب دیده برداشته شود. در مراحل اولیه پای شارکو، برداشت وزن به وخیم تر نشدن شرایط بیمار کمک کرده و مانع تغییر شکل پا می شود. تحمل وزن با استفاده از محافظ (راه رفتن با چکمه های مخصوص) در مراحل آخر مانع ایجاد عارضه های ناشی از تغییر شکل موجود و ایجاد تغییرات جدید در شکل طبیعی پا می شود.

برداشت وزن شامل قرار دادن پا در گچ است که این کار از پا محافظت کرده و مانع حرکت آن می شود. به طور معمول پای بیمار بین ۸ تا ۱۲ هفته در یک سری گچ قرار داده می شودو گچ با فواصل یک تا دو هفته تعویض می شود. برای ممانعت از اعمال وزن بر روی پای آسیب دیده از چوب زیر بغل، واکر یا ویلچر استفاده می گردد. با کاهش تورم پا، گچ ها هم چندین مرتبه تعویض می شوند. پا تا زمانی در گچ می ماند که قرمزی، تورم و گرمی پا برطرف شود.

کفش مخصوص پای شارکو

پس از خروج پا از گچ، نوعی کفش مخصوص برای بیمار تجویز می شود. کفش ارتوپدی تجویز شده کاملا اندازه پا بوده، نقاط فشار را کاهش داده و مانع ایجاد زخم و آسیب مجدد می شود. برخی از بیماران علاوه بر کفش تجویز شده، به بریس هم احتیاج دارند. همچنین ممکن است پزشک ایجاد تغییرهایی در فعالیت های بیمار را برای جلوگیری از آسیب بیشتر پا توصیه کند.

جراحی پای شارکو

جراحی فقط برای بیمارانی توصیه می شود که به تغییر شکل شدید پا و مچ پا مبتلا شده و در نتیجه دچار بی ثباتی یا زخم در پا شده اند یا به علت تغییر شکل پا نمی توانند به راحتی از بریس ها و ارتوتیک ها استفاده کنند. پس از جراحی پای شارکو، بیمار باید مدتی طولانی وزن خود را روی پای آسیب دیده نیندازد.

تمام افراد مبتلا به پای شارکو باید باقی مانده عمرشان از کفش های محافظ استفاده کرده و از پایشان به خوبی مراقبت کنند. آموزش مراقبت های پیشگیرانه و نشانه های احتمالی به بیماران و اعضای خانواده آن ها بخش مهمی از روند پیشگیری از ایجاد مشکل در آینده است.    

 

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فوق تخصص جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مرادی شنبه ۸ دی ۳( 2 هفته پیش) تعداد بازدید: 17 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید،ببخشید مادر من ۶۰ ساله و الان حدود ۳ساله درگیر بیماری شارکو هستن،ابتدا کف پا بود پلاتین گذاشته شد و برامدگی کف پا درمان شد ولی بعد از عمل مدام دچار عفونت شد چند باری بستری شد با انتیبیوتیک و شست و شو در اتاق عمل بهبود پیدا کرد الان حدود ۳ماهی هست که شارکو مفصل مچ پا رو درگیر کرده،هر دکتری میریم میگن قطع باید بشه ولی دکتر خودمون میگه ۲،۳تا عمل میکنم جهت حفظش الان زوده بخواهیم راجبه قطع حرف بزنیم ولی دکترای دیگه میگن اگه پلاتین بذاره باز همونا عفونت میکنه و فایده نداره،دکتر جان من براتون عکس میذارم لطفا شما هم نظرتونو بفرمایید،در ضمن ما شهرستان هستیم و تهران نیستیم که بتونیم حضوری خدمت برسیم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۸ دی ۳( 2 هفته پیش)

      تصاویر دریافت نشدن 

      لطفا با نامه  معرفی جراحتون تشریف بیارید مطب

  • تصویر کاربر نیک دوشنبه ۲۷ تیر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر . مادر من 68 ساله است ودیابت داره و حدود 6 ماه هست که دچار زخم در پاشنه شده و در حال درمان می باشد ولی متاسفانه پای ایشان بنا به نظر دکتر عروق دچار شارکو شده و یک زخم جدید هم در پا ایجاد شده و نظر دکتر عروق قطع پا از مچ می باشد . لطفا" با توجه به اینکه در شهرستان هستیم بفرمایید در صورتی که بیاریم تهران امکانش هست بدون قطع پا درمان تنجام بشه . عکس ها رو پیوست میکنم . ممنون میشم راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۷ تیر ۱( 2 سال پیش)

      اگر عروق خوب باشن ممكنه بشه به احتمال تنها ٥٠ درصد نجات داد پا رو 

  • تصویر کاربر زهرا چهارشنبه ۱۸ خرداد ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    سلام و عرض خسته نباشید آقای دکتر مادرم پاشنه پاش زخم دیابتی شده پای مادرم بخاطر رماتیسم و پوکی استخوان انحراف پیدا کرده مچ پاش کج شده ولی زخم پاش ترشحی نداره بردیم دکتر گفتن که چون خشک هستش زخم وازلین بزنه ولی از وقتی استفاده کرده دور زخم ورم کرده. آقای دکتر شما چه تجویزی میکنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۸ خرداد ۱( 2 سال پیش)

      اول بايد بررسى عروقى بشن با داپلر شريان ها 

      ممكنه لازم بشه بافت هاى مرده با جراحى برداشته بشن ولى هر اقدامى منوط خواهد بود به بررسى شريان ها 

  • تصویر کاربر شیرین چهارشنبه ۳ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید الان به مدت چند ماه هست که پنجه پای راستم ورم زیاد ودرد دارد ومن فکر میکردم مشکل از کفش بود پس کفش طبی خریدم ولی باز هم درد زیاد وورم را دارم تازگی حرارت وگرمی هم در زیر پا وهم در روی پا دارم واین درد زیاد حتی موقعی که راه نمی‌رم هست ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      حتما معاينه و بررسى كامل لازمه 

  • تصویر کاربر ذوبی سه شنبه ۲ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    عمه من چند ساله درگیر شارکو هست وما نمی‌دونستم الان گفتن مچ پا تخریب شده وباید قطع عضو بشه راه داره درمان بشه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      اگه عفونت نداره ممكنه بشه نگهش داشت

  • تصویر کاربر سلیمانی شنبه ۱۳ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من مادرم چند سال دچار شارکو مچ پا شده وسط کف پا سوراخی هست که ترشح بدون بو خارج میشه با تکان دادن پا الان دو هفته هست که درد شدید داره متاسفانه تحت نظر کموتراپی هستن میخواستم شما پاشونو ویزیت کنید نظر شما چیه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ آذر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      وجود زخم ريسك قطع شدن رو زياد مى كنه 

      مى تونيد براى مراجعه نوبت اينترنتى بگيريد

  • تصویر کاربر رحمانی یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام مادرم دیابتی هست ومچ پاش دچار شارکو شده آیا عمل بشه خوب میشه یا اینکه از کفش طبی شارکو استفاده کنه من شهرستان هستم چطور میتونم مطمئن باشم واقعا خوب میشه بیام میتونم رادیولوژی از مچ پاش رو براتون بفرستم تا تشخیص بدین🙏🙏🙏
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 3 سال پیش)

      درود

      تضمينى نيست 

      ولى اگر واقعا مچ پا درگير باشه عمل مى خواد وگرنه خطر عفونت و قطع شدن زياده

  • تصویر کاربر رحمانی دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام مادرم ۵۴ سالش هست و ۶ساله درگیر بیماری دیابت هست وپای چپش دچار شارکو شده و راه رفتن براش مشکله من پیش دکتر ارتوپد بردم و گفت مشکل مفصل شارکو داره و پیشنهاد کرد تا کفش مخصوص شارکو براش تهیه کنیم میشه راهنمایی بفرمایید در شهر قزوین زندگی می‌کنیم آيا میتونم از اینجا تهیه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      نمى دونم اون جا درست مى كنن يا نه 

      اگر مچ پا درگيره عمل لازم داره

  • تصویر کاربر محمدجواد دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    سلام ببخشیدمزاحم شدم حدوددوسال هست پای راستم شارکوشده وترشح دارم زیرنظردکترعفونی هستم ولی هنوزادامه داره اگه مبشه سماراهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      شاركو با عفونت بسيار بد هست 

      احتمالا جراحى لازمه 

    2. تصویر کاربر محمدجواد دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سلام باتشکرازجوابتون من اقای دکترشیرارزندگی میکنم تکلیفم چی میشه
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      به دكتر وثوقى مراجعه كنيد حتما

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر زیور دوشنبه ۱۸ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان ببخشید مزاحم میشم ..مادرم چندوقت پیش پا چپش مور مور کرد الان ورم کرده وسط قوسی پاه سفت شده .. بردمش اهواز دکتر کفش براش نوشت گفت تا 6 ماه بپوش اگه خوب شد که هیچ اما هنوز 6ماه که نشده اما قوسی کف پاش هنوز بعضی موقعه ها سفت میشه میشه راهنمایی کنی ... منم گشتم تو سایت که شما رو پیدا کردم ...نوشته بیماری شارکو دیابتی هم چی بیماری باید چیکار کنم لطف از مرامت
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۸ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      درود

      ديابت دارن؟ راديوگرافى ارسال بفرماييد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر