میلیون ها انسان در ناحیه پا، بیشتر به دلیل پوشیدن کفش های نامناسب، مشکل دارند. پوشیدن کفش های خیلی تنگ یا نامتناسب با شکل و اندازه پای شما می تواند باعث ایجاد پینه، میخچه، کالوس و سایر اختلالات دردناک پا گردد.
رعایت برخی توصیه های ساده می تواند در انتخاب کفش مناسب دویدن، کمک کننده باشد.
همه ما در معرض آسیب های پا و مچ پا هستیم، اما می توانیم با پوشیدن کفش های مناسب و متناسب با فرم طبیعی پاهایمان، خطر ابتلا به آنها را کاهش دهیم.
در انتخاب کفش، این اصل اساسی تناسب را در نظر داشته باشید:
هرگز نباید به زور پاهای خود را در شکل خاصی از کفش جا دهید.
اگرچه استایل (سبک پوشش) اغلب نکته کلیدی در انتخاب یک جفت کفش است، مهمترین کیفیتی که باید در کفش جستجو کرد – از نقطه نظر عملی – ساختاری بادوام است که از پاهای شما محافظت کرده و در آنها احساس راحتی کنید.
بهترین کفش مخصوص دویدن چیست؟
از آنجا که هر دونده در میزان تمرین خود و سبک دویدن منحصر به فرد است، کفش مخصوص دویدن “کامل” وجود ندارد. بهترین کفش دویدن کاملاً به شکل پای شما، مکانیک زیستی و میزان دویدن شما بستگی دارد. کفش های مخصوص دویدن برای محافظت از پاهای شما در جاده، در صورت ایجاد کشش در سطوح مختلف، ضربه به بالشتک و حمایت از پاهای شما ساخته شده اند. برای خرید کفش ورزشی مناسب دیدن، باید به استفادهای که از دارید، توجه کنید. رایجترین مدل بین کفشهای ورزشی، کفش دویدن است که برای فعالیتهای ورزشی عادی، پیاده روی و دو مناسب باشد.
نکات کلیدی در انتخاب کفش مناسب برای دویدن
بسیاری از دونده ها مارک ها و مدل های مختلف را تجربه می کنند تا زمانی که مناسب، احساس و عملکرد مناسب را پیدا کنند. برای کوتاه کردن مسیر آزمایش و خطا این مراحل را دنبال کنید:
کفش های مخصوص دویدن برای کنترل شوک ۲.۵ برابر وزن بدن شما ساخته شده است که در اثر ضربه هر بار برخورد پای شما با زمین ایجاد می شود. هنگامی که در حال دویدن هستید ، می خواهید بالشتک عالی در پاشنه و جلوی پا داشته باشید تا از عهده این ضربه برآیید. اگر قصد دارید سه بار در هفته یا بیشتر دوید، به دنبال یک کفش مناسب برای دویدن اشید.
چرا یک کفش مناسب برای دویدن خریداری کنیم؟
کفش های مخصوص دویدن بهترین محافظت را از پاها و بدن در برابر فشار مکرر فرود پا ایجاد می کنند. هر بار که قدم بر می دارید و فرود می آیید، پای شما باید دو تا سه برابر وزن بدن خود را تحمل کند. این تأثیر مکرر با سایر ورزشها متفاوت است. کفش های مخصوص دویدن دارای ویژگی های داخلی هستند که شما را قادر می سازد روز به روز راحت تر و با احتمال کمتری برای آسیب دیدگی بیش از حد استفاده کنید.
در اینجا برخی از مزایای استفاده از کفش دویدن وجود دارد:
- بالشتک سازی برتر
- انعطاف پذیری در مکان های مناسب
- پایداری یا کنترل حرکت
- کشش در جاده یا مسیرها
- ثبات پیچشی
- تنفس پا
توصیه هایی برای انتخاب کفش مناسب
نکات زیر توسط متخصص ارتوپد و جراح مچ پا برای کمک به افراد در کاهش خطر ابتلا به مشکلات پا ارائه داده می شود:
👟 هر بار که برای خرید کفش می روید، سایز پاهای خود را اندازه بگیرید زیرا با افزایش سن، سایز پاها نیز افزایش می یابد.
👟 خانم ها نباید از کفش هایی که پاشنه بلندتر از ۲- ۱.۴اینچ (۳-۵ سانتیمر) دارند، استفاده کنند. اگر روزی مجبورید برای کار یا یک رخداد خاص اجتماعی کفش پاشنه بلند بپوشید، بهتر است روز بعد از کفش پاشنه کوتاه استفاده کنید.
👟 در ساعات پایانی روز کفش خود را عوض کنید. پاهای شما پس از نشست و برخاست های مکرر در طی روز متورم شده و بزرگتر می گردند.
👟 کفش ها باید به خوبی پاشنه و انگشتان پا را در بر بگیرند.
👟 هنگام خرید کفش، هر دو لنگه آن را امتحان کنید.
👟 باید حدود ۲/۱ (نیم ) اینچ (حدود ۲۷/۱ سانتیمتر) بین بلند ترین انگشت پایتان و انتهای کفش فاصله باشد.
👟 کفش هایی بخرید که سایزی مناسب پای بزرگتر شما دارند. در اغلب افراد، یک پا از پای دیگر بزرگتر است.
👟 وقتی در فروشگاه هستید، کفش ها را بپوشید و با آن کمی راه بروید تا مطمئن شوید کفشی که انتخاب کرده اید مناسب است و در آن احساس راحتی می کنید. در صورت امکان سعی کنید روی سطوح مختلف راه بروید(مثلاً فرش ، سنگ مرمر و چوب).
👟 اندازه ها در بین مارک ها و سبک های مختلف کفش، متفاوت است. یک کفش را با توجه به اینکه متناسب با پای شما است انتخاب کنید – نه با اندازه مشخص.
👟 وقتی کفش را پوشیده اید، باید بتوانید آزادانه همه انگشتان پا را تکان دهید.
👟 اگر کفشی خیلی تنگ است، آن را نخرید. چیزی به عنوان “جا باز کردن” وجود ندارد.
👟 بیشتر کفش های پاشنه بلند، نوک تیزی دارند و پنجه انگشتان پا را جمع کرده و آنها را به شکل مثلث غیر طبیعی در می آورد. با افزایش ارتفاع پاشنه، فشار بر پنجه پا ممکن است دو برابر شود، که اگر تمام انگشتان پا به زور کنار هم جمع شده باشند، باز هم فشار بیشتری به جلو وارد می نماید.
دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران
برای پرسش از دکتر، روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.