منو

نرمی غضروف کشکک از علائم تا درمان

کندرومالاسی پاتلا یا “نرمی غضروف کشکک زانو ” به وضعیتی اطلاق می شود که در آن غضروف سطح زیرین استخوان کشکک تخریب و صاف می شود. این وضعیت در افراد جوانی که ورزش حرفه ای انجام می دهند، شایع است اما ممکن است در افراد مسنی که آرتروز زانو دارند نیز دیده شود.


نرمی کشکک زانو اغلب اوقات هنگامی که آسیب های متعدد به زانو وارد شود، اتفاق می افتد و معمولا با چند روز استراحت کردن و ورزش نکردن بهتر می شود.

در برخی از موارد دیگر قرار گیری زانو در وضعیت نامناسب آناتومیک از دوران مادرزادی علت کندرومالاسی کشکک می باشد و در این موارد استراحت باعث بهبود علائم نمی شود. از علائم نرمی غضروف کشکک زانو که به آن زانوی دونده نیز گفته می شود میتوان به درد زانو و احساس خردشدگی در زانو اشاره کرد.

علت کندرومالاسی یا نرمی غضروف کشکک زانو

غضروف کشکک معمولا در جلوی مفصل زانو قرار دارد. وقتی شما زانوی خود را خم می کنید غضروف کشکک بر روی غضروف استخوان فمور یا همان استخوان ران پا می لغزد. تاندون ها و لیگامان های مختلفی غضروف کشکک را به عضلات ران و استخوان تیبیا در ساق پا متصل نگه میدارند.

اگر هر کدام از این اجزای نگهدارنده غضروف کشکک به طور نامناسب عمل کنند و یا آسیب ببینند باعث ساییدن این غضروف بر روی استخوان ران می شوند. این ساییدن مداوم باعث کندرومالاسی استخوان کشکک و ایجاد درد در زانو می شود.

علل جابجایی های نامناسب غضروف کشکک

  •  قرار گیری زانو در وضعیت آناتومیک نامناسب به خاطر دلایل مادرزادی
  •  عضلات چهار سر ران و همسترینگ ضعیف (به ترتیب عضلاتی که در قسمت جلو و عقب زانو قرار دارند.)
  •  ناهماهنگی بین عضلات ابداکتور و اداکتور (به ترتیب عضلات موجود در خارج و داخل ران)
  •  فشارها و استرس های زیاد و مکرر بر زانو در ورزش هایی مانند دو، اسکی و پرش
  •  زمین خوردن و یا ضربه به زانو

نرمی غضروف کشکک زانو

آیا نرمی غضروف خطرناک است؟

کندرومالاسی می تواند هر مفصلی را تحت تأثیر قرار دهد اما از همه بیشتر بر روی کشکک زانو تأثیر می گذارد. این مشکل از غضروف سفت کوچکی پشت کشکک زانو (پاتلا) شروع شده و ممکن است دردناک باشد، اکثر غضروف ها سفت هستند و غضروف های سفت می توانند خورد شده و به بافت های کوچک تر تقسیم شوند. در موارد شدیدتر، غضروف آسیب دیده ممکن است کاملاً ساییده شده و با فشار، کاملاً از بین رود. اگر این اتفاق بیفتد، استخوان محل کشکک زانو می تواند تحت درد شدیدی قرار گیرد. همچنین تکه های غضروف می توانند داخل مفصل شناور شده و سلول هایی که مفصل را تشکیل می دهند را تحریک کرده و باعث به اصطلاح آب آوردن زانو شوند.

افراد مستعد نرمی غضروف کشکک زانو

عوامل زیادی در افزایش خطر ابتلا به نرمی غضروف کشکک دخیل هستند، که عبارتند از:

 سن

افراد مسن و بالغینی که در دوره جوانی به سر می برند در معرض خطر ابتلا به نرمی غضروف کشکک هستند. رشد ناگهانی که در دوران بلوغ اتفاق می افتد باعث می شود که عضلات و استخوان ها به صورت ناگهانی رشد کنند که این مسئله ممکن است باعث ایجاد ناهماهنگی در عضلات ران و زانو شود.

 جنسیت

زن ها بیشتر از مردها در معرض خطر ابتلا به کندرومالاسی استخوان کشکک هستند چرا که حجم عضلات زن ها نسبت به مردها کمتر است و این مساله می تواند باعث ایجاد وضعیت های آناتومیک نامناسب در زانو شود و بیشتر از همه وضعیتی ایجاد می شود که فشار بر قسمت های خارجی زانو بیشتر می شود.

 کف پای صاف

افرادی که کف پای صاف دارند هنگام راه رفتن و دویدن فشار بیشتری بر زانو هایشان وارد می شود.

کف پای صاف عارضه ای است که در آن تمام سطح کف پای بیمار با زمین برخورد دارد و قوسی در آن دیده نمی شود که ممکن است منجر به اختلال در کارکرد مچ پا، زانو درد، کمر درد و پا درد شود، برای درمان کف پای صاف باید به متخصص ارتوپدی و کسی که دانش کافی در این زمینه داشته باشد، مراجعه کرد.

 آسیب های قبلی

آسیب های قبلی به کشکک زانو مانند دررفتگی ها می توانند خطر ابتلا به نرمی غضروف کشکک را افزایش دهند.

 فعالیت زیاد

اگر شما فردی هستید که فعالیت روزانه بالایی دارید و یا تمرین های ورزشی انجام می دهید که باعث افزایش فشار وارد شده بر زانوی شما می شود این مسئله میتواند باعث افزایش خطر مشکلات زانو شود. 

 آرتریت

زانوی دونده ها میتواند یکی از نشانه های ابتلا به آرتروز زانو باشد وضعیتی که باعث التهاب زانو و بافت های اطراف زانو می شود. التهاب باعث میشود تا غضروف کشککی نتواند به خوبی حرکت کند.

علت و درمان درد مچ پا

علائم نرمی غضروف کشکک زانو

کندرومالاسی استخوان کشکک معمولا با درد در ناحیه زانو تظاهر می کند که به عنوان درد پلاتوفمورال شناخته می شود. ممکن است هم چنین هنگام خم کردن زانو احساس خردشدگی و ترک در زانوی خود داشته باشید. معمولا پس از نشستن های طولانی مدت و یا فعالیت های طولانی (مانند ایستادن های طولانی و یا ورزش های سنگین) که باعث افزایش فشار بر زانو می شوند، درد بدتر می شود.

در صورت بهتر نشدن درد زانو پس از چند روز استراحت حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

ام آر آی زانو

تشخیص کندرومالاسی پاتلا 

پزشک ابتدا به دنبال درد و تورم در زانو می گردد. هم چنین پزشک به بررسی وضعیت آناتومیک زانوی شما نیز خواهد پرداخت. قرارگیری زانو در وضعیت آناتومیک نامناسب می تواند نشان دهنده کندرومالاسی استخوان کشکک باشد. هم چنین برای تعیین مزیان آسیب به استخوان کشکک پزشک در هنگام صاف بودن زانو به آن فشار مضاعفی وارد می کند.

پس از انجام معاینات پزشک برای تشخیص بهتر و دقیق تر ممکن است هر کدام از تست های زیر را تجویز کند.

1_ تصویربرداری با اشعه X برای تعیین هر گونه آسیب ناهماهنگی در اجزای زانو و یا آرتریت زانو

2_ تصویر برداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) برای تعیین پارگی و آسیب در غضروف ها

3_ معاینه آرتروسکوپی یک روش نیمه تهاجمی معاینه است که به وسیله یک اندوسکوپ و یک دوربین که وارد فضای زانو می شود، انجام می شود.

نرمی غضروف کشکک زانو

سطح بندی کندرومالاسی پاتلا

برای تعیین شدت کندرومالاسی سطح بندی آن انجام میشود که از ۱ تا ۴ سطح در این درجه بندی داریم. سطح ۱ نشان دهنده کمترین شدت و سطح ۴ نشان دهنده بیشترین شدت بیماری می

باشد.

سطح ۱: شدت بیماری در حد صاف شدن غضروف کشکک زانو میباشد.

سطح ۲: صاف شدگی سطح غضروفی کشکک به همراه بدشکل شدن غضروف که نشان دهنده خوردگی بافت غضروفی میباشد.

سطح ۳:  نشان دهنده نازک شدن غضروف کشکک به همراه تخریب و تغییر شکا بافت میباشد.

سطح ۴: در این سطح بیشترین مقدار آسیب را داریم که شامل برخورد نمایان شدن فضای استخوانی کشکک به همراه تخریب وسیع بافت غضروفی میباشد. نمایان شدن فضای استخوانی به این معناست که استخوان زانو و کشکک بدون هیچ فضای غضروفی بر روی هم ساییده میشوند.

نرمی غضروف کشکک زانو

درمان قطعی کندرومالاسی زانو

هدف درمان کاهش فشار بر روی مفصل زانو و غضروف کشککی میباشد. استراحت، ثابت نگه داشتن زانو و گذاشتن کیسه یخ در زانو از اولین گزینه های درمان این بیماری میباشد. آسیب غضروفی به علت بیماری زانوی دونده ها معمولا با استراحت خود به خود خوب می شود.

ممکن است برای کاهش التهاب در ناحیه زانو پزشک مقداری داروی ضد التهاب مانند ایپوبروفن برای شما تجویز کند. در صورت ادامه یافتن درد، تورم و التهاب زانو یکی یا چند تا از روش های درمانی زیر باید پیگیری شود.

فیزیوتراپی

در فیزیوتراپی با انجام حرکات کششی و فشار آوردن بر عضلات چهار سر ران، همسترینگ، عضلات ادداکتور و ابداکتور سعی می شود تا هماهنگی و تقویت ران و مفصل زانو انجام شود. هماهنگی عضلات زانو باعث جلوگیری از قرار گیری نابجای مفصل زانو می شود.

تمرینات معمولی که در فیزیوتراپی انجام می شود ورزش هایی هستند که نیاز به اعمال نیروی وزن ندارند مانند شنا و دوچرخه ثابت. همچنین ورزش های ایزومتریک که شامل انقباض عضلات بدون حرکت و سپس شل کردن آن می باشند نیز می توانند باعث افزایش حجم عضلانی شوند.

جراحی زانو

ممکن است برای تعیین ناهماهنگی و بدشکلی زانو جراحی آرتروسکوپی موررد نیاز باشد. در این روش یک دوربین کوچک از طریق یک سوراخ کوچک که در نایحه زانو ایجاد شده است وارد فضای مفصلی زانو می شود. روند جراحی می تواند به طور کامل مشکل را برطرف کند. در این روش از جراحی با بریدن بعضی از لیگامان ها و برداشتن فشار از روی کشکک زانو حرکات کشکک را تسهیل می کنند.

در روش های دیگر جراحی که ممکن است برای این بیماری انجام شود میتوان از روش پیوند غضروف برای ایجاد یک سطح غضروفی جدید در پشت کشکک و یا جابجایی محل اتصال لیگامان های عضلات زانو به کشکک استفاده کرد.

نرمی غضروف کشکک زانو

پیشگیری از پاتلا در زانو

با پیگیری نکات زیر میتوان خطر ابتلا به کندرومالاسی کشکک را کاهش داد:

از ایحاد فشار های زیاد بر زانوی خود پرهیز کنید و در صورت ضرورت از پدهای محافظ زانو استفاده کنید.

با قوی کردن عضلات همسترینگ، چهارسر ران، ادداکتور و ابداکتورهای ران، هماهنگی این عضلات و پایداری مفصل زانو را افزایش دهید.

در صورتی که کف پای شما صاف است از کفش هایی استفاده کنید که قوس کف پای شما را زیاد تر می کنند. این کار باعث کاهش فشار وارده بر زانو می شود و راستای زانو را نیز افزایش می دهد. در این باره توصیه می کنیم راهنمای انتخاب بهترین کفش ورزشی مناسب را بخوانید.

در نهایت اضافه وزن و چاقی می توانند باعث افزایش فشار وارده بر زانو شوند. نگه داشتن وزن در یک محدوده نرمال می تواند باعث کاهش فشار وارده بر زانو و بقیه مفاصل موجود در پاها شود. برای کاهش وزن باید از مصرف زیاد شکر و انواع چربی پرهیز کنید و در عوض مقادیر زیاد سبزیجات، میوه و غلات بخورید همچنین لازم است که پنج روز در هفته روزانه ۳۰ دقیقه ورزش کنید.

نرمی غضروف زانو نی نی سایت

نرمی غضروف زانو یا کندرومالاسی پاتلا به نرم شدن یا تخریب تدریجی غضروف زیر کشکک زانو گفته می‌شود. این مشکل معمولاً به دلیل استفاده بیش از حد از زانو، ضربه، یا اختلالات ساختاری ایجاد می‌شود.

درد در جلوی زانو، صدای تق‌تق یا ساییدگی هنگام حرکت، تورم خفیف، و درد هنگام پله‌نوردی یا نشستن طولانی از علائم رایج این عارضه هستند.

ورزشکاران، نوجوانان در سنین رشد، افراد دارای اضافه‌وزن، و کسانی که فعالیت‌های تکراری مانند دویدن یا پریدن انجام می‌دهند، بیشتر در معرض خطر هستند.

بله، در اغلب موارد نرمی غضروف زانو با استراحت، فیزیوتراپی، و تغییر سبک زندگی درمان می‌شود. در موارد پیشرفته‌تر، ممکن است درمان‌های پزشکی یا جراحی لازم باشد.

بله، حفظ وزن مناسب، تقویت عضلات اطراف زانو، پرهیز از فعالیت‌های تکراری سنگین، و رعایت وضعیت صحیح در هنگام ورزش می‌توانند خطر ابتلا را کاهش دهند.

انجام حرکات سنگین و پرشی می‌تواند وضعیت را بدتر کند، اما تمرینات سبک و تقویتی تحت نظر پزشک یا فیزیوتراپیست مفید است.

اگر درد زانو شدید است، تورم طولانی‌مدت وجود دارد، یا زانو هنگام راه رفتن یا ایستادن خالی می‌کند، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.

در اغلب موارد خطرناک نیست، اما اگر درمان نشود، ممکن است به آسیب جدی‌تر غضروف یا مفصل منجر شود.

نرمی غضروف زانو معمولاً در افراد جوان‌تر رخ می‌دهد و به نرم شدن یا تخریب محدود غضروف مربوط است، در حالی که آرتروز در افراد مسن شایع‌تر است و تخریب گسترده‌تر غضروف و استخوان را شامل می‌شود.

استفاده از یخ، استراحت دادن به زانو، بالا نگه‌داشتن پا، استفاده از زانو‌بند و مصرف داروهای ضدالتهاب (تحت نظر پزشک) می‌تواند به کاهش درد کمک کند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

برای پرسش از دکتر، روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی شنبه ۷ بهمن ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید دکتر من زانومو عمل انجام دادن آقای دکتر گفتن نرمی کشک داشتی پشت استخون کشکک منو سوراخ کردن که خون بیاد ترمیم بشه الان بعد از مدت ۵ ماه هنوز درد میکنه ورزشم فوتبال بود دیگه نمیتونم انجام بدم و اینکه صدای خیلی بدی پشت کشکک من میخوره خودشون گفتن میخواستم بدونم کاری میشه کرد اون ضایعه پربشه یا روشی وجود داره ۲۳ سالمه همه میگن ورزشتو عوض کن تا اخر همینطور میمونه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۷ بهمن ۲( 10 ماه پیش)

      باز هم باید با جراحتون مشورت کنید 

      شاید تزریق اسیدهیالورونیک مفید باشه

  • تصویر کاربر الهام شنبه ۲۵ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    سلام ،وقتتون بخیر من خانمی ۲۸ ساله هستم که دوساله زانودرددارم وازیک سال قبل دردزانوهام شدید شده درحالی که اصلا نمی تونم بشینم وزیادراه برم درد میکنه وهنگام راه رفتن زانوم گیری کنه وفیزیوتراپی هم رفتم وپی آرپی هم تزریق کردم وانواع قرص ویتامین استفاده کردم اصلا خوب که نمیشه روز به روز بیشتر میشه چهار ماه پیش رفتم ام آر ای گفتن گرید ۳ هست الان دکتر عکس رادیولوژی گرفته گفته پیشرفت کرده باید آرتروسکوپی انجام بدید خواستم نظر شما روهم بپرسم ممنون میشم اگه جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۵ آذر ۲( 1 سال پیش)

      با این علایم فیزیوتراپی و تمرین براتون مفید هست

  • تصویر کاربر رحیم چهارشنبه ۲۷ مهر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    سلام .وقتتون بخیر دختری ۲۲ ساله هستم قد۱۵۹ وزن ۵۵ . حدودا از پنج سال پیش زانوهام موقع نشستن و برخواستن احساس میکردم صدا میدهد و حالتی مثل شکستن قلنج داشت .الان حدود دوماه درد در جلو و کنار زانو دارم رشته ی ورزشیم پارکور و رزمیه که پرش و خم کردن زیادی داره تشخیص دکتر نرمی غضروف بوده و مکمل غذایی دادن .میخواستم بپرسم باید ورزش رو قطع کنم و کلا کنار بذارم یا میتونم به شیوه ای ادامش بدم ؟ خیلی برام مهمه . خواهش میکنم راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۷ مهر ۱( 2 سال پیش)

      درمان شما ترین درمانی هست که در همین وبسایت و اینستاگرام من وجود داره

  • تصویر کاربر زهرا سه شنبه ۱۹ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من مبتلا به کندرونالاسی پاتلا ی زانوی راست گرید۴هستم ۵۰ جلسه فیزیو تراپی انجام دا دم ولی تاثیری نداشته آیا prpدراین مورد موثره
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۹ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      اثر ثابت شده اى نداره

  • تصویر کاربر کورش پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    علت قفل شدن زانو
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاينه دقيق لازمه 

      به نظرم فيزيوتراپى مى خواد

  • تصویر کاربر جعفری چهارشنبه ۲۱ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشی. 35 ساله هستم 15 سال پیش انحراف زانو که فاصله 2 زانو حدود 14 سانت بود عمل کردم فاصله زانو ها شد 7 سانت بوسیله پین،نه پلاتین.
    حدود 2 ماهی میگذره که درد شدید زانو و پشت زانو دارم، عکس گرفتم، گفتن آرتروز زانو دارم چون
    این انحراف کامل برطرف نشده باعث آرتروز شده واگر عمل نکنم در سن 40 سالگی باید خانه نشین بشم.واین دفعه با پلاتین باید عمل کنم حالا نمیدونم عمل کنم یا نکنم؟ (باتوجه به اینکه قبلا عمل کردم،)
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۱ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى سه مفصلى ايستاده لازمه

  • تصویر کاربر امیرحسین دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    اقای دکتر من زانوم یه مدتی هست که درد میکنه،کشکک زانو و درد انگار از داخل زانو هست
    دوتا دکتر هم رفتم اولی بدون عکس اظهار نظر کردن که سالمه و فقط پماد دادن و دومی با عکس رادیولوژی گفتن که مشکل خاصی دیده نمیشه و این درد برای ساییدگی کمی در کشکک هست و دارو تقویتی دادن فقط
    میخواستم بدونم احتمال داره از رباط های زانو باشه؟یا با رادیو لوژی اگه بود تشخیص داده میشد؟
    در راه رفتن معمولی و دویدن و تشست برخاست درد حس نمیشه،اما زمان نشستن طولانی یا پریدن در والیبال درد دارم

    بیست سالمه وزنمم ۶۸ قد ۱۷۴
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      مقاله كندرومالاسى كشكك رو در همين وبسايت مطالعه كنيد

  • تصویر کاربر نرگس چهارشنبه ۱۶ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    سلام و درود وقتتون بخیر من ۶ ماه پیش تصادف کردم و خودم راننده بودم چون صندلیم جلو بود ضربه از جلو خورده و زانوم‌خورده توی داشبورد
    اما هنوز درد دارم و‌دکترها و‌ پزشک قانونی اصن ب من نمیگه چی شده میشه شما بگید جواب ام آر آی من چی هس .من ۳۳ سال و وزن ۶۲ عکس جواب ام آر آی رو فرستادم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۶ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      صدمه غضروف کشکک و نیمه دررفتگی اون

  • تصویر کاربر شیدا دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید خدمت آقای دکتر نادری مادرم65ساله است مدتی زانو راستشون درد میکند دکتر رفتن بهشون گفته زانو آب آورده و آرتروز. دارندبایدآب زانو تخلیه کنند آیا این روش مناسبه یا نیاز به درمان بیشتری دارند ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      گاهى صرفا به عنوان تسكين لازمه ولى درمان اصلى نيست

  • تصویر کاربر فرشته دوشنبه ۷ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    دکتر سلام من ۲۷سال سن دارم و نزدیک ۱سال ساییدگی زانو پیدا کردم و دکتر رفتم اما خوب نشدم و نرمی مفصل هم دارم بگید لطفا چکار

    کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      تمرين درمانى مستمر، داشتن وزن ايده آل

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر