منو

پا چنبری یا کلاب فوت چگونه درمان میشود؟                                                      

کلاب فوت (پا چماغی یا پاچنبری) نوعی بد شکلی (دفورمیته) است که در آن پای کودک شیرخوار به سمت داخل چرخیده است و این چرخش اغلب آن قدر شدید است که کف پا به سمت داخل یا حتی بالا تمایل پیدا می کند. در این مقاله انواع روش های درمان کلاب فوت آمده است.


تقریبا از هر هزار تولد زنده، یک نوزاد مبتلا به کلاب فوت است. بنابراین کلاب فوت یکی از شایعترین دفورمیته های مادرزادی پا می باشد. کلاب فوت در دوران شیرخوارگی دردناک نیست ولی اگر درمان نشود پا بد شکل باقی می ماند و کودک نخواهد توانست به طور طبیعی راه برود. با درمان مناسب اغلب این کودکان خواهند توانست به فعالیت فیزیکی مناسب بپردازند.

اغلب موارد کلاب فوت را می توان با روش های غیر جراحی شامل ترکیبی از گچ گیری و کشش و بریس درمان کرد. درمان معمولا باید خیلی زود بعد از تولد آغاز شود.

پا چنبری

بیماری پاچنبری چیست

در کلاب فوت تاندون هایی که عضلات ساق را به استخوان های پا وصل می کنند، کوتاه و سفت هستند و باعث می شوند پا به سمت داخل بپیچد. اگر چه کلاب فوت در زمان تولد تشخیص داده می شود ولی بسیاری از موارد را می توان قبل از تولد و با سونوگرافی تشخیص داد. تقریبا در نیمی از کودکان مبتلا به کلاب فوت هر دو پا درگیرند. پسران دو برابر دختران به پاچنبری مبتلا می شوند.

ظاهر کلاب فوت یا پا چنبری

کلاب فوت می تواند خفیف تا شدید باشد ولی نمای کلی آن یکسان است، پا به سمت داخل چرخیده است و اغلب یک چین عمیق در کف پا وجود دارد. اندام مبتلا به کلاب فوت و ساق اندکی کوتاهتر از حد طبیعی هستند و پشت ساق به دلیل کم تکامل یافتگی عضلاتش لاغرتر است که این تفاوت ها مخصوصا زمانی بارز هستند که کلاب فوت یک طرفه باشد.

کلاب فوت

تقسیم بندی کلاب فوت

کلاب فوت معمولا به دو گروه عمده تقسیم می شود:

۱️⃣ کلاب فوت ایزوله که شایعتر است و در کودکان بدون سایر اختلالات دیده می شود.

۲️⃣ کلاب فوت غیر ایزوله که به همراه سایر اختلالات یا مشکلات عصبی عضلانی نظیر آرتروگریپوز یا اسپینا بیفیدا (بسته نشدن مادرزادی قوس پشتی مهره ها) وجود دارد. این نوع از کلاب فوت معمولا به درمان مقاوم تر هستند و نیاز به دوره طولانی تر درمان غیر جراحی یا حتی جراحی های متعدد دارد.

صرف نظر از نوع و شدت کلاب فوت این اختلال بدون درمان و خود به خود بهبود نمی یابد. کودک مبتلا به کلاب فوت درمان نشده روی لبه ی خارجی پا راه خواهد رفت و در نتیجه پا دردناک می شود و کودک نمی تواند به طور طبیعی فعالیت کند.

انواع پا چنبری

علت بیماری کلاب فوت یا پاچنبری شدن نوزاد

محققان هنوز نتوانسته اند علت دقیق کلاب فوت را بیابند .پذیرفته شده ترین فرضیه این است که کلاب فوت بر اثر ترکیبی از عوامل ژنتیک و محیطی ایجاد می شود. با این همه آن چه مشخص است این است که در خانواده هایی که سابقه ی کلاب فوت وجود دارد، احتمال ابتلای نوزاد افزایش خواهد یافت.

درمان غیر جراحی کلاب فوت

هدف از درمان آن است که پایی دارای عملکرد و بدون درد به دست آید تا کودک بتواند روی کف پایش بایستد و راه برود. هر قدر هم که کلاب فوت شدید باشد، درمان اولیه درمان غیر جراحیست.

عکس پاچنبری خفیف
عکس پاچنبری خفیف

۱️⃣روش پونستی برای درمان کلاب فوت خفیف (Ponseti)

پر کاربردترین روش درمانی در آمریکای شمالی و سراسر دنیاست.در این روش کشش ملایم و  گچ گیری مکرر برای اصلاح تدریجی به کار می رود.درمان بهتر است مدت کمی پس از تولد آغاز شود ولی کودکان بزرکتر هم می توانند از این روش بهره ببرند.اجزای این روش عبارتند از:

❇ اصلاح و گچ گیری

 پای نوزاد به ملایمت تحت کشش و اصلاح قرار می گیرد و سپس با یک گچ بلند از نوک انگشتان تا ران در وضعیت اصلاح شده نگه داشته می شود. این کار هر هفته تکرار می شود تا اصلاح قابل توجهی به دست آید. به دست آمدن این اصلاح در اکثر موارد ۶ تا ۸ هفته طول می کشد.

اصلاح و گچ گیری پا چنبری

❇ تنوتومی آشیل

بعد از دوره اصلاح و گچ گیری اغلب این کودکان نیاز به یک جراحی کوچک دارند تا سفتی تاندون آشیل اصلاح شود. در این جراحی سریع که تنوتومی نام دارد، پزشک با استفاده از چاقوی جراحی ظریف تاندون آشیل را می برد.

این برش بسیار کوچک است و حتی نیاز به بخیه ندارد. پس از آن یک گچ جدید گرفته می شود تا تاندون حین ترمیم محافظت شود که معمولا ۳ هفته طول می کشد. تا زمانی که گچ برداشته می شود تاندون آشیل در طولی بلندتر ترمیم شده و کلاب فوت کاملا اصلاح می شود.

درمان پا چنبری

❇ بریس گذاری

حتی پس از اصلاح موفقیت آمیز با گچ گیری، امکان عود پاچنبری وجود دارد. برای حصول اطمینان از این که پا همیشه در وضعیت اصلاح شده باقی خواهد ماند کودک به مدت چند سال نیاز به استفاده از بریس دارد.

بریس، پا را در زاویه ی مناسب  اصلاحی حفظ می کند. بستن بریس ممکن است برای والدین و خانواده دشوار باشد ولی برای جلوگیری از عود لازم و ضروریست.

در ۳ ماه اول، کودک باید مدام (۲۳ ساعت در شبانه روز) بریس داشته باشد. پزشک به مرور زمان مدت بودن در بریس را کم می کند تا آن که کودک فقط موقع خوابیدن بریس به پا کند (۱۲ تا ۱۴ ساعت در شبانه روز). این رژیم بریس بندی، ۳ تا ۴ سال ادامه می یابد.

بریس گذاری

اصلاح پا چنبری

⚠ نکاتی در مورد روش پونستی

روش پونستی در بسیاری از کودکان مبتلا بسیار موثر است. اما این روش نیاز به تعهد و توجه زیاد والدین و خانواده ی کودک به بستن صحیح و هر روزه ی بریس دارد. اگر بریس درست استفاده نشود، کلاب فوت عود خواهد کرد.

در صد کمی از کودکان با وجود استفاده ی درست از بریس باز هم دچار عود می شوند. اگر پای کودک مرتبا از بریس به بیرون بلغزد می تواند نشانه ی عود خفیف باشد. اگر  والدین و پزشک زود متوجه این مساله بشوند، می توان آن را با چند گچ گیری متوالی و احتمالا یک جراحی کوچک درمان کنند. نکته ی دیگر آن که به کار بردن روش پونستی نیاز به آموزش تجربه و تمرین دارد.

۲️⃣ روش فرانسوی، درمان جدید پا چماغی نوزاد

اساس این روش کشش و اصلاح و نواربندی (taping) است. به این روش روش عملکردی یا روش فیزیوتراپی هم می گویند که توسط یک فیزیوتراپیست مجرب و دوره دیده انجام می شود.

درمان باید هر چه زودتر پس از تولد آغاز شود. در هر نوبت درمان پای کودک تحت کشش و دستکاری اصلاحی قرار می گیرد و سپس برای حفظ دامنه حرکت به دست آمده نوار بندی می شود.

بعد از نوار بندی یک آتل پلاستیکی روی نوارها بسته می شود. در این روش سه ویزیت در هفته انجام می شود و والدین می آموزند که چگونه هر روز در منزل آن را به طور صحیح انجام دهند.

پس از سه ماه وضعیت کودکان آنقدر بهبود می یابد که نیاز به مراجعه به فیزیوتراپیست کم می شود. در این روش هم نیاز به تنوتومی آشیل پس از این مدت وجود دارد. برای پیشگیری از عود کلاب فوت رژیم روزانه ی کشش و نواربندی تا سن ۲-۳ سالگی توسط والدین ادامه می یابد.

درمان جراحی کلاب فوت

گرچه بسیاری از موارد کلاب فوت با روش غیر جراحی اصلاح می شوند گاهی کلاب فوت یا کاملا اصلاح نمی شود یا عود می کند که اغلب این موارد به دلیل عدم پیگیری کامل روش درمانی توسط والدین است. علاوه بر این بعضی کودکان چنان دفورمیته ی شدیدی دارند که به روش غیر جراحی جواب نمی دهند. در این حالات نیاز به جراحی خواهد بود.

درمان کلاب فوت یک طرفه

کلاب فوت چه یک طرفه و چه دو طرفه باشد پس از تشخیص شدت بیماری (کلاب فوت خفیف یا شدید) توسط یکی از روش های فوق درمان می شود.

تشخیص پاچنبری

اولین قدم برای درمان کف پا فرزند شما ، تشکیل یک تشخیص به موقع ، کامل و دقیق است.

تشخیص کلاب فوت در سونوگرافی

بیشتر اوقات ، پاچنبری جنین قبل از تولد با سونوگرافی تشخیص داده می شود. حدود ۱۰ درصد کلاب فوت را می توان در اوایل ۱۳ هفته از بارداری تشخیص داد. تا ۲۴ هفته حدود ۸۰ درصد از کلاب فوت قابل تشخیص است و این تعداد به طور پیوسته تا زمان تولد افزایش می یابد. اگر مشکل پاچنبری کودک شما قبل از تولد تشخیص داده نشود، می توان از بدو تولد آن را تشخیص داد.

* یک مورد احتیاط: حدود ۲۰ درصد تشخیص کاذب با تشخیص سونوگرافی وجود دارد.

تشخیص کلاب فوت بعد از تولد نوزاد

تست هایی که ممکن است در تأیید تشخیص پاچنبری کمک کند عبارتند از:

• معاینه بدنی ، شامل یک سابقه خانوادگی کامل
• رادیولوژی
• سی تی اسکن

آیا جنین پاچنبری باید سقط شود؟

کلاب فوت از جمله موارد مجاز سقط جنین نیست زیرا این بیماری می تواند در ماه های اول و دوم تولد نوزاد به روش های کار درمانی اصلاح شود و نیازی به نگرانی ندارد.

عوارض پاچنبری در کودکان

کلاب فوت فرزند شما خود به خود  و بدون درمان بهبود نمی یابد. با درمان مناسب، فرزندتان باید پای تقریبا نرمال داشته باشد و بتواند روی آن بدود، بازی کند و کفش معمولی به پا کند.

پای مبتلا معمولا ۱ تا ۱.۵سایز کوچکتر از سمت سالم است. عضلات پشت ساق در پای مبتلا، کوچکتر باقی خواهند ماند و در نتیجه کودک ممکن است زودتر از همبازیان خود خسته و دچار درد ساق شود. اندام مبتلا ممکن است اندکی از اندام سمت سالم کوتاه تر باشد ولی این کوتاهی ندرتا ایجاد مشکل می کند.

 

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

برای پرسش از دکتر، روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر رز سه شنبه ۱۴ تیر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    پسر من یک پاش کلاب فوت که کوچکتر از پای سالم اش آیا تا آخر عمر اون پای کوچک می مونه ؟؟هیچ راهی برای اصلاح کوچکی اش وجود نداره ؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۴ تیر ۱( 2 سال پیش)

      ساق لاغرتر و طول پا مقدارى كوتاه تر خواهد ماند

  • تصویر کاربر مامان دوشنبه ۲۲ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر دخترم ۲/۵ ساله است وقتی میخواد راه بره مچ پاشو به داخل میده تو ۱۸ ماهگی بردم دکتر ایشون گفتن خودش تا هفت سالگی خوب میشه اگه نشد عمل می‌کنم حالا به نظر شما من چکار کنم لطفا راهنمایی بکنین
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      معمولا در اين سن عمل نمى خواد 

      بعضى كفى هاى مخصوص به نام gait plate مى تونه موثر باشه

  • تصویر کاربر امید شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    سلام پسرم کلاب فوت داره دوتا پا از روز ششم گچ گیری کردیم تا ۶ جلسه بعدش عمل و سه هفته تو گچ بود بعدشم بریس۲۳ساعته پوشید الان ۱۰ ماهشه و ۱۶ ساعته میپوشه میخاستم بدونم تا کی احتمال عود وجود داره و اینکه بعد ها میتونه بدوه و راحت راه بره از همبازی هاش کم نمیاره؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      احتمال عود تا پايان سن رشد هست البته با گذشت زمان احتمالش كمتر مى شه 

  • تصویر کاربر سهیل یکشنبه ۲۹ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما من عکس اسکنوگرام گرفتم جهت مشکوک بودن به کوتاهی پا که دکتر گفت نداری....اما از نظر خودم مچ سمت راست کمی بلند تر هست و همچنین انگشت های پای راست میخواستم بدونم میشه کوتاهی باشه یا اصلاح میشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۹ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      نياز به اقدام نداره 

  • تصویر کاربر زهرا چهارشنبه ۳ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    اقای دکتر ایا ممکنه به علت ورم مچ پا در اتاق عمل نتوان محل برش را بخیه زد؟؟
    من قوزکای پای چپم شکست و طبق تشخیص پزشک عمل شدم
    ولی در اتاق عمل سمت قوزک خارجی را بخیه نکردن و اطلاعی به ما ندادن بعد از یک هفته طبق دستور پزشک برای ویزیت در مطب متوجه شدیم و متاسفانه مقداری عفونت کرده بود که من باز راهی اتاق عمل شدم
    ممنون میشم منو آگاه کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      بله امكانش هست و كار اصولى با نتيجه خوب براتون انجام شده 

  • تصویر کاربر سبحان چهارشنبه ۲۰ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    ایاکلاب فوت ب دلیل استراحت مطلق مادر هم اتفاق می افتاد
    باهم ب خاطر زایمان دیر راس
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۰ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      نه استراحت مطلق مادر اثرى نداره 

  • تصویر کاربر محمدکوچولو چهارشنبه ۲۹ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    سلام.وقت بخیر آقای دکتر احتمال عود کلاب فوت تاچند سالگی هست؟و آیا در صورت عود درمان دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۹ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      تا پايان سن رشد احتمال عود هست و اغلب عودش عمل مى خواد

  • تصویر کاربر ساغررضایی شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    وزن ۹۰،سن متولد۱۳۳۵ پدرم هستند
    بهترین داروی قویی برای درمان رگ ساق پاکه بعدتصادف درنه ماه پیش بوجودامدروی تعادل پدرم تاثیرگذاشت ماساژدادم چرب کردم اب م امابازم صفت چیکارکنم داروی خوب برای درمان سریع مشهدهستندخیلی دوستداشتم زیرنظرشمادرمان. بشن
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      اول بايد علتش معلوم بشه تا بشه درمان كنيم 

  • تصویر کاربر مینا شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    سلام ،ببخشید دخترم ۲ ماه و نیمه هست و کلاب فوت دو طرفه بود.از۵ روزگی گچ گیری شروع شد ،بعداز ۴ بار گچ گیری جراحی شد و بعد ۳هفته گچ داشت.الان ۱ هفته س که بریس میپوشونیم.گفتن ۲۳ ساعت در شبانه روز.خاستم بدونم مثلا اگه ۱۰ روزی یکبار بمدت دو سه ساعت برای بیرون رفتن باز کنیم بریس رو مشکلی پیش میاد؟و اینکه هر چقدر بریسو محکم میبندم اخرش بعداز چنددقیقه درحد چند میل پا از قسمت پاشنه بالا میاد.اینطوری فایده ای داره؟یا باید محکمتر ببندم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      دستورات پزشك معالج رو مو به مواجرا كنيد

  • تصویر کاربر زهزا دوشنبه ۸ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    برادر من داری ۲فرزند بک دختر ویک پسر است که هردوی انها مبتلا به کلاب فوت غیرایزوله هستند من نیز به تازگی با پسر عموی خانم برادرم ازدواج کردم میخواستم بدونم احتمال اینکه فرزندان من هم مبتلا به کلاب فوت شوند چقدر است؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۸ آذر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      نمى شه گفت احتمالش رو 

      جنبه ارثى نداره معمولا 

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر