اگر ناخن انگشتان پا مخصوصا شست پای خود را زیادی کوتاه کنید، ممکن است شرایط را برای برای فرو رفتن ناخن در گوشت انگشت پا فراهم کنید. اغلب افراد کناره ناخن را بیشتر کوتاه می کنند تا شکل ناخن با قوس انتهای انگشت مطابق باشد اما این روش ممکن است سبب شود که ناخن شما به داخل پوست رشد نماید. در این مقاله به بررسی علت فرو رفتن ناخن در گوشت و همچنین انواع روش های درمان آن از جمله جراحی فرو رفتن ناخن در گوشت پا می پردازیم.
علت فرو رفتن ناخن در گوشت پا
این پدیده معمولا در اثر یک ناهماهنگی بین اندازه ناخن و اندازه پوست ناخن پا به وجود می آید. این وضعیت در اثر آرایش نامناسب ناخن های پا و یا پوشیدن کفش های نامناسب بدتر می شود. انجام پدیکورهای بیش از اندازه بر روی ناخن های پا و یا اصلاح بیش از اندازه آن ها نیز میتواند از دیگر علل این امر باشد.
در بعضی از افراد ناخن پا به طور خود به خود به داخل پیچ می خورد. این دسته از ناخن ها معمولا بیش از اندازه دردناک هستند و معمولا افراد جوان و ورزشکار های حرفه ای به آن دچار می شوند. اگر ناخن فرد نازک باشد می تواند به مرور زمان پوست پا را دچار بریدگی کند.
عوامل فرو رفتن ناخن در گوشت
بعضی از عوامل هستند که فرد را به ابتلا به این عارضه مستعد می کنند، از جمله:
❇ پوشیدن کفش نامناسب و تنگ
❇ ورزش حرفه ای مخصوصا ورزش هایی مانند تنیس، فوتبال و بسکتبال
❇ ضربه و آسیب مکرر به انگشتان پا
❇ بهداشت ضعیف پاها
❇ راه رفتن غیر عادی و نامناسب و برداشتن پا به صورت غیر عادی
❇ ناهنجاری های مادرزادی پا، مانند انگشت چکشی شکل و کف پای صاف (مشکلی که برعکس قوس زیاد کف پا، هیچ انحنایی در این ناحیه دیده نمی شود.)
❇ ناهنجاری های مادرزای انگشتان پا
❇ انگشت پای بلند غیرعادی
❇ چاقی
❇ دیابت
❇ مشکلات قلبی، تیروئید و کلیه که ممکن است باعث تورم پاها شوند.
❇ عفونت های قارچی انگشتان پا
❇ آرتریت
❇ تومور های بافت نرم و سخت انگشتان پا
❇ تعرق بیش از حد پاها
❇ تورم اندام های انتهایی تحتانی
علت بروز عفونت در ناخن پای فرورفته در گوشت
محیط گرم و مرطوب پا مکان مناسبی برای رشد و تکثیر باکتری ها و قارچ هایی مانند استافیلوکوک، سودومونا، درماتوفیت، کاندیدا و تریکوفیتون است. وقتی لبه خم شده ناخن در پوست پا ایحاد بریدگی کند هر کدام از این عوامل عفونی می توانند وارد لایه زیرین پوست شده ایجاد عفونت کنند.
برای درمان این عفونت نیاز است که پاها را خشک و تمیز نگه دارید. اصطلاح پزشکی ناخن پای فرورفته در گوشت که عفونت کرده، پارونیکا نام دارد. در صوررت درمان نشدن عفونت، ناخن پای عفونت کرده می تواند باعث ایجاد مشکلات جدی مانند درماتیت، سلولیت و عفونت استخوان شود.
علائم و نشانه های فرو رفتن ناخن در گوشت
علائم این عارضه شامل قرمزی، تورم و درد می باشد. گاهی اوقات ممکن است ترشحات زرد رنگی نیز در محل عفونت دیده شود. ممکن است در بعضی از بیماران جوان تاول هایی نیز در محل ضایعه دیده شود. اما معمولا ناخن فرو رفته در گوشت بدون درمان خاصی و به صورت خود به خود برطرف می شود.
برای درمان این عارضه معمولا باید به یک دکتر ارتوپد یا جراح عمومی مراجعه کنید. در صورت طولانی شدن ناخن پای فرو رفته در گوشت، یک بافت پرخون به اسم بافت گرانوله در کنار ناخن به وجود می آید که به راحتی خون ریزی می کند.
تشخیص فرو رفتن ناخن در گوشت
تشخیص این عارضه معمولا به آسانی به وسیله معاینه انجام می گیرد و نیازی به تست های آزمایشگاهی ندارد. اما گاهی اوقات علائم این عارضه می تواند به طرز چشمگیری شدید باشد مخصوصا اگر ضایعه عفونی شده باشد.
در معاینه، هنگام اعمال فشار بر لبه های ناخن درد شدیدی توسط بیمار احساس می شود و هنگام مشاهده، نیز به راحتی یک لبه از ناخن مشاهده میشود که داخل پوست پیچ خورده و فرو رفته است. اگر ضایعه عفونی باشد ناخن پا به وضوح دچار قرمزی، تورم و درد شدیدی است که معمولا همراه با ترشحات چرکی می باشد.
عوارض فرو رفتن ناخن در گوشت
ناخن پای فرو رفته در گوشت اگر درمان نشود، می تواند عوارض شدیدی داشته باشد. اگر این ضایعه دچار عفونت شود می تواند باعث عفونت بافت های نرم عمقی تر و یا عفونت استخوان های پا شود.
هم چنین ممکن است باعث ایجاد جای زخم و یا ایجاد یک چهره نامناسب در ناخن بکند. گاهی اوقات یک بافت نرم در کنار ناخن به وجود می آید که به سادگی خون ریزی می کند.
درمان فرو رفتن ناخن در گوشت انگشت پا
شاید برای شما هم سؤال باشد که چگونه ناخن را از گوشت در بیاوریم؟ برای اینکار دو راه حل وجود دارد:
درمان غیر جراحی فرو رفتن ناخن در گوشت انگشت پا
درمان باید بلافاصله پس از تشخیص آغاز گردد. اگر تشخیص زود و قبل از بروز عفونت انجام شود، مراقبت مناسب در منزل می تواند نیاز به درمان های بیشتر را برطرف سازد:
❇ پا را روزی ۳ تا ۴ مرتبه در آب گرم غوطه ور کنید.
❇ در بقیه زمان های روز پا را خشک نگه دارید.
❇ از کفش های راحت و پنجه پهن استفاده کنید که جای کافی برای انگشتان داشته باشند.می توانید تا بهبود کامل از صندل استفاده کنید.
❇ برای کاهش درد از ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.
❇ اگر ظرف ۲ تا ۳ روز بهتر نشدید یا اگر هر زمان بدتر شدید به پزشک مراجعه کنید.
❇ ممکن است لازم باشد که به آرامی لبه ی ناخن فرو رفته به داخل پوست را بلند کنید و کمی گاز نخی را بین ناخن و پوست قرار دهید. این پانسمان را هر روز عوض کنید.
جراحی فرو رفتن ناخن در گوشت پا
اگر التهاب، تورم و درد شدید و ترشح چرکی وجود داشته باشند، نشانه ی عفونت ناخن است که باید توسط پزشک درمان شود. ممکن است نیاز به آنتی بیوتیک خوراکی پیدا کنید. احتمالا بخشی از ناخن یا همه ی آن باید برداشته شود. در این عمل بخشی از ناخن به همراه قسمتی از بستر زیرین آن و بافت نرم اطراف و حتی بخشی از ناحیه ی زاینده ی ناخن برداشته می شوند.
فیلم جراحی فرو رفتن ناخن در گوشت پا
جراحی ناخن پا روش موثری برای برداشتن کناره های ناخن و ممانعت از رشد آن ها به داخل چین های نرم کنار ناخن می باشد. برداشتن کامل و دایمی ناخن گاهی برای افراد با عود های مکرر و عفونت راجعه همراه فرو رفتن ناخن به داخل پوست توصیه می شود.
ایا کشیدن ناخن پا درد دارد؟
خیر این عمل درد شدیدی ندارد و در صورت بروز درد، می توان از داروهای مسکن استفاده کرد.
برای کشیدن ناخن به دکتر متخصص ناخن پا مراجعه کنید
افرادی که دیابت دارند و یا دچار نقص سیستم ایمنی هستند و یا مشکل گردش خون در پاها دارند، باید هر چه سریع تر برای درمان به پزشک مراجعه کنند، حتی اگر علائم زیادی برای فرد ایجاد نشده باشد.
در صورتیکه پس از یک هفته انجام درمان خانگی بیماری درمان نشد و یا ناخن پا دارای درد طولانی مدت بود، باید به پزشک مراجعه کرد. از علائم و نشانه های عفونت در محل ضایعه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
❇ تورم
❇ قرمزی
❇ رگه رگه های قرمزی که از ناخن به سمت های بالاتر پا امتداد پیدا میکند
❇ درد
❇ بوی بد پا
❇ ترشحاتی که ممکن است زرد ، سبز و یا سفید رنگ باشند.
برای دانستن قیمت کشیدن ناخن شست پا با مطب تماس حاصل فرمایید.
پیشگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت پا
از پوشیدن کفش هایی که خیلی کوچک و یا خیلی بزرگ هستند، خودداری کنید. کفشی که برای پا مناسب نباشد، می تواند باعث ایجاد ضربه و آسیب به پا شود. بهترین کفش برای کسانی که ناخن پای فرو رفته در گوشت دارند، کفش هایی است که ناحیه ناخن ها را پوشش نمی دهند و جلوباز هستند.
برای آرایش ناخن های پا بهتر است از مواد آرایشی مطمئن و تمیز استفاده کنید و ناخن ها را خیلی زیاد کوتاه نکنید. در صورتی که در پای خود ناهنجاری خاصی دارید که موجب ایجاد فشار بر روی ناخن پا میشود از وسایل اصلاح کننده ارتوپدی استفاده کنید.
باید ها برای افرادی که ناخن پای فرو رفته در گوشت دارند:
❇ از کفش های مناسبی استفاده کنید که بتوانید در آن انگشتان پای خود را تکان دهید.
❇ از وارد آمدن ضربه های مکرر به ناخن های پا جلوگیری کنید.
❇ در هنگام ورزش کفش های مخصوص ورزش بپوشید.
❇ بهداشت پاهای خود را به خوبی رعایت کنید.
نباید ها برای افرادی که ناخن پای درون رونده دارند:
❇ گوشه های ناخن را کوتاه نکنید.
❇ ناخن ها را خیلی کوتاه نکنید.
❇ از کفش های نامناسب استفاده نکنید.
دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران