منو

علت راه رفتن روی پنجه پا در کودکان

راه رفتن روی پنجه پا، الگویی از راه رفتن است که در آن کودک تنها با استفاده از انگشتان و پنجه پا راه رفته و پاشنه پا با زمین تماس پیدا نمی کند. این نوع راه رفتن در میان کودکانی رایج است که در حال یادگیری نحوه راه رفتن هستند. در اکثر موارد، ادامه دادن این وضعیت ایدیوپاتیک یا بدون علتی مشخص است.

راه رفتن روی پنجه پا

راه رفتن روی انگشتان پا زمانی است که کودک روی انگشتان یا نوک پنجه پا راه می رود بدون اینکه پاشنه یا قسمت های دیگر پا با زمین تماس پیدا کند. گاهی اوقات یک بیماری زمینه ای وجود دارد که می تواند باعث شود کودک روی انگشتان پا راه برود، اما در موارد دیگر چنین نیست.

با این حال، پس از سن ۲ سالگی اغلب کودکان راه رفتن بر روی پنجه را فراموش کرده و از الگوی طبیعی پاشنه پنجه پیروی می کنند. در موارد بسیار نادر، ادامه راه رفتن بر نوک پنجه پا پس از ۲ سالگی نشانه ای از یک بیماری زمینه است. کودکان بزرگ تری که این سبک راه رفتن را ادامه می دهند، ممکن است صرفا به آن عادت کرده یا عضلات و تاندون های ساق پای آن ها به مرور زمان کوتاه شده باشند.

درمان راه رفتن روی پنجه پا، اغلب شامل گچ گیری می شود. هدف این درمان کمک به کشیده شدن عضلات و تاندون ها و همچنین یادگیری نحوه صحیح راه رفتن است.

آناتومی عضلات پشت ساق پا

عضله پشت ساق پا از دو عضله اصلی تشکیل شده که به شرح زیر هستند:

آناتومی عضلات ساق پا

عضله گاستروکنمیوس

این عضله دارای دو بخش بوده که از زیر پوست قابل مشاهده هستند.

عضله نعلی یا سولئوس

یک عضله صاف و کوچک تر بوده که در زیر گاستروکنمیوس قرار دارد.

هر دوی این عضلات در قاعده ساق پا به هم رسیده و به تاندون آشیل می پیوندند. تاندون آشیل نیز به نوبه خود وارد استخوان پاشنه پا می شود. هنگامی که عضله ساق پا منقبض می شود، تاندون آشیل پاشنه پا را به سمت بالا می کشد. عضلات ساق پاها و تاندون های آشیل با کمک یکدیگر بلند کردن پاشنه پا را در هنگام راه رفتن ممکن می کنند. در برخی از کودکانی که بر نوک پنجه پا راه می روند، ترکیب عضلانی _ تاندونی یاد شده کوتاه تر بوده یا با گذشت زمان کوتاه تر می شود.

این وضعیت، قرار دادن کف پا بر روی زمین و راه رفتن بر کف پا دشوار می شود. البته، در اغلب این کودکان ترکیب عضلانی _ تاندونی به قدر کافی بلند است تا کودک در صورت یادآوری بتواند بر روی پاشنه خود راه برود.

علت روی نوک پا راه رفتن

در بسیاری از کودکان، راه رفتن روی پنجه پا ایدیوپاتیک یا بدون علتی مشخص است. هنگامی که این کودکان توسط پزشک معاینه می شوند، معاینه های فیزیکی و آزمایش های عصبی آن ها طبیعی است.

آیا راه رفتن روی پنجه پا نشانه بیماری است؟

در تعداد کمتری از موارد، پایداری راه رفتن روی پنجه پا می تواند علامتی از بیماری های زمینه ای همچون موارد زیر باشد:

۱. فلج مغزی

۲. دیستروفی عضلانی

۳. ناهنجاری طناب نخاعی

با این که این رفتار بیشتر در کودکان مبتلا به اوتیسم دیده می شود اما هیچ ارتباط مستقیمی بین این دو وجود نداشته و این عادت می تواند دلیلی احساسی داشته باشد.

درمان کودکی که روی پنجه پا راه می روند

علائم راه رفتن روی پنجه پا کودکان چیست؟

اغلب کودکان خردسالی که بر روی پنجه پای خود راه می روند، در هنگام درخواست والدین توانایی راه رفتن بر کف پا را نیز دارند. با این حال، بسیاری از کودکان بزرگتری (بزرگ تر از ۵ سال) که این عادت را تکرار می کنند، توانایی بر زمین نهادن پاشنه پای خود را ندارند.

این کودکان ممکن است از مشکلات مرتبط با پوشیدن کفش یا شرکت در فعالیت ورزشی نیازمند پوشیدن کفش مخصوص شکایت داشته باشند. برخی از کودکانی که بر روی پنجه پا راه می روند، از وضعیت خود شکایتی نداشته اما والدین آن ها درباره تاثیر این گونه راه رفتن بر عملکرد آن ها به عنوان یک نوجوان یا فرد بالغ نگرانند.

معاینه فیزیکی کودک توسط پزشک

پزشک معاینه را با پرسیدن سوالاتی از قبیل موارد زیر شروع می کند:

– آیا در خانواده سابقه ابتلا به این مشکل (راه رفتن روی پنجه پا) وجود دارد؟

– چند درصد اوقات به راه رفتن بر نوک پنجه صرف می شود؟

– آیا کودک در صورت درخواست می تواند با پای صاف نیز راه برود؟

– آیا کودک از درد پا یا کف آن، ضعف پا ها و دشواری همراه شدن با کودکان دیگر شکایت دارد؟

– آیا مادر در زمان بارداری به عارضه خاصی دچار شده یا کودک به صورت زودرس به دنیا آمده است؟

– کودک در چه سنی به مراحل تکاملی همچون لبخند زدن، نشستن و راه رفتن دست یافت؟

– کودک، راه رفتن روی پنجه پا را از چه زمانی شروع کرده؟ برای مثال، آیا عادت از هنگام شروع راه رفتن به صورت مستقل آغاز شده یا در سنین بالاتر اتفاق افتاد؟

– آیا راه رفتن روی پنجه پا، در یک پا دیده شده یا در هر دو پا مشهود است؟ (راه رفتن روی پنجه پا در یک پا می تواند برای پزشک نگران کننده باشد. این پدیده گاهی اوقات بیانگر وجود یک مشکل عصبی است.)

معاینه فیزیکی معمولا با معاینه دیداری پزشک شروع می شود. جهت پیشگیری از تلاش کودک برای بهتر راه رفتن در مقابل پزشک، امکان دارد پزشک قبل از فهمیدن کودک راه رفتن او را مشاهده و ارزیابی کند. سپس، پزشک از کودک می خواهد تا یک بار به صورت معمول (بر روی پنجه) و بار دیگر با قرار دادن کف پا بر روی زمین راه برود.

پزشک علاوه بر مشاهده راه رفتن روی پنجه پا، روان بودن راه رفتن را نیز به عنوان بخشی از ارزیابی عصبی در نظر می گیرد. پس از این مرحله، سفتی عضلات ساق پا ارزیابی می شوند. در حین معاینه فیزیکی پزشک موارد زیر را نیز انجام خواهد داد:

  1. بررسی پای کودک از نظر ناهنجاری هایی از جمله تفاوت بین پای راست و چپ
  2. جستجوی تفاوت طول پا ها و مقایسه اندازه ساق ها و ران ها
  3. ارزیابی کوتاهی عضله ساق یک یا هر دو پا با درخواست حرکت دادن پا به جهت های مختلف
  4. بررسی محدوده حرکتی مفصل ران و زانو ها
  5. جستجوی هر گونه ناهنجاری پوستی در اندام های پایینی و ناحیه تحتانی کمر
پای پرانتزی یک بیماری استخوانی در کودکان است که سبب خمیدگی پاها و بروز بد شکلی های استخوانی می شود. این بیماری دو نوع روش درمان وجود دارد....

تشخیص بیماری با انجام آزمایشات

– آزمایش عصبی

در صورتی که احتمال ارتباط ناهنجاری های سیستم عصبی با راه رفتن بر روی پنجه وجود داشته باشد، برخی آزمایش های ساده عصبی می توانند این مشکلات را مشخص کنند. این آزمایش می توانند به سن کودک، سطح تکاملی و توانایی همکاری او بستگی داشته باشند. در طول این معاینه پزشک موارد زیر را انجام می دهد:

  • بررسی وجود هر گونه کوتاهی یا سفتی شدید در عضلات دست و پا
  • بررسی قدرت عضلات اصلی بدن
  • بررسی رفلکس های کودک با کوبیدن یک چکش پلاستیکی نرم یا نوک انگشت بر نقاط مختلف بدن
  • بررسی احساسات عصبی در دست ها و پا ها

– آزمایش های تخصصی

راه رفتن روی پنجه پا با علت ناشناخته (ایدیوپاتیک)، تشخیصی است که با رد احتمال بیماری های دیگر به دست می آید. به همین دلیل، آزمایش های تخصصی همچون تصویر برداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن، تصویر برداری با تشدید مغناطیسی و آزمایش های عصبی – عضلانی معمولا برای کودک تجویز نمی شوند.

درمان کودکی که روی پنجه پا راه می روند

درمان راه رفتن روی پنجه پا به عوامل متعددی از جمله سن کودک و توانایی او در راه رفتن با کف پا بستگی دارد.

درمان غیر جراحی

در کودکان ۲ تا ۵ ساله ای که توانایی راه رفتن با کف پا را دارند، درمان اولیه همواره گزینه ای غیر جراحی خواهد بود. از جمله این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. مشاهده

پزشک پایش کودک و چندین جلسه ملاقات را برای یک دوره زمانی پیشنهاد می دهد. در صورتی که راه رفتن بر پنجه پا در اثر یک عادت باشد، امکان توقف آن وجود دارد.

۲. گچ گیری

پزشک می تواند جهت کمک به افزایش طول تدریجی عضلات و تاندون ها و همچنین شکسته شدن این عادت نامناسب، گچ گیری پای کودک را پیشنهاد دهد. این قالب های گچی همگام با بهبود و رشد کودک تغییر کرده و فرایند درمان چندین هفته به طول می انجامد.

استفاده از پابند ها

۳. استفاده از پابند ها

پوشیدن یک پابند مخصوص می تواند به کشیدگی و افزایش طول عضلات و تاندون ها کمک کند. این پابند، یک قالب پلاستیکی بوده که تا پشت ناحیه پایینی پا ادامه یافته و پا را در زاویه ای ۹۰ درجه نگه می دارد. به طور کلی، مدت استفاده از پابند بیشتر از گچ گیری بوده و به چندین ماه می رسد.

۴. درمان بوتاکس

در برخی بیماران مخصوصا افراد مبتلا به ناهنجاری های عصبی، تزریق سم بوتولینوم A می تواند عضله ساق پا را به طور موقت ضعیف کند.

درمان جراحی

در کودکانی که پس از ۵ سال هنوز بر روی پنجه پا راه می روند، ممکن است عضلات ساق پا و تاندون پا به قدری کوتاه باشند که امکان راه رفتن با کف پا وجود نداشته باشد. در این موارد، پزشک جهت افزایش طول تاندون آشیل انجام جراحی را پیشنهاد می دهد. افزایش طول این تاندون محدوده حرکتی و عملکرد پا و مچ را بهبود می بخشد. انتخاب محل افزایش طول تاندون به این بستگی دارد که بیمار در حین خم کردن زانو ها فاقد یا دارای توانایی قرار دادن کف پا بر روی زمین باشد.

افزایش طول تاندون با روش های مختلفی انجام می شود. پزشک درباره انتخاب بهترین روش با والدین کودک صحبت خواهد کرد. جراحی یاد شده معمولا به صورت سرپایی انجام شده و نیازی به بستری شدن ندارد. پس از اتمام جراحی، در حالی که کودک هنوز بیهوش است، پای او در قالبی گچی قرار داده می شود. این قالب باید به مدت ۴ تا ۶ هفته در جای خود باقی بماند.

دوران نقاهت پس از درمان

معمولا پس از درمان های جراحی یا غیر جراحی، جهت کمک به راه رفتن بیمار انجام فیزیوتراپی توصیه میشود. در درمان های جراحی، فیزیوتراپی معمولا تا زمان خارج کردن گچ ها شروع نمی شود.

در آخر، اغلب بیماران با گذشت زمان بهبود یافته و توانایی شرکت در ورزش ها و فعالیت ها را خواهند داشت. با این حال، مطالعات نشان داده اند که برخی کودکان حتی پس از جراحی یا گچ گرفتن نیز به عادت راه رفتن بر روی پنجه پا ادامه می دهند.


دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی و فلوشیپ جراحی مچ پا

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حمزه دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ۱۲ روز که عمل رباط صلیبی و منیسک انجام دادم اما هنوز شبها و روزها درد داره استخون پا بعد عمل تا جند روز درد باقی میماند و بعدش زانوم تا الان ۹۰ درجه جمع میشهخوبه یا باید بیشتر جمعس کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 1 سال پیش)

      در این مرحله همه چیز نرمال به نظر می رسه ولی اگه درد و ورم تشدید بشه حتما خدمت جراحتون برین

  • تصویر کاربر سام پنجشنبه ۱۶ شهریور ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پسرم ۱۳ سال دارد و ۸ سال به صورت حرفه ای فوتبال بازی میکند چند وقتی درد در هر دو زانو مخصوصا چپ دارد؛ دکتر بعد عکس برداری از زانو تشخیص ازگوداشلاتر دادن و گفتند تا ۱۵ سالگی زمان بسته شدن صفحه رشد اجازه هیچ ورزشی ندارد.خواستم نظر شما رو بپرسم آیا درمانی دارد که کنار درمان، فوتبال را ادامه دهد؛ ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۶ شهریور ۲( 1 سال پیش)

      اگر تشخیص این باشه حرفشون کاملا درسته 

      فیزیوتراپی هم مفیده

  • تصویر کاربر احمد یکشنبه ۱۵ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    سلام ۶ماه پیش ساق پای راستم رو به علت شکستگی عمل کردم یه مدت دردش کم شده بود
    الان بازم دردش عود کرده و زیاد شده میشه علتش رو بگید؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۵ مرداد ۲( 1 سال پیش)

      از نظر عفونت آزمایش بدین و به دکترتون مراجعه کنید

  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۵ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    خواهر من دو ماه پیش در هنگام بازی والیبال در ناحیه مچ دست دچار آسیب شده که با مراجعه به دکتر گچ گرفته شده که به تازگی گچ رو باز کردن و گفتن که دچار پارگی رباط مفصل شده در حال حاضر هم با مراجعه به متخصص در استان کسی حاضر به عمل نیست خواستم نظر شما رو بدونم و اگر امکانش هست راهنمایی کنید
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۵ مرداد ۲( 1 سال پیش)

      بیاریدشون تهران خدمت آقای دکتر هومن شریعت زاده

  • تصویر کاربر الهام دوشنبه ۹ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    آقای دکتر پدر بنده ۲ سال پیش به علت افتادن از پشت نیسان مچ پاش آسیب دید و ۳ ماهی کشید تا خوب شد کلی ورم کرد و درد میکرد و کلی دکتر رفتیم و آخرسر خودش خوب شد ...الان بهد ۲ سال باز چند روزی هست که درد گرفته و ۲ روز که ورم کرده و قرمز میشه( البته که این چند روز کار زیاد کرده به علت داشتن نذری و گوشت قرمز هم زیاد خورده) رفتیم پیش یک دکتر معروف در تهران و ایشان گفتن که یا نقرس هست یا آرتریک و یا عفونت واسش عکس نوشت و توی عکس گفتن استخوان کاملا سالمه و مشکل از استخوان نیست و فقط خار پاشنه داره که میدونستیم چند سالی هس که داره
    حالا برای پدرم آزمایش آسپراسیون مایع مفصلی نوشتن و ما هرجا میپرسیم جایی نمونه گیری شو انجام نمیدن و من نمیدونم اصلا این آزمایش لازمه یا نه
    ممنون میشم بگید که این آزمایش رو باید انجام بدیم به نظر شما؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۹ مرداد ۲( 1 سال پیش)

      ببینید تشخیص قطعی با همون هست ولی در مورد نقرس معمولا با همون شک تشخیصی و آزمایش خون درمان شروع می کنیم 

      اگه درد زیاده ولی تب و لرز ندارن باید به عنوان نقرس درمان بشه

      اگه شک به عفونت زیاد باشه جراحی فوری لازمه

    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۹ مرداد ۲( 1 سال پیش)

      ببینید تشخیص قطعی با همون هست ولی در مورد نقرس معمولا با همون شک تشخیصی و آزمایش خون درمان شروع می کنیم 

      اگه درد زیاده ولی تب و لرز ندارن باید به عنوان نقرس درمان بشه

      اگه شک به عفونت زیاد باشه جراحی فوری لازمه

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۴ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب حضورشما دکتر عزیز .همسرم حدود 40روز قبل به دلیل افتادن در چاله دچار درد شدید زانو و ورم شد که با تشخیص دکتر متخصص مبنی بر شکستگی پاشون تا نصف ران گچ گرفته شدبا معاینه گفتن که رباطها سالمه و دوهفته بعد ام اآر آی بگیرید و روزی دوتاASA80 براشون تجویز کردن و هیچ سوالی در مورد سیگار کشیدن ایشون نپرسیدن بعد از 20 روز باعلامت تنگی نفس شدید و افت فشار خون شدید تشخیص آمبولی حاد ریه در همسرم داده شد که با عنایت خداوند و تلاش پزشکان محترم همسرم بعد از یک هفته در سی سی یوبهتر شدن.و وقتی ارتوپد دیگری عکس پاشون رو دیدن گفتن شکستگی نداشته .و رباط داخلی کشیدگی داره و با توجه به وجود لخته در پاکه هنوزم هست فیزیو تراپی انجام نشه .3سوال از خدمت شما دارم1: با توجه به عکس رادیولوژی که ارسال میکنم شما شکستگی رو مشاهده میکنیدیا خیر؟2:به نظر شما تجویز آ اس آ برای ایشون کافی بوده؟ 3:با توجه به کشیدگی رباط و درد آن چه راهکاری پیشنهاد میکنید برای بهبود سریعتر. دعا گوی شما هستم با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۴ تیر ۲( 1 سال پیش)

      1- من شکستگی ندیدم

      2-آسپرین کافی بوده (بر اساس متون ارتوپدی)

      3-بستگی به میزان پایداری زانو درمعاینه درمان می تونه متفاوت باشه 

      4- در اولین زمان که اجازه دادن فیزیوتراپی شروع بشه

  • تصویر کاربر رحمتالله شنبه ۱۳ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    اقای دکتر من سه هفته ی پیش دو رباط بقل مچ پام پاره شد و دکتر گچ گرفتند و ۳ ماه فیزیوتراپی تجویز کردند،و هر هفته با عکس و از بین فواصل مفصل ها متوجه شدند که نیاز به عمل نداره
    ایا بعد از باز کردن گچ باید mri بگیرم تا ۱۰۰٪ مطمئن بشم به عمل نیاز نداره
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ خرداد ۲( 1 سال پیش)

      اول باید معاینه بشین بعد بر اساس یافته های معاینه اگه لازم شد ام آر آی انجام می شه

  • تصویر کاربر نازنین شنبه ۱۳ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    ۴۳سال دارم ۶۲کیلو با ۱۶۲قد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ خرداد ۲( 1 سال پیش)

      از طریق وبسایت نوبت بگیرید و بعد برای جلو انداختن نوبت به شماره داخل وبسایت پیامک بدین

  • تصویر کاربر حمیده شنبه ۲۳ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    با سلام
    ده روز پیش شکستگی مورب متاتارس پنجم پای سمت چپ را داشتم خانم ۵۰ ساله هستم با توجه به اینکه دیسک کنر دارم و مینیسک پای سمت راستم نیز پارگی جزیی دارد و فیزیوتراپی شده ایا این متاتارس پنجم احتیاج به عمل جراحی دارد یا خودش در گچ جوش میخورد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۳ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)

      لطف کنید تصویر رادیوگرافی بفرستید

  • تصویر کاربر محمود شنبه ۱۶ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    سلام ضمن خسته نباشید و تشکر از سایت خوبتون
    من 09/12/1401یک جعبه فرمون ماشین افتاد روی پاهام و بعد بیمارستان منتقل کردند و عمل کردند من عکس شرح عمل می‌فرستم 21روز توی کچ بود و الان که کچ باز کردم میخوام روی پاهام راه برم به رنگ قرمز مایل به سیاه درمیاد و بعضی از نقطه های مچ پام قرمز کم رنگ درمیاد روی پاهام .عکس مچ پام براتون می‌فرستم سوال من این هست که این که رنگ پاهام تغییر میکند آیا طبیعی هست یا نه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۶ اردیبهشت ۲( 1 سال پیش)

      در حال حاضر طبیعی هست و باید با راه رفتن درست بشه هر چند لازمه یک رادیوگرافی جدید هم انجام بدین

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر