منو

سندروم تونل تارسال یا tts (علت، علائم، روش تشخیص و درمان)

سندرم تونل تارسال یک بیماری ناشی از فشار یا کشش مداوم روی عصب تیبیال (درشت نی) می باشد. در این نوشتار به بررسی علائم، علت ایجاد، روش تشخیص و درمان سندروم تونل تارسال (TTS) می پردازیم.


عصب تیبیال از عصب سیاتیک انشعاب گرفته و پس از طی مسیر از پشت زانو وارد قسمت خلفی ساق پا می شود و به عضلات آن ناحیه عصب دهی می کند. عصب تیبیال در ناحیه مچ پا از درون تونل تارسال عبور می کند. تونل تارسال، کانالی تنگ در پشت قوزک داخلی مچ پا می باشد که توسط استخوان و بافت نرم احاطه شده است.

علائم سندروم تونل تارسال مچ پا

افراد مبتلا به سندرم تونل تارسال امکان دارد درد، بی حسی یا گز گز را احساس کنند. این درد می توان در هر جایی از مسیر عصب تیبیال احساس شود اما نواحی رایج احساس درد در کف پا یا قسمت داخلی مچ پا هستند. این درد می تواند مانند موارد زیر احساس شود:

❇ درد تیز و تیر کشنده

❇ سوزن سوزن شدن

❇ احساس برق گرفتگی

❇ احساس سوزش در کف پا

علائم بسته به هر فرد متفاوت هستند. در حالی که برخی افراد علائمی را تجربه می کنند که به صورت تدریجی در حال پیشرفت هستند، برخی دیگر علائمی را تجربه می کنند که به صورت بسیار ناگهانی پدیدار می شوند. درد و دیگر علائم اغلب با فعالیت فیزیکی افزایش می یابند. با این حال، در صورتی که این وضعیت طولانی مدت باشد، برخی افراد این درد یا گز گز را حتی در شب یا هنگام استراحت نیز احساس می کنند.

سندروم تونل تارسال

علت ایجاد سندروم تونل تارسال

سندرم تونل تارسال در اثر فشرده شدن یا کشیده شدن عصب تیبیال ایجاد شده و اغلب ثانوی به عوامل دیگر به وجود می آید. این عوامل شامل موارد زیر می شوند:

صافی کف پا می تواند سبب کشیدگی عصب تیبیال شود.

✳ برجستگی های  خوش خیم استخوانی در تونل تارسال

✳ واریس ورید های غشای احاطه کننده عصب تیبیال که سبب ایجاد فشار بر روی عصب می شود.

✳ التهاب ناشی از آرتریت

✳ ضایعات و توده هایی مانند تومور ها و لیپوما ها در نزدیکی  یا داخل عصب تیبیال

✳ آسیب ها یا ضربه ها مانند شکستگی یا پیچ خوردگی مچ پا. التهاب و تورم ناشی از این موارد می تواند به سندرم تونل تارسال منجر شود.

دیابت می تواند سبب آسیب پذیری بیشتر این عصب در مقابل فشردگی و کشش شود.

تشخیص گرفتگی کانال مچ پا

در صورتیکه فرد تصور بر ابتلا به سندرم تونل تارسال دارد باید با یک پزشک ملاقات کند تا او به تشخیص علت و ایجاد یک برنامه درمانی جهت بدتر نشدن وضعیت بیماری کمک کند. پزشک عمومی می تواند فرد را به یک جراح ارتوپد یا متخصص پا ارجاع دهد.

در جلسه ملاقات با پزشک، پزشک از فرد در ارتباط با پیشرفت علائم و سابقه پزشکی او مانند ضربه به آن ناحیه سوالاتی خواهد پرسید. پزشک، پا و مچ آن را معاینه کرده و به دنبال خصوصیات فیزیکی می گردد که می توانند بیانگر ابتلا به سندرم تونل تارسال باشند (مثل تحلیل رفتن عضلات کف پا).

علامت تینل چیست؟

پزشک احتمالا تست تینل را برای فرد انجام خواهد داد که این آزمایش شامل وارد کردن ضربه ای آرام به عصب تیبیال می شود. در صورتی که در اثر این ضربه احساس گز گز شدن یا درد تجربه شود ابتلا به سندرم تونل تارسال مشخص می شود.

علاوه بر آن، امکان دارد پزشک انجام آزمایش های دیگری را برای یافتن یک علت زمینه ای درخواست دهد. از جمله این آزمایش ها می توان به الکترومیوگرافی اشاره کرد که می تواند اختلالات عملکردی عصبی را تشخیص دهد. همچنین، در صورتیکه پزشک در ارتباط با علت ایجاد سندرم تونل تارسال به وجود یک توده یا زائده استخوانی مشکوک باشد می تواند انجام  MRI را درخواست دهد.

عوارض سندرم تونل تارسال

در صورتی که سندروم تونل تارسال درمان نشود، می تواند به آسیب عصبی دائم و غیر قابل بازگشت منجر شود. از آنجایی که این آسیب عصبی، پای فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، راه رفتن یا ادامه دادن به فعالیت های عادی برای او دردناک می باشند.

مصرف دارو

درمان سندرم تونل مچ پا

درمان سندروم تونل تارسال به علائم فرد و علت زمینه ای درد او بستگی دارد.

درمان های خانگی سندرم تونل تارسال

فرد می تواند جهت کاهش التهاب که خود به کاهش فشار بر روی عصب منجر می شود از دارو های ضد التهاب (از جمله انواع غیر استروئیدی) استفاده کند. استراحت کردن، اعمال یخ، کمپرس کردن و بالا بردن پا که به درمان RICE نیز شناخته می شوند می توانند به کاهش التهاب و تورم کمک کنند.

روش های درمانی تجویز شده توسط پزشک

در برخی موارد، گچ یا آتل یا بریس برای بی حرکت سازی پا و محدود کردن حرکتی استفاده می شوند. در صورتی که فرد به طور طبیعی به صافی کف پا دچار است، می تواند از کفی هایی استفاده کند که از قوس پا حمایت می کنند.

جراحی

در موارد شدید و طولانی مدت، پزشک می تواند انجام یک عمل جراحی را به نام رهایی تونل تارسال پیشنهاد دهد. در حین این فرایند، جراح از پشت مچ تا پایین قوس پا یک برش ایجاد می کند. این کار رباطی را آزاد کرده که در نتیجه آن عصب آزاد می شود.

یک عمل جراحی دیگر با کمترین سطح تهاجم ( جراحی اندوسکوپیک) نیز توسط برخی جراحان انجام می شود که در آن برش های بسیار کوچک تری بر روی مچ پا ایجاد می شوند. در این جراحی از ابزار هایی کوچک جهت قطع کردن رباط استفاده می شود. از آنجایی که آسیب رسیده به بافت ها کمتر می باشد، خطر ابتلا به عوارض و زمان بهبودی نیز کاهش می یابد.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب
  • تصویر کاربر سانياز شنبه ۲۹ آبان ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    با سلام،
    من براي انجام درمان مشكل شستهاي پاهايم در دي ماه به ايران خواهم آمد. لطفا" بفرماييد آقاي دكتر در آن زمان وقت جراحي خواهند داشت و لطفا" هزينه دكتر براي عمل هر شست رابفرماييد. آيا هزينه هاي ديگري نيز است؟
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۹ آبان ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      سپاس از سوالتون
      هزينه ها بسته به نوع بيمه و نوع عمل جراحى و وسيله ى مورد نياز متفاوت هست
      پس از معاينه در مورد همه ى مسائل بحث خواهد شد
      دى ماه خواهيم تو نست عملتون كنيم
  • تصویر کاربر fatemeh دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 513 مشاهده پرسش
    با سلام، مادر بنده حدود ده روز پیش توسط جنابعالی مورد عمل جراحی قرار گرفته است، با توجه به دشواری تردد به مطب و بالا رفتن از پله ها، آیا میتوانند برای کشیدن بخیه و معاینه در بیمارستان مصدع شما شود یا حتما باید به مطب مراجعه نمایند؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام لطفا شنبه ٨ صبح بيمارستان محب مهر تشريف بياريد
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    با سلام.آقای دکتر من الان حدود دو ماه است که گچ پایم را باز کرده ولی هنوز دارای محدودیت حرکتی بسیار زیادی میباشد و نیز چه در محل شکستگی و چه کل مفصل مچ پا دچار درد میباشم.به توصیه پزشکم هنوز آتل برای مچم میبندم و نیز بیش از ده جلسه فیزیوتراپی نیز انجام داده ام.مشکل چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۷ آبان ۹۵( 7 سال پیش)
      درود
      نياز هست كه راديوگرافى شما را ببينم و مچ پا را معاينه كنم
      سپاس
  • تصویر کاربر رحیم سه شنبه ۱۳ مهر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 740 مشاهده پرسش
    رفتم دکتر عکس کرفتم گفت غضروفش آسیب دیده خوب هم نمیشه .. یسری کپسول غضروف ساز نوشت و ویتامین ب 2 نوشت ده روز میخورم پام خوب نشده. مفصل شصت پای راست مه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۳ مهر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام و سپاس از سؤال شما
      اگر عكس راديوگرافيتون رو مىديدم بهتر مى تونستم راهنمايى كنم.درمان آرتروز مفصل شست پا از كفى تا عمل جراحى متفاوت هست.مى تونيد در همين سايت مقاله ى هالوكس ريجيدوس رو مطالعه بفرماييد و البته اگه امكان داره براى معاينه تشريف بيارين.
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۱ مهر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب خدمت شما.متاسفانه به دلیل اینکه بنده در شهرستان حضور دارم نتوانستم بیام خدمتتون اگه براتون امکان پذیر است به سوال بنده پاسخ فرمایید
    بنده در حدود هفت هفته پیش دچار شکستگی مچ پا شدم که بخشی از استخوان قوزک خارجی جدا شد.با تشخیص متخصص ارتوپدی ان را گچ گرفته و بعد از سه هفته بروی زمین قرار داده با آن راه رفتم و کلا بعد از 5 هفته بدون عکس برداری از آن به تشخیص پزشک آن را از گچ خارج کرده و به دلیل درد زیاد راه رفتن به طور صحیح برایم میسر نبود با مرجعه به فیزیوتراپ در عکسی که دو روز پیش تهییه کردم قسمت شکستگی حرکت کرده و دقیق سر جای خود جوش نخورده است.حال سال بنده این است آیا این موضوع در اینده برای بنده مشکل ایجاد میکند از قبیل ارتروز و آیا نیاز به عمل جراحی دارم؟ ضمنا عکس مربوط به بعد از جوش خوردگی به این ایمیل الحاق شده است(بنده داری یک شکستگی کهنه قوزک داخلی نیز هستم)(در مورد آسیب وارد شده به رباطهای مچ پا متخصص معتقد است که شکستگی و آسیب به رباط ها همزمان رخ نمیدهند و رباط ها باعث ناپایداری مچ و درد نشده اند آیا صحت دارد؟)
    با سپاس فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱ مهر ۹۵( 7 سال پیش)
      با درود
      سپاس از سؤالى كه مطرح فرموديد
      قطعه ى شكستگى قوزك خارجى شما به يك رباط مهم وصل هست.اگر در معاينه ناپايدارى مچ پا وجود نداشته باشه لزوما نياز به جراحى نداريد.
      در مورد اين كه منشأ درد شما چيست نياز به معاينه ى دقيق هست.
      به عنوان يك أصل كلى اگر شش هفته پس از چنين صدمه اى هنوز درد داشته باشيد نياز به معاينه و بررسى هاى تكميلي لازم بر أساس نتيجه ى معاينه داريد.
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 480 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض ادب و احترام
    اقای دکتر میشه در مورد tarsal coalitionتوضیح بدید که بیشتر در چه رده سنی اتفاق میوفته چگونه و کی بوجود میاد و نحوه درمانش چگونه است؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      Tarsal coalition به صورت ما درزادى وجود داره ولى شروع علامت دار شدنش بسته به نوع و محل اون متفاوته
      شروع علامتها معمولا در دوره ى نو جوانى هست و درمان انواع علامت دار اكثرا با جراحى خواهد بود
  • تصویر کاربر شوكت جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت دكتر عزيز .من يك بيمار زن 49 ساله هستم با يك انحناي شديد در كف پا 95/6/7 در بيمارستان نفت تهران توسط شما عمل خواهم شد.2 سئوا ل همواره ذهنمو مشغول كرده.يكي اينكه عملي مشابه پاي من داشتيد.پاي من كاملا به بيرون چرخيده وپاشنه پام رو بداخله.طوري كه روي لبه خارجي پام راه ميرم. دومين سئوالم اينكه در صورت نياز فوري ب شمابعد از عمل در دوسه هفته اول امكان دسترسي به شما وجود دارد يا نه.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 7 سال پیش)
      درود
      موارد زيادى از اين نوع اعمال جراحى رو انجام دادم و مى دم.
      در مورد برنامه ى ويزيت هاى بعد از عمل هنگام ترخيص و در هر ويزيت به شما اطلاع داده خواهد شد.نگران پيگيرى نباشيد
  • تصویر کاربر مهناز شنبه ۱۳ شهریور ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    سلام،خسته نباشید
    پاهام حالت پرانتزی دارن و نیاز به عمل دارم چون درد زانو دارم،میخوام بدونم احتمال جوش نخوردن استخوان بعد عمل چند درصده
    و چقد زمان میبره بعد عمل بتونم فعالیت روز مره از جمله کارهای عمومی منزل و رانندگی رو مجدد شروع کنم،ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ شهریور ۹۵( 7 سال پیش)
      درود
      با توجه به محلى كه استخوان در آن جا برشم مى خورد احتمال جوش نخوردن بسيار كم هست
      حدود ١/٥ تا ٢ ماه بعد از عمل هم مى تونيد رانندگى كنيد
      با سپاس
  • تصویر کاربر غلامرضا شنبه ۱۳ شهریور ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    امروز خدمتتون مراجعه کردم ، فرمودید مینیسک زانو پاره شده و برام فیزیوتراپی نوشتید ف اما در حال حاضر دردی پام نداره و قفل هم نمیشه ، وزنم بالاست برای کاهش وزنم میتونم از ترد میل استفاده کنم؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ شهریور ۹۵( 7 سال پیش)
      درود فراوان
      سن شما رو به خاطر ندارم ولى گاهى پارگى منيسك نياز به جراحى نداره.
      ترد ميل رو با سرعت كم و بدون شيب روزانه ٢٠-٣٠ دقيقه مى تونيد استفاده كنيد
      با سپاس
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر فردین چهارشنبه ۳۰ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام وقتی پیاده روی داشته باشم یاسرپاوایسم انگاراستخون گودی کف پام شکسته توگوشت فرومیره.میلنگم راه میرم. دردش میخوره به پاشنه سینه ای پام. که تواستراحتم بتزم پاشنه ای پام دردمکینه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳۰ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      احتمال داره مربوط به التهاب نيام كف پا ( خار پاشنه/ فاشئيت پلانتار) باشه

      مطلب مربوط به اون رو در همين وبسايت مطالعه بفرماييد

      با احترام

  • تصویر کاربر یاس یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    سلام...اقای دکتر وقت شما بخیر..
    اقای دکتر بنده چیزی در حدود 6سال پیش بر اثر یک حادثه مچ پای چپم اسیب دید که دچارتورم و درد شدید در قسمت مچ پا و کف پا شدم......متاسفانه دکتر معالج بنده نتونست تشخیص صحیح بده و مچ پای من دچار اسیب شد.......اقای دکتر الان درد دقیقا تو مچ پام (زیر قوزک پا) هستش و گاهی اقات درد به پاشنه پا هم کشیده میشه.....علایم درد هم سوزش در اون ناحیه...سوزن سوزن شدن ....گز گز...و حتی درد وقتی از خواب بیدار میشم هم وجود داره میشه گفت یه درد همیشگی.....الان من باید دقیقا چه کار کنم...به چن تا دکتر هم مراجعه کردم یه سریا میگن مشکل از تاندون های هستش ...بعضی ها هم گفتن مفصل پا اسیب دیده....و درمان های هم داشتم ولی متاسفانه هیچکدام به رفع اسیب دیدگی کمک نکردن.......ممنون میشم راهنمایی کنید.........باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      بايد معاينتون كنم و با اين توصيف شما نمى تونم درمانى پيشنهاد بدم 

      حتما نياز به بررسى و تصويربردارى راديولوژيك و احتمالا ام آر آى هست

      با احترام

  • تصویر کاربر سعید چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید.
    من 18 سالمه و تقریبا 2 ماه پیش.فوتبال بازی میکردم و به پاشنه پام ضربه ای خورد تا یک هفته درد میکرد(شدید) و بعدش خوب شد و الان بعضی مواقع یه درد خفیفی داره به نظرتون مشکل چیه ایا نیاز به عکس داره.
    درد بیشتر متمایل به پشت پاشنه هستش
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      به نظر من راديوگرافى و ام آر آى لازمه

      فيزيوتراپى با مگنت رو هم توصيه مى كنم

      با احترام

  • تصویر کاربر خانم دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    برای درمان انگشت چکشی هم‌میتونم‌حضوری بیام؟ راه درمانی داره؟ من‌۲۲ سالمه و دچارش شدم و به شدت اذیت میشم... باید چیکار‌کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۵ مهر ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      بله درمان داره كه در موارد خفيف شامل بستن و تغيير كفش هست و در موارد شديدتر عمل لازم داره

      برای اطلاع بیشتر نیز می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید:

      https://dr-rezanaderi.com/1370/

      با احترام

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۳ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت جناب دکتر ببخشید یه سوال داشتم خواستم کمکم کنید
    کف پام 2 یا 3 سالی میشه کف پام رگش باد میکنه جوری که دیگه نمیتونم راه برم کلا از پا میندازم بعد درد شدیدی هم داره موقع راه رفتن و وقتی در حال استراحت هستم دردش کمتر هست و تا یه 2 سه روزی بادش هست و درد خواستم ببینم راهنمایی های شما چیه در این رابطه
    جای اسیب دیدگی یه مقداری بالای قوسی کف پا و البته وقتی پام اینطوری میشه قبلش دوتا کف دستم ورم میکنن و بعد کف پام ورم شدید میکنه همراه با درد شدید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      بايد معاينه بشين و آزمايش خون از نظر بيمارى هاى روماتيسمى و نقرس بدين

      با احترام

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری