هنوز هم در ایالات متحده آمریکا، مصرف سیگار از رایج ترین علت قابل پیشگیری مرگ و میر محسوب می شود. به گفته ی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا (CDC)، هر ساله بیش از ۴۸۰۰۰۰ نفر -تنها در آمریکا- بر اثر مضرات سیگار و بیماری های ناشی از مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند. در واقع، میانگین امید به زندگی در افراد سیگاری ۷ الی ١۰ سال کمتر از افراد غیر سیگاری است.
همان طور که اکثر شما می دانید مصرف سیگار رابطه ی مستقیم با بیماری های قلبی-عروقی، دستگاه تنفسی و انواع سرطان ها دارد. اما چیزی که شاید بسیاری از افراد ندانند، تأثیر منفی مصرف دخانیات بر سلامت مفاصل و استخوان ها است.
مضرات سیگار بر سلامت سیستم استخوانی
سیگار روی تمامی بافت های بدن انسان تأثیر می گذارد؛ اما بسیاری از این موارد بازگشت پذیر هستند. با ترک سیگار، خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها کاهش می یابد. همچنين، ترک سیگار به شما کمک می کند تا عملکرد جسمی از دست رفته ی خود را بهبود ببخشید! محققین در رابطه با تأثیر مصرف سیگار بر سلامت سیستم استخوانی به موارد زیر اشاره می کنند:
۱_ استخوان ها
مصرف سیگار خطر ابتلا به پوکی استخوان را بالا می برد. سالمندان سیگاری ۳۰ الی ۴۰ درصد بیشتر از سالمندان غیر سیگاری دچار شکستگی لگن می شوند. مصرف دخانیات به روش های گوناگونی باعث تضعیف استخوان های شما می شود. مثل:
- تحقیقات نشان می دهد که مصرف سیگار باعث کاهش خون رسانی به استخوان ها و سایر اندام های داخلی می شود.
- نیکوتین سیگار روند تولید سلول های استخوانی استئوبلاست (که مسئول ساخت اجزاي آلي ماتريكس استخواني (كلاژن نوع I، پروتئوگليكان ها و گليكوپروتئين ها) هستند) را کند کرده و در نتیجه، توانایی بدن برای تولید استخوان کاهش می یابد.
- مصرف سیگار باعث کاهش میزان جذب کلسیم غذا می شود. کلسیم یکی از مواد معدنی اصلی استخوان بوده و کمبود آن باعث ضعف و شکستگی راحت استخوان ها (پوکی استخوان) می شود.
- مصرف سیگار باعث تخریب استروژن بدن می شود. این هورمون در ساخت و حفظ استخوان های زنان و مردان مؤثر است.
۲_ تاثیر سیگار بر سایر بافت ها
همچنین، مصرف سیگار بر سلامت سایر بافت های سازنده ی سیستم استخوانی تأثیر گذاشته و خطر بروز آسیب دیدگی و بیماری های مربوط به آن را افزایش می دهد:
- پارگی های تاندون سر شانه (روتاتور کاف) در افراد سیگاری به طور میانگین دو برابر جدی تر از سایرین است. علت این موضوع کیفیت پایین این تاندون ها در افراد سیگاری می باشد.
- همچنین افراد سیگاری بیشتر دچار پیچ خوردگی و شکستگی های استخوانی می شوند.
- افراد سیگاری پنجاه درصد بیشتر از سایرین دچار بورسیت و تاندونیت ناشی از فشار کار می شوند.
۳_ اثرات مضر سیگار بر جوش خوردن استخوان ها
سیگار کشیدن تأثیر منفی بر کیفیت و سرعت بهبود شکستگی ها و جراحات دارد:
- شکستگی ها در افراد سیگاری -به علت تأثیر منفی نیکوتین در ساخت سلول های استخوانی- با سرعت کم تری بهبود می یابد.
- با توجه به خون رسانی ضعیف تر در افراد سیگاری، این گروه معمولأ در مراحل بعد از جراحی عوارض بیشتر و جدی تری را تجربه می کنند. به عنوان مثال، بیماران سیگاری که تحت عمل جراحی قرار می گیرند معمولاً مشکلاتی مثل بهبودی دیر هنگام زخم، عفونت در محل جراحی و -به طور کلی- نا رضایتی از عمل را گزارش می کنند.
۴_ تاثیرات نیکوتین بر مغز
در برخی موارد، مصرف دخانیات می تواند باعث لاغری بیش از حد برخی از افراد شده و فرد را در معرض خطر شکستگی های استخوانی قرار دهد. علت این امر آن است که نیکوتین موجود در سیگار، به مغز شما پیغام سیر شدگی می دهد و می تواند جلوی جذب کامل و مناسب مواد مغذی را نیز بگیرد. داشتن وزن ایده آل متناسب با سن و سال و قد، یکی از مهم ترین اصول سلامتی عمومی هر فرد محسوب می شود.
دکتر رضا نادری جراح و متخصص ارتوپد در تهران