سردی کف پا، یک پدیده طبیعی است که به طور ویژه در آب و هوای سرد تجربه می شود. این سردی، هنگامی بروز می دهد که دمای کف پا از دیگر نواحی بدن کمتر باشد. علت سردی کف پا معمولا علامتی از گردش خون ضعیف است. علاوه بر پوشیدن جوراب های گرم، تشخیص و درمان علت های زمینه ای به رفع پدیده یاد شده کمک می کنند.
نشانه سردی کف پا چیست؟
سردی کف پا هنگامی بروز می دهد که دمای کف پا از دیگر نواحی بدن کمتر باشد. برای مثال ممکن است فرد در دست ها احساس گرما کرده اما سرمای شدیدی را در نواحی پا احساس کند. با این که عوامل مختلفی همچون هوای سرد سبب بروز این پدیده می شوند، اما رایج ترین علت آن گردش خون نامناسب در دست و پا است. در صورت احساس این پدیده بهتر است جهت معاینه به پزشک مراجعه کرد.
سردی کف پا چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
همه افراد می توانند به این علامت دچار شوند. با این حال، افراد مبتلا به مشکلات زیر، سردی کف پا را بیشتر تجربه می کنند:
- بیماری های خود ایمنی
- مشکلات گردش خون
- بیماری های هورمونی
- بیماری های سیستم عصبی
سردی کف پا چقدر رایج است؟
تجربه سردی کف پا به صورت گاه به گاه طبیعی به شمار می رود. از آن جایی که این علامت، موقت یا ناشی از مشکلات دیگر است، عدد دقیقی را نمی توان برای دفعات بروز آن بیان کرد.
سردی کف پا احساسی ناخوشایند بوده و تا گرم شدن این نواحی ممکن است درد خفیفی نیز تجربه شود. این علامت موقت بوده اما بهتر است جهت اطمینان از عدم وجود مشکلات زمینه ای به پزشک مراجعه شود.
علائم سردی کف پا چیست؟
علائم سردی کف پا می توانند به صورت گاه به گاه یا دائمی بوده و موارد زیر را شامل شوند:
- سرد تر بودن پا ها نسبت به دیگر نواحی بدن
- احساس دردی خفیف و ضربان دار در کف و انگشت شست پا
- گرم شدن پا ها در مدت زمان بیشتر
- تغییر رنگ پا ها به بی رنگ، قرمز، آبی یا بنفش
- احساس سردی پا در ساعت های خاصی از شبانه روز
علت سردی کف پا همزمان با گرم بودن بدن
هنگام قرار گیری در معرض آب و هوای سرد، فرد ممکن است متوجه گرمای بدن و سرمای پاهای خود شود. دست ها و پا ها به دلیل داشتن فاصله بیشتر از قلب، دیر تر گرم می شوند. اما این سردی میتواند علت های متفاوتی داشته باشد که رایج ترین آن ها گردش خون نامناسب است. این مشکل، خود می تواند عارضه جانبی مصرف یک دارو یا بیانگر وجود بیماری های زمینه ای دیگر باشد.
خون هنگام گردش در بدن از عروق خونی مختلفی عبور می کند که این موارد با تنگی، گشادی یا انسداد خود سبب کاهش یا افزایش سرعت و حجم آن می شوند. عملکرد نامناسب عروق نواحی پا سبب کاهش سرعت خون و در نهایت سردی این نواحی می شود. سردی کف پا می تواند علامتی از یک بیماری زمینه ای باشد. از جمله مشکلاتی که گردش خون را تحت تاثیر قرار می دهند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات خود ایمنی همچون (کم خونی)
- بیماری قلبی
- تغییرات هورمونی
- انسداد شریان های باریک یا محدود شدن عروق خونی
- مشکلات عصبی (فیبرومیالژی)
- بیماری شریان های محیطی
- پدیده رینود
سردی پا یا کف پا بر اثر مصرف دارو
- بتا بلاکر ها
- ارگوتامین ها
- سودوافدرین ها
سردی کف پا چگونه تشخیص داده می شود؟
علائم سردی کف پا می توانند با دیگر بیماری ها و دارو های مصرفی ارتباط داشته و پزشک به همین دلیل، تشخیص علت این پدیده را با پرسیدن سوالاتی درباره سابقه پزشکی بیمار شروع می کند. سپس، یک معاینه فیزیکی جهت بررسی وجود هر گونه آسیب عصبی یا جراحت مرتبط با این علامت انجام می شود. پزشک با تجویز برخی آزمایش ها همچون آزمایش خون یا تصویر برداری احتمال ابتلا به بیماری هایی همچون کم خونی و مشکلات قلبی را بررسی می کند.
تست شاخص پایی – بازویی، از دیگر آزمایش های به کار رفته در این زمینه است که در آن با استفاده از کاف فشار سنج میزان جریان خون در نواحی مختلف پا سنجیده می شود. به کمک این آزمایش می توان ابتلا به بیماری شریان های محیطی را تشخیص داد. سردی کف پا، حتی در صورت بروز گاه به گاه نیز باید توسط پزشک معاینه شود تا از عدم وجود مشکلات زمینه ای اطمینان به دست آید
سردی کف پا چگونه درمان می شود؟
سردی کف پا به روش های متعددی درمان می شود. درمان مشکلات زمینه ای و قطع مصرف دارو های مرتبط با این عارضه، از جمله اقدامات درمانی به شمار می روند. بهتر است قبل از قطع مصرف دارو های مصرفی خود، در این باره با پزشک مشورت کرد. روش های خانگی درمان سردی پا شامل موارد زیر هستند:
- ورزش به طور منظم
- پوشیدن جوراب های فشاری
- داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل
- بالا نگه داشتن پا در هنگام دراز کشیدن
- نوشیدن آب به طور متداول و حفظ رطوبت بدن
چه مدت پس از درمان می توان احساس بهتری را تجربه کرد؟
مدت زمان دستیابی به احساس خوب پس از درمان، به عامل بروز مشکل بستگی دارد. برخی افراد با پوشیدن جوراب های گرم احساس راحتی کرده و برخی دیگر به دلیل ابتلا به مشکلات زمینه ای باز هم احساس سرما خواهند داشت. افراد می توانند پس از مشورت با پزشک، بهترین درمان را برای خود انتخاب کنند.
چگونه می توان خطر ابتلا به سردی کف پا را کاهش داد؟
افراد می توانند با انجام اقدامات زیر از ابتلا به سردی کف پا پیشگیری کنند:
- اجتناب از مصرف کافئین
- ورزش
- مدیریت مشکلات زمینه ای
- پرهیز از بی تحرکی
- عدم مصرف سیگار و محصولات تنباکو
- اجتناب از راه رفتن با پای برهنه
چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟
در صورت احساس سردی در نواحی پا و عدم موفقیت درمان های خانگی باید به پزشک مراجعه شود. با این که تجربه گاه به گاه سردی پا طبیعی است اما بروز متداول آن را نباید نادیده گرفت. در صورتی که بی حسی، درد شدید و زخم پا بهبود نیافته یا با از دست رفتن احساس لمس همراه باشد، یا سردی فقط در یک پا احساس شود، باید فورا با پزشک خود تماس گرفت.
دکتر رضا نادری فوق تخصص ارتوپد در تهران