در این مقاله می خواهیم شما را با فرایند تعویض مفصل لگن آشنا کنیم ،با ما همراه باشید. مفصل لگن یکی از بزرگترین مفصل های بدن انسان می باشد و یک مفصل گوی و کاسه ای شناخته می شود. در یک مفصل لگن سالم، استخوان ها با بافت های نواری به نام رباط به یکدیگر متصل می شوند. این رباط ها برای کاهش اصطکاک با مایع خاصی روانکاری می شوند.
مفاصل همچنین با نوعی بافت به نام غضروف(ترمیم غضروف)پوشانده می شوند که کار آنها پشتیبانی از مفاصل و پیشگیری از ساییده شدن استخوان ها به یکدیگر می باشد. هدف اصلی مفاصل لگن، حمایت از بالاتنه به هنگام نشستن، راه رفتن و دویدن و همچنین کمک به انجام حرکات خاصی مانند خم شدن و کشش می باشد.
چرا به تعویض مفصل لگن نیاز دارم؟
اگر یک یا هردو مفصل لگن شما دچار آسیب شده اند و باعث درد مداوم و یا مشکلاتی در فعالیت های روزمره مانند دویدن، رانندگی کردن و لباس پوشیدن می شوند، ممکن است به تعویض مفصل لگن نیاز داشته باشید. برخی از دلایل آسیب دیدن مفصل لگن شامل موارد زیر می شوند:
- التهاب مفصلی استخوانی: در این شرایط غضروف های درون مفصل لگن فرسوده می شوند و منجر به ساییده شدن استخوان ها به یکدیگر می شوند.
- آرتروز روماتیسمی: این شرایط وقتی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به پوشش مفاصل حمله می کند و منجر به درد و سفتی می شود.
- شکستگی لگن: اگر مفصل لگن بر اثر سقوط یا حادثه ی مشابه به شدت آسیب ببیند، ممکن است تعویض آن ضروری باشد.
نکته: اگر تعویض مفصل لگن را به خاطر بیماری آرتروز انجام می دهید باید این مقاله را بخوانید. ایا ارتروز باعث از کار افتادگی میشود.
سن تعویض مفص لگن
بسیاری از مشکلات مربوط به لگن مربوط به سن هستند، بنابراین تعویض لگن معمولاً در بزرگسالان مسن تر بین سنین ۶۰ تا ۸۰ سال اتفاق می افتد. گرچه، گاهی اوقات ممکن است تعویض لگن در افراد جوانتر نیز انجام شود. هدف از مفصل لگن جدید موارد زیر می باشد:
- تسکین درد
- بهبود عملکرد لگن
- بهبود توانایی حرکت کردن
- بهبود کیفیت زندگی
در جراحی تعویض مفصل لگن چه اتفاقی می افتد؟
تعویض مفصل لگن می تواند تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی اپیدورال انجام شود. جراح در لگن برشی ایجاد می کند، مفصل لگن آسیب دیده را خارج می کند و سپس آن را با یک مفصل مصنوعی از جنس فلز یا سرامیک تعویض می کند. جراحی معمولاً ۶۰ تا ۹۰ دقیقه طول می کشد.
ریکاوری از جراحی تعویض مفصل لگن
۴ تا ۶ هفته ی اول بعد از جراحی، شما ممکن است برای کمک در راه رفتن به عصا نیاز داشته باشید. شما همچنین می توانید در برنامه های ورزشی که برای بازیابی و بهبود استفاده از مفصل لگن جدید طراحی شده اند، ثبت نام کنید. اکثر افراد می توانند ظرف ۲ تا ۳ ماه بعد، فعالیت های طبیعی را از سر بگیرند، اما ممکن است یک سال طول بکشد تا از تمام مزایای مفصل جدید بهره مند شوید.
بعد از تعویض مفصل لگن چه چیزی انتظار می رود؟
از زمان معرفی جراحی تعویض مفصل لگن در سال ۱۹۶۰، این روش یکی از مؤثرترین انواع جراحی در تاریخ پزشکی مدرن ثابت شده است. اکثر افراد بعد از این جراحی، کاهش قابل توجهی را در درد و بهبود در محدوده ی حرکتی خود تجربه می کنند. گرچه، باید در مورد دستاوردهای جراحی، انتظارات واقع بینانه ای داشته باشید. برای مثال، شما بعد از جراحی می توانید دوچرخه سواری کنید، اما نمی توانید راگبی را به طور ایمن بازی کنید، گرچه، همیشه موارد استثنایی نیز وجود دارد. فرایند توانبخشی بعد از جراحی به زمان و تعهد نیاز دارد.
خطرات جراحی تعویض مفصل زانو
عوارض تعویض مفصل زانو می توانند شامل موارد زیر شوند:
- جابه جایی لگن
- عفونت در ناحیه ی جراحی
- آسیب به رگ های خونی یا عصب ها
- شکستگی
- تفاوت در طول پا
گرچه، خطر عوارض جدی، پایین است و کمتر از ۱ درصد تخمین زده می شود. یک مفصل لگن مصنوعی حداقل ۱۵ سال دوام دارد، اما همیشه این خطر وجود دارد که مفصل لگن مصنوعی قبل از این مدت زمان فرسوده شود، یعنی ممکن است برای ترمیم یا تعویض مفصل به جراحی دیگری نیاز باشد.
این جراحی به جراحی تجدید نظر معروف است و تخمین زده شده که از هر ۱۰ نفر با لگن مصنوعی، ۱ نفر در آینده به جراحی تعویض مجدد نیاز خواهد داشت. اخیراً مواردی از تعویض مفصل لگن فلزی گزارش شده که سریعتر از حد مورد انتظار فرسوده شده اند و باعث تحلیل در استخوان و بافت اطراف لگن شده اند. همچنین نگرانی هایی وجود دارد که فلز ممکن است به جریان خون نشت پیدا کند.
موارد جایگزین
نوعی جراحی جایگزین برای تعویض مفصل وجود دارد که جراحی لایه برداری لگن نامیده می شود. در این جراحی، سطوح آسیب دیده ی استخوان در مفصل لگن برداشته می شوند و با فلز جایگزین می شوند. یکی از مزایای این روش، برداشت مقدار کمتری از استخوان است. گرچه، معمولاً این روش فقط در افراد جوانتری مؤثر است که استخوان های نسبتاً قوی تر دارند. امروزه، لایه برداری به علت نگرانی ها در مورد آسیب فلز به بافت های نرم اطراف لگن، محبوبیت کمتری دارد.
پیشرفت های آینده
جراحی تعویض مفصل لگن در موارد زیر پیشرفت کرده است:
- امروزه مواد قویتری به عنوان پروتز استفاده می شوند که باعث دوام طولانی تر و تحرک مفصل بهتری می شوند.
- پیشرفت هایی در کاشت مفاصل بدون فلز صورت گرفته است. به بیماران انواع جدیدتری از مفصل مصنوعی مانند سرامیک روی سرامیک و سرامیک روی پلاستیک پیشنهاد می شود.
- از جراحی به کمک کامپیوتر برای ایجاد تصاویری از مفصل لگن برای جراحی دقیق تر استفاده می شود.
- آیتم #۳ در لیست
در حال حاضر، یکی دیگر از حوزه های تحقیقاتی، بررسی بازسازی مفصل لگن با تبدیل سلول های بنیادین به بافت آسیب دیده می باشد. سلول های بنیادین، سلول های خاصی هستند که توانایی زیادی برای کمک به بازسازی انواع دیگری از سلول ها را دارند..
منبع: nhsinform.scot
دکتر غلامرضا نادری، متخصص ارتوپد، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران