منو

درمان پای پرانتزی در کودکان

پای پرانتزی یا خمیدگی پاها در کودکان نوپا بسیار رایج است. کودکان مبتلا به خمیدگی پا، در هنگام ایستادن فاصله ای مشخص بین زانو ها و نواحی تحتانی پاهای خود دارند. این وضعیت می تواند نتیجه خمیدگی یک یا هر دو زانو به سمت بیرون باشد. این وضعیت اغلب با راه رفتن تشدید می شود.

در اغلب موارد، خمیدگی پاها همگام با رشد کودک به صورت طبیعی برطرف می شود. در صورتی که خمیدگی یاد شده تا سن ۳ سالگی برطرف نشود، امکان وجود عوامل زمینه ای همچون بیماری بلانت یا نرمی استخوان وجود دارد. گاهی اوقات، نوجوانان نیز به خمیدگی پاها دچار می شوند. در بسیاری از این موارد کودک به طرز قابل توجهی اضافه وزن دارد.

پای پرانتزی چیست

پای پرانتزی یک بیماری استخوانی در کودکان است که سبب خمیدگی پاها و بروز دیگر بد شکلی های استخوانی می شود. کودکان مبتلا به پای پرانتزی از دریافت مقادیر کافی کلسیم، فسفر یا ویتامین D محروم بوده اند. هر سه این موارد برای داشتن استخوان هایی سالم ضروری اند.

بروز پای پرانتزی ناشی از سو تغذیه در کشور های توسعه یافته رایج نیست زیرا بسیاری از خوراکی ها از جمله محصولات لبنی با ویتامین D غنی شده اند. موارد اندک پای پرانتزی ناشی از سو تغذیه، اغلب کودکانی هستند که تنها با شیر مادر تغذیه شده اند. پای پرانتزی همچنین می تواند در اثر یک ناهنجاری ژنتیکی به وجود آید که در آن بدن توانایی جذب مناسب ویتامین D را ندارد.

بیماری بلانت چیست

بیماری بلانت چیست

بیماری بلانت در اثر ناهنجاری صفحات رشد در بخش فوقانی استخوانی درشت نی بروز داده و در هر دوی نوپایان و نوجوانان دیده می شود. صفحات رشد در انتهای استخوان های دراز کودک قرار داشته و به تعیین طول و شکل استخوان بالغ کمک می کنند.

تمایز بیماری بلانت شیر خوارگی از پرانتزی شدن فیزیولوژیک پاها در کودکان زیر ۲ سال تقریبا غیر ممکن است. با این حال، با رسیدن به سن ۳ سالگی خمیدگی تشدید شده و در تصاویر اشعه ایکس اغلب مشخص است.

علت پای پرانتزی

پرانتزی شدن فیزیولوژیک پاها، در اغلب کودکان زیر ۲ سال، خمیدگی پاها نوعی از ظاهر طبیعی پاها به شمار می رود. در کودکان دارای پاهای پرانتزی، خمیدگی تقریبا در سن ۱۸ ماهگی شروع به بهبود کرده و همگام با رشد کودک ادامه می یابد. با رسیدن به سن ۳ تا ۴ سال، خمیدگی اصلاح شده و پاها ظاهری طبیعی به دست آورده اند.

تشخیص پای پرانتزی

خمیدگی پاها در هنگام ایستادن یا راه رفتن کودک بیشترین تظاهر را دارند. رایج ترین علامت خمیدگی پاها الگوی نامطلوب راه رفتن فرد بیمار است. نو پایان مبتلا به خمیدگی پا معمولا هماهنگی خوبی داشته و در فراگیری نحوه راه رفتن تاخیر ندارند.

با این حال، میزان خمیدگی پاها ممکن است قابل توجه بوده و هشداری برای والدین یا اعضای خانواده باشد. قرار دادن کف پا به سمت داخل نیز در این کودکان شایع بوده و اغلب در ترکیب با خمیدگی پاها دیده می شود.خمیدگی پاها معمولا سبب بروز درد در کودکان خردسال نمی شود. البته، خمیدگی مداوم در دوران نوجوانی می تواند به ناراحتی مفاصل ران، زانوها و یا بیماری مچ پا منجر شود.

این ناراحتی در اثر فشار غیر طبیعی وارد شده بر مفاصل به وجود می آید. علاوه بر این، در کودکان مبتلا مخصوصا افرادی که کف پای خود را به سمت داخل متمایل می کنند، والدین از لغزش های مکرر فرزند خود شکایت دارند

معاینات پزشکی پای پرانتزی

معاینات پزشکی پای پرانتزی

پزشک ارزیابی کودک را با یک معاینه فیزیکی کامل شروع می کند. در صورتی که کودک کمتر از ۲ سال سن داشته، سالم بوده و خمیدگی های قرینه داشته باشد پزشک عدم نیاز به آزمایش های بیشتر را در زمان کنونی بیان می کند.

از سوی دیگر، در صورتی که خمیدگی یک پا بیش از دیگری بوده انجام تصویر برداری با اشعه ایکس پیشنهاد می شود. تصویر برداری اشعه ایکس از پاهای کودک در حالت ایستاده می تواند ابتلا به بیماری بلانت یا پای پرانتزی را بیان کند. اگر سن کودک بیش از ۲ تا ۵ سال باشد و خمیدگی پاهای او قرینه باشند، پزشک به احتمال زیاد باز هم انجام تصویر برداری اشعه ایکس را پیشنهاد می دهد.

احتمال ابتلا به بیماری بلانت یا پای پرانتزی در این سن بیشتر است. در صورتی که تصویر برداری نمایانگر علائم پای پرانتزی باشد، پزشک جهت تایید ابتلا به اختلال انجام چند آزمایش خون را نیز تجویز می کند.

درمان پای پرانتزی چقدر طول میکشد

پرانتزی شدن فیزیولوژیک پاها تقریبا همواره به صورت خود به خود همگام با رشد کودک برطرف می شود. این اصلاح معمولا با رسیدن به سن ۳ تا ۴ سالگی رخ می دهد. عدم درمان بیماری بلانت یا پای پرانتزی در شیرخوارگی به تشدید فزاینده خمیدگی در اواخر کودکی و اوایل نوجوانی منجر می شود.

این کودکان در نهایت به دلیل فشار های غیر طبیعی بر مفاصل به درد پا مخصوصا در ناحیه زانو دچار می شوند. نوجوانان مبتلا به بیماری بلانت اغلب اوقات در هنگام خم شدن درد را تجربه خواهند کرد. دو نوع روش درمان وجود دارد: ۱- درمان پای پرانتزی بدون جراحی ۲- درمان پای پرانتزی با جراحی

درمان زانوی ضربدری در کودکان چگونه است؟ در کودکان، جراحی کوچکی برای توقف موقت، برای ترغیب پا به صاف رشد کردن تدریجی، صورت می گیرد.

درمان پای پرانتزی بدون جراحی

❇ پرانتزی شدن فیزیولوژیک پا ها با این که پرانتزی شدن فیزیولوژیک پا ها نیازمند درمان فعال نیست اما پزشک از والدین کودک می خواهد تا زمان رفع خمیدگی هر ۶ ماه یک بار کودک را به نزد او بیاورند.

❇ بیماری بلانت شیرخوارگی جهت بهبود به درمان نیاز دارد. در صورت تشخیص زود هنگام بیماری، یک قالب گیری می تواند تنها اقدام مورد نیاز باشد. قالب گیری برای درمان بیماری بلانت در نوجوانان موثر نیست.

❇ پای پرانتزی، پزشک، کودکان مبتلا به پای پرانتزی را به ملاقات با متخصص اختلالات متابولیسم و انجام پیگیری های ارتوپدی متداول توصیه می کند. اثرات پای پرانتزی را اغلب می توان با مصرف دارو کنترل کرد.

جراحی پای پرانتزی

❇ پرانتزی شدن فیزیولوژیک پاها، در موارد نادر، این بیماری در نو پایان به طور کامل برطرف نشده و خمیدگی پا ها در نوجوانی برای فرد و خانواده او نگرانی هایی را از نظر زیبایی به وجود می آورد. در صورتی که خمیدگی به میزان کافی شدید باشد، جراحی اصلاح خمیدگی به همراه رشد هدایت شده برای فرد در نظر گرفته می شود.

❇ بیماری بلانت، در صورتی که خمیدگی پاها در کودکان مبتلا به بیماری بلانت شیر خوارگی صرف نظر از قالب گیری برطرف نشود، با رسیدن به سن ۴ سالگی جراحی در نظر گرفته می شود. جراحی می تواند از پیشرفت بیماری و رسیدن آسیب دائمی به نواحی رشد استخوان ساق پا پیشگیری کند. کودکان بزرگ تر و مبتلا به خمیدگی پای ناشی از بیماری بلانت نیازمند جراحی اصلاحی هستند.

❇ پای پرانتزی، جراحی برای کودکان مبتلایی در نظر گرفته می شود که بد شکلی ها صرف نظر از دارو درمانی مناسب هنوز بر جای باقی مانده اند.

روش های جراحی متفاوتی برای اصلاح خمیدگی پا یا پای پرانتزی وجود داشته و در ۲ دسته عمده جای می گیرند:

۱- رشد هدایت شده

رشد هدایت شده، رایج ترین نوع جراحی برای این بیماری است. در این روش، با استفاده از یک صفحه فلزی کوچک رشد استخوان در قسمت سالم بخش فوقانی استخوان ساق پا متوقف می شود. این اقدام، امکان جبران را برای بخش غیر طبیعی فراهم کرده و همزمان با رشد طبیعی کودک پا ها صاف می شوند. با بهبود یافتن تراز استخوانی، صفحه فلزی برداشته شده و رشد ادامه می یابد.

جراحی پای پرانتزی

۲- برش استخوان درشت نی

در این فرایند استخوان ساق پا از ناحیه زیر زانو برش داده شده و جهت تصحیح تراز مناسب شکل دهی می شود. تغییر شکل استخوان با پیچ و صفحه های داخلی یا قطعات خارجی مخصوص انجام می شود. در برخی موارد، پس از جراحی جهت محافظت از استخوان در دوران بهبودی استفاده از قالب توصیه می شود.

افراد ممکن است در دوره بهبودی به استفاده از عصا نیازمند شوند. پزشک جهت احیای قدرت و محدوده حرکتی استفاده از تمرینات فیزیوتراپی را توصیه می کند. تیم درمان نحوه سپری دوره بهبودی و بازگشت به فعالیت های روزمره را به طور کامل برای بیمار توضیح می دهند.


دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی و فلوشیپ جراحی مچ پا 

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۴ تیر ۲( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 50 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر

    قبل از هر چیز عذرخواهی میکنم چون یه مقدار طولانیه ممنون میشم حوصله به خرج بدین و جواب بدین،خدا خیرتون بده


    بنده ۲۶ سالمه،قد ۱۷۶ و وزن ۷۲
    پاییز ۹۹ توی فوتبال مچ پای راستم از سمت داخل پا ضربه و پیچ خورد،به طوری که هم ورم داشت هم کبودی،مدتی کمی استراحت کردیم تا اثارش برطرف شد و مجدد رفتیم فوتبال و دوباره درد و...
    اون موقع mri نگرفتم، فقط عکس گرفتم که مشکلی نداشت،تقریبا ۳ ماهی استراحت کردم و فشار نیاوردم و چند جلسه هم فیزیوتراپی و لیزر رفتم،از بهار ۱۴۰۰ تا اواخر تابستان ۱۴۰۱ دیگه مشکلی نداشتم به اون صورت،حتی فعالیت های سنگین، کوهنوردی فوتبال و غیره انجام میدادم و راحت بودم،تا اینکه دوباره در اثر فشار آوردن زیاد داخل فوتبال احساس درد کردم دوباره،این دفعه MRI گرفتم که در جواب نوشته بود پارگی جزئی رباط دلتوئید مچ پای راست.
    دکتر یه مچ بند آریزونا برام نوشتن ارتوپد فنی برام درست کردن،یه ۶ ماهی کامل بستمش،دیگه هیچ فشاری به پام نیاوردم،۱۰ جلسه فیزیوتراپی و دو جلسه لیزر هم رفتم و تقریبا یک ماهی هست که مچ بند رو دیگه نمیبندم
    الآن توی راه رفتن و حتی دویدن دردی احساس نمیکنم،پام هم ورم یا کبودی نداره،یا مثلا مچ پام خالی نمیکنه،اما بعضا توی سرپا ایستادن طولانی مدت یا همون دویدن طولانی‌مدت یه چیزهایی احساس میکنم،دردهای جزئی و کم،ولی مطمئنا کوهنوردی و فوتبال و امثالهم نمیتونم انجام بدم چون احتمال زیاد مجدد درد و مشکل بیشتر میشه
    الآن اگر مجدد mri بگیریم مشخص میشه چقد بهبودی داشته یا نه مشخص نمیشه؟
    در کل از کجا متوجه بشیم که در چه مرحله ای هستیم؟
    چون درباره عکس mri نظرات مختلف دادن،از جمله کشیدگی شدید،پارگی جزئی و پارگی کامل!!...نمیدونیم کدوم درسته

    خیلییی برام مهمه این موضوع و میخوام هر جور شده کاملا خوب بشه این رباط..نوبت دهی سایت شما هم تاریخ دی ماه و بهمن ماه رو برای ویزیت میاره که اون تایم خیلی دیره،نمیدونم راه دیگه ای داره یا نه.

    مجدد معذرت و ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۴ تیر ۲( 2 ماه پیش)

      باید حتما معاینه و بررسی انجام بشه و احتمالا همون ام آر آی کافیه 

      بعد از نوبت گیری برای جلو انداختن زمان به منشی من پیامک بدین

  • تصویر کاربر سمیه شنبه ۲۰ خرداد ۲( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 36 مشاهده پرسش
    باسلام دو هفته براثر نرمش کششی از کف پا تا ران هر دو پایم به شدت گز گز شدید میکنه فعلا دسترسی به انجام نوار عصب و عضله ندارم،با عرض معذرت سوالم اینه در این حد اسیب عصبی که به شدت زندگیم رو مختل کرده آیا درمانی داره ؟تو حالت دراز کش بی نهایت زیاد می‌شود و وقتی می‌نشینم کمی کمتر میشود،به شدت حالت سوزن و جرقه زدن دارد،حتی نمیتونم با پرگابالین بخوابم ،تا دو هفته بعد هم امکان نوار عصب ندارم،از زندگی سیر شدم از شدت این حالت،فقط میخوام بدونم آیا درمانی داره،یک ماه قبل بابت مشکل دیگری نوار عصب گرفتم که سالم بود ولی این اسیب و جرقه زدن الان دو هفته هست که بوجود آمده، ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۰ خرداد ۲( 3 ماه پیش)

      چون مدت کمی هست که شروع شده شانس بهبود هست

      باید مطمین بشین که مشکل دیسک کمر نباشه

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۳ خرداد ۲( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 45 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب فراوان ،اقای دکتر هنوز هم ذکر خیر شما و حسرت فقدان شما در شاهرود وجود داره .همسر من دوهفته قبل در اثراثر افتادن در چاله از ناحیه زانو دچار درد شدید و تورم شد و با گرفتن عکس یکی از همکاران محترم شما شکستگی در پشت زانو را تشخیص دادندو تا بالای ران پاشون رو گچ گرفتن ،با گرفتن عکس ام ار آی تشخیص کشیدگی شدید رباط رو دادن و پلاسما درمانی رو توصیه کردن .به نظر شما وضعیت رباط و مینیسک ایشون خطرناکه ؟ و اینکه این روش موثره یا روش دیگه ای رو پیشنهاد میکنید؟ با یه دنیا سپاس از لطف شما.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ خرداد ۲( 3 ماه پیش)

      پلاسما نزنید

      باید گچ باز و معاینه بشن

  • تصویر کاربر مرتضی شنبه ۱۳ خرداد ۲( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 98 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من حدود ۲۲ روز بعد از عمل مجدد رباط صلیبی و مینیسکم بدون عصا راه رفتم حدود نیم ساعت ولی هیچ چرخشی یا ضربه ناگهانی ای نداشتم بعد فرداش پام ورم کرد طوری که زانومو با درد صاف میکردم و درد شدیدی داخل زانوم داشتم ولی الان بعد سه روز پام دردش رفته ورمشم تا مقداری رفته و پامو به راحتی صاف میذارم رو زمین و زانومو میتونم قفل کنم پیش دکترمم رفتم گفت بعد بیست روز اگه ورم پات نخوابید و پات خالی کرد بیا ام ار ای مجدد بنویسم الان من یه مقدار استرس گرفتم میخواستم ببینم این حالت طبیعیه یعنی بخاطر فشار زیاده یا امکان پارگی مجدد هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ خرداد ۲( 3 ماه پیش)

      بعیده به این سادگی مجدد پاره بشه

  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۷ خرداد ۲( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 35 مشاهده پرسش
    سلام. در مورد بافت ایجاد شده بعد انجام میکروفرکچر، آیا میتوان انتظار داشت که این بافت تا آخر عمر ماندگاری داشته باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۷ خرداد ۲( 3 ماه پیش)

      بله این احتمال هست هر چند مقاومت کمتری نسبت به غضروف نرمال داره

  • تصویر کاربر نسیبه یکشنبه ۷ خرداد ۲( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 40 مشاهده پرسش
    سلام
    من 3 روزه رباط صلیبیم رو عمل کردم دکتر خودم ازم دورن و جوابگو نیستن متاسفانه
    خواستم بدونم پانسمانم رو کی باید عوض کنم و کی باید شروع کنم به فیزیوتراپی
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۷ خرداد ۲( 3 ماه پیش)

      معمولا پانسمان 5-7 روز بعد عوض می شه

    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۷ خرداد ۲( 3 ماه پیش)

      معمولا پانسمان 5-7 روز بعد عوض می شه

      در هر حال دکتر خودتون باید اجازه بدن

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۳۰ اردیبهشت ۲( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 49 مشاهده پرسش
    مچ پای سمت چپم چند ماهه که درد میکنه به طوری که نمیتونستم به پنجه پام فشار بیارم و باعث درد در پاشنه پام شد، بعد از تزریق به پاشنه پا مشکل پاشنه حل شد ولی هنوز مچ پام درد میکنه که mri گرفتم که ببینم چیه مشکل و ریپورتشو خدمت شما فرستادم . ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳۰ اردیبهشت ۲( 4 ماه پیش)

      باید حتما معاینه بشین ممکنه جراحی لازم باشه

  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۲( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 54 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر ، خدا قوت ، دختر ۲۱ ماهه من از زمانی که تونست بلند شه روی پنجه راه رفت و از عید ۱۴۰۲ وقتی تونست مستقل راه بره همچنان روی پنجه راه می ره و کفش توی پاش نمی مونه همه بهم می گن تا دو سالگی خوب میشه ولی چند نفر گفتن باید عمل بشه کوتاهی آشیل داره
    به نظر شما من باید چکار کنم ؟؟ تا کی می تونم عقب بندازم عمل رو ؟؟ اصلا نیاز به عمل داره ؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۳ اردیبهشت ۲( 4 ماه پیش)

      فعلا نیاز  به کاری نداره و جراحی فوریت نذاره

  • تصویر کاربر ابوالفضل شنبه ۲۳ اردیبهشت ۲( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 54 مشاهده پرسش
    درود بر شما
    ٨ماه پيش مچ پام به سمت خارج چرخيد عكس گرفتم دكتر گفت قوزك خارجي شكسته و با گچ خوب ميشه ٧٠ روز تو گچ بود بعد از در اوردن گچ در داخل مفصل درد داشتم ام ار اي كردم گفتن غضروف تالوس سياه شده و يك دكتر ديگه گفت سندسموز هم مشكل داري
    الان با گذشت ٨ماه بهترين راه كار چيه
    ايا با گذشت زمان و استراحت خوب ميشه
    ايا غضروف تالوس به خودي خود خوب ميشه
    با احترام و سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۳ اردیبهشت ۲( 4 ماه پیش)

      برای اظهار نظر لازمه معاینه بشین و سی تی اسپیرال و ام آر آی انجام بدین 

      به احتمال بسیار جراحی لازم خواهد بود

  • تصویر کاربر ت.ج چهارشنبه ۱۶ فروردین ۲( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 50 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    آقای دکتر ۳۲ سالم هست و انگشت چهارم هر دو پام متاتارس هست عملش به چه صورت انجام میشه؟ و اینکه مدت نقاهتش بعد عمل چقدر هست؟
    شهر خودمون دکترم گفتن که هر دو انگشت قطع بشه بهتر از پیوند استخوان هست
    پیشنهادتون رو‌ممنون میشم لطف کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۶ فروردین ۲( 5 ماه پیش)

      به نظر من می شه با فیکساتور بلندش کرد

    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۶ فروردین ۲( 5 ماه پیش)

      به نظر من می شه با فیکساتور بلندش کرد

    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۶ فروردین ۲( 5 ماه پیش)

      به نظر من می شه با فیکساتور بلندش کرد

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
مقالات پیشنهادی
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر