منو

پرونیشن پا چیست؟ [علت، علائم و درمان آن]

هنگام راه رفتن، توزیع وزن بدن بیشتر به سمت داخل پا متمایل است، در نتیجه چرخش پا به سمت خارج اتفاق می افتد که به آن پرونیشن (Pronation) گفته می شود. پرونیشن پا برای درست راه رفتن، یک حرکت مهم و ضروری است، اما مهم تر آن است که پا به اندازه مناسب پرونیشن داشته باشد. پرونیشن ناکافی و یا بیش از حد می تواند برای پاها مضر باشد.

واژگان پزشکی مربوط به پرونیشن هنگام راه رفتن، پرونیت (pronate)، پرونیت بیش از حد (overpronate)، پرونیت کمتر از حد (underpronate) می باشند. در این مقاله، توضیحاتی در رابطه با پرونیشن و اهمیت درست راه رفتن داده می شود.

درمان چرخش مچ پا

پرونیشن پا و دلایل ایجاد آن

پرونیشن بیش از حد (overpronation) نوعی مشکل بیومکانیکی رایج است و زمانی ایجاد می شود که هنگام راه رفتن، قوس روی پا بر اثر فشار ناشی تحمل وزن فرد از بین می رود. در این حالت، فشار زیادی به کف پا وارد می شود و به دنبال آن، استخوان بندی کف پا تغییر شکل داده و گودی کف پا از بین می رود. در نتیجه، این تغییر شکل منجر به صاف شدن کف پا می شود.

پرونیشن بیش از حد، اغلب منجر به مشکلاتی مثل التهاب نیام کف پا، خار پاشنه (درمان فوری خار پاشنه)، احساس درد در ناحیه متاتارسال پا، التهاب تاندون های پشت ساق پا و همینطور بیرون زدگی استخوان بغل پا (Biunion) می شود. صاف شدن کف پا دلایل زیادی دارد. عواملی ازجمله چاقی مفرط، بارداری و یا برداشتن گام های سنگین بر روی سطوح سخت و ناهموار، می توانند قوس کف پا را از بین برده و منجر به پرونیشن پا شوند.

افرادی که کف پای صاف دارند، معمولا بلافاصله احساس ناراحتی نمی کنند. برخی افراد نیز ممکن است هیچگونه ناراحتی را تجربه نکنند. با این حال، هنگامی که علائم بروز پیدا کرده و دردناک می شوند، نحوه راه رفتن، ناموزون شده و این حالت نیز موجب افزایش فشار روی پا و ساق پاها می شود.

انواع پرونیشن پا

انواع پرونیشن پا

بسته به مواردی مانند نحوه گام برداشتن و قوس دادن کف پا، سه نوع پرونیشن پا وجود دارد.

۱. پرونیشن طبیعی یا خنثی:

به طور طبیعی حدودا ۱۵ درصد پرونیشن در پاها وجود دارد. این چرخش، تکانه ای که در حین گام برداشتن به پا وارد می شود را جذب کرده و مچ پا و پاها را هم تراز قرار می دهد. این مسئله، از بروز آسیب های شایع ناشی از دیگر انواع پرونیشن پا جلوگیری می کند.

۲. پرونیشن کمتر از حد (Underpronatio):

پرونیشن کمتر از حد که اصطلاحا به آن supination نیز گفته می شود، زمانی رخ می دهد که پا هنگام راه رفتن به سمت خارج متمایل می شود. این حالت به قسمت های خارجی پا فشار وارد می کند و در افرادی که دارای قوس زیاد کف پا هستند، می تواند آسیب و التهاب تاندون آشیل، التهاب کف پا، پیچ خوردن مچ پا، خار پاشنه و دیگر آسیب های ناشی فشار وارد شده به پا را ایجاد کند.

۳. پرونیشن بیش از حد (Overpronation):

هنگامی که پا بیشتر از ۱۵ درصد به سمت داخل می چرخد، اصطلاحا به آن پرونیشن بیش از حد می گویند. این حالت در افرادی که کف پای صاف دارند، دیده می شود. پرونیشن بیش از حد می تواند منجر به بروز سندرم باند ایلیوتیبیال (ITBS) شود. این بیماری به قسمت خارجی زانو آسیب رسانده و باعث ایجاد درد در ناحیه زانو می شود.

علائم پرونیشن پا

پرونیشن می تواند مشکلاتی همچون احساس درد و ناراحتی در پاها، ساق پا، زانوها، باسن و یا کمر را ایجاد کند. به طور کلی، علائم پرونیشن پا شامل ۵ مورد می باشد. در صورتی که این علائم نادیده گرفته شود و عواملی که منجر به ایجاد پرونیشن شده اند، برطرف و یا درمان نشوند، آسیب های وارده به پا می تواند بر کل بدن تأثیرات منفی بگذارد.

علائم چرخش مچ پا همچنین می تواند منجر به ایجاد عدم تعادل در سراسر بدن، شامل چرخش زانوها به سمت داخل، کج شدن لگن و افتادگی شانه ها شود. این عدم تعادل، مشکلات بزرگتری را نیز در پی دارد. علائم پا پرونیشن عبارت اند از:

۱. انحراف پاها

در همه ی افرادی که پرونیشن وجود دارد، انحراف پاها دیده می شود.

۲. چرخش داخلی زانو ها

در حالتی که کف پاها به طور صاف روی زمین قرار می گیرد، پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن به سمت داخل می چرخند (به شکل ایکس) و در این حالت، بیشترین میزان انحراف در قسمت تحتانی بدن دیده می شود.

۳. خمیدگی تاندون آشیل

از نمای پشت سر، پاها و مچ پا به سمت داخل متمایل بوده و این حالت موجب خمیدگی تاندون های آشیل و به مرور زمان، تغییر شکل آن ها می شود.

۴. کف پای صاف

در حالتی که فرد بیشترین حد پرونیشن را دارد، قوس پا از بین میرود و در نتیجه باعث کف پای صاف می شود.

۵. ناهموار بودن پاشنه پا

در حالتی که پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن می چرخند، هنگام راه رفتن، فرود پا به گونه ای است که باعث ناهموار شدن پاشنه پا و چرخش مچ پا می شود.

آسیب های چرخش مچ پا

اگرچه نمی توان به طور قطع هرگونه دردی را مربوط به پرونیشن پا دانست، اما موارد زیر، در ارتباط با پرونیشن می باشند:

  • درد در ناحیه جلوی زانو و استخوان کشکک (Patellofemoral)
  • خار پاشنه (احساس درد در پاشنه پا)
  • کمر درد
  • درد در ناحیه باسن
  • احساس خستگی در ساق پا

وجود درد در پاها و اندام های تحتانی می تواند منجر به بروز مشکلاتی در سبک زندگی شده و فعالیت روزمره را مختل کند. علاوه بر پرونیشن، عوامل دیگری نیز در نحوه حرکت بدن دخیل اند که برای ایجاد برنامه درمانی باید در نظر گرفته شوند.

جلوگیری از پرونیشن

پیشگیری و درمان پرونیشن پا

‌پرونیشن بیش از حد را می توان با روش های درمانی های غیر جراحی و با استفاده از آرتوزهایی که به طور اختصاصی طراحی شده اند، کنترل و درمان کرد. آرتوز، وسیله ایست که با اصلاح ساختار اندام، موجب بهبودی عملکرد آن می شود. آرتوزها با هدف ایجاد حمایت مناسب از قوس پا و همچنین کنترل و اصلاح حرکات پا طراحی شده و از بروز پرونیشن بیش از حد نیز جلوگیری می کنند.

از آنجایی که استفاده از کفش های نامناسب می تواند منجر به بروز مشکلات زیادی در پاها شود، اطمینان از اندازه مناسب کفش مسئله ی مهمی است. همچنین، استفاده از کفش هایی که کفی طبی محکمی دارند، برای تعادل و حمایت بیشتر پاها، توصیه می شود.

درمان پرونیشن بیش از حد

درمان های مختلفی برای پرونیشن بیش از حد وجود دارد و پزشکان متخصص، معمولا ترکیبی از این روش های درمانی را به کار می گیرند. در ادامه برخی از پروتکل های درمانی آورده شده است.

۱. ضربه زدن

وارد آوردن ضرباتی به پا، که به روش خاصی انجام می شود، تعادل و حمایت از پا را ایجاد می کند. این روش در بعضی موارد حاد به عنوان خط اول درمان چرخش مچ پا استفاده می شود.

۲. ماساژ دادن

سفت شدن عضلات ساق پا نسبتاً شایع بوده و منجر به پرونیشن پا می شود. سفت شدن عضله، دامنه حرکتی آن را نیز کاهش داده و می تواند احساس درد و گرفتگی عضله را ایجاد کند و در نتیجه، باعث محدودیت حرکتی می شود. کشش و ماساژ عضلات، موجب انعطاف پذیری بهتر، افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به عضلات می شود و کمک می کند تا سریع تر بهبود یابند.

درمان پرونیشن

۳. حرکات کششی

این حرکات به انبساط و نرم شدن ماهیچه ها و رباط های سفت کمک می کند و در نتیجه از فشار زیاد و چرخش مچ پا جلوگیری می شود.

۴. تحرک مفصل

این حرکات به مفاصل آسیب دیده و یا کم تحرک کمک کرده تا نرم و منعطف تر شوند و در نتیجه، باعث عملکرد بهتر پا می شوند.

۵. آرتوز

پرکاربرد ترین آرتوزها، کفی ها و کفش های طبی هستند. این آرتروزها می توانند از پرونیشن پا جلوگیری نموده، از پاها حمایت کرده و به آن ها امکان عملکرد بهتر را می دهند.

۶. استفاده از کفش مناسب

کفش های با کیفیت و دارای کفی محکم و مناسب، ضربه را به خود جذب کرده و فشاری که به پاها و مفاصل وارد می شود را محدود می کنند. همچنین، برای کنترل پرونیشن پا، کفش هایی با ویژگی های خاص وجود دارند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ارتیما چهارشنبه ۱ تیر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر پسری ۱۰ ساله دارم کف پاهایش صاف میباشد حدود۳۲ کیلو وزن دارد و قد آن ۱ متر و ۳۰ سانت میباشد عکس کف هم به پیوست میباشد لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱ تیر ۱( 2 سال پیش)

      توصیه می کنم جراحی انجام بشه 

  • تصویر کاربر آزاذی دوشنبه ۲۳ خرداد ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 1022 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید همسر من ۱۵مرداد پارسال تصادف کردن از ناحیه لگن و ران پا شکستگی داشتن عمر انجام دادن و پلاتین گذاشتن الان با گذشت ۱۱ ماه هنوز کامل جوش نخورده و پیج پلاتین ران شون شکسته باید چکار انجام بدن جراحی انجام بدن یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۳ خرداد ۱( 2 سال پیش)

      ظاهرا استخوان جوش خورده و عمل نمى خواد

  • تصویر کاربر رحیمی چهارشنبه ۷ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام آقای دکتر قرض از مزاحمت پای مادر بزرگ من به شکل زیر در آمده و خیلی دردناک است مزاحم شدم بپرسم چه جوری میتونیم درد پایشان را کمی کاهش بدیم ممنون میشم من را راهنمایی کنید پیشاپیش از راهنمایی شما تشکر می کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۷ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      نفرمودين از كى اين طور هست 

      آيا ديابت دارن؟

      به نظر من يك بررسى با سونوگرافى داپلر از نظر عروق اولين اولويته 

      حتما با متخصص عفونى هم مشورت كنيد

  • تصویر کاربر نازیلا دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    سلام و درود خدمت جناب دکتر و تشکر از مقالات جامع و راهنمایی هاتون و زحمات شما
    من یه دختر ۱۸ ساله هستم که با مشکل کف پای صاف و درد و تورم در ناحیه مچ پا مدتی است دست به گریبانم؛غرض از مزاحمت جناب دکتر
    میخواستم از شما بپرسم چند روزی است که متوجه شده ام دچار پرونیشن بیش از حد شدم و مچ پام داره به سمت داخل میچرخه؛دردهام شدید شدن با اینکه دائم از کفی طبی استفاده میکنم؛ممنون میشم راهنمایی بفرمایید که چه باید کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      احتمال داره نياز به جراحى داشته باشين 

      بابد راديوگرافى در حالت ايستاده و يك ام آر آى انجام بدين 

  • تصویر کاربر نگین دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 425 مشاهده پرسش
    سلام
    من موقع پایین اومدن از پله های تخت خوابگاه تو پله اخری پام پیچ خورده قوزک خارجی پام ورم کرد
    رفتم دکتر عکس گرف شکستکی نداشت گفتن یه چهار پنج روز تو گچ باشه تکونش نده من یه هفته تو گچ گذاشتمش
    الان در حال حاضر میتونم تکون بدم مچ پامو اما تو یه حالتایی پام درد میگیره و لنگ میزنم یمقدار حس میکنم ضعیفه نمیتونم وزن بندازم روش و باش راه برم دیشب گذاشتم اب گرم و نمک حس میکنم یمقدار ورمش کمتر شده پیروکسیکام مدام میزنم بهش ایا راهی هست با درمان خونگی بشه این مشکلو حل کرد ؟تو این مدت سعی کردم تا جاییکه ممکنه بش فشار نیارم ولی متاسفانه در حال حاضر یمقدار اتل بستن برام مشکله چون در خوابگاه سکونت دارم و دانشجو هستم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ اردیبهشت ۱( 2 سال پیش)

      يك سى تى اسكن اسپيرال از مچ پا بگيريد من در راديوگرافى يه يك شكستگى شك كردم هر چند كيفيت تصوير جالب نيست

      اگر شكستكى نداشت مى تونيد آتل رو باز كنيد و مچ بند طبى ببندين و فيزيوتراپى شروع كنيد

  • تصویر کاربر جواد چهارشنبه ۳۱ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    ایا صافی کف پامشمول معافیت خدمت سربازی میشود ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳۱ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      در انواع شديد مخصوصا غير قابل انعطاف همراه انحراف مچ بله مى شه 

  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۲۲ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    شکستگی و در رفتگی مچ پا
    درود.خانوم 35ساله هستم که بعد از پیچ خوردگی به پزشک مراجعه و به دستور پزشک عکس گرفتم به گفته پزشک یک شکستگی سطحی داره گچ گرفتند و بعد از گذشت پنج روز دیگر طاقت نیاوردم دوباره به همان بیمارستان رفتم عکس گرفتن از روی کج گفتن تبیعی هست ولی به خانه که رسیدم گچ را باز کردم دیدم پایم چهار برابر شده رگها ورم کرده و تکه تکه کبود شده .دو سی دی که از پا یم داشتم نزد دو شکسته بند بردم هر دو .ترک خوردگی دو طرف پا و در رفتگی قوزک پا را تایید کردن.از این حرفها به شدت ترسیده بودم وات امروز که بیست و سه روز گذشته خانه نشین شدم و اعتمادم را از دست داده ام.پا همچنان صفت تر و وزنها بیشتر شده و کبودی ها به رنگ سیاه در آمده خواهش میکنم کمکم کنید که واقعا زندگیم را بخاطر یه لحظه بی احتیاطی دارم از دست میدم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      اولا شكسته بند از سى تى و راديوگرافى سر در نمياره 

      دوم اين كه اگه تورم خيلى زياده بايد حتما بررسى و معاينه بيشترى بشه 

  • تصویر کاربر آناهید دوشنبه ۲۲ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    با سلام و تبریک سال نو
    دخترم 6 سال دارند و بیمار شما هستند، به علت صافی کف پا ، کفی ucdl تجویز کردید اما موقع استفاده از کفی مدام شکایت دارند که پاها اذیت هستند، لطفا راهنمایی بفرمائید چکار باید کرد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      مى شه كفى ديگه براش تحويز كنم

      البته بايد اون كفى رو ببينم كه لبه هاش رو سفت درست نكرده باشن

  • تصویر کاربر نسیم دوشنبه ۲۲ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    آقای دکتر من فکر میکنم هر دو پا احتیاج به عمل داره چون موقع راه رفتن درد دارم و همون ناحیه قوز قرمز میشه
    فقط سوالم از شما این هستش که چقدر بعد از عمل من میتونم راه بروم و به کارهام برسم
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      راه رفتن با كفش مخصوص از روز بعد از عمل آغاز مى شه

  • تصویر کاربر pani یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید. آقای دکتر عکس رادیولوژی دست دخترم رو براتون میفرستم. دقیقا 11سالشه و سن استخوانی 13سال و نیم نشون میده. چند روز پیش پریود شده. دکتر گفته ممکنه رشد نکنه و دیفرلین و هورمون رشد تجویز کرده. خیلی نگرانم. نظر شما چیه؟قد و وزن 147 و 39
    قد پدر 169 قد مادر 157
    حدودا به صورت طبیعی با توجه به این سن استخوانی چند سانت امکان رشد داره؟
    در تولد ۱۰سالگی سن استخوانی ۱۰بود
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      حتما بيشتر رشد خواهد كرد 

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر