منو

درمان خار پاشنه به روش كم تهاجمي(اندوسكوپيك)

درمان خار پاشنه با روش کم‌تهاجمی اندوسکوپیک، راهکاری نوین برای درد مزمن پاشنه پا است. درد پاشنه یکی از شایع‌ترین شکایات در ارتوپدی است و یکی از اصلی دلایل  آن، رشد غیرطبیعی استخوان پا است که همان خار پاشنه می‌باشد. در حالی‌که درمان خار پاشنه به روش های محافظه‌کارانه مانند فیزیوتراپی، کفی‌های طبی و تزریق کورتون در اکثر موارد مؤثر هستند، برخی بیماران دچار درد مزمن و مقاوم به درمان می‌شوند. برای این گروه، جراحی به عنوان راهکار نهایی مطرح می‌شود.

در صورتی که شما هم کاندید جراحی خارپاشنه هستید، چرا روشی را انتخاب نکنیم که با کمترین آسیب و راحتی بیشتر همراه باشد؟ امروزه، اندوسکوپی خار پاشنه (EPF) به عنوان یک راهکار نوین و کم‌تهاجمی، محبوبیت و اثربخشی چشمگیری در درمان این عارضه یافته است. در ادامه، با این روش پیشرفته بیشتر آشنا خواهید شد.

خار پاشنه چیست و چرا ایجاد می‌شود؟

خار پاشنه یک زائده‌ی استخوانی کوچک است که در بخش زیرین استخوان پاشنه شکل می‌گیرد و معمولاً به سمت قوس کف پا امتداد می‌یابد. این خار معمولاً بر اثر التهاب مزمن در رباط فاشیای پلانتار ایجاد می‌شود؛ بافتی ضخیم که قوس کف پا را پشتیبانی می‌کند و در جذب فشارهای وارده نقش دارد. آسیب‌های مکرر و کشیدگی این رباط می‌تواند موجب تجمع کلسیم و تشکیل خار شود.

خار پاشنه گرچه در تصویربرداری قابل مشاهده است، اما همیشه دردناک نیست. زمانی‌که با التهاب فاشیای کف پا همراه باشد، درد قابل‌توجهی ایجاد می‌کند، به‌ویژه هنگام برداشتن اولین قدم‌ها پس از استراحت یا بیدار شدن از خواب.

بهترین و راحت ترین درمان خار پاشنه

مقایسه درمان‌های سنتی و جراحی

درمان اولیه خار پاشنه غیرجراحی و شامل موارد زیر است:

فاشیوتومی اندوسکوپیک چیست؟

در این روش، جراحی با استفاده از دوربین بسیار نازک (اندوسکوپ) و ابزارهای مخصوص از طریق دو برش کوچک (کمتر از یک سانتی‌متر) در اطراف پاشنه انجام می‌شود. جراح در این روش با دید مستقیم، بخشی از رباط فاشیای کف پا را آزاد می‌کند تا فشار و التهاب کاهش یابد.

در برخی موارد، خار استخوانی نیز در صورت مؤثر بودن در ایجاد درد، برداشته می‌شود. با این حال، مطالعات نشان داده‌اند که آزادسازی رباط به‌تنهایی در بسیاری از بیماران، کافی و مؤثر است.

مزایای جراحی اندوسکوپیک

این روش در مقایسه با جراحی بازیا عمل خار پاشنه، مزایای قابل‌توجهی دارد:

درمان خار پاشنه به روش اندوسکوپیک

شواهد بالینی و میزان موفقیت

مطالعات علمی از اثربخشی بالای این روش حمایت می‌کنند. در مرور سیستماتیکی که در سال ۲۰۲۰ در Foot & Ankle International منتشر شد، بیش از ۸۵٪ بیماران با این روش به کاهش درد و بهبود عملکرد دست یافتند.

همچنین پژوهشی در Journal of Orthopaedic Surgery and Research در سال ۲۰۲۱ نشان داد که جراحی اندوسکوپیک نتایجی برابر یا بهتر از جراحی باز دارد، با میزان عوارض کمتر و دوره نقاهت کوتاه‌تر.

روند جراحی: گام‌به‌گام

دوره نقاهت و مراقبت پس از عمل

خطرات احتمالی و نکات مهم

با وجود ایمنی بالای این روش، برخی خطرات (هرچند نادر) شامل موارد زیر هستند:

با انتخاب صحیح بیمار و استفاده از جراح مجرب، این خطرات بسیار کاهش می‌یابند.

چه افرادی گزینه مناسبی برای این روش هستند؟

این روش معمولاً برای افرادی مناسب است که:

افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت کنترل‌نشده یا کسانی که جراحی‌های قبلی روی پا انجام داده‌اند ممکن است کاندید مناسبی نباشند.

جمع‌بندی

جراحی اندوسکوپیک خار پاشنه، یک روش کم‌تهاجمی، ایمن و مؤثر برای درمان درد مزمن پاشنه است. این روش با کاهش قابل‌توجه درد، دوره نقاهت کوتاه و ریسک پایین عوارض، گزینه‌ای مناسب برای بیمارانی است که از سایر روش‌ها نتیجه نگرفته‌اند. با این حال، تشخیص صحیح و مشاوره با متخصص ارتوپدی و جراح پا برای انتخاب بهترین مسیر درمانی ضروری است.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپد

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
 
 
 
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری