به نظر می رسد هرچیزی که برای قلب مضر باشد، برای تاندون (زردپی) ها نیز مضر است. کلسترول برای سلامتی ضروریست اما وجود بیش از حد آن در خون باعث بروز ناراحتی های قلب می شود. اکثر مردم می دانند که کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. با این حال، آیا می دانستید که کلسترول و درد مچ پا و مشکلات تاندون پا نیز مرتبط هستند؟ با کمال تعجب، بالا بودن سطح کلسترول خون می تواند درد و آسیب دیدگی تاندون آشیل را تحریک کند.
آیا چربی خون باعث پا درد می شود؟
افرادی که کلسترول تام و یا سطح LDL بالایی دارند – نوع بدی از کلسترول – به احتمال زیاد به درد تاندون مبتلا می شوند و از آنجا که آشیل، بزرگترین تاندون بدن است و تمام وزن بدن را تحمل می کند، نسبت به سایرین آسیب پذیرتر است.
به نظر می رسد که تجمع کلسترول باعث ایجاد نوع خفیفی از التهاب مداوم می شود که با تاثیر بر تاندون ها، باعث ایجاد درد و حساسیت به ضربه می گردد.
افزایش کلسترول ممکن است مشکلاتی مانند تاندونیت آشیل ایجاد نماید، این اتفاق زمانی رخ می دهد که تاندون آشیل، ملتهب و تحریک شده باشد. علائم آن شامل موارد زیر است:
درد هنگام بالا رفتن از پله ها
درد در پاشنه پا بعد از فعالیت بدنی
تورم در پاشنه پا
ضعف در قسمت پایینی پا
این مقاله را حتما بخوانید: علت درد پاشنه پا هنگام بلند شدن از خواب
ضعف تاندون در اثر بالا بودن کلسترول خون
علاوه بر ایجاد التهاب، سطح بالای کلسترول ممکن است ساختار تاندون ها را نیز تغییر دهد. محققان بر این باورند که رسوب کلسترول با ایجاد تغیرات ساختاری همراه است که سبب ضعف تاندون ها می گردد. در مطالعات انجام گرفته بر افرادی که کلسترول بالایی داشته اند، ناهنجاری های تاندونی مانند ضخامت غیرطبیعی آشیل مشاهده شد، در حالی که این اتفاق، در افرادی که سطح کلسترول طبیعی داشتند، رخ نداد.
درمان مشکلات تاندون آشیل
بسیار مهم است که در صورت مشاهده هرگونه علائم مربوط به پارگی تاندون آشیل، به یک متخصص پا و مچ پا مراجعه کنید. هدف از درمان، کاهش تحریک و استرسی ست که بر تاندون تاثیر می گذارد. پزشک متخصص، برای جلوگیری از تحریک بیشتر، ممکن است از شما بخواهد تا به طور موقت فعالیت بدنی خود را کاهش دهید. بالا بردن پا و مصرف داروهای ضد التهاب نیز می تواند به کاهش تورم و کنترل درد کمک کند.
کنترل سطح کلسترول
نگه داشتن سطح کلسترول در محدوده نرمال، از قلب و تاندون های شما محافظت می کند. اگر کلسترول خونتان بالا باشد، با تغییر سبک زندگی و مصرف برخی داروها می توانید مقدار آن را کنترل نمایید. میزان مطلوب کلسترول تام کمتر از ۲۰۰ mg/dl (میلی گرم بر دسی لیتر) و برای LDL کمتر از ۱۰۰ mg/dl است.
بدن شما نیز توعی کلسترول خوب به شکل HDL تولید می کند که بالا بودن سطح آن برایتان مفید است. میزان HDL 60 mg/dl یا بالاتر خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران