منو

علت راه رفتن روی پنجه پا در کودکان

راه رفتن روی پنجه پا، الگویی از راه رفتن است که در آن کودک تنها با استفاده از انگشتان و پنجه پا راه رفته و پاشنه پا با زمین تماس پیدا نمی کند. این نوع راه رفتن در میان کودکانی رایج است که در حال یادگیری نحوه راه رفتن هستند. در اکثر موارد، ادامه دادن این وضعیت ایدیوپاتیک یا بدون علتی مشخص است.

راه رفتن روی پنجه پا

راه رفتن روی انگشتان پا زمانی است که کودک روی انگشتان یا نوک پنجه پا راه می رود بدون اینکه پاشنه یا قسمت های دیگر پا با زمین تماس پیدا کند. گاهی اوقات یک بیماری زمینه ای وجود دارد که می تواند باعث شود کودک روی انگشتان پا راه برود، اما در موارد دیگر چنین نیست.

با این حال، پس از سن ۲ سالگی اغلب کودکان راه رفتن بر روی پنجه را فراموش کرده و از الگوی طبیعی پاشنه پنجه پیروی می کنند. در موارد بسیار نادر، ادامه راه رفتن بر نوک پنجه پا پس از ۲ سالگی نشانه ای از یک بیماری زمینه است. کودکان بزرگ تری که این سبک راه رفتن را ادامه می دهند، ممکن است صرفا به آن عادت کرده یا عضلات و تاندون های ساق پای آن ها به مرور زمان کوتاه شده باشند.

درمان راه رفتن روی پنجه پا، اغلب شامل گچ گیری می شود. هدف این درمان کمک به کشیده شدن عضلات و تاندون ها و همچنین یادگیری نحوه صحیح راه رفتن است.

آناتومی عضلات پشت ساق پا

عضله پشت ساق پا از دو عضله اصلی تشکیل شده که به شرح زیر هستند:

آناتومی عضلات ساق پا

عضله گاستروکنمیوس

این عضله دارای دو بخش بوده که از زیر پوست قابل مشاهده هستند.

عضله نعلی یا سولئوس

یک عضله صاف و کوچک تر بوده که در زیر گاستروکنمیوس قرار دارد.

هر دوی این عضلات در قاعده ساق پا به هم رسیده و به تاندون آشیل می پیوندند. تاندون آشیل نیز به نوبه خود وارد استخوان پاشنه پا می شود. هنگامی که عضله ساق پا منقبض می شود، تاندون آشیل پاشنه پا را به سمت بالا می کشد. عضلات ساق پاها و تاندون های آشیل با کمک یکدیگر بلند کردن پاشنه پا را در هنگام راه رفتن ممکن می کنند. در برخی از کودکانی که بر نوک پنجه پا راه می روند، ترکیب عضلانی _ تاندونی یاد شده کوتاه تر بوده یا با گذشت زمان کوتاه تر می شود.

این وضعیت، قرار دادن کف پا بر روی زمین و راه رفتن بر کف پا دشوار می شود. البته، در اغلب این کودکان ترکیب عضلانی _ تاندونی به قدر کافی بلند است تا کودک در صورت یادآوری بتواند بر روی پاشنه خود راه برود.

علت روی نوک پا راه رفتن

در بسیاری از کودکان، راه رفتن روی پنجه پا ایدیوپاتیک یا بدون علتی مشخص است. هنگامی که این کودکان توسط پزشک معاینه می شوند، معاینه های فیزیکی و آزمایش های عصبی آن ها طبیعی است.

آیا راه رفتن روی پنجه پا نشانه بیماری است؟

در تعداد کمتری از موارد، پایداری راه رفتن روی پنجه پا می تواند علامتی از بیماری های زمینه ای همچون موارد زیر باشد:

۱. فلج مغزی

۲. دیستروفی عضلانی

۳. ناهنجاری طناب نخاعی

با این که این رفتار بیشتر در کودکان مبتلا به اوتیسم دیده می شود اما هیچ ارتباط مستقیمی بین این دو وجود نداشته و این عادت می تواند دلیلی احساسی داشته باشد.

درمان کودکی که روی پنجه پا راه می روند

علائم راه رفتن روی پنجه پا کودکان چیست؟

اغلب کودکان خردسالی که بر روی پنجه پای خود راه می روند، در هنگام درخواست والدین توانایی راه رفتن بر کف پا را نیز دارند. با این حال، بسیاری از کودکان بزرگتری (بزرگ تر از ۵ سال) که این عادت را تکرار می کنند، توانایی بر زمین نهادن پاشنه پای خود را ندارند.

این کودکان ممکن است از مشکلات مرتبط با پوشیدن کفش یا شرکت در فعالیت ورزشی نیازمند پوشیدن کفش مخصوص شکایت داشته باشند. برخی از کودکانی که بر روی پنجه پا راه می روند، از وضعیت خود شکایتی نداشته اما والدین آن ها درباره تاثیر این گونه راه رفتن بر عملکرد آن ها به عنوان یک نوجوان یا فرد بالغ نگرانند.

معاینه فیزیکی کودک توسط پزشک

پزشک معاینه را با پرسیدن سوالاتی از قبیل موارد زیر شروع می کند:

– آیا در خانواده سابقه ابتلا به این مشکل (راه رفتن روی پنجه پا) وجود دارد؟

– چند درصد اوقات به راه رفتن بر نوک پنجه صرف می شود؟

– آیا کودک در صورت درخواست می تواند با پای صاف نیز راه برود؟

– آیا کودک از درد پا یا کف آن، ضعف پا ها و دشواری همراه شدن با کودکان دیگر شکایت دارد؟

– آیا مادر در زمان بارداری به عارضه خاصی دچار شده یا کودک به صورت زودرس به دنیا آمده است؟

– کودک در چه سنی به مراحل تکاملی همچون لبخند زدن، نشستن و راه رفتن دست یافت؟

– کودک، راه رفتن روی پنجه پا را از چه زمانی شروع کرده؟ برای مثال، آیا عادت از هنگام شروع راه رفتن به صورت مستقل آغاز شده یا در سنین بالاتر اتفاق افتاد؟

– آیا راه رفتن روی پنجه پا، در یک پا دیده شده یا در هر دو پا مشهود است؟ (راه رفتن روی پنجه پا در یک پا می تواند برای پزشک نگران کننده باشد. این پدیده گاهی اوقات بیانگر وجود یک مشکل عصبی است.)

معاینه فیزیکی معمولا با معاینه دیداری پزشک شروع می شود. جهت پیشگیری از تلاش کودک برای بهتر راه رفتن در مقابل پزشک، امکان دارد پزشک قبل از فهمیدن کودک راه رفتن او را مشاهده و ارزیابی کند. سپس، پزشک از کودک می خواهد تا یک بار به صورت معمول (بر روی پنجه) و بار دیگر با قرار دادن کف پا بر روی زمین راه برود.

پزشک علاوه بر مشاهده راه رفتن روی پنجه پا، روان بودن راه رفتن را نیز به عنوان بخشی از ارزیابی عصبی در نظر می گیرد. پس از این مرحله، سفتی عضلات ساق پا ارزیابی می شوند. در حین معاینه فیزیکی پزشک موارد زیر را نیز انجام خواهد داد:

  1. بررسی پای کودک از نظر ناهنجاری هایی از جمله تفاوت بین پای راست و چپ
  2. جستجوی تفاوت طول پا ها و مقایسه اندازه ساق ها و ران ها
  3. ارزیابی کوتاهی عضله ساق یک یا هر دو پا با درخواست حرکت دادن پا به جهت های مختلف
  4. بررسی محدوده حرکتی مفصل ران و زانو ها
  5. جستجوی هر گونه ناهنجاری پوستی در اندام های پایینی و ناحیه تحتانی کمر
پای پرانتزی یک بیماری استخوانی در کودکان است که سبب خمیدگی پاها و بروز بد شکلی های استخوانی می شود. این بیماری دو نوع روش درمان وجود دارد....

تشخیص بیماری با انجام آزمایشات

– آزمایش عصبی

در صورتی که احتمال ارتباط ناهنجاری های سیستم عصبی با راه رفتن بر روی پنجه وجود داشته باشد، برخی آزمایش های ساده عصبی می توانند این مشکلات را مشخص کنند. این آزمایش می توانند به سن کودک، سطح تکاملی و توانایی همکاری او بستگی داشته باشند. در طول این معاینه پزشک موارد زیر را انجام می دهد:

  • بررسی وجود هر گونه کوتاهی یا سفتی شدید در عضلات دست و پا
  • بررسی قدرت عضلات اصلی بدن
  • بررسی رفلکس های کودک با کوبیدن یک چکش پلاستیکی نرم یا نوک انگشت بر نقاط مختلف بدن
  • بررسی احساسات عصبی در دست ها و پا ها

– آزمایش های تخصصی

راه رفتن روی پنجه پا با علت ناشناخته (ایدیوپاتیک)، تشخیصی است که با رد احتمال بیماری های دیگر به دست می آید. به همین دلیل، آزمایش های تخصصی همچون تصویر برداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن، تصویر برداری با تشدید مغناطیسی و آزمایش های عصبی – عضلانی معمولا برای کودک تجویز نمی شوند.

درمان کودکی که روی پنجه پا راه می روند

درمان راه رفتن روی پنجه پا به عوامل متعددی از جمله سن کودک و توانایی او در راه رفتن با کف پا بستگی دارد.

درمان غیر جراحی

در کودکان ۲ تا ۵ ساله ای که توانایی راه رفتن با کف پا را دارند، درمان اولیه همواره گزینه ای غیر جراحی خواهد بود. از جمله این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. مشاهده

پزشک پایش کودک و چندین جلسه ملاقات را برای یک دوره زمانی پیشنهاد می دهد. در صورتی که راه رفتن بر پنجه پا در اثر یک عادت باشد، امکان توقف آن وجود دارد.

۲. گچ گیری

پزشک می تواند جهت کمک به افزایش طول تدریجی عضلات و تاندون ها و همچنین شکسته شدن این عادت نامناسب، گچ گیری پای کودک را پیشنهاد دهد. این قالب های گچی همگام با بهبود و رشد کودک تغییر کرده و فرایند درمان چندین هفته به طول می انجامد.

استفاده از پابند ها

۳. استفاده از پابند ها

پوشیدن یک پابند مخصوص می تواند به کشیدگی و افزایش طول عضلات و تاندون ها کمک کند. این پابند، یک قالب پلاستیکی بوده که تا پشت ناحیه پایینی پا ادامه یافته و پا را در زاویه ای ۹۰ درجه نگه می دارد. به طور کلی، مدت استفاده از پابند بیشتر از گچ گیری بوده و به چندین ماه می رسد.

۴. درمان بوتاکس

در برخی بیماران مخصوصا افراد مبتلا به ناهنجاری های عصبی، تزریق سم بوتولینوم A می تواند عضله ساق پا را به طور موقت ضعیف کند.

درمان جراحی

در کودکانی که پس از ۵ سال هنوز بر روی پنجه پا راه می روند، ممکن است عضلات ساق پا و تاندون پا به قدری کوتاه باشند که امکان راه رفتن با کف پا وجود نداشته باشد. در این موارد، پزشک جهت افزایش طول تاندون آشیل انجام جراحی را پیشنهاد می دهد. افزایش طول این تاندون محدوده حرکتی و عملکرد پا و مچ را بهبود می بخشد. انتخاب محل افزایش طول تاندون به این بستگی دارد که بیمار در حین خم کردن زانو ها فاقد یا دارای توانایی قرار دادن کف پا بر روی زمین باشد.

افزایش طول تاندون با روش های مختلفی انجام می شود. پزشک درباره انتخاب بهترین روش با والدین کودک صحبت خواهد کرد. جراحی یاد شده معمولا به صورت سرپایی انجام شده و نیازی به بستری شدن ندارد. پس از اتمام جراحی، در حالی که کودک هنوز بیهوش است، پای او در قالبی گچی قرار داده می شود. این قالب باید به مدت ۴ تا ۶ هفته در جای خود باقی بماند.

دوران نقاهت پس از درمان

معمولا پس از درمان های جراحی یا غیر جراحی، جهت کمک به راه رفتن بیمار انجام فیزیوتراپی توصیه میشود. در درمان های جراحی، فیزیوتراپی معمولا تا زمان خارج کردن گچ ها شروع نمی شود.

در آخر، اغلب بیماران با گذشت زمان بهبود یافته و توانایی شرکت در ورزش ها و فعالیت ها را خواهند داشت. با این حال، مطالعات نشان داده اند که برخی کودکان حتی پس از جراحی یا گچ گرفتن نیز به عادت راه رفتن بر روی پنجه پا ادامه می دهند.


دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی و فلوشیپ جراحی مچ پا

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر عباس دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    باسلام،دختر۳ساله ای دارم که چندوقتیه دقت کردم روی پنجه پاراه میره،وقتی بهش میگیم اینطوری راه نرو می ایسته بعددوباره روی پنجه راه میره،ولی وقتی کفش می پوشه بیرون میریم اینطوری نیست،ممنون میشم راهنمایی کنین،باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بايد معاينه بشه و معلوم بشه كه آيا كوتاهى آشيل داره يا نه چون بعضى بچه ها بدون كوتاهى هم سر پنجه راه مى رن

  • تصویر کاربر عرب دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    سلام و عرض احترام

    مدت ۶ ماه است که شست پای راستم به شدت درد میکنه چک کردم تقرص و آرتروز هم ندارم و اوره هم بالا نیست یکبار هم پزشک داخلی رفتم ولی بهتر نشدم


    ممکنه راهنمایی بفرمایید به چه تخصصی باید مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      به ارتوپد

  • تصویر کاربر قاضی دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    همسر اینجانب ۴ سال پیش به علت عفونت انگشت پا به بیمارستان مراجعه نمود،در ابتدا اورژانس بیمارستان ازمایش خون گرفتند ، قند ناشتا ۴۰۰ بود به علت عفونت بالا با وجود تزریق انتی بیوتیک و سرم متاسفانه انگشت پارا قطع نموند در طی این مدت ۴ ساله ،همسرم مرتب قند خود را تحت نظر پزشک غدد تغذیه و کلیه کنترل می کند ،انسولین تزریق می کند الحمدلله قند بیشتر از ۲۵۰ بالاتر نمیره.
    پای همسرم به علت پارگی کفش طبی ،مجبور شد که کفش معمولی بپوشد ،انگشت کوچک سه روز هست تاول زده و دیروز خون امد اما امروز همزمان با باز کردن با پانسمان پوست تاول ،ببخشید سفید شده بود به درمانگاه مراجعه بعد از پانسمان روی زخم پماد تتراسایکلین گذاشتند وخوردن کپسول انتی بیوتیک مترونیدازول و سفالکسین پزشک تاکید داشتند تا سه روز پانسمان عوض نشود ،ایا با مصرف انتی بیوتیک و همین پانسمان زخم بهتر میشود....به علت تجربه تلخ انگشت پای قطع شده پای همسرم خیلی نگرانم ....از شما مشورت می خواستم تجویز پزشک درست است ..
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      به متخصص عفونى مراجعه كنن 

      قند ٢٥٠ خيلى نامناسب و بالاست

  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۱۳ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام . دختر من ۹ سالشه . تازه اولین ماهه که پریود میشه . قدش ۱۵۳ هستش . صفحات رشدش هنوز بازه . قد پدر ۱۸۰ و قد مادر ۱۶۵ هست . به نظرتون بازم قدش رشد میکنه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۳ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بله حتما رشد مى كنه

  • تصویر کاربر مليحه شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 198 مشاهده پرسش
    با سلام
    مادرم 88 ساله هستند و مدني أست دو تا از انگشت هاي پاي راست خم شده و الان دردناك أست .
    ايشان مدت ٨ سال أست كه سكته مغزي كردند و با كمك در خانه راه مي روند و از كفش استفاده نمي كنند .
    كاري مي توان در منزل براي ايشان انجام داد ؟؟؟؟
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بعيده بشه كار خاصى انجام داد مگر جراحى چون معمولا دفورميته در اين شرايط سفت و غير قابل انعطاف هست

  • تصویر کاربر طالبی شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر همسر من ۲۰ سال پیش تصادف داشتن از ران تا ساق پا آسیب دیده و بعداز جراحی های متعدد پلاتین کار گذاشتن در زمان سرما و یا روی سرامیک راه رفتن درد شدید میگیره در ناحیه ران ها باید چیکار کنم احتمال عفونت وجود داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بعيده عفونت باشه ولى بررسى لازمه تا علت درد معلوم بشه

  • تصویر کاربر رهگذر شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 198 مشاهده پرسش
    سلام دختر ۱۲ساله لنگ میزند و تعادل ندارد وزانویش خم نمیشود ودر را رفتن مشکل دارد علت چیست وبایدچه کار کرد؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و بررسى لازمه 

      وسائد بهتر باشه اول متخصص مغز و اعصاب ببينن

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام خشته نباشید
    اقای دکتر من ۲۴ روز پیش عمل رباط صلیبی و منیسک انجام دادم
    الان ۱۴ جلسه فیزیو رفته دامنه حرکتیم ۱۴۰/۱۵۰ هست البته موقع خم و راست ی مقداری درد دارم مختصر این درد عادیه؟
    تورم زانوم کم شده ولی بازم هست میخام ببینم این تورم طبیعیه؟ و اینکه رنگ ساق پام با پای سالمم یکم فرق داره حالت کبودیه اینم عادیه؟
    الانم با دو عصا را میرم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      همگى عادى هستند و احتمالا كم كم بايد عصا ها رو كنار بگذاريد

  • تصویر کاربر قوچانی پنجشنبه ۱۸ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    شش ماه پیش افتادم روزانوویک تکه اززانوکنده شده بودوبعدگچ گرفتم تادوماه توگچ وبعدش پنج جلسه رفتم فیزیوتراپی ولی الان هنوزمیلنگم. میشه راهنمایی کنید. این لنگیدنم خوب میشه یا
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۸ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      ام آر آى كنيد

  • تصویر کاربر رسول شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان وقت بخیر
    من 2 سال پیش داخل کوه پام پیچ خورد رباط مچ پام آسیب دید، بعد از کلی گچ گرفتن و فیزیوتراپی و ورزش و همه چی
    هنوز خوب نشده...
    راهکاری دارید شما
    یا با توجه به جوان بودنم عمل کار اشتباهی نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و بررسى لازمه 

      ممكنه جراحى بخواد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر