اگر مچ پای شما درد می کند و راه رفتن برایتان دشوار است، احتمالا از پای دیگر خود بیشتر کار می کشید. درد مچ پا دلایل متعددی دارد. اما سعی نکنید که خودتان علت آن را تشخیص دهید و بهتر است به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
علت درد قوزک پا هنگام راه رفتن
۱_ پیچ خوردگی یا رگ به رگ شدن مچ پا
پیچ خوردگی رباط ها می تواند به راحتی اتفاق بیفتد. وقتی در حال پیاده روی یا دویدن هستید، ممکن است حواس شما پرت شود و متوجه وجود یک فرورفتگی یا چاله در زمین نشوید. سطح ناهموار زمین باعث می شود که پای شما بپیچد و مچ پا با زاویه نامناسبی بچرخد. پوشیدن کفش های پاشنه بلند و ورزش کردن نیز خطر پیچ خوردگی مچ پا را بیشتر می کند.
رگ به رگ شدن مچ پا می تواند خفیف (کشیدگی رباط ها)، متوسط (پارگی جزئی) و یا شدید (پارگی کامل) باشد. پیچ خوردگی های خفیف یا متوسط به ندرت نیاز به جراحی دارند. برای بسیاری از آسیب های مچ پا اقدامات خود مراقبتی می تواند کافی باشد. قبل از مراجعه به پزشک می توانید در منزل از روش RICE استفاده کنید که شامل استراحت، گذاشتن یخ، محکم بستن و بالا نگه داشتن اندام آسیب دیده می باشد.
۲_ کشیدگی مچ پا
کشیدگی مچ پا شبیه رگ به رگ شدن مچ پا است، با این تفاوت که در این وضعیت، تاندون یا عضله اطراف مچ پا کشیده و یا پاره شده است. در نتیجه عضله یا تاندون ملتهب می شود. در این وضعیت نیز مانند رگ به رگ شدن مچ پا، درد و تورم در محل آسیب ایجاد می شود و راه رفتن دردناک است.
۳_ آرتریت مچ پا
مفصل مچ پا از سه استخوان تشکیل شده است. هر استخوان دارای غضروفی است که در فضای بین استخوان ها مثل یک تکیه گاه عمل می کند تا استخوان ها به راحتی در کنار هم حرکت کنند. با افزایش سن، غضروف های شما نیز پیر می شوند. در نتیجه ممکن است ساییده و نازک شوند. به طوری که وقتی استخوان ها بر روی هم می لغزند، احساس درد می کنید. در این حالت شما دچار آرتریت مچ پا شده اید.
درد در مچ پا و یا پا می تواند یکی از علائم از آرتریت روماتوئید (یک بیماری خودایمنی مزمن) باشد. این بیماری اغلب مفاصل مشابه را درگیر می کند. اگر بدون این که آسیب خاصی دیده باشید، هر دو مچ پا دردناک هستند، باید بررسی کنید که آیا علت آن آرتریت روماتوئید است یا خیر.
افرادی که قبلا در مچ پای خود دچار یک آسیب دردناک مانند دررفتگی یا شکستگی شده اند، ۷ برابر بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به به آرتریت پس از سانحه قرار دارند. این اصل در مورد سایر مفاصل بدن مانند مفصل زانو نیز صدق می کند.
۴_ تاندونیت آشیل
التهاب تاندون آشیل پا یا تاندونیت آشیل، در واقع آسیب ناشی از استفاده بیش از حد از عضلات ساق پا می باشد. اگر دونده هستید یا ورزش هایی مانند تنیس انجام می دهید، درد مچ پای شما ممکن است ناشی از تاندونیت آشیل باشد. تاندون آشیل از ماهیچه های ساق پا تا استخوان پاشنه پا امتداد می یابد. بنابراین این عارض می تواند منجر به درد مچ پا شود.
در صورت بروز این عارضه، باید فورا به مچ پا استراحت دهید تا از پارگی تاندون جلوگیری کنید. پارگی تاندون ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشد. به غیر از این چهار دلیل، چندین علت دیگر نیز برای درد مچ پا وجود دارد. اگر دچار درد مچ پا شده اید، بهتر است فورا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت آن بررسی شود.
دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران