منو

درمان سریع کوتاهی آشیل پا با روش های ساده

در کوتاهی آشیل پا، تاندون آشیل نسبت به عضله ساق پا و استخوان پاشنه، طول مناسبی ندارد و کوچکتر از حد معمول است. این کوتاهی تاندون باعث می شود که پا مقداری آویزان بماند و حرکت دادن پا به سمت بالا به تلاش بیشتری نیاز داشته باشد.

همچنین، خم شدن پا رو به عقب به راحتی همیشه نخواهد بود. در نتیجه، پا قادر به انتقال نیرو نخواهد بود و در حین راه رفتن و دویدن، نیروی فشاری کمتری را انتقال می دهد. در این شرایط، فرد بیشتر روی پنجه پا راه می رود و یا می دود. در ادامه این مقاله، به علل، علائم و روش درمان سریع کوتاهی آشیل پا می پردازیم.

کوتاهی تاندون آشیل چیست؟

تاندون آشیل، یک بافت رشته ای محکم است که عضلات ساق پا را به استخوان پاشنه متصل می کند. به تاندون آشیل، تاندون پاشنه نیز گفته می شود. عضلات دوقلو و نعلی (عضلات ساق پا) در انتهای ساق پا به هم می پیوندند و یک بافت رشته ای را تشکیل می دهند که همان تاندون آشیل می باشد.

سپس، تاندون آشیل به استخوان پاشنه متصل می شود. کیسه های کوچکی که حاوی مایعی به نام بورسا هستند، از تاندون آشیل در پاشنه پا محافظت می کنند. تاندون آشیل، بزرگترین و قویترین تاندون بدن است. وقتی عضلات ساق پا منقبض می شوند، تاندون آشیل روی پاشنه پا کشیده و باعث کوتاهی تاندون آشیل می شود.

این حرکت، به ما کمک می کند که به هنگام راه رفتن، دویدن، یا پریدن بتوانیم روی پنجه های خود بایستیم. تاندون آشیل، علی رغم قدرت بالایی که دارد، به دلیل خونرسانی محدود و فشار زیادی که به آن وارد می شود، مستعد آسیب است.

جراحی کوتاهی آشیل پا

اگر روش های غیرجراحی، قادر به درمان کوتاهی آشیل پا، به شرایط طبیعی نباشند، ممکن است به جراحی نیاز باشد. جراح، بر اساس سن بیمار، سطح فعالیت و دیگر عوامل، بهترین رویکرد را برای جراحی تاندون انتخاب می کند.

جراحی افزایش طول تاندون آشیل

در این فرایند برش های کوچکی بر پشت مچ پا و در امتداد طول تاندون ایجاد می شوند که همگام با التیام آن ها، طول تاندون افزایش می یابد. کوتاهی آشیل می تواند ناشی از ساختار غیر طبیعی پا باشد. علائم این مشکل شامل گرفتگی عضلانی، احساس ناراحتی در پشت پا و وضعیت نامناسب قرار گیری آن می شوند. جراحی یاد شده با افزایش طول تاندون، نحوه راه رفتن و ایستادن را مخصوصا در افراد مبتلا به صافی کف پا، بهبود می بخشد.

روش های جراحی متنوعی برای بهبود گرفتگی و کوتاهی آشیل پا وجود دارند که فرایند های کم تهاجم تا جراحی های سنتی و باز را در بر می گیرند. در حالی که برخی فرایند ها نیازمند کاشت ابزار هایی در بدن هستند، برخی دیگر نیازی به آن ها ندارند. کوتاهی آشیل پا، نوع یا درمانی یکسان ندارد.

روش های درمانی اصلی به شرح زیر هستند:

جراحی تاندون آشیل

⬅️ بلند کردن تاندون از طریق برش های کوچک

در طول این فرایند، پزشک ناحیه بیرونی پوست را سوراخ می کند. این سوراخ، تاندون را مقداری پاره کرده و از تنش آن می کاهد. همگام با التیام یافتن تاندون، طول آن افزایش و گرفتگی کلی عضله کاهش می یابد.

⬅️ برش عضله دو قلو

این فرایند با ایجاد یک برش، فیبر های عضلانی متصل به تاندون را آزاد می کند. این تکنیک معمولا برای موارد خفیف گرفتگی آشیل به کار رفته و می تواند با جراحی آندوسکوپی غیر تهاجمی  انجام شود.

⬅️ جراحی بلند کردن تاندون به روش زد (Z)

این فرایند بیشترین کنترل را بر اندازه تاندون به جراح ارائه می دهد. جراح با ایجاد چندین برش Z مانند در تاندون، آن را به طول مد نظر خود می رساند. پس از التیام یافتن زخم ها، تاندون طولی طبیعی خواهد داشت. پزشک، بهترین گزینه درمانی را برای فرد انتخاب خواهد کرد.

علاوه بر موارد یاد شده، گچ یا آتل گیری پا نیز درمانی متداول برای تاندینوپاتی آشیل به شمار می رود. هدف اولیه این تکنیک، استراحت دادن به مفصل مچ پا در وضعیتی خنثی و بدون چرخش است. قالب های مچ پا با این که از مواد متنوعی ساخته شده اند اما معمولا ترکیبی از پلاستیک سفت و کش های منعطف هستند.

علت کوتاهی تاندون آشیل

کوتاهی تاندون آشیل، در بین افرادی شایع تر است که سرعت خود را به طور ناگهانی افزایش یا کاهش می دهند و یا حرکات چرخشی سریع انجام می دهند. برای مثال، احتمال بروز این مشکل در ورزش های زیر بیشتر است:

✳️ دویدن

✳️ ژیمناستیک

✳️ رقص

✳️ فوتبال

✳️ بیسبال

✳️ بسکتبال

✳️ تنیس

✳️ والیبال

درمان سریع کوتاهی آشیل پا

آسیب های جزئی تا متوسط تاندون آشیل، خود به خود بهبود پیدا می کنند. برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی کوتاهی آشیل پا، می توانید کارهای زیر را انجام دهید:

۱. استراحت دادن به پا

تا جایی که می توانید از انداختن وزن بدنتان روی پاها خودداری کنید. شما ممکن است به عصا نیاز داشته باشید.

۲. استفاده از یخ

به مدت ۲۰ دقیقه روی آسیب پای خود یخ قرار دهید.

۳. فشرده سازی ساق پا

از یک نوار کشی دور ساق پا و زانوی خود استفاده کنید تا التهاب را کاهش دهید.

۴. بالا آوردن پا

در حین نشستن یا دراز کشیدن، پای خود را روی یک بالش قرار دهید.

۵. مصرف مسکن های ضدالتهابی

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID ها) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن، می توانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند. برای کمک به پیشگیری از عوارض جانبی، دستورالعمل های روی برچسب دارو را به دقت دنبال کنید. در صورت سابقه هرگونه آلرژی، مشکلات پزشکی یا مصرف هر نوع دارویی، به پزشک خود اطلاع دهید.

استفاده از بالابرنده پاشنه

۶. استفاده از بالابرنده پاشنه

پزشک ممکن است توصیه کند که در حین بهبودی، از یک کفی بالابرنده ی پاشنه در کفش خود استفاده کنید. این کار از کشش بیشتر تاندون آشیل جلوگیری می کند.

۷. انجام حرکات ورزشی کششی و تقویتی

مطابق با توصیه پزشک یا فیزیوتراپیست، این تمرینات را انجام دهید.

علائم کوتاهی آشیل پا

⬅️ لرزش پا

⬅️ افزایش تشکیل میخچه در کف پا

⬅️ درد در پا

مراقبت های بعد از عمل تاندون آشیل برای جراحی پارگی تاندون آشیل پا از آن رو که تمام وزن بدن بر روی پاشنه است بسیار در موفقیت جراحی تاثیر دارد.

حرکات اصلاحی کوتاهی تاندون آشیل

اگر شما تاندونیت آشیل یا التهاب تاندون آشیل داشته باشید، برای کمک به بهبودی، می توانید حرکات کششی انجام دهید. کوتاهی آشیل پا، معمولاً بر اثر فعالیت فیزیکی سخت و شدید ایجاد می شود و علائم آن شامل سفتی، ضعف، ناراحتی و دامنه ی حرکتی محدود می باشد. گاهی اوقات، تاندویت آشیل، تاندینوپاتی آشیل نیز نامیده می شود، اما این دو مورد، شرایط مشابهی نیستند.

تاندینوپاتی آشیل، فرسودگی و آسیب کلاژن در تاندون می باشد. این شرایط زمانی ایجاد می شود که تاندونیت آشیل، مزمن شده باشد. شرایطی دیگری که بر این ناحیه تأثیر می گذارند، تاندینوز آشیل یا پارگی های ریز در تاندون و پارگی کامل یا جزئی تاندون آشیل می باشد. در صورتی که تاندونیت آشیل درمان نشود، احتمال وقوع این شرایط بیشتر می شود.

برای سرعت بخشیدن به درمان و بهبود دامنه حرکتی، این حرکات کششی تاندون آشیل را امتحان کنید.

۱. کشش دونده یا کشش ساق پا

التهاب تاندون آشیل، می تواند موجب سفتی عضلات و یا ناراحتی پا شود. حرکت دونده یا کشش ساق پا، با شل کردن تاندون، موجب تسکین تاندون آشیل می شود. برای انجام این حرکت، شما به یک دیوار یا صندلی نیاز دارید:

۱. دست خود را روی دیوار یا صندلی قرار دهید. در صورت استفاده از دیوار، دستان خود را هم سطح چشمانتان قرار دهید.

۲. پای خود را یک قدم به سمت عقب ببرید. پاشنه را روی زمین قرار دهید و پنجه پا رو به جلو باشد.

۳.  زانوی سمت  سالم خود را به طرف دیوار خم کنید و پای عقبی خود را صاف نگه دارید.

۴. به سمت دیوار خم شوید تا جایی که کشش خفیفی در ساق پای خود احساس کنید. خم شدن را نباید تا جایی ادامه دهید که احساس درد کنید.

۵. ۳۰ ثانیه در این حالت بمانید و این حرکت را سه بار تکرار کنید.

اگر صاف کردن پا برای شما مشکل است، می توانید این حرکت را با زانوهای خم شده امتحان کنید. برای شروع، می توانید به دیوار نزدیک تر باشید و پای عقب خود را خم کنید تا جایی که کشش را احساس کنید. این حرکت کششی را به مدت ۳۰ ثانیه نگه دارید و سه بار آن را تکرار کنید.

۲. کشش پنجه به دیوار

در صورتی که کشش ساق پا، موجب ناراحتی شانه های شما شود، کشش پنجه به دیوار می تواند برای شما ایده آل باشد. این حرکت فشار کمتری روی بالاتنه وارد می کند و مانند حرکت ساق پا، با کاهش فشار روی تاندون آشیل، به تحرک بیشتر پا کمک می کند. این حرکت ها را با پای آسیب دیده، انجام دهید.

۱. روبه دیوار بایستید و پنجه های خود را بالا و در مقابل دیوار قرار دهید. هرچه پنجه پای خود را بالاتر بیاورید، کشش عمیق تری احساس می شود.

۲. روبه جلو خم شوید و پاشنه پای خود را روی کف زمین قرار دهید (پای دیگر در عقب قرار می گیرد، پنجه رو به جلو و پاشنه روی زمین است).

۳. این حرکت را به مدت ۳۰ ثانیه حفظ کنید و سه بار آن را تکرار کنید.

۳. حرکت رها کردن پاشنه

رها کردن پاشنه، حرکت کششی دیگری برای تسکین تاندون آشیل است. شما این حرکت را می توانید روی یک راه پله و یا نردبان انجام دهید. در صورتی که می خواهید این جرکت را روی نردبان انجام دهید، از قفل بودن نردبان اطمینان حاصل کنید. این حرکت کششی را با پایی که مشکل تاندون آشیل دارد، انجام دهید.

۱. نرده های راه پله یا نردبان را بگیرید.

۲. سینه ی پای خود را روی لبه ی پله قرار دهید.

۳. اجازه دهید پاشنه ی پایتان از روی پله رها شود.

۴. این حالت را به مدت ۳۰ ثانیه نگه دارید و ۳ بار آن را تکرار کنید.

اگر شما در حفظ تعادل مشکل دارید، این حرکت را تحت نظارت پزشک انجام دهید.

آسیب تاندون آشیل

دوره ی نقاهت آسیب تاندون آشیل

بهبودی ممکن است چندماه طول بکشد، اما بستگی به شدت آسیب نیز دارد. شرایط مختلف، با سرعت های مختلفی بهبود پیدا می کنند. شما در حین بهبودی آسیب خود، هنوز هم می توانید فعال باشید. از پزشک خود بپرسید چه کاری باید انجام دهید. اما عجله نکنید. شما نباید انتظار داشته باشید که فوراً به سطح فعالیت فیزیکی سابق خود برگردید، مگر اینکه:

✳️ بتوانید پای آسیب دیده خود را همانند پای سالمتان، به راحتی و آزادانه حرکت دهید.

✳️ در پای آسیب دیده خود به اندازه پای سالمتان، احساس قدرت کنید.

✳️ به هنگام راه رفتن، دویدن یا پریدن، نباید در پای خود احساس درد داشته باشید.

اگر قبل از بهبودی کامل آسیب تاندون آشیل، به پای خود فشار زیادی وارد کنید، ممکن است دوباره آسیب ببینید و درد پای شما می تواند تبدیل به یک مشکل طولانی مدت شود. اگر ورزش های پرتحرک مانند دویدن را با ورزشهای کم تحرک تر جایگزین کنید، می توانید این مشکلات را کاهش دهید. فعالیت هایی مانند شنا یا دوچرخه سواری، فشار کمتری به تاندون وارد می کنند.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فوق تخصص جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر میلادکریمی دوشنبه ۲۴ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    جناب دکتر درود کریمی هستم که باشمادرمیان گداشته بودم که پارگی مجدد رباط و مینیسک رو دارم جناب دکتر من امروز جراحی رو انجام دادم به وسیله اتوگرافت پاتلا انجام داد و دکتر ازم خواسته که پامو صاف بیارم بالا .ولی بسیار دردناکه و قادر به انجامش نیستم چون هنوز جای زخماش جوش نخورده بنظر شما بعد از چند روز توانایی انجام دادنشو دارم و توصیه شما چی هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۴ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      فعلا انقباض در جا انجام بدين و هر روز امتحان كنيد ببينيد مستقيم بالا آوردن رو هم مىتونيد انجام بدين يا نه

  • تصویر کاربر طاهره یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    آیا تنها روش عمل جراحی باز و بعد گچ گیری است با لیزر نمیتوان عمل کرو؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      من جراحى باز مى كنم ولى گچ و آتل نمى گيرم

  • تصویر کاربر محمدامین یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 185 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما ، آقای دکتر من ۲۲سالمه و ۳۰ روزه که جراحی رباط صلیبی و مینیسک کردم زانوم تقریبا چیزی نمونده تا صاف شه شاید یک انگشت و تا حدود ۱۱۰ درجه زانوم خم میشه ، مشکل خاصی ندارم فقط تنها چیزی که اعصابمو بهم ریخته در ناحیه مینیسکم هستش که وقتی لمس میشه یا اینکه یکم مچ پام رو به بیرون میچرخه درد میکنه ، ورم خیلی شدیدی هم نداره شاید در حد طبیعیه بعد از عمل جراحی که عکسشم واستون میفرستم ، بنظر شما مشکل خاصی هستش یا این درد طبیعیه ؟
    دکترمم درحال حاضر ایران نیست که بهش دسترسی داشته باشم .
    ممنون میشم اگه راهنمایی و کمکم کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      قبلا جوابتون رو دادم

  • تصویر کاربر حسینی سه شنبه ۴ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    مادر من بر اثر دیابت پای چپ و راستش ورم کرده دکتر عروق جریان خون رو تایید کردن و گفتن متخصص ارتوپد باید نظر بدن
    عکس پا و عکس رادیولوژی رو خدمتتون ارسال میکنم

    ممنون میشم هر چه سریعتر راهنمایی بفرمایید ما رو
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۴ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و راديوگرافى لازمه 

      ممكنه مفصل شاركو باشه

  • تصویر کاربر پرهام یکشنبه ۲ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    با سلام. مادربزرگ بنده توسط اقای دکتر در شاهرود جراحی شدند و تعویض مفصل لگن انجام شده چند سال قبل. پوکی استخوان دارند و مجددا در اثر زمین خوردن مجددا سمت دیگه دچار اسیب و شکستگی شده که مجددا در شاهرود جراحی شدند اخیرا. اما به دلیل دراومدن پروتز بعد از دو سه هفته مجددا جراحی شدند و مفصل عوض شد و ناحیه شکسته ترمیم شد. الان عفونت مثانه گرفتند و زخمسون با فشار خون ابه میاد و دکتر گفتن طی جراحی کوتاه باید عفونت خارج بشه. حالا نمیدونیم عفونت جراحی هست یا در اثر کار گذاشتن سون.
    اخیرترین تصاویر رو ارسال کردم. ممنون میشم دکتر غیرحضوری راهنمایی کنند و اگر نیازه باز هم من خودم حضوری بیام خدمتشون.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      عمل زيبا و پيچيده اى بوده

      حتما لازمه زودتر زخم باز و شستشو انجام بشه حالا به هر دليل كه اين عفونت باشه

      صد البته عفونت مثانه هم بايد درمان بشه

  • تصویر کاربر یوسف یکشنبه ۲ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ۴ماه پیش عمل رباط صلیبی انجام دادم فیزیوتراپی هم رفتم ۱۰جلسه موقع نرم دویی ودوچرخه سواری با کش ببندم مشکلی نداره؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      نه مى تونيد ببندين 

  • تصویر کاربر مهین شنبه ۱ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    جراحی کف پای صاف بطور میانگین چقدر هزینه دارد( حداقل و حداکثر مبلغ هزینه)
    دوره نقاهت پس از جراحی چقدر طول می کشد وبیمار چه مدت پس از عمل از عهده کارهای شخصی داخل منزل بر می آید
    درضمن بیمه تامین اجتماعی تاثیری در هزینه دارد
    سن بیمار 46 سال می باشد و خانم بوده
    کفش مخصوص بمدت دو ماه استفاده کرده و نتیجه آنچنانی نگرفته است
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بدون معاينه اظهار نظرى نمى تونم بكنم چون اعمال متنوعى وجود داره و دوره نقاهت و هزينه ها هم به همين دليل متفاوته

  • تصویر کاربر سید دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر... میخواستم هزینه جراحی صافی کف پا رو بدونم... پسر 11 سالم پای راستشو بخاطر صافی شدید پارسال عمل کرد پیش یه دکتر دیگه... میخواستم بدونم پای چپشو بخوام پیش شما عمل کنم چقدر میشه... بیمه تکمیلی آتیه سازان حافظ هم داریم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۳ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بايد معاينه كنم و راديوگرافى ها رو ببينم تا بتونم عرض كنم

  • تصویر کاربر رحیمی جمعه ۱۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر نادری سلام . سه شنبه مورخ ۴۰۰/۰۱/۷ جهت ورم پشت پاشنه مچ پای راست توسط جنابعالی ویزیت شدم که برای من سه جلسه شاک ویو با دوز ۲۰۰۰ تجویز کردید چون من از کرج خدمتتون رسیدم میخواستم محبت کنید مراکزی که برای انجام شاک ویو در تهران از نظر شما معتبر میباشند به من معرفی کنید از لطف شما سپاسگزارم با تشکر رحیمی.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      درود

      در تهران مى تونيد به كلينيك فيزيوتراپى استقلال مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۱۵ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.من الان دقیقا۴ ماهه رباط ومینیسک زانومو جراحی کردم بعد از ۳۰جلسه فیزیوتراپی زانوم کامل خم نمیشه و زانوم یه مقدار ورم داره و کمی هم به حالت جلوست ورزش میکنم جلو بودن بهتر میشه ولی بعداز مدتی باز به حالت جلودار میشه و درمورد خم نشدن اینکه بعد از۴ماه به فاصله یک وجب به باسن خم میشه و عضله چهارسر پام هم ضعیفه ممکنه کمکم کنید یا منوراهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)

      درود

      بايد با جراحتون ملاقات كنيد تا تصميم بگيرن

      جلو بودن زانو اصلا خوب نيست و ممكنه جراحى مجدد لازم باشه ولى باز هم معاينه توسط جراحتون بهترين اقدامه

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر