منو

علت درد کف پا و پاشنه پا چیست؟

از آنجایی که دلایل احتمالی زیادی برای درد پاشنه پا و علت درد کف پا وجود دارد، تشخیص صحیح علت درد اهمیت زیادی دارد. پزشک متخصص جراحی پا و مچ پا می تواند علل احتمالی را بررسی کند و علت اصلی درد پاشنه پا را تشخیص دهد.

درد پاشنه پا، به خصوص درد تیز پاشنه، اغلب ناشی از خارپاشنه است. درد پاشنه پا همچنین ممکن است ناشی از علت های دیگری مانند شکستگی، تاندونیت (التهاب تاندون آشیل یا آشیل پا)، آرتریت یا التهاب مفصل (آرتریت سپتیک)، تحریک اعصاب و یا کیست (در موارد نادر) باشد.

فاشئیت کف پا چیست؟

فاشئیت کف پا یا فاشئیت پلانتار، در واقع به التهاب رباط کف پا گفته می شود. فاسیای پلانتار، رباطی است که از پاشنه پا تا انگشتان پا امتداد می یابد. در این وضعیت، ابتدا فاسیا تحریک و سپس ملتهب شده و در نتیجه، درد پاشنه پا ایجاد می شود.

علت درد کف پا یا فاشئیت کف پا 

شایع ترین علت فاشئیت کف پا، مشکلات ساختاری پا می باشد. برای مثال، افرادی که دچار مشکلات قوس کف پا هستند (صاف بودن کف پا بیش از حد یا قوس زیاد کف پا) بیشتر مستعد ابتلا به فاشئیت کف پا می باشند.

پوشیدن کفش‌های نامناسب روی سطوح سخت و صاف، فشار غیرطبیعی بر روی کف پا وارد می کند و می‌ تواند منجر به فاشئیت کف پا شود. این اتفاق به خصوص زمانی رخ می دهد که فرد به دلیل کار خود و یا دلایل دیگر، برای مدت طولانی می ایستد. چاقی و فعالیت زیاد نیز ممکن است منجر به فاشئیت کف پا شود.

علت درد کف پا هنگام راه رفتن

وقتی پاهای شما به کفش‌هایتان ساییده می‌شود، می‌توانید قسمت‌هایی از پوست ضخیم به نام پینه یا میخچه پیدا کنید. و فشار بیش از حد کفش به کف پای شما می‌تواند روزنه‌ای برای عفونت ویروسی به نام زگیل کف پا ایجاد کند. اگر کفش‌های شما مشکلی ندارند، ممکن است یکی از چندین بیماری را داشته باشید که باعث درد پا می‌شود. 

آرتریت، شکستگی یا شکستگی استخوان، نقرس، تاندونیت، فاشیای کف پا همگی می توانند باعث آسیب به پا شوند. با افزایش سن و فرسودگی مفاصل، احتمال بروز مشکلات پا بیشتر می شود. اضافه وزن فشار بیشتری به پاهای شما وارد می کند که می تواند منجر به درد نیز شود. 

درمان درد کف و مچ پا

علائم فاشئیت کف پا چیست؟

علائم فاشئیت کف پا عبارتند از:

🔔 افراد مبتلا به فاشئیت کف پا، اغلب صبح ها وقتی که از خواب بیدار می شوند و یا بعد از نشستن طولانی مدت، بیشترین درد را تجربه می کنند. معمولا بعد از چند دقیقه پیاده روی، درد کاهش می یابد. زیرا راه رفتن باعث کشیدگی فاسیا می شود. در برخی از افراد، درد فروکش می کند اما پس از ایستادن طولانی مدت، برمی‌گردد.

تشخیص فاشئیت کف پا 

برای تشخیص، پزشک متخصص یا جراح پا و مچ پا، ابتدا یک شرح حال از بیمار می گیرد و سابقه پزشکی فرد را بررسی می کند. سپس پای بیمار را معاینه کرده و در صورت تشخیص فاشئیت کف پا، سایر علل احتمالی درد پاشنه را رد می کند.

علاوه بر این، آزمایشات تشخیصی مانند عکسبرداری با اشعه ایکس و یا سایر روش‌ های تصویربرداری، ممکن است برای تشخیص علل مختلف درد پاشنه پا استفاده شوند. گاهی اوقات در بیماران مبتلا به فاشئیت کف پا، خار پاشنه نیز دیده می شود. اما به ندرت منشا درد است.

درمان فاشئیت کف پا در خانه 

درمان فاشئیت کف پا را در ابتدا می توانید از خانه شروع کنید:

1_ تمرینات کششی

ورزش هایی که در آن ها عضلات ساق پا کشیده می شود، به کاهش درد و بهبودی کمک می کنند.

2_ از پابرهنه راه رفتن خودداری کنید

وقتی بدون کفش راه می ‌روید، فشار زیادی بر روی فاسیای کف پا وارد می‌ شود.

3_ استفاده از کمپرس سرد

می توانید چند بار در روز، یک کمپرس سرد یا کیسه یخ را به مدت ۲۰ دقیقه بر روی پاشنه پای خود قرار دهید. این کار به کاهش درد و التهاب کمک می کند. بهتر است یک حوله نازک بین کیسه یخ و پای خود بگذارید و کمپرس را مستقیما روی پوست خود قرار ندهید.

4_ فعالیت خود را محدود کنید

از فعالیت های بدنی طولانی مدت خودداری کنید و به پاشنه پای خود استراحت بدهید.

5_ پوشیدن کفش مناسب 

پوشیدن کفش‌ هایی که قوس مناسب و پاشنه کمی برآمده دارند، فشار وارده بر فاسیای کف پا را کاهش می ‌دهد.

6_ استفاده از برخی داروها

مصرف برخی از داروها، از جمله داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، ممکن است به کاهش درد و التهاب کمک کند.

7_ استفاده از کف پا بند و کفی مناسب

قرار دادن کفی های طبی مخصوص در کفش ها، فشار ناشی از راه رفتن را کاهش می دهد. استفاده از کف پا بند نیز به حمایت از پا و کاهش فشار روی فاسیای کف پا کمک می کند.

8_ استفاده از ارتوز ها

ارتوتیک های سفارشی که در کفش شما قرار می‌گیرند، به اصلاح ناهنجاری ‌های ساختاری زمینه ای که باعث فاسیای کف پا می‌شوند، کمک می‌ کنند.

9_ تزریق دارو

در برخی موارد، از تزریق کورتیکواستروئید ها برای کاهش التهاب و تسکین درد استفاده می شود.

10_ بی حرکت نگه داشتن پا

ممکن است پزشک توصیه کند برای بی حرکت نگه داشتن پا، به مدت چند هفته از آتل های متحرک استفاده کنید تا به پا امکان استراحت و بهبودی داده شود.

11_ اسپلینت های شبانه

استفاده از اسپلینت های شبانه به شما این امکان را می دهد تا هنگام خواب، کشش فاسیای کف پا حفظ شود. این کار ممکن است به کاهش درد صبحگاهی کف پا در برخی از بیماران کمک کند.

12_ فیزیوتراپی

ممکن است از تمرینات ورزشی و سایر وسایل فیزیوتراپی برای کمک به تسکین درد و بهبودی استفاده شود.

درمان درد کف یا پاشنه پا با جراحی 

اگرچه بیشتر بیماران مبتلا به فاشئیت کف پا به درمان های غیر جراحی پاسخ می دهند، درصد کمی از بیماران ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشند. در صورتی که چند ماه بعد از درمان غیرجراحی، همچنان درد پاشنه پا داشته باشید، ممکن است عمل جراحی برای شما در نظر گرفته شود. پزشک متخصص جراحی پا و مچ پا در مورد روش های جراحی با شما صحبت می کند و روش موثرتر را برای شما در نظر می گیرد.

در پایان باید بدانیم که

صرف نظر از درمانی که برای فاشئیت کف پا انجام می شود، ممکن است علل زمینه ای که منجر به این بیماری شده، باقی بماند. بنابراین باید اقدامات پیشگیرانه را ادامه دهید. پوشیدن کفش ‌های راحت و مناسب، تمرینات کششی و همچنین استفاده از وسایل ارتوتیک سفارشی، محور اصلی مراقبت و درمان طولانی ‌مدت فاسیای کف پا می باشد.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۱ آبان ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ببخشید مامان من ۶۰ سالشون کف پاشون از بعد انگشتان پاشون تا گودی پاشون درد میکنه چندین ماه است متخصص ارتوپد هم رفتند خوب نشده چه کار کنند؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۱ آبان ۱( 2 سال پیش)

      باید معاینه و بررسی دقیق انجام بشه

  • تصویر کاربر مهتاب شنبه ۲۹ مرداد ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید من خانم ۵۲ ساله هستم بک هفتای هست که بکمرتبه پاشنه پای راستم‌بشدت درد گرفته بطوریکه راه رفتن‌رابرایم‌مشکل کرده است‌صمنا متذکر شوم که کفشم رو‌هم‌عوض کردم و‌دچار بیماری دیابت هم هستم ممنون‌میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۹ مرداد ۱( 2 سال پیش)

      با توجه به ديابت بايد سريعا براى معاينه و بررسى به يك همكار ارتوپد مراجعه كنيد 

  • تصویر کاربر محسن سه شنبه ۱۴ تیر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 364 مشاهده پرسش
    سلام دکتر بنده ۲۰ سالمه و سربازم حالا خیلی کف پام درد میکنه تمام علائم فاشئیت هم دارم حالا برای درمانش چه کار کنم
    دکتر بنده ورزشکارم می خوام که دوباره ورزشمو شروع کنم لطفا ب سوالم جواب بدید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۴ تیر ۱( 2 سال پیش)

      درمان با shock wave رو توصيه مى كنم 

  • تصویر کاربر فرهادی یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    من مردی ۵۲ ساله از حدود ۵ سال قبل دچار سردی و سوزش در شست پای راست و بمرور در پای چپ شدم و کم کم بیشتر شد با درگیری بقیه انگشتان و کف پاها و از مهر ۹۹ که به کرونا مبتلا شدم این روند تسریع شد ضمنا ورم دو طرفه گوده گذار تا وسط پاها دارم که با سرپا ایستادن بیشتر می‌شود ( من وزن بالایی هم دارم)
    آزمایشات مختلفی هم داده ام که مشکلات تیروییدی و چربی و کلسترول و دیابت و مشکل خونی هم ندارم ولی سوزش و احساس سردی در انتهاها که صبحها کم می‌باشد و شبها خیلی شدید است کلافه ام کرده ( دیسک کمری دارم که با برداشتن اشیا بسته به اینکه با دست بردارم چند روز درد یکطرفه یا دو طرفه ناحیه کمری و باسن دارم )
    لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      نوار عصب و عضله انجام بدين

  • تصویر کاربر رامین شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    باسلام من حدود7ماه هست که پاشنه پای راستم دراثرسقوط ازارتفاع خوردشدومدت 3ماه پام داخل گچ بود. بعداز4ماه رفتم دکتر عکس که گرفتم. دکترگفت که پام دراثراین افتادن دچارترس شده وپوکی استخوان گرفته وبایدباهش راه بروم تاخودش راترمیم کندالان که 7ماه گذشته هنوز موقعی که میشینم وبعدکه بلندمیشم که راه بروم نمیتوانم حرکت کنم تاچندلحظه بایدوزنم روبندازم روی پام بعدحرکت کنم بعدش هنوزمتورم هست. چه میتواندباشدوراهکارچیست. ممنون ازتوجهتان
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      راديوگرافى لطفا

  • تصویر کاربر M یکشنبه ۲۹ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شمادکترعزیز من رماتیسم دارم یه چندوقت کفش تنگ پوشیدم ازمچ کمی پایین تر دردمیکنه راه رفتنی اذیت میشم ولی وقتی میخوام بعدپیاده روی شب استراحت کنم کمی دردش بیشترمیشه لطفاراهنمایی کنیدناپروکسن هم استفاده میکنم خوب نشده ممنون ازشما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۹ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      نياز به معاينه و بررسى و احتمالا ام آى آى هست

    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۹ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      نياز به معاينه و بررسى و احتمالا ام آر آى هست

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر