منو

درمان بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا (بونیونت)

بونیونت یا بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا نوعی ورم استخوانی است که در سمت بیرونی پای افراد ایجاد می شود. این مشکل در واقع معادل بونیون است با این تفاوت که به جای شست پا، انگشت کوچک پا را درگیر می کند. 


بونیونت تحت عناوین پینه انگشت خیاطان، برجستگی، برآمدگی و ورم انگشت کوچک پا نیز شناخته می شود و به نسبت بونیون عادی (هالوکس والگوس)، شیوع کمتری دارد.

همانطور که از نام این بیماری مشخص است، پینه انگشت خیاطان معمولا در بین افرادی رخ می داد که خیاط بودند و بر روی سطوحی محکم و خاصی در حین خیاطی می نشستند تا میزان کار بهینه آن ها بیشتر شده و بیشتر از حالت عادی کار کنند. امروزه، پینه پا یا بونیونت یشتر در افرادی رخ می دهد که از کفش های بی کیفیت و تنگ استفاده می کنند و یا در ناحیه پای خود مشکلات ساختاری دارند.

برای بیماری بونیونت چندین راهکار درمانی مختلف وجود دارد و علاوه بر آن ها درمان های خانگی و کارهایی هستند که می توانید در خانه انجام دهید تا علائم و مشکلات بیماری را کاهش دهید. در برخی موارد و شرایط خاص، بهترین راهکار درمانی، جراحی است.

علت درد استخوان کنار انگشت کوچک پا

انگشت کوچک شما به دلیل قرار گرفتن در قسمت بیرونی پای شما مستعد آسیب است. استخوان های متاتارس منتهی به انگشت پنجم یکی از محل های متداول برای آسیب دیدگی پا به ویژه برای ورزشکاران است. اگر انگشتان پا متورم و دردناک است ، و داروهای خانگی به شما کمک نمی کنند ، باید به پزشک مراجعه کنید.

برخی از علل درد استخوان کنار انگشت کوچک پا عبارتند از:

  • شکستگی
  • در رفتگی
  • فشار زیاد در اثر پوشیدن کفش های نامناسب
  • پیچ خوردگی
  • بونیونت
  • کورن

علائم بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا

علائم اصلی و مهم بیماری (بونیونت) یا بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا، برآمدگی دردناک و سفتی پوست در بخش بیرونی پا و در کنار انگشت کوچک هستند. ممکن است این برآمدگی به مرور زمان بزرگ تر شود و همچنین امکان قرمز شدن و دردناکی آن نیز وجود دارد. درد، ورم و قرمزی این برآمدگی و پینه ها ممکن است در اثر برخورد پا با سطوح مختلف از قبیل کفش ها بیشتر و بدتر شود.

بونیونت یا همان پینه پا ممکن است در برخی شرایط تنها بر روی یک پا و در برخی شرایط دیگر هر دو پا را درگیر کند. گاهی در پای فرد هم بونیون و هم بونیونت وجود دارند و این منجر به پهن شدن قابل توجه جلوی پای فرد می شود. در این شرایط خاص، پای مربوطه در فرد در هر دو طرف برآمدگی و پینه خواهد داشت.

بونیونت

علت بروز استخوان کنار انگشت کوچک پا

علت بروز بونیونت را به دو دسته درونزاد و بیرونزاد تقسیم می کنند:

 علت درونی بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا

دلایل و علل درونزاد بروز بونیونت ها مشکلات مادرزادی در افراد هستند که منجر به دفورمه شدن استخوان متاتارس پنجم می شوند. در بیمارهایی با این شرایط، استخوان متاتارس پا تا حدی به سمت بیرون منحرف می شود که بونیونت ایجاد خواهد شد. تنها درصد بسیار کمی از بیماران که از بونیونت رنج می برند، مشکلات مرتبط با علل درونزاد را دارند.

بیشتر بخوانید: شکستگی استخوان کف پا (متاتارس) از علائم تا درمان

علل بیرونی بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا

بونیونت هایی با دلایل بیرونزاد زمانی رخ می دهند که فشار خاصی از سمت بیرون بر روی ناحیه جلوی پا وجود داشته باشد (مانند کفش تنگ). بونیونت ها در اکثر مواقع به همین دلایل بیرونزاد و فشاری که بر روی پا ایجاد می شود رخ می دهند.

درمان بیرون زدگی استخوان انگشت کوچک پا

با این که معمولا بونیونت ها با چشم قابل مشاهده و تشخیص هستند، اما پزشکان ممکن است گرفتن تصاویر رادیوگرافی را به بیماران تجویز کنند تا دلیل اصلی بروز مشکل در استخوان های پا مشخص شود.

پس از اینکه پزشکان وجود بونیونت یا برآمدگی کنار انگشت کوچک پا در بیمار را تایید کردند، در مرحله بعد نوع درمان این مشکل مورد بحث قرار خواهد گرفت. از جمله درمان های پزشکی مربوط به بونیونت می توان به مدیریت کردن عادی علائم و همچنین عمل جراحی برای برداشتن بونیون اشاره کرد.

ممکن است پزشک شما کورتیکوسترویید را به ناحیه مربوطه و مفصل کناری انگشت کوچک پا تزریق کند تا میزان ورم و برآمدگی بونیون را کاهش دهد. همچنین یکی دیگر از تجویزات متداول پزشکان معالج در این شرایط خاص، تعویض کردن کفش بیمار یا حتی سفارش یک جفت کفش دست ساز و مخصوص برای آن ها است.

در این کفش های خاص و دست ساز، پدهای نرمی مورد استفاده قرار می گیرد تا میزان فشار به بونیون و پینه به کمترین حالت ممکن برسد و علائم بونیونت یا پینه پا شدیدتر از قبل نشوند. پزشکان معمولا روش های درمان خانگی را پیشنهاد می دهند تا علائم و مشکلات مربوط به این بیماری کاهش یافته و آرام شوند.

 درمان های خانگی بونیونت یا تورم کنار انگشت کوچک پا

هدف از درمان های خانگی برای مشکل بونیونت کمک به کاهش علائم و همچنین کمک به مدیریت هر چه بیشتر درد هست. تعداد زیادی گزینه و شرایط در دسترس هستند تا به مدیریت علائم این مشکل در پا کمک کنند. در ادامه به این راهکارهای درمان خانگی خواهیم پرداخت:

پد مخصوص بونیونت

  • استفاده از پدهای طبی و خاص

تعداد زیادی پد مخصوص بونیونت و پینه پا در داروخانه و فروشگاه های لوازم طبی وجود دارند. این پدها در واقع از مواد سیلیکونی هستند که به خوبی محیط دور بونیون را پوشش داده و میزان جابجایی و فشار هر قدمی که فرد بر می دارد را به خوبی جذب خود می کنند. این کار به کاهش ریسک آسیب دیدن و تشدید علائم بونیونت ها کمک می کند.

  • بسته های یخ و بالا نگه داشتن پا

در حالت قرمزی و تورم حاد، پزشکان متخصص ممکن است استفاده از یخ و خنک کردن پای بیمار را برای سه تا چهار بار در هر روز هر بار برای ده دقیقه پیشنهاد کنند. بالا نگه داشتن پا نیز ممکن است به کاهش ورم بونیونت و پینه های روی پا کمک کند.

  • داروهای ضدالتهاب غیر استروییدی برای کاهش درد استخوان کنار انگشت کوچک پا

برخی داروها می توانند در کاهش درد و ورم فرد در ناحیه پا کمک کنند. از جمله این دارو ها می توان به ناپروکسن و ایبوبروفن اشاره داشت.

  • تغییر کفش ها برای جلوگیری از کفش زدگی انگشت کوچک پا

پوشیدن کفش های راحت و انعطاف پذیر که بخش مربوط به انگشتان آن ها بزرگ و جا دار باشد در کمک به کاهش فشار بر روی بونیونت ها تاثیرگذار است. کفش هایی که باریک و محکم هستند یا پاشنه های بلندی دارند می توانند منجر به بدتر شدن علائم بیماری بونیونت شوند. در برخی موارد، کفش های دست ساز و خاص می توانند متناسب با پای هر فرد طراحی و ساخته شوند تا میزان فشار بر روی ناحیه زخم و پینه به حداقل برسد.

  • کفی های طبی برای قوس کف پا

کفی های طبی که برای پشتیبانی و نگه داشتن بهتر قوس کف پا، درون کفش ها قرار داده می شوند، می توانند به کاهش فشار بر روی این ناحیه و همچنین بونیونت کمک کنند. کارشناسان ارتوپدی فنی و پزشکان می توانند به افراد در این زمینه که قوس کف پای آن ها به چه میزان پشتیبانی نیاز دارد و از چه کفی استفاده کنند کمک نمایند.

جداکننده انگشتان پا

  • جدا کننده های انگشتان پا

استفاده از لوازم کوچک و خاصی که انگشتان پا را در حین خواب یا شرایط دیگر از هم دور نگه می دارند می توانند علایم را تسکین دهند.

 عمل جراحی

پروسه مربوط به عمل جراحی افرادی که مشکل بونیونت یا پینه پا دارند بسیار ساده است. معمولا این عمل جراحی نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد و اکثر افراد بلافاصله پس از اتمام عمل خود بیمارستان را ترک می کنند. با این حال نوع عمل جراحی مورد نیاز در هر فرد خاص است و نمی توان آن را به بیمار دیگری تعمیم داد. برخی عمل های جراحی تنها شامل برداشتن و شیو بونیون می شوند تا میزان فشاری که فرد بر روی پا حس می کند کمتر شود ولی معمولا نیاز به شکستن و تغییر زاویه دادن متاتارس پنجم می باشد.

دوره بهبودی بیرون زدگی استخوان کنار انگشت کوچک پا

بعد از عمل نیاز به گچ و آتل انگشت کوچک پا نیست و معمولا از کفش های مخصوصی استفاده می شود (به مدت ۶ تا ۸ هفته). همچنین شاید نیاز باشد افراد میزان فشار بر روی پای خود را در حین راه رفتن کم کنند و بدین منظور باید از عصا و لوازم خاصی در حین راه رفتن کمک بگیرند.

نقاهت و ریکاوری پس از عمل جراحی معمولا ملزم مرخصی گرفتن از کار و ماندن در خانه است، به خصوص اگر بیمار مربوطه در شغل خود نیاز به ایستادن و استفاده زیاد از پای خود داشته باشد.

همچنین دستورالعمل هایی که پزشک معالج و متخصص می دهد باید توسط بیمار به شکل مو به مو انجام شود. پزشک معالج بخیه ها را دو تا سه هفته پس از انجام عمل جراحی بر خواهد داشت اما ورم موجود در پا ممکن است حتی تا ماه ها پس از عمل باقی بماند و به شکل کامل محو نشود.

در حین این دوره زمانی جراح ممکن است از بیمار بخواهد تا با یک فیزیوتراپیست جلسات مختلفی را کار کند و یا از نرمش های خاصی در ناحیه قوزک پا استفاده کنند تا منجر به افزایش قدرت عضلات این ناحیه گردد.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فرنوش شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    با سلام
    من ۴۶ سال دارم وحدود هشت ماه پیش عمل هالکوس والگوس را انجام دادم والان بعد از این مدت روی شصت پام استخوان برجسته بوجود امده و هنگام راه رفتن درد دارم واصلا نمیتوانم کفش بارویه چرم بپوشم اگر ممکنه راهنمایی بفرمایید البته عکس هم گرفتم ظاهرا چیزی نیست ولی کاملا استخوان روی پام مشهود هست
    ممنون از توجه شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      در وهله اول بهتره از دكتر جراحتون نظر بخواين

      بنده براى اظهار نظر لازمه معاينه كنم و راديوگرافى ها رو ببينم

      با احترام

  • تصویر کاربر Zahra جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 243 مشاهده پرسش
    باسلام
    بنده كنار پام به طرف بيرون استخوان بيرون زده و برآمدگى داره(تقريبا وسط پام و خيلى پايين تر از انگشت كوچك)براى از بين بردنش چكارى بايد انجام بدم.باتشكر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۳ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      لطفا عكسى با موبايل از پاتون بگيريد و بفرستيد

      با احترام

    2. تصویر کاربر Zahra پنجشنبه ۳ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      برامدگى قسمت هايي كه خط كشيدم
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      برآمدگى پايين تر از انگشت كوچك بعيده اقدامى بخواد

      برآمدگى كنار شست در صورت درد و ناراحتى نياز به جراحى داره

      با احترام

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر Shahrzad دوشنبه ۲۳ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    در عمل هالوکس هر دو پا ، میله فلزی قرار میدین؟ و آیا اون رو خارج میکنید بعد از دوره نقاهت؟

    مدت زمان نقاهت بعد از عمل چقدر هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۳ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      حدود سه ماه نقاهت داره

      من از پيچ استفاده مى كنم و لزوما نياز به در آوردنش نيست و فيكساسيون مطمئن ترى نسبت به پين داره و ريسك عفونتش كمتره

      با احترام

  • تصویر کاربر نیکی شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    دخترم نزدیک به یکسالی هست که دقیقن بین انگشت کوچیک پاهاش و پاشنه پاهاش یه برآمدگی ایجاد شده
    دکتر هم بردم، گفتن مورد خواستی نیست . ولی خواستم بدونم این مورد بعدها مشکل حرکتی ایجاد نمیکنه. هرچند دردی هم نداره چون دخترم تا حالا نگفته دردی تو این ناحیه دارم،.آقای دکتر اگه امکانش هست جوابمو تلفنی بدید ممنون میشم.با عرض شرمندگی تمام
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      هيچ مشكل خاصى نيست و نگران نباشيد

      با احترام

  • تصویر کاربر hf چهارشنبه ۱۳ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشید
    اقای دکتر چند روزیه که متوجه یا زايده استخوانی کنار پا کمی پایین تر از شست پای چپ شده ام. هیچ گونه درد و تورمی نداره فقط یه برامدگی.
    کنار انشگت کوچک هردو پام نمیدونم من حس میکنم یا واقعا داره یه برامدگی بوجود میاد
    ایا باید به پزشک مراجعه کنم؟؟؟
    و به چه دلیلی این مشکل برای پام پیش اومده؟ من بواسطه رشتم پای چرخ میشینم اما زیاد نیست میتونه بدلیل خیاطی باشه؟؟؟تقریبا دوسه ماهی هم هست که از کفش پاشنه بلند استفاده کردم موقتا، اما زیاد بیرون از خونه نبودم و طوری نبوده که بصورت مداوم ازش استفاده کنم.
    با سپاس، وقت بخیر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۲ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      اگر تصوير پاهاتون رو مى فرستاديد شايد بهتر مى تونستم راهنمايى كنم

      بر آمدگى ها مى تونه ناشى از كفش تنگ يا پاشنه بلند باشن ولى بهتره براى بررسى بيشتر به ارتوپد مراجعه بفرماييد

      با احترام

    2. تصویر کاربر hf سه شنبه ۱۲ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)
      متشکرم اقای دکتر، چطور میتونم تصویر پام رو بفرستم براتون؟؟
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۳ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      مى تونيد آپلود كنيد

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نوید دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام
    حدود ۷سال پیش توی فوتبال درشت نی پام شکست و برای درمانش برام از کونچر استفاده کردن.خواستم ببینم احتیاجی ب خارج کردنش هست؟خطرناکه؟چن وقتیه ک تیر میکشه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۱ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      اگه اذيت و درد نداره لازم نيست خارج بشه (بر خلاف پلاك) ولى كلا توصيه بر اين هست كه در افراد جوان خارج بشه

      با احترام

  • تصویر کاربر راحل یکشنبه ۲۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید
    من30فروزدین عمل هالوکس والگوس داشتم بعد8تیر هم باز عمل کرم پینو در اوردن،3روز پیش دویدم بعدش دیدم جایه عملم باد کرده وخیلی درد میکنه،از دیشب روش چسب انداختم خیلی میسوزه،ب نطرتون ب جایه عملم آسیب رسیده؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۷ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      بله احتمالش هست و بهتره به جراحتون مراجعه كنيد و راديوگرافى انجام بدين

      با احترام

  • تصویر کاربر Narsis یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    با سلام
    من ٤٢ سال سن دارم، از حدود ١٠ سال پيش قوز شصت پا پيدا كردم و شدت آن بيشتر شده و در حال حاضر با پوشيدن اكثر كفش ها داراي درد و ناراحتي هستم، آيا الزاما بايد عمل جراحي انجام دهم؟؟ و جسارتا هزينه اين عمل حدودا چقدر است؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      بله فكر مى كنم عمل لازمه 

      چون نوع عمل بسته به شدت مشكل فرق مى كنه بايد اول معاينتون كنم و راديوگرافى هاتون رو ببينم

      با احترام

  • تصویر کاربر دکتر یکشنبه ۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    با سلام و درود و احترام خدمت همکار ارجمندم بنده دکتر محمودی جراح قلب از تبریز هستم استاد گرامی مادر بنده 76 ساله دچار هالوکس والگوس شدید هست که اقدامات غیر جراحی کفایتی برای درد ایشان ندارد و با فعالیت کم دچار درد ناتوان کننده می شود در این رابطه با شما بزرگوار میخواهم مشورت بکنم و نظر استادانه شما راهنمای من خواهد بود . و اینکه چگونه و چه زمان می توانم به حضور رسیده و زحمت جراحی را به شما بدهم . ایا اقدامات و گرافی و تست های پاراکلینیکی خاصی دستور میدهید قبل از مراجعه انجام دهم . ممنون از شما همکار ارجمند و گرامیم. وقت بخیر و شادی
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      درود بر استاد گرامى 

      نياز به راديوگرافى R &L Foot X Ray AP& true lat در حالت ايستاده است.هر وقت براتون مقدور بود بفرماييد تا در خدمت باشم.

      مى تونيد با مطب تماس بگيريد و بفرماييد كه استاد و همكار بنده هستيد يا اين كه يكشنبه ١٦ تير ماه بعد از ظهر از ساعت ٢/٥ به بعد كلينيك بيمارستان مهراد تشريف بياريد

      ارادت

  • تصویر کاربر مهسا دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    سلام
    انگشت کوچیکه پام بدون وارد شدن ضربه و خوردن به جایی ، با کوچیکترین ضربه درد میگیره و نمیتونم کفش بپوشم
    تشخیص دکتر عفونت بوده ولی دارو ها و کر م ها تاثیری نداشته مشکل از کجاست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۰ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      درود 

      ممكنه ميخچه باشه يا ممكنه يكى از اعصاب سطحى بخاطر تماس با كفش ملتهب باشه 

      در هر حال لازمه معاينه بشين و حداقل يك راديوگرافى انجام بدين

      با احترام

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر