منو

پرونیشن پا چیست؟ [علت، علائم و درمان آن]

هنگام راه رفتن، توزیع وزن بدن بیشتر به سمت داخل پا متمایل است، در نتیجه چرخش پا به سمت خارج اتفاق می افتد که به آن پرونیشن (Pronation) گفته می شود. پرونیشن پا برای درست راه رفتن، یک حرکت مهم و ضروری است، اما مهم تر آن است که پا به اندازه مناسب پرونیشن داشته باشد. پرونیشن ناکافی و یا بیش از حد می تواند برای پاها مضر باشد.

واژگان پزشکی مربوط به پرونیشن هنگام راه رفتن، پرونیت (pronate)، پرونیت بیش از حد (overpronate)، پرونیت کمتر از حد (underpronate) می باشند. در این مقاله، توضیحاتی در رابطه با پرونیشن و اهمیت درست راه رفتن داده می شود.

درمان چرخش مچ پا

پرونیشن پا و دلایل ایجاد آن

پرونیشن بیش از حد (overpronation) نوعی مشکل بیومکانیکی رایج است و زمانی ایجاد می شود که هنگام راه رفتن، قوس روی پا بر اثر فشار ناشی تحمل وزن فرد از بین می رود. در این حالت، فشار زیادی به کف پا وارد می شود و به دنبال آن، استخوان بندی کف پا تغییر شکل داده و گودی کف پا از بین می رود. در نتیجه، این تغییر شکل منجر به صاف شدن کف پا می شود.

پرونیشن بیش از حد، اغلب منجر به مشکلاتی مثل التهاب نیام کف پا، خار پاشنه (درمان فوری خار پاشنه)، احساس درد در ناحیه متاتارسال پا، التهاب تاندون های پشت ساق پا و همینطور بیرون زدگی استخوان بغل پا (Biunion) می شود. صاف شدن کف پا دلایل زیادی دارد. عواملی ازجمله چاقی مفرط، بارداری و یا برداشتن گام های سنگین بر روی سطوح سخت و ناهموار، می توانند قوس کف پا را از بین برده و منجر به پرونیشن پا شوند.

افرادی که کف پای صاف دارند، معمولا بلافاصله احساس ناراحتی نمی کنند. برخی افراد نیز ممکن است هیچگونه ناراحتی را تجربه نکنند. با این حال، هنگامی که علائم بروز پیدا کرده و دردناک می شوند، نحوه راه رفتن، ناموزون شده و این حالت نیز موجب افزایش فشار روی پا و ساق پاها می شود.

انواع پرونیشن پا

انواع پرونیشن پا

بسته به مواردی مانند نحوه گام برداشتن و قوس دادن کف پا، سه نوع پرونیشن پا وجود دارد.

۱. پرونیشن طبیعی یا خنثی:

به طور طبیعی حدودا ۱۵ درصد پرونیشن در پاها وجود دارد. این چرخش، تکانه ای که در حین گام برداشتن به پا وارد می شود را جذب کرده و مچ پا و پاها را هم تراز قرار می دهد. این مسئله، از بروز آسیب های شایع ناشی از دیگر انواع پرونیشن پا جلوگیری می کند.

۲. پرونیشن کمتر از حد (Underpronatio):

پرونیشن کمتر از حد که اصطلاحا به آن supination نیز گفته می شود، زمانی رخ می دهد که پا هنگام راه رفتن به سمت خارج متمایل می شود. این حالت به قسمت های خارجی پا فشار وارد می کند و در افرادی که دارای قوس زیاد کف پا هستند، می تواند آسیب و التهاب تاندون آشیل، التهاب کف پا، پیچ خوردن مچ پا، خار پاشنه و دیگر آسیب های ناشی فشار وارد شده به پا را ایجاد کند.

۳. پرونیشن بیش از حد (Overpronation):

هنگامی که پا بیشتر از ۱۵ درصد به سمت داخل می چرخد، اصطلاحا به آن پرونیشن بیش از حد می گویند. این حالت در افرادی که کف پای صاف دارند، دیده می شود. پرونیشن بیش از حد می تواند منجر به بروز سندرم باند ایلیوتیبیال (ITBS) شود. این بیماری به قسمت خارجی زانو آسیب رسانده و باعث ایجاد درد در ناحیه زانو می شود.

علائم پرونیشن پا

پرونیشن می تواند مشکلاتی همچون احساس درد و ناراحتی در پاها، ساق پا، زانوها، باسن و یا کمر را ایجاد کند. به طور کلی، علائم پرونیشن پا شامل ۵ مورد می باشد. در صورتی که این علائم نادیده گرفته شود و عواملی که منجر به ایجاد پرونیشن شده اند، برطرف و یا درمان نشوند، آسیب های وارده به پا می تواند بر کل بدن تأثیرات منفی بگذارد.

علائم چرخش مچ پا همچنین می تواند منجر به ایجاد عدم تعادل در سراسر بدن، شامل چرخش زانوها به سمت داخل، کج شدن لگن و افتادگی شانه ها شود. این عدم تعادل، مشکلات بزرگتری را نیز در پی دارد. علائم پا پرونیشن عبارت اند از:

۱. انحراف پاها

در همه ی افرادی که پرونیشن وجود دارد، انحراف پاها دیده می شود.

۲. چرخش داخلی زانو ها

در حالتی که کف پاها به طور صاف روی زمین قرار می گیرد، پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن به سمت داخل می چرخند (به شکل ایکس) و در این حالت، بیشترین میزان انحراف در قسمت تحتانی بدن دیده می شود.

۳. خمیدگی تاندون آشیل

از نمای پشت سر، پاها و مچ پا به سمت داخل متمایل بوده و این حالت موجب خمیدگی تاندون های آشیل و به مرور زمان، تغییر شکل آن ها می شود.

۴. کف پای صاف

در حالتی که فرد بیشترین حد پرونیشن را دارد، قوس پا از بین میرود و در نتیجه باعث کف پای صاف می شود.

۵. ناهموار بودن پاشنه پا

در حالتی که پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن می چرخند، هنگام راه رفتن، فرود پا به گونه ای است که باعث ناهموار شدن پاشنه پا و چرخش مچ پا می شود.

آسیب های چرخش مچ پا

اگرچه نمی توان به طور قطع هرگونه دردی را مربوط به پرونیشن پا دانست، اما موارد زیر، در ارتباط با پرونیشن می باشند:

  • درد در ناحیه جلوی زانو و استخوان کشکک (Patellofemoral)
  • خار پاشنه (احساس درد در پاشنه پا)
  • کمر درد
  • درد در ناحیه باسن
  • احساس خستگی در ساق پا

وجود درد در پاها و اندام های تحتانی می تواند منجر به بروز مشکلاتی در سبک زندگی شده و فعالیت روزمره را مختل کند. علاوه بر پرونیشن، عوامل دیگری نیز در نحوه حرکت بدن دخیل اند که برای ایجاد برنامه درمانی باید در نظر گرفته شوند.

جلوگیری از پرونیشن

پیشگیری و درمان پرونیشن پا

‌پرونیشن بیش از حد را می توان با روش های درمانی های غیر جراحی و با استفاده از آرتوزهایی که به طور اختصاصی طراحی شده اند، کنترل و درمان کرد. آرتوز، وسیله ایست که با اصلاح ساختار اندام، موجب بهبودی عملکرد آن می شود. آرتوزها با هدف ایجاد حمایت مناسب از قوس پا و همچنین کنترل و اصلاح حرکات پا طراحی شده و از بروز پرونیشن بیش از حد نیز جلوگیری می کنند.

از آنجایی که استفاده از کفش های نامناسب می تواند منجر به بروز مشکلات زیادی در پاها شود، اطمینان از اندازه مناسب کفش مسئله ی مهمی است. همچنین، استفاده از کفش هایی که کفی طبی محکمی دارند، برای تعادل و حمایت بیشتر پاها، توصیه می شود.

درمان پرونیشن بیش از حد

درمان های مختلفی برای پرونیشن بیش از حد وجود دارد و پزشکان متخصص، معمولا ترکیبی از این روش های درمانی را به کار می گیرند. در ادامه برخی از پروتکل های درمانی آورده شده است.

۱. ضربه زدن

وارد آوردن ضرباتی به پا، که به روش خاصی انجام می شود، تعادل و حمایت از پا را ایجاد می کند. این روش در بعضی موارد حاد به عنوان خط اول درمان چرخش مچ پا استفاده می شود.

۲. ماساژ دادن

سفت شدن عضلات ساق پا نسبتاً شایع بوده و منجر به پرونیشن پا می شود. سفت شدن عضله، دامنه حرکتی آن را نیز کاهش داده و می تواند احساس درد و گرفتگی عضله را ایجاد کند و در نتیجه، باعث محدودیت حرکتی می شود. کشش و ماساژ عضلات، موجب انعطاف پذیری بهتر، افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به عضلات می شود و کمک می کند تا سریع تر بهبود یابند.

درمان پرونیشن

۳. حرکات کششی

این حرکات به انبساط و نرم شدن ماهیچه ها و رباط های سفت کمک می کند و در نتیجه از فشار زیاد و چرخش مچ پا جلوگیری می شود.

۴. تحرک مفصل

این حرکات به مفاصل آسیب دیده و یا کم تحرک کمک کرده تا نرم و منعطف تر شوند و در نتیجه، باعث عملکرد بهتر پا می شوند.

۵. آرتوز

پرکاربرد ترین آرتوزها، کفی ها و کفش های طبی هستند. این آرتروزها می توانند از پرونیشن پا جلوگیری نموده، از پاها حمایت کرده و به آن ها امکان عملکرد بهتر را می دهند.

۶. استفاده از کفش مناسب

کفش های با کیفیت و دارای کفی محکم و مناسب، ضربه را به خود جذب کرده و فشاری که به پاها و مفاصل وارد می شود را محدود می کنند. همچنین، برای کنترل پرونیشن پا، کفش هایی با ویژگی های خاص وجود دارند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر افشین یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    من دخترم ۷ سال دارد و مدتی است در هنگام را رفتن پا چپش را از بیرون استفاده می کنه و هنگام را ه رفتن انگشتش را جمع میکنه و از پشت هنگام راه رفتن متوجه چرخش پاشنه پاش شدم موقع راه رفتن یا دویدن حال لنگی به خودش می گیره در ضمن گودی کف پا هم دارند
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      حتما با ارتوپد اطفال مشورت كنيد 

      لازمه بررسى و احتمالا نوار عصب انجام بشه

  • تصویر کاربر دنیا یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    با سلام
    مادرم جراحی هالوکس والگوس داشتند، بعد از 3 ماه هنوز ورم داره و قسمت پایین انگشت کنار شصت هم کمی بیرون زدگی داره. از دمپایی مخصوص هم استفاده کرده اند. آیا این شرایط طبیعی هستند؟ با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      من عملشون كردم ؟

    2. تصویر کاربر دنیا یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)
      خیر ،جای دیگری عمل شدند.
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      حتما بيش دكترشون ببرين تا ببينن

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر Sobh5n شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    منن دیروز حین دویدن مچ پام پیچ خورد و صدای شنیدیم و الان خیلی ورم کرده راه نمیتونم برم خیلی ناجور درد میاد
    نیاز هست ب دکتر مراجعه کنم یا درمان خانگی کفایت میکنه ممنون از دکتر نادری
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      ختما مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر دانیال دوشنبه ۱ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 218 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر من میخواستم بدونم چطوری میشه فهمید صفه رشدم بازم از کجا بفهمم 17 سالمه 6 ماه دیگه 18 ساله میشم قدم 175 وزنم 78 ورزش های بدنسازی پارکور هم انجام میدم میخوام به 185 برسم بعضی دکترا گوفتن قرص ال ار ژنین مصرف کنم به همراه ورزش قد میکشم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      با راديوگرافى

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۴ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما. من یک سال پیش عمل رباط صلیبی انجام دادم و بعد از عمل دکتر فرمودن که مینیسک خارجی هم له شده بوده و مجبور شدن یک تیکه هایی از مینیسک رو خارج کنن... الان بعد یک سال خداروشکر زانوم دیگه خالی نمیکنه ولی حین خم و راست کردن زانو صدای تِق شنیده میشه... و البته گاها بعد از تمرینات تقویت درد در ناحیه بیرونی زانو احساس میکنم... ممنون میشم نظرتون رو بگید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۴ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      درود

      به نظر من فعلا بايد به تقويت عضله چهار سر ادامه بدين و به دكترتون مراجعه بفرماييد

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 198 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر با عرض خیته نباشید
    سوالی که خدمتتون داشتم اینه که من بدنسازی کار میکنم و یکی از پاهام از کودکی دچار کوتاهی تاندون اشیل هستش و در انجام بعضی از حرکات پا دچار مشکل یمشم و به خاطر اینکه میخوام در مسابقات شرکت کنم‌میخواستم عمل کنم‌.میخواستم از حضورتون بپرسم که در بهترین حالت و خوشبینانه ترین حالت چقدر زمان میبره که بعد از عمل بهبودی پا رو بدست بیارم و به تمرین ها برگردم؟
    ممنون‌میشم‌ اگه جواب بدین .باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      درود

      اقلا شش ماه 

  • تصویر کاربر سرداری شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    کف پای صاف در کودک ۱۲ ساله قابل علاج هست
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بله با جراحی اگه لازم بشه

  • تصویر کاربر فاضل شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر خدمت شما عرض شود پیچ و پلاک پا را بعد از چه مدتی باید برداشت
    و اینکه مثل قبل می توانم راه برم کار کنم
    ۱۵روز مانده تا گچ پارو باز کنم
    پیچ و پلاک در قسمت قوزک پای من هست
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      درود

      اقلا نه ماه

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 777 مشاهده پرسش
    intrameniscal degeneration grade 3 in body and posterior horn of medial meniscus is seen.
    there is post operative changes and ACL representing graft loosening.
    PCL bukeling is seen.
    MCL sprain grade 1 is seen.
    LCL are normal without tear.
    The lateral meniscus is normal size & shape without tear.
    Moderate joint effusion is noted.
    bones & cartilage are otherwise intact
    سلام متن بالا در مورد ام ار آی زانو می‌باشد که حین فوتبال دوباره زانوم آسیب دید و بعد از مدتی ورم کرد اما درد چندانی نداشت.
    بنده قبلا عمل مینیسک و رباط انجام دادم خواستم نظرتون رو راجب جواب ام ار آی بدونم و توصیتون چیه.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      درود

      لازمه معاینه بشین و تصمیم بر اساس اون هست

  • تصویر کاربر Sahar دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما جناب دکتر من الان دو روزه که پین پام رو کشیدم و شصتم مسلما خشک شده نرمشی به من داده نشده به خودشونم پیام میدم پاسخگو نیستن شما برای از بین بردن خشکی شصت نرمشی میگین تا مراجعین انجام بدن؟ اگر به منم بگید که ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      من توى مفصل شست پين نمى گذارم 

      در هر حال بايد حتما طبق برنامه جراحتون اقدام كنيد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر