منو

علائم در رفتگی انگشت پا چیست؟

در رفتگی، نوعی آسیب مفصلی است که در آن، استخوان ها از موقعیت معمولشان خارج شده و کاملاً از هم جدا می شوند. از آنجایی که تشخیص شکستگی و یا در رفتگی انگشت پا می تواند سخت باشد، بهتر است آسیب دیدگی استخوان ها توسط پزشک ارزیابی شود.

علائم در رفتگی انگشت پا

علائم در رفتگی انگشت پا شامل موارد زیر می باشد:

✳️ از جا خارج شدن، خم و یا کج شدن، و به طور کلی از شکل طبیعی خارج شدن انگشت

✳️ تورم در محل

✳️کبودی (این عارضه در واقع ناشی از خونریزی زیر پوست می باشد)

✳️ اشکال در حرکت انگشت

✳️ درد شدید

علائم در رفتگی انگشت پا

اگر استخوان ها کاملا از هم جدا نشده و فقط تا حدودی از موقعیت شان خارج شده باشند، در این صورت در رفتگی ناقص (نیمه در رفتگی) رخ داده است. علاوه بر در رفتگی انگشت پا، آسیب های دیگری نیز ممکن است ایجاد شود. از جمله:

◀️ شکستگی و یا ترک خوردن استخوان ها

◀️ پارگی رباط ها (پیچ خوردگی)

◀️ پاره شدن ماهیچه ها

◀️ پارگی تاندون ها (تاندون ها، ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند)

یکی از آسیب های شایع در انگشت شست پا، انگشت چمنی (turf toe) نامیده می شود. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که رباط های مفصل شست پا، کشیده و یا پاره می شوند. رباط ها، بافت های رشته ای محکمی هستند که در محل مفاصل، استخوان ها را کنار هم نگه می دارند.انگشت چمنی آسیب دردناکی است و علائمی مشابه در رفتگی انگشت پا دارد، اما معمولاً با استراحت و به مرور زمان بهبود می یابد.

علت نامگزاری این آسیب به انگشت چمنی آن است که اغلب در بازیکنانی که روی چمن های مصنوعی بازی می کنند دیده میشود. این زمین ها معمولا سطح سخت تر و غیر قابل انعطاف تری نسبت به زمین چمن دارند و به همین علت، در هنگام دویدن اصطکاک زیادی میان کفش و این سطوح وجود دارد که منجر به بروز این آسیب می شود.

علت در رفتگی انگشت پا

مفاصل انگشتان پا

به استثنای انگشت شست پا، انگشتان پا دارای سه مفصل هستند:

۱. مفصل متاتارسوفالانژیال، بین پنجه پا و بند اول انگشتان

۲. مفصل پروگزیمال اینترفالانژیال، بین بند اول و بند دوم انگشتان پا

۳. مفصل دیستال فالانژیال، نزدیک به نوک انگشتان پا، بین بند دوم و بند سوم انگشتان

همچنین، مفاصل انگشت شست پا عبارت اند از:

◀️ مفصل متاتارسوفالانژیال

◀️ مفصل اینترفالانژیال

مفصل، محل اتصال دو و یا چند استخوان با هم می باشد. سر استخوان ها در محل مفاصل، توسط یک لایه غضروفی پوشیده شده است. این لایه غضروفی به استخوان های پا اجازه می دهد که هنگام حرکت، به راحتی روی هم بلغزند. همچنین، یک کپسول از جنس بافت پیوندی سر استخوان ها را در محل مفاصل احاطه می کند. داخل کپسول با غشای سینوویال یا سینوویوم پوشیده شده است.

این لایه، مایع مفصلی را می سازد که مایع سینوویال نامیده می شود. مایع مفصلی به استخوان ها این امکان را می دهد که در مجاور هم به راحتی حرکت کنند و با هم اصطکاک چندانی نداشته باشند.

علل در رفتگی انگشت پا

در رفتگی انگشت پا ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:

*️⃣ نیروی مستقیم، برای مثال نیروی ناشی از سقوط و یا تصادفات رانندگی

*️⃣ برخی ورزش ها یا فعالیت ها، مانند دویدن و یا رقصیدن

*️⃣ حرکات مکرری که ممکن است منجر به ساییدگی و پارگی شوند.

عوامل دیگری نیز می توانند احتمال بیشتری را برای در رفتگی مفاصل ایجاد کنند. از جمله:

پیری و در رفتگی انگشتان پا

سن: در افراد بالای ۶۵ سال احتمال بیشتری برای در رفتگی مفاصل مثل در رفتگی انگشت پا وجود دارد. چرا که افراد مسن بیشتر زمین می خورند.

برخی شرایط پزشکی: داشتن بعضی شرایط می تواند منجر به در رفتگی های مکرر شود. به عنوان مثال، نوعی بیماری ارثی نادر به نام سندروم اهلرز دنلوس (Ehlers-Danlos) باعث ضعیف شدن بافت همبند و افزایش محدوده حرکات مفاصل می شود و همین امر می تواند منجر به دررفتگی یا پیچ خوردن آن ها شود.

کپسولیت انگشت دوم پا: کپسولیت زمانی اتفاق می افتد که رباط های مفصل انگشت دوم پا، در اثر فشار زیاد ملتهب می شوند. در صورتی که این عارضه بدون درمان رها شود، التهاب ایجاد شده می تواند منجر به ضعیف شدن رباط های اطراف مفصل و در نتیجه در رفتگی انگشت پا شود. اگرچه کپسولیت بیشتر در انگشت دوم پا اتفاق می افتد، اما می تواند مفاصل انگشتان سوم و چهارم را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

تشخیص در رفتگی انگشت پا

با انجام یک معاینه، میتوان در رفتگی استخوان ها را تشخیص داد. برای تشخیص در رفتگی انگشت پا، پزشک در ابتدا آسیب وارد شده را بررسی می کند و به دنبال علائمی همچون تورم، کبودی و حساسیت در محل می گردد. سپس در صورت لزوم، عکس برداری از انگشتان پا انجام می شود.

با این کار، وجود در رفتگی، شکستگی استخوان و یا هر گونه آسیب مفصلی دیگر تایید می شود. همچنین ممکن است از MRI یا CT اسکن برای تشخیص آسیب وارد شده به بافت های اطراف انگشتان پا استفاده شود که تنها در برخی موارد غیر معمول مورد نیاز است.

درمان در رفتگی انگشت پا

بسته به این که کدام انگشت پا آسیب دیده و شدت آسیب چقدر می باشد، بهبودی ممکن است تا ۸ هفته طول بکشد. هدف از انجام روش های درمانی این است که استخوان های انگشت پا در جای خود قرار گرفته و آسیب وارده بهبود یابد. از طریق روش های زیر می توان استخوان ها را در جای خود قرار داد:

درمان بدون جراحی

در این روش از بی حسی برای کاهش درد استفاده می شود و پزشک به طور فیزیکی استخوان ها را در جای خود قرار می دهد.

درمان با جراحی 

در این روش که تنها در برخی موارد نادر انجام می شود، هنگام جراحی برشی ایجاد شده و از طریق این برش، استخوان ها را در جای خود قرار می دهند و همچنین آسیب هایی که ممکن است به رباط ها وارد شده باشد را ترمیم می کنند. روش های درمانی کمکی دیگری نیز وجود دارد. از جمله:

✳️ استفاده از روش های خود مراقبتی در منزل مانند استفاده از کیسه یخ برای کاهش درد و تورم و یا بالا نگه داشتن پا

✳️ استفاده از آتل، گچ گیری، کمک واکرها و یا استفاده از عصا برای آسیب های شدیدتر

✳️ تجویز داروهایی برای تسکین درد و کاهش تورم برای درمان دررفتگی انگشت پا

✳️ استفاده از فیزیوتراپی برای کمک به بازیابی قدرت، انعطاف پذیری و دامنه حرکتی

بدون درمان، در رفتگی انگشت پا می تواند بر نحوه راه رفتن و تحمل وزن وارد شده بر روی پاها تأثیر قابل توجهی داشته باشد. همچنین ممکن است مشکلاتی از جمله عدم استقامت، آرتروز، کوفتگی و درد طولانی مدت ایجاد کند.

استفاده از آتل

در رفتگی ها را می توان مجدداً در محل خود تنظیم کرد (جا انداختن)، یعنی در رفتگی ها می توانند بدون عمل جراحی به حالت عادی خود باز گردنند. به این عمل، ریداکشن (جا انداختن) بسته گفته می شود. برای این کار پزشک ممکن است انگشتان را بکشد و یا بچرخاند. پس از آن، مجددا عکس برداری انجام می شود تا وضعیت استخوان ها بررسی شده و از قرار گرفتن استخوان ها در محل درست شان اطمینان حاصل شود.
ریداکشن (جا انداختن) باز زمانی رخ می دهد که برای جا به جایی استخوان ها، عمل جراحی لازم باشد. اگر در رفتگی شدید بوده و یا ریداکشن بسته منجر به جا افتادن استخوان ها نشود، از این روش استفاده می شود.

از آنجا که جا انداختن استخوان ها می تواند بسیار دردناک باشد، احتمالاً پزشک قبل از انجام این کار دارو های مسکن قوی به بیمار می دهد. این مسئله بستگی به شدت در رفتگی و نحوه جا انداختن آن دارد. در ریداکشن بسته، از بی حسی موضعی مانند لیدوکائین برای بی حس کردن ناحیه استفاده می شود. برای انجام ریداکشن باز، از بی حسی عمومی یعنی بیهوشی استفاده می شود.

ریداکشن باز در اتاق عمل انجام می شود. پس از جا انداختن مفصل انگشتان، پزشک از آتل فوم دار استفاده می کند تا آن را در جای خود ثابت نگه دارد. مدت استفاده از این آتل ها می تواند ۱۰ الی ۲۱ روز به طول بیانجامد. پس از آن، ممکن است انگشتی که در رفتگی دارد برای مدتی به انگشت کناری اش بسته شود. در این حالت، انگشت سالم به عنوان تکیه گاه عمل می کند و انگشت آسیب دیده را در جای خود نگه می دارد.

برخی افراد دچار در رفتگی طولانی مدت (مزمن) در مفاصل خود می شوند. این عارضه ممکن است به دلیل مواردی همچون نادیده گرفتن آسیب اولیه و یا عدم درمان آن باشد. به همین دلیل هر گونه آسیب و به در رفتگی انگشت پا، باید توسط پزشک بررسی شود. زمان شروع مجدد فعالیت ها و ورزش، توسط پزشک تعیین می شود. در صورت بازگشت زود هنگام به فعالیت های سابق، احتمال آسیب مجدد وجود دارد.

درمان در رفتگی انگشت پا

و در آخر، توصیه هایی که در صورت وقوع آسیب و در رفتگی انگشت پا، بلافاصله باید مورد توجه قرار دهید:

❇️ انگشت آسیب دیده را حرکت ندهید. آن را در جای خود ثابت نگه دارید و با تکیه گاه یا آتل موقت از آن حمایت کنید.

❇️ مقداری یخ را روی پای خود بگذارید تا تورم و درد کاهش یابد.

❇️ دراز بکشید و در صورت امکان، پای خود را در جایی بالاتر از قلب قرار دهید تا از تورم بیشتر جلوگیری شود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۰ شهریور ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 104 مشاهده پرسش
    سلام
    حدود دو سال قبل در اثر پیچ خوردگی در فوتسال رباط مچ پای من به میزان نسبتاً شدید پاره شد. بعد از حدود 10 ماه استراحت و دو بار تزریق کورتون و اوزون، و استفاده ی مداوم از قرص موبیک و مکمل های آوودین و الارتریت، دوباره شروع به بازی کردم اما مچ پایم را با چسب ورزشی فیکس می کردم. الان بعد از 1 سال بازی کردن مجدداً همان مچم پیچ خورد و در MRI پارگی جزیی رباط و کشیده شدن تاندون را نشان داد.
    اطف می فرمایید دارو یا مکمل یا روش درمانی مناسبی را پیشنهاد بفرمایید. ضمناً فیزیوتراپی در خانه هم انجام می دهم و به تجویز
    ممنونم.
    1. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۲ شهریور ۳( 3 ماه پیش)
      سلام
      لطفاً سوال مرا پاسخ دهید.
    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۰ شهریور ۳( 3 ماه پیش)

      حتما بابد معاينه بشين 

      احتمال زياد داره جراحى لازم باشه

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر جمشید دوشنبه ۲۱ خرداد ۳( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 108 مشاهده پرسش
    سلام دکتر زانوم 6 ماه پیش در فوتبال پیچ خورد و درد داشتم تا یک ساعت و بعد چند ماه ام آر آی گرتم و دکتر گفت پارگی شدید رباط صلیبی دارم ولی اصلا پام خالی نمیکنه و میتونم بدوم ولی نمیدونم فوتبال بازی کنم یا نه ممنون میشم راهنماییم کنید لینک ام آر آی:www.tebetasviri.com/sc.re کد پذیرش:914522
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۱ خرداد ۳( 6 ماه پیش)

      نیاز به معاینه هست

  • تصویر کاربر بهار یکشنبه ۷ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 177 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وقتتون بخیر. حدود یکسال پیش مچ پای چپ بنده پیچ خورد.چند روز درد داشت بهتر شد امسال هم زمان پایین آمدن از پله ها همین اتفاق افتاد و چند روز درد داشتم به پزشک مراجعه کردم عکس و MRI برام نوشتن. بسیار تعریفتون رو شنیدم اما متاسفانه نوبت حضوری نتونستم بگیرم. خواستم نظرتون رو راجع به فایلهایی که براتون میفرستم بدونم. از وقتی که میزارید بینهایت سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۷ آبان ۲( 1 سال پیش)

      تصاوير ناكافيست 

      درمان بر اساس معاينه بالينى و ديدن كل تصاوير ممكنه 

  • تصویر کاربر کیوان دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    سلام و وقت به خیر دکتر عزیز
    برادر بنده دو ماه پیش در یک تصادف وو ضربه‌ی شدید به پاشنه‌ی پا تقریباً یک سوم کف پا به طرف پاشنه به همراه قسمت بیرونی استخوان پاشنه کنده شد و تا اکنون دکتر خوب سیرت تبریز طی چهار عمل کار پیوند بافت نسجی و گوشتی رو با موفقیت انجام دادن و شکر خدا پیوند گوشت خوب و بدون عفونت بوده، حضور جناب‌عالی سؤال داشتم که استخوان پاشنه و تاندون آشیل آیا کامل قابل ترمیم با استفاده از پلاتین یا هرچیزی که بنده طبیعتا نمیدونم هست؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 1 سال پیش)

      بله امکان جراحی هست ولی استخوان بعد از دو ماه جوش خورده و در صورت لزوم باید بد جوش خوردنش رودرمان کرد

  • تصویر کاربر کریم دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    دست چپ نسبت به دست راست کوچک تر است و از مچ دست به پایین، خیلی حس ندارد. آیا با عمل می شود کاری کرد و فرم دست به شکل طبیعی در بیاید؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 1 سال پیش)

      با همکاران جراح دست مشورت بفرمایید

  • تصویر کاربر راحیل دوشنبه ۹ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    سلام ، وقتتون بخیر
    آقای دکتر مادرم سال پیش تعویض مفصل زانو انجام دادن به فاصله ۳ ماه ، هر دو تا پا رو عمل کردن ، مدام در حال پیگیری هستن برای اینکه چرا نمیتونن بیشتر از چند قدم راه برن، بعد از ۲ یا ۳ متر که راه میره میفته ، حتما باید بشینه ، میگه زانوم انگار قفل میکنه دیگه نمیتونم جلو برم ، سست میشه و میفته
    خیلی زمین خورده ، ولی هر بار که پیش دکترش میریم میگه مشکلی نداره و قفل هم نمیشه خودش رو ترسونده راه نمیره
    ولی واقعا زانوش رو نمیتونه حرکت بده
    الان به نظرتون چیکار باید بکنیم راه بره ، فیزیوتراپی هم رفته
    الان هر روز یه سری ورزش ها میکنه ۳ بار در روز ، به نظرم خسته هم میشه ، میگه موقع راه رفتن نفس کم میارم نفسم میگیره
    ممنون میشم جوابم رو بدین
    واقعا به هم ریختیم از اینکه هیچ جواب درستی بهمون نمیدن
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۹ مرداد ۲( 1 سال پیش)

      بدون معاینه و دیدن عکس ها نظر درستی نمی شه داد

      یک احتمال حتی می تونه تنگی نخاع باشه

  • تصویر کاربر باران شنبه ۳۱ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    درد شدید پنجه پا نزدیک به ۲ انگشت کوچک بطوریکه اوقاتی درد میگیره حتی نمیتونم ماساژ بدم زیاد راه نمیتونم برم حتی موقع رانندگی هم کلاج نمیتونم بگیرم درد زیادی داره هیچ کاری هم انجام ندم در حال استراحت حالت گر گرفتگی و درد داره ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳۱ تیر ۲( 1 سال پیش)

      ام آر آی جهت بررسی از نظر مورتون نوروما

  • تصویر کاربر سامان شنبه ۱۳ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید. آقای دکتر انگشتای شست پام به صورت قوصی رشد میکنه و وارد گوشت میشه، چند بار هم توسط پزشک جراحی شده ولی فایده نداره ، ممنون میشم راهنمایی فرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ خرداد ۲( 1 سال پیش)

      احتمالا باز هم جراحی لازمه ولی تکنیک درست مهمه

  • تصویر کاربر ناصحی دوشنبه ۲۸ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام و‌احترام
    من اشیل پام پاره شده و عمل جراحی کردم ‌بهد از عمل عفونت کرده بطوریکه در زخم اشیل پا رو‌میبینم چندین دکتر رفتم ولی به رای واحدی از طرف انان نرسیدم لطفا کمکم کنید خیلی میترسم ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۸ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      اگر صرفا باز شدن زخم باشه و بدون عفونت ممکنه با پانسمان پیشرفته خوب بشه

      اگه عفونت باشه باید بافت عفونی با جراحی خارج بشه حتی به قیمت برداشتن بخشی از تاندون

      پس از کنترل کامل عفونت اگه لازم شد پیوند تاندون صورت می گیره

  • تصویر کاربر ثریا سه شنبه ۲۲ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من دوسال خار پاشنه دارم و دوبار تزریق داشتم اما هنوز درمان قطعی نشده و اینکه وقتی چند دقیقه میشینم یا از خواب بلند میشم نمیتونم پاهامو بزارم زمین پاهام درد می‌کنه و خیلی خشکه
    ممنون میشم جوابمو بدید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۲ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      درمان با شاک ویو توصیه می کنم

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر