منو

علائم در رفتگی انگشت پا چیست؟

در رفتگی، نوعی آسیب مفصلی است که در آن، استخوان ها از موقعیت معمولشان خارج شده و کاملاً از هم جدا می شوند. از آنجایی که تشخیص شکستگی و یا در رفتگی انگشت پا می تواند سخت باشد، بهتر است آسیب دیدگی استخوان ها توسط پزشک ارزیابی شود.

علائم در رفتگی انگشت پا

علائم در رفتگی انگشت پا شامل موارد زیر می باشد:

✳️ از جا خارج شدن، خم و یا کج شدن، و به طور کلی از شکل طبیعی خارج شدن انگشت

✳️ تورم در محل

✳️کبودی (این عارضه در واقع ناشی از خونریزی زیر پوست می باشد)

✳️ اشکال در حرکت انگشت

✳️ درد شدید

علائم در رفتگی انگشت پا

اگر استخوان ها کاملا از هم جدا نشده و فقط تا حدودی از موقعیت شان خارج شده باشند، در این صورت در رفتگی ناقص (نیمه در رفتگی) رخ داده است. علاوه بر در رفتگی انگشت پا، آسیب های دیگری نیز ممکن است ایجاد شود. از جمله:

◀️ شکستگی و یا ترک خوردن استخوان ها

◀️ پارگی رباط ها (پیچ خوردگی)

◀️ پاره شدن ماهیچه ها

◀️ پارگی تاندون ها (تاندون ها، ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند)

یکی از آسیب های شایع در انگشت شست پا، انگشت چمنی (turf toe) نامیده می شود. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که رباط های مفصل شست پا، کشیده و یا پاره می شوند. رباط ها، بافت های رشته ای محکمی هستند که در محل مفاصل، استخوان ها را کنار هم نگه می دارند.انگشت چمنی آسیب دردناکی است و علائمی مشابه در رفتگی انگشت پا دارد، اما معمولاً با استراحت و به مرور زمان بهبود می یابد.

علت نامگزاری این آسیب به انگشت چمنی آن است که اغلب در بازیکنانی که روی چمن های مصنوعی بازی می کنند دیده میشود. این زمین ها معمولا سطح سخت تر و غیر قابل انعطاف تری نسبت به زمین چمن دارند و به همین علت، در هنگام دویدن اصطکاک زیادی میان کفش و این سطوح وجود دارد که منجر به بروز این آسیب می شود.

علت در رفتگی انگشت پا

مفاصل انگشتان پا

به استثنای انگشت شست پا، انگشتان پا دارای سه مفصل هستند:

۱. مفصل متاتارسوفالانژیال، بین پنجه پا و بند اول انگشتان

۲. مفصل پروگزیمال اینترفالانژیال، بین بند اول و بند دوم انگشتان پا

۳. مفصل دیستال فالانژیال، نزدیک به نوک انگشتان پا، بین بند دوم و بند سوم انگشتان

همچنین، مفاصل انگشت شست پا عبارت اند از:

◀️ مفصل متاتارسوفالانژیال

◀️ مفصل اینترفالانژیال

مفصل، محل اتصال دو و یا چند استخوان با هم می باشد. سر استخوان ها در محل مفاصل، توسط یک لایه غضروفی پوشیده شده است. این لایه غضروفی به استخوان های پا اجازه می دهد که هنگام حرکت، به راحتی روی هم بلغزند. همچنین، یک کپسول از جنس بافت پیوندی سر استخوان ها را در محل مفاصل احاطه می کند. داخل کپسول با غشای سینوویال یا سینوویوم پوشیده شده است.

این لایه، مایع مفصلی را می سازد که مایع سینوویال نامیده می شود. مایع مفصلی به استخوان ها این امکان را می دهد که در مجاور هم به راحتی حرکت کنند و با هم اصطکاک چندانی نداشته باشند.

علل در رفتگی انگشت پا

در رفتگی انگشت پا ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:

*️⃣ نیروی مستقیم، برای مثال نیروی ناشی از سقوط و یا تصادفات رانندگی

*️⃣ برخی ورزش ها یا فعالیت ها، مانند دویدن و یا رقصیدن

*️⃣ حرکات مکرری که ممکن است منجر به ساییدگی و پارگی شوند.

عوامل دیگری نیز می توانند احتمال بیشتری را برای در رفتگی مفاصل ایجاد کنند. از جمله:

پیری و در رفتگی انگشتان پا

سن: در افراد بالای ۶۵ سال احتمال بیشتری برای در رفتگی مفاصل مثل در رفتگی انگشت پا وجود دارد. چرا که افراد مسن بیشتر زمین می خورند.

برخی شرایط پزشکی: داشتن بعضی شرایط می تواند منجر به در رفتگی های مکرر شود. به عنوان مثال، نوعی بیماری ارثی نادر به نام سندروم اهلرز دنلوس (Ehlers-Danlos) باعث ضعیف شدن بافت همبند و افزایش محدوده حرکات مفاصل می شود و همین امر می تواند منجر به دررفتگی یا پیچ خوردن آن ها شود.

کپسولیت انگشت دوم پا: کپسولیت زمانی اتفاق می افتد که رباط های مفصل انگشت دوم پا، در اثر فشار زیاد ملتهب می شوند. در صورتی که این عارضه بدون درمان رها شود، التهاب ایجاد شده می تواند منجر به ضعیف شدن رباط های اطراف مفصل و در نتیجه در رفتگی انگشت پا شود. اگرچه کپسولیت بیشتر در انگشت دوم پا اتفاق می افتد، اما می تواند مفاصل انگشتان سوم و چهارم را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

تشخیص در رفتگی انگشت پا

با انجام یک معاینه، میتوان در رفتگی استخوان ها را تشخیص داد. برای تشخیص در رفتگی انگشت پا، پزشک در ابتدا آسیب وارد شده را بررسی می کند و به دنبال علائمی همچون تورم، کبودی و حساسیت در محل می گردد. سپس در صورت لزوم، عکس برداری از انگشتان پا انجام می شود.

با این کار، وجود در رفتگی، شکستگی استخوان و یا هر گونه آسیب مفصلی دیگر تایید می شود. همچنین ممکن است از MRI یا CT اسکن برای تشخیص آسیب وارد شده به بافت های اطراف انگشتان پا استفاده شود که تنها در برخی موارد غیر معمول مورد نیاز است.

درمان در رفتگی انگشت پا

بسته به این که کدام انگشت پا آسیب دیده و شدت آسیب چقدر می باشد، بهبودی ممکن است تا ۸ هفته طول بکشد. هدف از انجام روش های درمانی این است که استخوان های انگشت پا در جای خود قرار گرفته و آسیب وارده بهبود یابد. از طریق روش های زیر می توان استخوان ها را در جای خود قرار داد:

درمان بدون جراحی

در این روش از بی حسی برای کاهش درد استفاده می شود و پزشک به طور فیزیکی استخوان ها را در جای خود قرار می دهد.

درمان با جراحی 

در این روش که تنها در برخی موارد نادر انجام می شود، هنگام جراحی برشی ایجاد شده و از طریق این برش، استخوان ها را در جای خود قرار می دهند و همچنین آسیب هایی که ممکن است به رباط ها وارد شده باشد را ترمیم می کنند. روش های درمانی کمکی دیگری نیز وجود دارد. از جمله:

✳️ استفاده از روش های خود مراقبتی در منزل مانند استفاده از کیسه یخ برای کاهش درد و تورم و یا بالا نگه داشتن پا

✳️ استفاده از آتل، گچ گیری، کمک واکرها و یا استفاده از عصا برای آسیب های شدیدتر

✳️ تجویز داروهایی برای تسکین درد و کاهش تورم برای درمان دررفتگی انگشت پا

✳️ استفاده از فیزیوتراپی برای کمک به بازیابی قدرت، انعطاف پذیری و دامنه حرکتی

بدون درمان، در رفتگی انگشت پا می تواند بر نحوه راه رفتن و تحمل وزن وارد شده بر روی پاها تأثیر قابل توجهی داشته باشد. همچنین ممکن است مشکلاتی از جمله عدم استقامت، آرتروز، کوفتگی و درد طولانی مدت ایجاد کند.

استفاده از آتل

در رفتگی ها را می توان مجدداً در محل خود تنظیم کرد (جا انداختن)، یعنی در رفتگی ها می توانند بدون عمل جراحی به حالت عادی خود باز گردنند. به این عمل، ریداکشن (جا انداختن) بسته گفته می شود. برای این کار پزشک ممکن است انگشتان را بکشد و یا بچرخاند. پس از آن، مجددا عکس برداری انجام می شود تا وضعیت استخوان ها بررسی شده و از قرار گرفتن استخوان ها در محل درست شان اطمینان حاصل شود.
ریداکشن (جا انداختن) باز زمانی رخ می دهد که برای جا به جایی استخوان ها، عمل جراحی لازم باشد. اگر در رفتگی شدید بوده و یا ریداکشن بسته منجر به جا افتادن استخوان ها نشود، از این روش استفاده می شود.

از آنجا که جا انداختن استخوان ها می تواند بسیار دردناک باشد، احتمالاً پزشک قبل از انجام این کار دارو های مسکن قوی به بیمار می دهد. این مسئله بستگی به شدت در رفتگی و نحوه جا انداختن آن دارد. در ریداکشن بسته، از بی حسی موضعی مانند لیدوکائین برای بی حس کردن ناحیه استفاده می شود. برای انجام ریداکشن باز، از بی حسی عمومی یعنی بیهوشی استفاده می شود.

ریداکشن باز در اتاق عمل انجام می شود. پس از جا انداختن مفصل انگشتان، پزشک از آتل فوم دار استفاده می کند تا آن را در جای خود ثابت نگه دارد. مدت استفاده از این آتل ها می تواند ۱۰ الی ۲۱ روز به طول بیانجامد. پس از آن، ممکن است انگشتی که در رفتگی دارد برای مدتی به انگشت کناری اش بسته شود. در این حالت، انگشت سالم به عنوان تکیه گاه عمل می کند و انگشت آسیب دیده را در جای خود نگه می دارد.

برخی افراد دچار در رفتگی طولانی مدت (مزمن) در مفاصل خود می شوند. این عارضه ممکن است به دلیل مواردی همچون نادیده گرفتن آسیب اولیه و یا عدم درمان آن باشد. به همین دلیل هر گونه آسیب و به در رفتگی انگشت پا، باید توسط پزشک بررسی شود. زمان شروع مجدد فعالیت ها و ورزش، توسط پزشک تعیین می شود. در صورت بازگشت زود هنگام به فعالیت های سابق، احتمال آسیب مجدد وجود دارد.

درمان در رفتگی انگشت پا

و در آخر، توصیه هایی که در صورت وقوع آسیب و در رفتگی انگشت پا، بلافاصله باید مورد توجه قرار دهید:

❇️ انگشت آسیب دیده را حرکت ندهید. آن را در جای خود ثابت نگه دارید و با تکیه گاه یا آتل موقت از آن حمایت کنید.

❇️ مقداری یخ را روی پای خود بگذارید تا تورم و درد کاهش یابد.

❇️ دراز بکشید و در صورت امکان، پای خود را در جایی بالاتر از قلب قرار دهید تا از تورم بیشتر جلوگیری شود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر انیی جمعه ۱ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    کف پای یک بچه ۸ساله پاره شد ه وتاندون پاهاش پاره شده عمل کردن ولی الان که بخیه هاش باز شد هنگام حرکت میلنگه وانگشت شست ش تکان نمیخوره به یک شکست بند محلی مراجعه کردیم گفت تاندون پاهاش خشک شده باید تا آخر عمر همینطوری راه بره مشکلش چیه آیا قابل حله ضمنا وقتی با دقت راه میره خوب راه میره
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      احتمالا با فيزيوتراپى درست مى شه و لطفا به صحبت شكسته بند محلى اعتنا نكنيد 

      با احترام

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 256 مشاهده پرسش
    باعرض سلام واحترام. ۳۰ساله هستم حدود هشت سال از پارگی رباط pcl زانو راستم میگذره بخاطر درد عمل تا حالا اقدام به جراحی نکردم.میخواستم بدونم ایا در میان سالی و پیری برای راه رفتن دچار مشکل میشم یانه باتشکرازشما.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      بله امكانش هست

  • تصویر کاربر كسري سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    درود
    وقت بخير
    من فوتباليست حرفه اي هستم و يك ماه پيش به دليل پيچ خوردگي شديدي كه داشتم پيش شما اومدم
    شما با معاينه ي من فرموديد اگر تا يكي دوماه ديگه خوب نشه نياز به عمل داره
    دردي در داخل پام داشتم كه شما فرموديد با فيزيوتراپي و شاك ويو اون درد كه ظاهرا ناويكولر فرعي ست از بين مي رود و موضوع اصلي اون رباط ها و تاندون هاي خارج پاست

    با گذشت يك ماه و خورده اي من درد هاي بيرون پام تا 80/70 درصد بهبود پيدا كرده و با تيپ ميتونم بازي كنم ولي درد اون زائده ي داخل پا كه ظاهرا ناويكولر فرعي ست خيلي اذيت كننده ست

    به طوري كه با يك برخورد كوچك در حين مسابقه درد ميگيرد و دردش به همه جاي مچ ميزند
    و حتي گاهي اوقات وقتي به نوك پنجه ميروم انگار دو تا استخوان بهم گير ميكنند


    من براي اين قسمت نزديك 10/12 جلسه شاك ويو انجام دادم و درد هم يك مقدار خيلي كم كاهش پيدا كرده ولي از بين نمي رود !!

    اگر اين درد از بين نرود و تصميم براين شود كه عمل بايد بشود
    اين عمل ، عمل سنگيني است؟
    و مدت زماني كه من بعد از عمل نميتوانم تمرين و بازي كنم چه قدر است؟
    و اين دردي كه از اون نقطه ي داخل پا شروع ميشود و به همه جاي مچ ميزند ، به كل از بين مي رود؟

    ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      اون درد از بين مى ره و برگشت به بازى حدود دو تا سه ماه زمان خواهد برد

      توصيه مى كنم در اولين زمان  مراجعه كنيد شايد بشه با تزريق پر آر پى نتيجه بگيريم

  • تصویر کاربر ا چهارشنبه ۱۵ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    با سلام ممکنه عکسهای زانوی بنده رو نگاه کنید و بفرمایید چه مشکلی وجود داره؟ ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۵ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      زانو ها پرانتزى هستند

  • تصویر کاربر amir یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    درود خسته نباشید جناب
    سلام پرسیدم همچنین پی امی برامون اومد ک جواب دادین ولی متاسفانه هرچقد گشتم پیدا نکردم جوابتون شرمنده
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      لطفا مجدد سوالتون رو بفرماييد

    2. تصویر کاربر amir پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      با سلام و خسته نباشید تو فوتسال پام کش اومده حدود چهل روزم استراحت کردم الانم زانوم بشدت درد میکنه وپشت زانوم یعنی به سختی میتونم بشینم وپاهام به حالت دوچرخه تمرین بدم البته وقتی بدنن گرم میشه هیچ دردی رو احساس نمیکنم تا وقتی ک خستگیم در میره
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      لازمه ام آر آى انجام بشه و معاينه هم بشين

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر F دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر چه تشکی مناسبه؟ طبی سفت یامتوسط؟
    دردکتف وگردن ودست چپ مخصوصاشبها به چه علته؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود 

      نوع تشك بسته به افراد مختلف متفاوته و به زودى مطلبى در اين مورد توى سايت مى گذارم

      علت درد شبانه مى تونه مشكلات گردن ، شانه يا عصب دست ها باشه

      با احترام

  • تصویر کاربر هادی دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    با سلام پسری ۳سالو نیم دارم ک مشکل کف پای صاف داره بعضی وقتا میگه پام درد میکنه لطفا راهنمایی کنید برای درمانش
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      لازمه معاينه بشه و ببينيم محل درد دقيقا كجاست

      در مورد كف پاى صاف اطفال ويديوهاى اينستاگرام منو ببينيد

      drrezanaderi@

      با احترام

  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت شما جناب آقای دکتر رضا نادری میخواستم محبت کنی بنده رو راهنمایی کنی برای درد پا و مفاصل چه داروی استفاده کنم که حداقل بتونم کمی بیشتر بتونم استقامت کنم و راه برم تا به که بتونم تعویض مفصل انجام بدم چون از لحاظ مالی فعلا شرایط خوبی ندارم که عمل تعویض مفصل رو انجام بدم . فعلا دارم کپسول دیکلوفناک رهش استفاده میکنم که زیاد تأثیری ندارد برای کاهش درد پام ممنون میشم راهنمایی کنی خدا خیرت بده
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      ممكنه فيزيوتراپى هم لازم باشه.مسكن هم مى تونيد ناپروكسن و استامينوفن كديين استفاده كنيد

      با احترام

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر