منو

سندرم باند ایلیوتیبیال چیست؟

سندرم باند ایلیوتیبیال که به آن سندرم باند IT نیز می گویند، وضعیتی است که منجر به درد، در قسمت خارجی زانو می شود. این بیماری اغلب در ورزشکاران، به ویژه دوندگان استقامت و افرادی که به تازگی شروع به ورزش کرده اند، بروز می یابد.

باند ایلیوتیبیال در کدام قسمت است؟

مفصل زانو شامل استخوان ران (فمور)، استخوان درشت نی (تیبیا) و استخوان کشکک زانو (پاتلا) میباشد. باند ایلیوتیبیال، بافت محکم و ضخیمی است که از قسمت خارجی ران پایین می آید. این باند از استخوان ران تا بالای استخوان ساق پا امتداد می یابد.

سندرم باند ایلیوتیبیال کجاست

وقتی که زانو خم یا صاف می شود، این باند بر روی کناره خارجی استخوان ران حرکت می کند. به دنبال خم شدن و باز کردن مکرر زانو، این حرکت باند ایلیوتیبیال، ممکن است بافت های مجاور را تحریک کرده و منجر به درد شود. سندرم باند ایلیوتیبیال ممکن است در همه افراد بروز پیدا کند اما در دوندگان استقامت شایع تر است.

علت ایجاد سندرم باند ایلیوتیبیال

علت بروز سندرم باند ایلیوتیبیال هنوز به طور دقیق مشخص نیست. با حرکت باند ایلیوتیبیال بر روی کناره خارجی استخوان ران، ممکن است اصطکاک ایجاد شده و منجر به درد شود. این اتفاق همچنین ممکن است باعث ایجاد التهاب در استخوان و تاندون ها شود. همچنین ممکن است باند ایلیوتیبیال بافت زیرین خود را فشرده کرده و درد ایجاد کند. به هر حال، علت بروز این سندرم، خم و باز شدن مکرر زانو می باشد.

چه کسانی به سندرم باند ایلیوتیبیال مبتلا میشوند؟

همانطور که پیشتر ذکر شد، سندرم باند ایلیوتیبیال اغلب در ورزشکاران دو استقامت بروز پیدا می کند. اما ممکن است در ورزش های دیگر از جمله دوچرخه سواری، اسکی، قایقرانی و فوتبال نیز ایجاد شود. موارد زیر می تواند منجر به افزایش احتمال بروز سندرم باند ایلیوتایبیال در دوندگان شود:

❇️ دویدن بر روی زمین های ناهموار یا سراشیبی

❇️ دویدن با کفش های فرسوده

❇️ دویدن مسافت زیادی به طور روزانه

❇️ داشتن پاهایی که از قسمت زانو تا مچ، کمی به سمت داخل متمایل است (پاهای ضربدری)

❇️ دویدن در هوای سرد

علائم سندرم باند ایلیوتیبیال

سندرم باند ایلیوتیبیال که باعث ایجاد درد در قسمت خارجی زانو می شود، ممکن است در یک و یا هر دو زانو ایجاد شود. درد ناشی از آن نوعی احساس سوزش به همراه درد است که گاهی به ران و لگن نیز منتشر می شود و ممکن است فقط در زمان ورزش، به ویژه هنگام دویدن احساس شود. این درد معمولا هنگام برخورد پا با زمین شدیدترین حالت را دارد و ممکن است فقط در انتهای ورزش شروع شود.

علائم سندرم باند ایلیوتیبیال

به دنبال بدتر شدن وضعیت، درد ممکن است زودتر شروع شده و حتی پس از پایان ورزش نیز ادامه داشته باشد. برخی فعالیت ها مانند بالا و پایین رفتن از پله ها نیز ممکن است منجر به بدتر شدن درد شود.

نحوه تشخیص سندرم باند ایلیوتیبیال

پزشک ابتدا سوابق پزشکی فرد را بررسی می کند و در مورد بیماری های دیگر و علائم فعلی بیمار سوالاتی می پرسد. سپس یک معاینه فیزیکی شامل معاینه کامل زانو انجام می دهد. این معاینه شامل بررسی دامنه حرکتی، اسقامت و نواحی دردناک زانو می باشد. پزشک باید علائم سندرم باند ایلیوتیبیال را از سایر علل احتمالی زانو درد تشخیص دهد. این موارد می تواند شامل آرتروز و یا پارگی منیسک زانو باشد.

تشخیص سندرم باند ایلیوتیبیال معمولاً به انجام آزمایش زیادی نیاز ندارد. اگر تشخیص نامعلوم باشد، ممکن است انجام آزمایشات عکسبرداری با اشعه ایکس یا MRI لازم باشد تا علل احتمالی دیگر رد شوند.

درمان سندرم باند ایلیوتیبیال

درمان سندرم باند ایلیوتیبیال

پزشک ممکن است روش های درمانی مختلفی را برای بهبود و کاهش علائم بیمار پیشنهاد دهد. این روش های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

✳️ پرهیز از انجام فعالیت هایی که درد زانو را بدتر می کند (مانند دویدن)

✳️ قرار دادن یخ بر روی زانو

✳️ تجویز داروهای مسکن

✳️ تزریق داروهای کورتیکو استروئید برای کاهش التهاب

✳️ ایجاد تغییر در برخی فعالیت ها مانند پایین آوردن صندلی دوچرخه برای دوچرخه سواری یا تغییر فرم دویدن

✳️ انجام برخی تمرینات برای تقویت کشش و استحکام ماهیچه های اطراف لگن و زانو

همچنین مراجعه به یک فیزیوتراپیست نیز ممکن است به درمان کمک کند.

درمان سندرم باند ایلیوتیبیال با جراحی

درمان سندرم باند ایلیوتیبیال با جراحی

این تغییرات برای بیشتر مبتلایان به سندرم باند ایلیوتیبیال، می تواند کمک کننده باشد. در صورتی که ۶ ماه پس از شروع درمان، علائم بهبود نیابد، پزشک ممکن است عمل جراحی را توصیه کند. چندین روش برای عمل جراحی وجود دارد. در یکی از روش ها، پزشک جراح قسمتی از نوار ایلیوتیبیال که بر روی استخوان ران حرکت می کند را بر می دارد.

عمل جراحی آرتروسکوپی برای مشاهده و بررسی التهاب اطراف نوار ایلیوتیبیال و رفع آن کاربرد دارد.

سایر روش های جراحی ممکن است شامل بریدن یک قسمت کوچک مثلثی شکل از باند ایلیوتیبیال، برای بلندتر شدن آن و ایجاد فضای بیشتر برای لغزیدن آن بر روی استخوان می باشد. قبل از عمل جراحی، معمولا سایر علل احتمالی درد زانو نیز در نظر گرفته می شود. این موارد شامل پارگی منیسک زانو و کندرومالاسی (نرمی غضروف کشکک زانو) می باشد.

پیشگیری از سندرم باند ایلیوتیبیال

در برخی موارد، سندرم باند ایلیوتیبیال قابل پیشگیری است. برای پیشگیری از عود مجدد بیماری، رعایت موارد زیر می تواند موثر باشد:

💢 دویدن بر روی سطوح صاف و هموار

💢 تعویض کفش های دویدن به طور مرتب

💢 انجام تمرینات ورزشی سبک تر

💢 دویدن در هر دو جهت در پیست های دو

💢 بررسی فرم دویدن و یا سایر فعالیت های ورزشی توسط یک مربی یا پزشک متخصص

💢 کشش عضلات خارجی ران و همسترینگ به طور منظم

افرادی که به تازگی شروع به ورزش کرده اند می بایست به تدریج فعالیت بدنی خود را افزایش دهند. برای مشاوره بیشتر می توان به پزشک مراجعه کرد و یا از یک مربی کمک گرفت. در صورتی که علائم چند هفته پس از شروع درمان بهبود نیابد، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجه شود. ممکن است مشکل دیگری در زانو وجود داشته باشد.

نکات مهم در رابطه با سندرم باند ایلیوتیبیال

🔻 سندرم باند ایلیوتیبیال منجر به احساس درد در قسمت خارجی زانو می شود.

🔻 این بیماری اغلب در ورزشکاران، به ویژه دوندگان استقامت، بروز پیدا می کند. اما هر کسی می تواند به آن دچار شود.

🔻 استفاده از تجهیزات ورزشی نامناسب و نداشتن فرم صحیح هنگام دویدن می تواند احتمال بروز این بیماری را افزایش دهد.

🔻درمان هایی از جمله مصرف داروهای مسکن، یخ درمانی، انجام حرکات کششی و استقامتی و کاهش فعالیت به طور موقت، در بیشتر افراد موثر واقع می شود.

🔻 برخی افراد ممکن است برای درمان این بیماری به عمل جراحی نیاز داشته باشند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر آلاله دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 231 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر خسته نباشید ببخشید مزاحم شدم من هرزگاهی پام درد میکنه پای راستم از زانو ب پایین سمت رو تا نوک انگشتام انگاری مونده زیر ماشین خیلی شدید درد میکنه میشه بگید چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      براى معاينه به ارتوپد مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر . دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام پسرم هفت سالشه .پاشو ک زمین می‌ذاره صافه ولی وقتی میشینه یه ذره گود میشه در ای باره باید چی کار کنم تو راه رفتن هیچ دردی ندارم فقط زود خسته میشه ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      پست مربوط رو در اينستا ببينيد

      drrezanaderi@

  • تصویر کاربر قاسم دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر. تقریبا 53 روز پیش مچ پا من پیچ خورد و مراجعه کردم دکتر و بعد از دیدن عکس رادیگرافی گفتند شکستگی نداری و اسیب رباط هست و 2 هفته گچ گرفتند پامو. بعد از دوهفته گچ رو باز کردند و گفتند کم کم راه برو. من در راه رفتن عادی هیچ مشکلی نداشتم و ندارم حتی بالا و پایین رفتن از پله. فقط بعضی وقتا که مچ پام رو به سمته بالا میکشیدم یا با دست این کارو میکردم مچم درد میگرفت که 3 هفته پیش دوباره مراجعه کردم خدمت دکتر و بعد از دیدن عکس ام ار ای گفتند رباطت کامل خوب نشده و مچ بند و فیزیوتراپی نوشتند. الان فیزیو تراپی هم تموم شده و هنوزم من یه درد جزیی وقتی مچ پامو خیلی خم میکنم دارم که دکتر گفت حدودا 2 ماهه دیگه شاید طول بشکه روند درمان. من نگران هستم که خوب نشه. و یا نیاز به جراحی داشته باشه چون از کارم میفتم. من عکس ام ار ای و به یکی دو دکتر دیگم نشون دادم و حرف دکتر خودمو زدند. منتها چون شنیدم شما دکتر توانمند و حاذقی هستین ببینین عکس رو تا خیالم راحت تر باشه. عکس ام ار ای رو هم خدمتتون ارسال میکنم و شما بی زحمت نظرتونو بگید. جواب ام ار ای رو هم مینویسم. خیلی ممنون.
    Sprain and partial tear of down tear of talofibular ligament is seen.
    Subtle bone marrow edema are seen at lateral and medial malleolus.
    High signal internsity is seen in the tibial tunnel ligaments suggestive of for sprain.
    1. تصویر کاربر قاسم شنبه ۲۷ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      و البته اینم بگم اقای دکتر که لیزر پرتوان هم از امروز دارم انجام میدم طبق گفته پزشکم و دردم کمتر شده و با نشست و برخواست هم دردی ندارم .ممنون
    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      تا يك ماه و نيم ديگه صبر كنيد و اگه بهتر نشدين براى معاينه تشريف بياريد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر پرستو دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    سلام. چند سال پیش یه پزشک ایرانی مقیم آلمان را نشان میداد که هر ۶ ماه یکبار ایران می آمد و عمل مربوط به انحراف شصت پا را هم انجام میداد میگفت روشی اختراع کرده که بیمار بعد از عمل نیاز به استراحت نداره و می‌تونه راه بره.
    آیا این عمل توسط پزشکان ارتوپد به همان شکل انجام میشود یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      نه خيلى پيش تَر از ايشان ابداع شده و امروزه ما بعد از جراحى گچ و آتل تجويز نمى كنيم

  • تصویر کاربر رادمهر جمعه ۱۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    پسرم ۱۱ ماهشه .خیلی دوست داره راه بره ولی روی نوک انگشتهای پاش راه میره و به قدری درموقعه نشستن و خوابیدن این پاهاش را سیخ نگه میداره که کف پا روی زمینه باید چکار کنم درمان بشه وآیا خوب میشه خیلی نگرانم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      با ارتوپد اطفال مشاوره كنيد

      اكثر اين حالات كم كم خوب مى شن

  • تصویر کاربر شرکایی شنبه ۱۳ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    در استخوان لگن و ران سمت راست احساس درد شدید میکنم درحدی ک خیلی سخت از جا پامیشم و تکون میخورم و بادرد ولی بی حس نمیشه پاهام بعد دکتر رفتم ی سری دارو داد ک غضروف سازه ولی تاثیری نداشت و گفت ک مشکلت سایدگی مفصل
    عکس هایی ک گرفتم ی خورده اب ریخته روش اینطور شده ببخشید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      ام آر آى مفصل ران انجام بدين

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۳ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام.من رباط صلیبیم نصفش پاره شده میخاستم ببینم با فیزیوتراپی درست میشه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود 

      اول معاينه لازمه براى بررسى پايدارى زانو

  • تصویر کاربر رزگار دوشنبه ۱ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام دکتر مدتی است بعد از بیدار شدن کف پای چپم درد میکند واحساس سوزش میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      احتمالا فاشئيت پلانتار

  • تصویر کاربر سیدرضا دوشنبه ۱ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    سلام .پسر من ۶ سالشه و از ۳ سالگی شروع به فوتبال کرده و الان داره به صورت حرفه ای آموزش میبینه.چندروز پیش رفتم پیش یه دکتر پیکر سنجی گفت پسرت یه کم کف پاهاش صافه و باید براش کفی استفاده کنید...سوالم اینه آیا با استفاده کردن کفی مشکل پای پسرم برطرف میشه؟چقدر طول میکشه؟الان که فوتبال بازی میکنه مشکلی براش پیش نمیاد ؟توی خانواده من و خانومم هیچ مشکلی از صافی کف پا نداریم ...ممنون میشم راهنمایی کنید 🙏🙏
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      اگر درد نداره كفى هم نگذاريد 

      توضيحات پست مربوط رو در اينستاگرامم ببينيد

      drrezanaderi@

  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من یه ۳ ماهه عمل رباط صلیبی و منیسک انجام دادم حالا گاهی پایین زانوم درد می گیره نمی تونم کامل خم کنم دو زانو هم میشینم درد می گیره بعد با تمرین کردن خوب میشه باید تمرین بکنم یا به مرور زمان خوب میشه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      لطفا دو زانو ننشينيد زوده

      معمولا با مرور زمان و تقويت عضلات خوب مى شه

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر