منو

انواع آسیب های تاندون پرونئال چیست و چگونه درمان می شوند؟

تاندون پرونئال، تاندونی نواری از جنس بافت همبند می باشد که عضله را به استخوان متصل می کند. هر دو تاندون پرونئال پا، در پشت استخوان قوزک خارجی پا و در کنار هم قرار گرفته اند. در این مقاله به بررسی آسیب های تاندون پرونئال می پردازیم. (تاندون پرونئال درمچ تا کف پا قرار دارد و عصب پرونئال در کنار زانو)  ایا عصب پرونئال ترمیم میشود؟

تاندون های پرونئال شامل تاندون پرونئال کوتاه و تاندون پرونئال بلند می شود. پرونئال کوتاه (پرونیوس برویس) به قسمت خارجی میانه پا متصل می شود(متاتارس پنجم)، در حالی که که پرونئال بلند (پرونیوس لونگوس) در زیر پا و نزدیک به قسمت درونی قوس پا قرار دارد. عملکرد اصلی تاندون های پرونئال تثبیت پا و مچ پا و محافظت از آنها در برابر پیچ خوردگی ها می باشد.

چه زمانی به جراحی تاندون پرونئال نیاز است؟

در برخی موارد، ممکن است جهت ترمیم تاندون یا تاندون ها و احتمالا درمان ناپایداری لیگامانی همراه  به جراحی نیاز باشد. جراح پا و مچ پا نسبت به شرایط بیمار و سبک زندگی او مناسب ترین فرایند درمانی را تعیین می کند. پس از جراحی، فیزیوتراپی بخشی مهم از توانبخشی می باشد.

عصب پرونئال که با نام عصب فیبولار هم شناخته می‌شود یکی از دو شاخه عصب سیاتیک بوده که در نزدیکی زانو واقع شده و تا عضلات بالا آورنده مچ پا امتداد یافته و موجب انقباض و حرکت صحیح آن‌ها می‌شود. هر گونه فشار و آسیب به مفصل زانو و مفاصل مچ پا می‌تواند موجب آسیب به عصب پرونئال بشود. از آنجا که عصب پرونئال حرکات کلی عضلات پا را کنترل می‌کند در نتیجه آسیب به آن می‌تواند باعث اختلال در بالا بردن پا در هنگام راه رفتن بشود. اما سوالی که مطرح بوده که آیا راهکاری برای ترمیم عصب پرونئال آسیب دیده وجود دارد؟ در ادامه به این سوال بیشتر خواهیم پرداخت.

آیا عصب پرونئال ترمیم می‌شود؟

میزان و شدت آسیب به عصب پرونئال ممکن است متفاوت باشد که طبیعتا درصد ترمیم آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به طور کلی عصب پرونئال با انجام اقدامات پزشکی چون استراحت، مصرف دارو، فیزیوتراپی، گرما و سرما درمانی و حتی جراحی قابل ترمیم است.

در نظر داشته باشید با توجه به عاملی که باعث آسیب به عصب پرونئال می‌شود، ترمیم آن می‌تواند دشوار یا آسان باشد. به عنوان مثال ترمیم عصب پرونئال که بر اثر فشار فیزیکی بر زانو ایجاد شده با حذف عامل آسیب زا و استراحت راحت‌تر خواهد بود. در مقابل ترمیم عصب پرونئال که ممکن است بر اثر عوامل داخلی و بیماری‌های زمینه‌ای چون دیابت، وجود تومور، مصرف برخی از دارو‌ها، مسمومیت و عوارض جراحی و … ایجاد شده، ممکن است زمانبر و دشوار‌تر باشد.

مدت زمان ترمیم عصب پرونئال

مدت زمان ترمیم عصب پرونئال وابسته به شدت و نوع آسیب به این نوع عصب است. در موارد خفیف، ممکن است شش تا هشت هفته طول بکشد تا عصب پرونئال بدون اقدامات پزشکی و با حذف عامل‌های آسیب زا سلامت خود را به دست آورد. ولی در مواردی که آسیب شدید باشد حتی بعد از اقدامات پزشکی چون فیزیوتراپی، جراحی و… گاهی حدود هجده ماه برای ترمیم عصب پرونئال زمان لازم خواهد بود.

علائم آسیب تاندون پرونئال

آسیب های تاندون پرونئال می توانند حاد (با حادثه ای ناگهانی) یا مزمن (در طول زمان) باشند. این آسیب ها بیشتر برای افرادی اتفاق می افتند که مچ پایشان در معرض استفاده ی بیش از حد و یا مکرر است، بطور مثال ورزشکارانی که مچ پای درگیر در فعالیت مداوم دارند.

علاوه بر این، افرادی که قوس پای آنها بیش از حد نرمال است، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آسیب های تاندون پرونئال هستند. انواع اصلی آسیب های تاندون پرونئال، تاندونیت (التهاب تاندون)، پارگی و ناپایداری تاندون هستند.

دلایل آسیب به تاندون پرونئال

عوامل زیر ممکن است دلایلی برای ابتلا به این عارضه باشند، علائم هر کدام از آنها در ادامه درج شده:

۱-تاندونیت

التهاب یکی از تاندون ها یا هر دوی آنها می باشد. التهاب توسط فعالیت هایی ایجاد می شود که شامل استفاده مکرر از تاندون، استفاده بیش از حد از تاندون و آسیب (مانند پیچ خوردگی مچ پا) می شوند. علائم تاندونیت شامل موارد زیر می شوند:

  • درد
  • تورم
  • احساس گرما در هنگام لمس

ترمیم عصب پرونئال

۲- پارگی تاندون پرونئال

پارگی های شدید توسط فعالیت مکرر یا آسیب ایجاد می شوند. علائم فوری این پارگی های شدید شامل موارد زیر می شوند:

✔درد

✔تورم

✔ضعف یا بی ثباتی پا و مچ پا (خالی کردن مچ پا)

با گذشت زمان، این پارگی ها می توانند به یک تغییر در شکل پا منجر شوند که در آن زاویه قوس پا گودتر شدن کف پا می شود. (گودی کف پا)

آسیب دیدگی مزمن تاندون (تاندینوزیس) معمولا در اثر استفاده بیش از حد و در طول بازه های زمانی طولانی (معمولا چند سال) رخ می دهد.

در پارگی های مزمن، تاندون مانند کشی است که به قدری کشیده می شود تا باریک گشته و درنهایت پاره شود. ابتلا به زاویه بیش از حد قوس پا نیز فرد را در معرض ابتلا به پارگی مزمن تاندون قرار می دهد. علائم پارگی های مزمن تاندون شامل موارد زیر شود:

  • درد های تکی (گاه به گاه) در قسمت خارجی مچ پا
  • ضعف یا بی ثباتی در مچ پا
  • افزایش زاویه قوس پا

۳_ دررفتگی تاندون پا

در رفتگی به معنای این است که یکی از تاندون ها یا هر دوی آنها از موقعیت عادی خود خارج شوند. در برخی موارد، در رفتگی در اثر شرایطی مادرزادی است که فرد با یک تغییر در شکل استخوان یا عضله متولد می شود. در دیگر موارد، در رفتگی پس از آسیبی مانند پیچ خوردگی مچ پا به وجود می آید.

آسیب یا صدمه به بافتی (رتیناکولوم) که سبب تثبیت تاندون ها می شود، می تواند به در رفتگی مزمن تاندون منجر شود. علائم در رفتگی شامل موارد زیر شود:

  • احساس لرزش تاندون در نواحی استخوان مچ پا
  • درد گاه به گاه در پشت استخوان مچ پا
  • ضعف یا بی ثباتی مچ پا

از آنجایی که تاندونی که از جای خود خارج شده است بیشتر در معرض شکاف برداشتن و پارگی قرار دارد، درمان زودهنگام در رفتگی حیاتی می باشد. بنابراین اگر این احساس لغزش گفته شده را در پای خود حس کردید، فورا با یک جراح پا و مچ پا مشورت کنید.

تشخیص آسیب تاندون پرونئال

از آنجایی که گاهی اوقات آسیب های تاندون پرونئال به اشتباه تشخیص داده می شوند و وضعیت فرد ممکن است بدون درمان بدتر شود، ارزیابی اولیه توسط یک جراح پا و مچ پا توصیه می شود.

جهت تشخیص یک آسیب تاندون پرونئال، جراح  پا را معاینه کرده به دنبال درد، بی ثباتی، تورم، گرما و ضعف بر روی قسمت خارجی مچ پا خواهد گشت. به علاوه، ممکن است جهت ارزیابی کامل آسیب رادیوگرافی یا دیگر روش های تصویربرداری پیشرفته مورد نیاز باشد.

همچنین، جراح پا و مچ پا به دنبال نشانه های پیچ خوردگی مچ و دیگر آسیب های مربوطه ای خواهد گشت که گاهی اوقات در ارتباط با  آسیب تاندون پرونئال هستند. انجام یک تشخیص صحیح  مهم است، زیرا ناراحتی و درد مچ پا به صورت مداوم پس از یک پیچ خوردگی ساده می تواند نشانه ای از مشکلات دیگر باشد.

فیزیوتراپی

درمان غیر جراحی برای ترمیم عصب پرونئال

درمان به نوع آسیب رسیده شده به تاندون پرونئال بستگی دارد. گزینه های درمانی شامل موارد زیر می شوند:

۱_ بی حرکت ساختن

ممکن است جهت بازداشتن مچ پا جلوگیری از حرکت دادن و التیام به آسیب، از آتل یا گچ گیری استفاده شود.

۲_ داروها

داروهای ضد التهاب خوراکی یا تزریقی می توانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند.

۳_ فیزیوتراپی

درمان با یخ، گرما یا امواج فراصوت می توانند جهت کاهش تورم و درد استفاده شوند. همگام با بهبود علائم، ممکن است ورزش هایی جهت قوی تر کردن عضلات و افزایش تعادل و محدوده حرکتی اضافه شوند.

۴_ مچ بند

جراح می تواند برای مدتی کوتاه یا در حین فعالیت هایی که نیاز به حرکت مکرر مچ پا دارند، مچ بند را پیشنهاد دهد. هنگامی که بیمار نیازمند جراحی نیست، استفاده از مچ بند می تواند گزینه ای درمانی برای او تلقی شود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب
  • تصویر کاربر راضیه جمعه ۱۰ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    سلام
    پارسال مچ پام پیچ خورد رباتم پاره شد درمان کردم جوش خورده. الان یه هفتست راه میرم درد داره. کوه برم آسیب میزنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۰ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      درود
      وجود درد بعد از يك سال غير طبيعى هست و بايد قبل از فعاليت مانند كوهنوردى بررسى و معاينه ى دقيق انجام بشه
      با سپاس
  • تصویر کاربر ابراهیمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    با سلام بنده دچار شکستگی lateral malleolus شده بودم در چند ماه پیش به دلیل تشخیص پزشک و به دلیل غدم فیکساسیون از محل اصلی جا به جا شده که عکس جوش خوردگی ضمیمه شده است که پزشک تشخیص به پایداری مچ پا داده است ولی الان بعد چند ماه به دلیل مشکلات شخصی مجبور به جابه جایی جسم سنگین به مدت طولانی شدم هم اکنون بعد از دو روز بسیار در محل شکستگی دچار درد و نیز در زمان راه رفتن میباشم آیا امکان دارد که محل شکستگی دوباره دچار شکسته شده باشد؟(البته هنوز دارای ورم نشده است)
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۵ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      درود و سپاس از سؤال شما
      اگر ناپايدارى در معاينه نداشته باشيد نياز به فيزيوتراپى داريد و تقويت عضلات و حس عمقى كه اين تمرينات در همين وبسايت تحت عنوان تمرينات بازتوانى مچ پا موجود هست
      اگر ناپايدارى در معاينه وجود دارد يا اگر ورزشكار حرفه اى يا سنگين وزن هستيد بايد جراحى بشه
      با احترام
      موفق باشيد
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    سلام
    من بیماری پولیو ی خفیف داشتم و چهار سانتیمتر کوتاهی پای راست داشتم که عمل کردم و درست شد.
    دوسال پیش عمل آرترودز کردم و مچ پایم را فیکس کردند. هم اکنون مچ پایم بالانس نیست و در بیشتر مواقع در راه رفتن مشکل دارم..به همراه درد...
    آیا باید مفصل مصنوعی بگذارید یا عمل دیگری پیشنهاد می کنید.
    لطفن کمکم کنید.
    من چهل و شش ساله ام.
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      سپاس بابت پرسشتون
      نكته ى كليدى اين هست كه علت درد بعد از فيوژن مچ پا رو بايد كشف كرد چون بعد از يك فيوژن موفق قاعدتا نبايد درد داشته باشيد مگر اين كه جوش خوردن كامل نباشه يا عفونت مزمن عمقى باشه يا پوزيشن مچ پا صحيح نباشه يا مفاصل أطراف ارتروز گرفته باشن
      اگر بتونيد براى معاينه تشريف بيارين بسيار خوب خواهد بود
      در ضمن در حال حاضر پروتز مج پا در ايران موجود نيست ولى تلاش مى كنيم شركت هاى وارد كننده رو قانع كنيم تا اين پروتزها رو وارد بازار ايران هم بكنن
      موفق باشيد
  • تصویر کاربر فرانک یکشنبه ۲۱ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    سلام مجدد دکتر
    در حین اسکی دچار درد شدیدی در زانو شدم به طوری که بعداز 10 متر دیگه نتونستم به مسیر ادامه بدم .یه حس شبیه بهم پیچیدن یا قفل شدن که اجازه حرکت نمیدادبهم.از اونجایی که فیبرومیالژی هم دارم احساس کردم سرما هم درد رو برام تشدید کرد.میتونم بعداز استراحت دوباره شروع کنم یا باید کنسل کنم? تمام تمریناتی که گفتین هم انجام دادم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۱ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      به نظر من چون مى فرماييد زانو قفل شده بوده قبل از شروع مجدد اسكى بايد معاينه بشين
      با احترام
  • تصویر کاربر ستوده یکشنبه ۲۱ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام فرزند من از تولد دارای کلاب فوت بود که با ۷ هفت هفته گچ گیری و سپس عمل آزاد سازی تاندون آشیل و بعد از آن استفاده از کفش کلاب فوت درمان ادامه پیدا کرد اکنون راه افتاده به نظر شما کار درمانی کمکی به جلوگیری از عمل مجدد می کند یا خیر ؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۱ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      درود و سپاس از سوالتون
      كفش رو بايد تا پايان سن رشد استفاده كنن.كار درمانى و كشش براى آشيل و بافت هاى كناره ى داخلى پا سودمند هست.
      حتما به طور دوره اى فرزندتون رو براى معاينه خدمت پزشك معالج ببريد
      موفق باشيد
  • تصویر کاربر فرانک پنجشنبه ۱۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    خسته نباشین
    ببخشید یه سوالی داشتم
    از 10 سال قبل بهم گفتن کندرومالاسی دارم.
    ورزش حرفه ایی انجام میدادم که کنار گذاشتم و فقط در حد نرمش فعالیت میکردم
    الان بعداز گذشت این مدت میتونم به اسکی برم?
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۸ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      درود و سپاس از پرسش شما
      بهتره اول سعى بشه علت ابتلاء شما به كندرومالاسى پيدا و رفع بشه
      اگر زمينه و علت مشخص وجود نداشته باشه با تقويت عضله ى چهار سر بايد سعى كرد درد رو كنترل كرد
      اگر درد نداريد و حين أسكى هم دچار درد نمى شيد اسكى ضرر نخواهد داشت
      فقط يادتون باشه تمرينات كششى همسترينگ و كششى هاى چهار سر و تمرينات اكسنتريك چهار سر مثل squat رو به خوبى قبل از شروع اسكى انجام بدين
      موفق باشيد
  • تصویر کاربر ابراهیمی سه شنبه ۱۶ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 376 مشاهده پرسش
    با سلام.بنده اکنون به تشخیص پزشک دارای مچ پایدار میباشم.ولی از اینکه مفصل در حال تخریب هستند مطمءن نیستند.و گفته اتد که باید عکس ایکس ری از مچ پا در حالت ایستاده.سی تی اسکن.ام آر آی.باید انجام پذیرد.آیا با توجه به ضرر بسیار زیاد این مقدار در معرض پرتو قرار گرفتن برای بررسی تخریب مفصل باید حتما این اعمال صورت پذیرد؟
    با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۶ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      انجام إيكس رى ايستاده و سى تى براى بررسى استخوان عالى و ضروريه
      ام آر آى در صورتى لازم هست كه شك به آسيب رباطها و غضروف مفصلى وجود داشته باشه
      لازمه بدونيد كه در ام آر آى پرتو تابى به بدن شما انجام نمى شه
      موفق باشيد
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۶ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 551 مشاهده پرسش
    سلام، خسته نباشید ،
    مچ پای من در فوتبال ضربه خورد و در روی استخوان تالوس دچار کندگی غضروف شدم ، بعد از مراجعه به چند متخصص تراز اول ، مجبور به عمل آرتروسکوپی شدم که روی استخوان سوراخهایی برا ی خونرسانی ایجاد کردن، حالا بعد از 6هفته میخواهم بدون عصا راه بروم ، میخواهم بدانم این عمل در موارد مشابه رضایت بخش میباشد یا خیر ، و در این مدت باقیمانه برای بازتوانی چه کاری باید انجام دهم ، و آینده ورزشی من چه خواهد شد؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۶ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      درود و سپاس از سوالتون
      متاسفانه هنوز با توجه به ماهيت خاص غضروف درمان قطعى صدمات نظير صدمه ى مچ پاى شما به دست نيامده اما آن چه بر سر اون اتفاق نظر تقريبا همگانى وجود داره اين هست كه در ضائعات أوليه كوچكتر از ١٥ ميلى متر درمان استاندارد همونى هست كه براتون انجام شده و ميزان موفقيت اون بين ٥٠ تا ١٠٠ درصد گزارش شده
      پس از ترميم كامل انشا الله مى تونيد به ورزش برگرديد
      موفق باشيد
  • تصویر کاربر یونس دوشنبه ۱۵ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    پسری هستم 24ساله هفتاد روز پیش تصادف کردم ساق پای چپم شکست که در این مورد شما لطف کردین و راهنمایی کردین.به غیر از اون مچ پای راستم هم شکستگی داشت و دکتر گفت چون جابجایی نداره فقط گچ گرفتن ولی الان موقع راه رفتن درد خفیفی دارم،یک تصویر هم از مچ پام براتون گذاشتم لطف میکنید اگه بگید آیا مشکلی داره اگه مشکل داره راه حلش چیه
    باتشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۵ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      درود فراوان
      شكستگى مچ پاى شما بسيار مهم و به نظر من نياز به انجام راديوگرافى و حتى سى تى اسكن جديد داره
      احتمال زيادى داره كه نيازمند عمل باشه
      لطفا هر چه سريعتر به پزشك معالجتون مراجعه و ازشون خواهش كنيد راديوگرافى و سى تى اسكن رو درخواست كنن
      با آرزوى موفقيت
  • تصویر کاربر یونس سه شنبه ۹ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    پسری هستم24ساله كه پنجاه روز پيش بر اثر تصادف ساق پاي چپم شكست و در بيماستان عمل شدم و پلاتين گذاشتن.الان متوجه شدم كه يك تكه استخوان حدودا يك سانتي تو عضله پشت ساق مايل به راست جا مونده،موقعي كه پامو زمين ميذارم كمي احساس درد ميكنم و همون عضله هم كشش لازمو نداره كه پاشنه به زمين برسه.ميخاستم نظرتونو در اين مورد بدونم.با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۹ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      درود و سپاس از مشاوره
      وجود اون قطعه لزوما مشكلى إيجاد نمى كنه و دليل بر نادرست بودن عمل شما نيست.درد هايى كه الان دارين مى تونه طبيعى باشه
      اميدوارم با گذشت زمان جوش خوردن به خوبى پيشرفت كنه
      با احترام
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۶ بهمن ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    با سلام.من پسری هستم بیست ساله نزدیک یک سال بود مچ پام پیچ خورده بود بعد یک سال رفتن بصورت آرتروسکوپی عمل کردم دکتر گفته بود غضروف ها آسیب دیده و من برات تراش دادم میخواستم ببینم بعد از چند ماه میتونم بصورت حرفه ای فوتبال بازی کنم با تشکر فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۶ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      درود فراوان
      اگر فقط غضروف بوده و استخوان زيرش سالم بوده و ناپايدارى مفصل نداشتين بعد از بر طرف شدن درد و بازگشت قدرت عضلات و چابكى به فوتبال برگردين
      اگر استخوان زير غضروف هم مشكل داشته بايد صبر كنيد كه هم ترميم استخوان در راديوگرافى و سى تى اسكن تأييد بشه و هم درد نداشته باشين و قدرت و چابكى شما نرمال بشه كه اقلا ٤ ماه و نيم طول مى كشه
      موفق باشيد
درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری