منو

آرتروز شست پا (علت، علائم، درمان)

بیماری آرتروز معمولا مفاصل زانوها، دست ها و لگن را تحت تاثیر قرار می دهد، اما ممکن است در هر مفصل دیگری نیز وجود داشته باشد. در این نوشتار به بررسی علائم و روش های درمان آرتروز شست پا می پردازیم.


آرتروز عموما خیلی آرام آغاز می شود و با گذر زمان شدید و جدی تر می شود. قسمت بالایی شست پای انسان که با نام مفصل متاتارسوفالنژیال نیز از آن یاد می شود، یکی از رایج ترین مکان های بروز آرتروز است و منجر به آرتروز انگشت شست پا می شود. 

آرتروز یا همان OA (استئوآرتریت) می تواند مفاصل هر ناحیه ای از بدن انسان را تحت تاثیر قرار دهد. وقتی که غضروف درون مفاصل تحلیل میروند و ضعیف می شوند، استخوان ها به هم نزدیک تر می شوند و با هم برخورد خواهند کرد. همین موضوع منجر به ورم پا و درد در مفصل شده و میزان توانایی حرکتی شما را محدود می کند.

علت های درد شست پا

درد در انگشت پا می تواند به دلیل ناهنجاری یا آسیب به هر یک از قسمت های انگشت از جمله پوست، اعصاب، استخوان ها، رگ های خونی و بافت های نرم ایجاد شود. درد انگشتان پا یک علامت نسبتاً شایع است زیرا پاهای ما در اثر راه رفتن، دویدن یا سایر فعالیت های ورزشی و حرکت به طور مداوم در معرض فشار قرار می گیرند. برخی از انواع درد انگشتان پا می تواند با بی حسی، سوزش ، گرما یا سایر علائم همراه باشد. شایعترین علل درد انگشتان پا شامل رشد ناخن پا، بونیون، بریدگی یا خراش، سایر آسیب ها ، تاول و میخچه و پینه است. آرتروز (از جمله آرتریت روماتوئید ، نقرس و انواع دیگر آرتروز) و عفونت ها از دلایل دیگر درد انگشتان پا هستند.

علائم آرتروز انگشت شست پا

حتی در مراحل اولیه و شکل گیری، بروز آرتروز در شست پا می تواند منجر به مشکلاتی نظیر حساسیت بیشتر، دردناک بودن و درد مفصل شود. آرتروز شست پا ممکن است باعث ایجاد درد در دیگر انگشت های پا شود. همچنین آرتروز شست پا می تواند باعث شود تا شما در حین راه رفتن، در قوس پای خود احساس درد کنید. حتی این احتمال وجود دارد که با گذر زمان یک حس سوزش در مفصل نیز شکل گیرد.

انگشت شست یا حتی دیگر انگشت های پا ممکن است پس از زمان طولانی نشستن و یا حتی زمانی که صبح از خواب بیدار می شوید، درد داشته باشد. رشد بیش از حد استخوان در اطراف مفصل ممکن است حتی امکان خم کردن انگشت را از شما بگیرد و توان حرکتی بالایی نداشته باشید. در نتیجه این موضوع، یک انگشت پای سفت و سخت خواهید داشت. از نام علمی هالکوس والگوس برای چنین حالتی در پا استفاده می شود. 

روش جدید جراحی هالوکس والگوس

۱_ تغییر وضعیت ظاهری

آرتروز منجر به ایجاد التهاب می شود، بنابراین در صورت داشتن آرتروز شست پا ممکن است شاهد ورم در اطراف مفصل انگشت خود باشید. غضروف های آسیب دیده منجر به برخورد و اصطکاک استخوان ها بر روی هم می شوند. بدن شما سعی می کند با رشد بیشتر استخوان با موضوع مربوطه مقابله کند، در نتیجه بیرون زدگی استخوانی رخ می دهد که به آن bone spurs می گویند.

ممکن است تا قبل از این که بیرون زدگی استخوان زیاد نشود، حتی از وجود آن در انگشت پای خود بی خبر باشید. وقتی دامنه حرکتی شست کم شود و شست دردناک باشد تحمل وزن ناگزیر توسط متاتارس های کوچکتر انجام می شود که باعث درد در آن ها یا حتی پینه بستن پوست زیر آن ها می شود.

درد پا

۲_ مشکل در راه رفتن

به دلیل کاهش دامنه حرکتی شست پا، برداشتن پا از روی زمین حین راه رفتن مشکل می شود و این سبب درد و کاهش سرعت راه رفتن می شود.

علت آرتروز شست پا

خطر ابتلا به آرتروز با افزایش سن افزایش می یابد که بیشتر به دلیل ساییدگی و پارگی بافت های و استخوان ها است. با افزایش سن بدن شما کمتر قادر به بازسازی غضروف آسیب دیده است.

  • سابقه خانوادگی
  • چاقی
  • آسیب های قبلی از ناحیه مفصل

همگی در افزایش احتمال ابتلا به آرتروز انگشت شست نقش دارند.

این مشکل همچنین ممکن است به دلیل آسیب دیدگی انگشت یا تغییر شکل پا ایجاد شود. سفتی در انگشت شست پا عموماً از سنین ۳۰ تا ۶۰ سالگی آغاز می شود.

درمان خانگی آرتروز انگشت پا

اگر علائمی از ابتلا به آرتروز انگشت پا دارید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. زمانی که اقدامات اولیه برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری انجام شود، درمان آرتریت آسان تر است.

با این حال، چندین کار وجود دارد که یک فرد می تواند در خانه برای تسکین علائم آرتروز در انگشتان پا انجام دهد. این شامل:

  • استفاده از کمپرس یخ برای کاهش التهاب
  • پوشیدن کفش هایی با کفی سفت و جا برای انگشتان پا
  • نپوشیدن کفش های پاشنه بلند
  • حمام کردن پا در حمام کنتراست

برای استفاده از حمام کنتراست، فرد پای آسیب دیده را به مدت ۳۰ ثانیه در یک سطل آب سرد و سپس در یک سطل آب گرم به مدت ۲۰ ثانیه قرار می دهد و بین سطل ها به طور متناوب به مدت ۵ دقیقه. این کار را می توان تا سه بار در روز انجام داد، اما فرد باید مراقب باشد که از یخ زدن یا سوختن آب جلوگیری کند.

علت نقرس شست پا

نقرس یک نوع شایع و پیچیده از آرتروز است که می تواند هر کسی را درگیر کند. این بیماری با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم ، قرمزی و حساسیت به لمس در مفاصل، به خصوص مفصل در قاعده انگشت شست پا همراه است.

نقرس هنگامی رخ می دهد که کریستال های اورات در مفصل شما جمع شده و باعث التهاب و درد شدید حمله نقرس می شود. وقتی مقادیر زیادی اسید اوریک در خون داشته باشید ، بلورهای ادرار می توانند تشکیل شوند. در مطلب خطرات نقرس بیشتر درباره این بیماری توضیح داده ایم.

درمان آرتروز شست پا

پزشک معالج شما یک تصویر رادیوگرافی از پای شما خواهد گرفت تا تغییرات ایجاد شده بر اثر آرتروز و شدت آن ها را ارزیابی کند.  درمان ممکن است توسط کفی های دست ساز و مخصوص یا کفش های خاصی انجام شود..

پزشک معالج یا فیزیوتراپیست می تواند به شما نشان دهد چگونه حرکات کششی و تمرین هایی را برای پای خود انجام دهید. در برخی از موارد استفاده از یک عصای خاص راه رفتن می تواند به وضعیت شما کمک شایانی کند.

پزشک شما ممکن است کورتیکو استرویید (کورتون) یا ترکیبات اسید هیالورونیک را مستقیما به مفصل تزریق کند.

۱_ عمل جراحی آرتروز شست پا

در برخی موارد شدید و خاص پزشکان جراح می توانند غضروف آسیب دیده را به صورت مستقیم حذف کرده و مفصل شما را در یک حالت دائمی فیکس کنند. به این نوع عمل و درمان آرتروز، عمل فیوژن یا آرترودز می گویند.

پزشکان جراح می توانند این کار را با پیچ و پلاک خاصی انجام دهند. برخی بیماران می توانند از عمل جراحی تعویض مفصل استفاده کنند که نام علمی آن نیز آرتروپلاستی است. تعویض مفصل صرفا در بیماران بسیار مسن و با فعالیت کم فیزیکی توصیه می شود چون ریسک شل شدن مفصل به کار رفته بالاست.

آرتروز انگشتان پا

آیا امکان پیشگیری از آرتروز شست پا وجود دارد؟

نکاتی که در ادامه مقاله می آوریم را به دقت مطالعه کنید تا از آرتروز شست پا جلوگیری به عمل آورید.

۱_ وزن سالم و مناسبی داشته باشید.

نگه داشتن وزن خود در حد مناسب و سالم می تواند از فشار بیش از حد بر روی مفاصل جلوگیری کند. اتحادیه رسمی آرتروز اعلام کرده است که به ازای هر ۱ پوند وزنی که اضافه می کنید، زانو های شما باید فشار حدود ۴ پوند بیشتر را تحمل کنند. با گذر زمان این فشار بیشتر می تواند منجر به فرسایش و مشکل در مفاصل شما شود.

۲_ سطح قند خون خود را در حد مناسبی حفظ کنید.

افرادی که با بیماری دیابت نوع ۲ دست و پنجه نرم می کنند دو برابر بیشتر در معرض آرتروز قرار دارند. پژوهش های اخیر نشان می دهند که قند خون بالا منجر به شکل گرفتن مولکول هایی می شوند که آسیب دیدگی غضروف ها را به همراه دارند.

۳_ تناسب اندام خود را حفظ کنید.

تمرین و ورزش منظم کمک می کند تا قدرت عضلات بیشتر شوند تا مفاصل را به خوبی نگه دارند. همچنین عضلات قوی منجر به انعطاف پذیری مفاصل نیز می شوند. داشتن ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی آن هم برای ۵ بار در هر هفته می تواند از آرتروز جلوگیری کند.

۴_ آسیب های مفصلی را جدی بگیرید.

احتمال بروز مشکل آرتروز در مفصل هایی که آسیب دیده اند بسیار بیشتر است. درمان این صدمات را جدی بگیرید. از نگه دارنده ها و محافظ های مناسب به هنگام ورزش کردن استفاده کنید.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپد، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمدی دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من انگشت دومم کنار شستم باد داره و راه میرم درد میگیره چند سال پیش ک رفتم دکتر تشخیص دادن ک باید اون قسمت رو جراحی کنم و استخونشو بردارم بنظرتون ارتروز انگشته ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      ممكنه 

      بايد راديوگرافى رو ببينم

  • تصویر کاربر . چهارشنبه ۲۹ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    سلام من ۱۷ سالو ۳ ماهم هست و هنوز یکسال نشده که به بلوغ رسیدم و دختر هم هستم
    از پارسال تا حالا فقط 1 سانت رشد کرده قدم ولی نسبت به پارسال کاهش وزن داشتم پارسال قدم ۱۵۴ بود و وزنم ۴۲ ولی امسال قدم ۱۵۵ و وزنم ۴۰
    دکتر رفتم گفتم برا افزاش قد قرص بنویس گفت قدت خوبه و ننوشت چیزی
    میخاستم بدونم صفحات رشدم ممکنه بسته شده باشه؟
    تو قسمت دسته سوالا آرتروز رو انتخاب کردم چون چیزی در مورد افزایش قد نبود 😐
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۹ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      تعيين باز بودن صفحات رشد با راديوگرافى هست 

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۹ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام،ازانتهای ستون فقرات(اول بادسن)تاپایین پاها مخصوصا پای چپ مور مور میشه و بعضی مواقع احساس خستگی زیاددرپاها دارم و اول صبحهامورمور شدن بیشتراست(مخصوصأ بعدازراه رفتن ولحظه‌ایی نشستن اصلاتوان بلندشدنم راحت نیست و بازحمت زیادبلندمیشم)ولی قبل ازکرونا گرفتن اینچنین نبودم و پیاده‌روی زیاد میکردم(ضمنأقبل ازکرونا گرفتن روزی یک قرص متادون40مصرف میکردم)ممنون اگه راهنمایی بفرمایید چکار کنم وپیش چه دکتری بروم..ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۹ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بابد ام آر آى كنيد 

      به متخصص ستون فقرات مراجعه كنيد 

  • تصویر کاربر محمود جمعه ۱۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام استاد بزرگوار ، سپاس از اینکه بی منت برای مردم خدمت صادقانه می کنید ، بنده سال گذشته بر اثر ضربه به انگشت شست پا کمی درد داشته و کمی متورم ، پس از مدتی هر دو برطرف گردید ولی مجدد یک سال بعدیعنی دو ماه پیش متورم و درد چندانی هم ندارد رنگ آن معمولی ولی بالای تورم کمی مایل به قرمزی است اسید اوریک خونم نیز از ۱۰ سال گذشته تا کنون بین ۵ تا ۸/۵ نوسان دارد ، لطفاً ارائه طریق فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۲ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      ممكنه باز هم نقرس باشه 

      ESR و CRP هم آزمايش بدين

  • تصویر کاربر ارش دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    شوهرمن با انجام دادن‌ام آی آر تشخیص ترتروز زانوبود‌ چن مدت پیشزانوش اب اووردابشوکشیدنو‌دارو‌دادن خوب شدالان چن‌وقتهد قسم تشست پا تورم همراه بادرد درست نمیتونه راه بره چکارکنه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      آزمايش اسيد اوريك انجام بدن

  • تصویر کاربر Fkh دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 163 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من چند سال پیش شست پام ضربه خورد حالت پیچ خوردگی درمان خانگی انجام دادم بهتر شد الان یک مدته همون قسمت درد و تورم و قرمزی دارم احساس سفتی و کمی هم استخوان برآمده میکنم دیروز عکس انداختم پزشک گفت ارتروز خفیفه پماد پیروکسیکام و ویتامین دی داد و گفت گرم نگه دارم به نظر شما بهبود پیدا میکنه و یا نه باید درمان دیگری انجام داده بشه ممنون میشم راهنمایی کنین🙏
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى رو بفرستيد

  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    سلام
    وقت بخیر
    پسر خالم ده روزه به دنیا اومده انگشتای دست چپش رشد نکردن تا بند اول رشد کرده اونم خیلی کوتاه ناخن هم نداره خیلی ناراحتیم لطفا بگید میشه کاری کرد که دستش مثل یه نوزاد معمولی بشه ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      با ارتوپد اطفال مشورت بفرماييد

  • تصویر کاربر مختاری چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    باسلام من چندسال
    زانودرد دارم .ام ارای دادم گفتن التهاب زانو هس ،عکس انداختم گفتن، ارتروز نیس و سونوگرافی شریانی انجام دادم گفتن یه زانو کیست بیکر داره ،ولی واریس نداری .الان یماه بشدت پام مخصوصا ران وماهیجه پام درد میکنه ،فیزیوتراپی میرم تشخیص دکتر دوبار ام ارای جدید بدم گفتم سوال کنم علت چییه .ایا ارتروز هس خیلی درد میکنه خصوصا شبها ران پاهام وبغل زانو
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه لازمه 

      وممكنه درد انتشارى از كمر يا لگن باشه

  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر 39سال سن دارم 180قد79کیلو وزن چند ساله درد انگشت پای راست ودرد و بی حسی وتیک در انگشت پای چپ و بالشتک زیر انگشتر ای پای چپ دارم زمان راه رفتن زیاد درد احساس نمیکنم شبها درد همراه با ورم خفیف در چهار انگشت پای چپ دارم چکار دادم همگی خوب بوده فقط قدم لب مرزه ام آر کمر رفتم مهره چهار وپنج کمی فاصله داره دکتر رفتم نوار عصب نرماله ممنون میشم راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      ام آر آى كف پا انجام بدين براى بررسى از نظر مورتون نوروما

  • تصویر کاربر بهروز دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید خدمت شما عرض کنم که تقریبا مدت دو ساله که شست پای راستم ورم داره و بطور دائم سوزش دارد. شب موقع خواب سوزش بیشتر می شود و مدتی پای چپم زیر انگشتان ورم داره سوزش بیشتر در موقع خواب اتفاق می‌افتد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و بررسى شامل نوار عصب و آزمايش كامل لازمه

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر