منو

آرتروز شست پا (علت، علائم، درمان)

بیماری آرتروز معمولا مفاصل زانوها، دست ها و لگن را تحت تاثیر قرار می دهد، اما ممکن است در هر مفصل دیگری نیز وجود داشته باشد. در این نوشتار به بررسی علائم و روش های درمان آرتروز شست پا می پردازیم.


آرتروز عموما خیلی آرام آغاز می شود و با گذر زمان شدید و جدی تر می شود. قسمت بالایی شست پای انسان که با نام مفصل متاتارسوفالنژیال نیز از آن یاد می شود، یکی از رایج ترین مکان های بروز آرتروز است و منجر به آرتروز انگشت شست پا می شود. 

آرتروز یا همان OA (استئوآرتریت) می تواند مفاصل هر ناحیه ای از بدن انسان را تحت تاثیر قرار دهد. وقتی که غضروف درون مفاصل تحلیل میروند و ضعیف می شوند، استخوان ها به هم نزدیک تر می شوند و با هم برخورد خواهند کرد. همین موضوع منجر به ورم پا و درد در مفصل شده و میزان توانایی حرکتی شما را محدود می کند.

علت های درد شست پا

درد در انگشت پا می تواند به دلیل ناهنجاری یا آسیب به هر یک از قسمت های انگشت از جمله پوست، اعصاب، استخوان ها، رگ های خونی و بافت های نرم ایجاد شود. درد انگشتان پا یک علامت نسبتاً شایع است زیرا پاهای ما در اثر راه رفتن، دویدن یا سایر فعالیت های ورزشی و حرکت به طور مداوم در معرض فشار قرار می گیرند. برخی از انواع درد انگشتان پا می تواند با بی حسی، سوزش ، گرما یا سایر علائم همراه باشد. شایعترین علل درد انگشتان پا شامل رشد ناخن پا، بونیون، بریدگی یا خراش، سایر آسیب ها ، تاول و میخچه و پینه است. آرتروز (از جمله آرتریت روماتوئید ، نقرس و انواع دیگر آرتروز) و عفونت ها از دلایل دیگر درد انگشتان پا هستند.

علائم آرتروز انگشت شست پا

حتی در مراحل اولیه و شکل گیری، بروز آرتروز در شست پا می تواند منجر به مشکلاتی نظیر حساسیت بیشتر، دردناک بودن و درد مفصل شود. آرتروز شست پا ممکن است باعث ایجاد درد در دیگر انگشت های پا شود. همچنین آرتروز شست پا می تواند باعث شود تا شما در حین راه رفتن، در قوس پای خود احساس درد کنید. حتی این احتمال وجود دارد که با گذر زمان یک حس سوزش در مفصل نیز شکل گیرد.

انگشت شست یا حتی دیگر انگشت های پا ممکن است پس از زمان طولانی نشستن و یا حتی زمانی که صبح از خواب بیدار می شوید، درد داشته باشد. رشد بیش از حد استخوان در اطراف مفصل ممکن است حتی امکان خم کردن انگشت را از شما بگیرد و توان حرکتی بالایی نداشته باشید. در نتیجه این موضوع، یک انگشت پای سفت و سخت خواهید داشت. از نام علمی هالکوس والگوس برای چنین حالتی در پا استفاده می شود. 

روش جدید جراحی هالوکس والگوس

1_ تغییر وضعیت ظاهری

آرتروز منجر به ایجاد التهاب می شود، بنابراین در صورت داشتن آرتروز شست پا ممکن است شاهد ورم در اطراف مفصل انگشت خود باشید. غضروف های آسیب دیده منجر به برخورد و اصطکاک استخوان ها بر روی هم می شوند. بدن شما سعی می کند با رشد بیشتر استخوان با موضوع مربوطه مقابله کند، در نتیجه بیرون زدگی استخوانی رخ می دهد که به آن bone spurs می گویند.

ممکن است تا قبل از این که بیرون زدگی استخوان زیاد نشود، حتی از وجود آن در انگشت پای خود بی خبر باشید. وقتی دامنه حرکتی شست کم شود و شست دردناک باشد تحمل وزن ناگزیر توسط متاتارس های کوچکتر انجام می شود که باعث درد در آن ها یا حتی پینه بستن پوست زیر آن ها می شود.

درد پا

2_ مشکل در راه رفتن

به دلیل کاهش دامنه حرکتی شست پا، برداشتن پا از روی زمین حین راه رفتن مشکل می شود و این سبب درد و کاهش سرعت راه رفتن می شود.

علت آرتروز شست پا

خطر ابتلا به آرتروز با افزایش سن افزایش می یابد که بیشتر به دلیل ساییدگی و پارگی بافت های و استخوان ها است. با افزایش سن بدن شما کمتر قادر به بازسازی غضروف آسیب دیده است.

  • سابقه خانوادگی
  • چاقی
  • آسیب های قبلی از ناحیه مفصل

همگی در افزایش احتمال ابتلا به آرتروز انگشت شست نقش دارند.

این مشکل همچنین ممکن است به دلیل آسیب دیدگی انگشت یا تغییر شکل پا ایجاد شود. سفتی در انگشت شست پا عموماً از سنین ۳۰ تا ۶۰ سالگی آغاز می شود.

درمان خانگی آرتروز انگشت پا

اگر علائمی از ابتلا به آرتروز انگشت پا دارید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. زمانی که اقدامات اولیه برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری انجام شود، درمان آرتریت آسان تر است.

با این حال، چندین کار وجود دارد که یک فرد می تواند در خانه برای تسکین علائم آرتروز در انگشتان پا انجام دهد. این شامل:

  • استفاده از کمپرس یخ برای کاهش التهاب
  • پوشیدن کفش هایی با کفی سفت و جا برای انگشتان پا
  • نپوشیدن کفش های پاشنه بلند
  • حمام کردن پا در حمام کنتراست

برای استفاده از حمام کنتراست، فرد پای آسیب دیده را به مدت ۳۰ ثانیه در یک سطل آب سرد و سپس در یک سطل آب گرم به مدت ۲۰ ثانیه قرار می دهد و بین سطل ها به طور متناوب به مدت ۵ دقیقه. این کار را می توان تا سه بار در روز انجام داد، اما فرد باید مراقب باشد که از یخ زدن یا سوختن آب جلوگیری کند.

علت نقرس شست پا

نقرس یک نوع شایع و پیچیده از آرتروز است که می تواند هر کسی را درگیر کند. این بیماری با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم ، قرمزی و حساسیت به لمس در مفاصل، به خصوص مفصل در قاعده انگشت شست پا همراه است.

نقرس هنگامی رخ می دهد که کریستال های اورات در مفصل شما جمع شده و باعث التهاب و درد شدید حمله نقرس می شود. وقتی مقادیر زیادی اسید اوریک در خون داشته باشید ، بلورهای ادرار می توانند تشکیل شوند. در مطلب خطرات نقرس بیشتر درباره این بیماری توضیح داده ایم.

درمان آرتروز شست پا

پزشک معالج شما یک تصویر رادیوگرافی از پای شما خواهد گرفت تا تغییرات ایجاد شده بر اثر آرتروز و شدت آن ها را ارزیابی کند.  درمان ممکن است توسط کفی های دست ساز و مخصوص یا کفش های خاصی انجام شود..

پزشک معالج یا فیزیوتراپیست می تواند به شما نشان دهد چگونه حرکات کششی و تمرین هایی را برای پای خود انجام دهید. در برخی از موارد استفاده از یک عصای خاص راه رفتن می تواند به وضعیت شما کمک شایانی کند.

پزشک شما ممکن است کورتیکو استرویید (کورتون) یا ترکیبات اسید هیالورونیک را مستقیما به مفصل تزریق کند.

1_ عمل جراحی آرتروز شست پا

در برخی موارد شدید و خاص پزشکان جراح می توانند غضروف آسیب دیده را به صورت مستقیم حذف کرده و مفصل شما را در یک حالت دائمی فیکس کنند. به این نوع عمل و درمان آرتروز، عمل فیوژن یا آرترودز می گویند.

پزشکان جراح می توانند این کار را با پیچ و پلاک خاصی انجام دهند. برخی بیماران می توانند از عمل جراحی تعویض مفصل استفاده کنند که نام علمی آن نیز آرتروپلاستی است. تعویض مفصل صرفا در بیماران بسیار مسن و با فعالیت کم فیزیکی توصیه می شود چون ریسک شل شدن مفصل به کار رفته بالاست.

آرتروز انگشتان پا

آیا امکان پیشگیری از آرتروز شست پا وجود دارد؟

نکاتی که در ادامه مقاله می آوریم را به دقت مطالعه کنید تا از آرتروز شست پا جلوگیری به عمل آورید.

1_ وزن سالم و مناسبی داشته باشید.

نگه داشتن وزن خود در حد مناسب و سالم می تواند از فشار بیش از حد بر روی مفاصل جلوگیری کند. اتحادیه رسمی آرتروز اعلام کرده است که به ازای هر ۱ پوند وزنی که اضافه می کنید، زانو های شما باید فشار حدود ۴ پوند بیشتر را تحمل کنند. با گذر زمان این فشار بیشتر می تواند منجر به فرسایش و مشکل در مفاصل شما شود.

2_ سطح قند خون خود را در حد مناسبی حفظ کنید.

افرادی که با بیماری دیابت نوع ۲ دست و پنجه نرم می کنند دو برابر بیشتر در معرض آرتروز قرار دارند. پژوهش های اخیر نشان می دهند که قند خون بالا منجر به شکل گرفتن مولکول هایی می شوند که آسیب دیدگی غضروف ها را به همراه دارند.

3_ تناسب اندام خود را حفظ کنید.

تمرین و ورزش منظم کمک می کند تا قدرت عضلات بیشتر شوند تا مفاصل را به خوبی نگه دارند. همچنین عضلات قوی منجر به انعطاف پذیری مفاصل نیز می شوند. داشتن ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی آن هم برای ۵ بار در هر هفته می تواند از آرتروز جلوگیری کند.

4_ آسیب های مفصلی را جدی بگیرید.

احتمال بروز مشکل آرتروز در مفصل هایی که آسیب دیده اند بسیار بیشتر است. درمان این صدمات را جدی بگیرید. از نگه دارنده ها و محافظ های مناسب به هنگام ورزش کردن استفاده کنید.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپد، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر ببخشید من موقع مطالعه و یا پشت صندلی نشستن خیلی زود گردن درد میگیرم .تمام حالت های نشستن هم امتحان کردم . انواع صندلی ها رو هم امتحان کردم ولی متاسفانه بعد از گذشت ده دقیقه در ناحیه مهره های گردن و مهره های بین دو کتفم دچار درد میشم قدم هم بلند هست. ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      درود

      تقويت عضلات گردن و كتف ها با تمرين 

  • تصویر کاربر زهرا پنجشنبه ۳۱ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر. من ۲۷ سالم .شصت پای چپم حدود ۱ سال که خیلی درد میکنه .شش ماه پیش ، پیش یه دکتر رفتم کورتن تزریق کرد تا چند ماه خوب بودم حالا ۲ ماهه که دوباره شدید درد گرفته .رفتم پیش یه دکتر دیگه کپسول های گچی کلسیوم و ویتامین بی داد ولی هیچ تغییری نکرد .ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۳۱ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      لازمه اقلا راديوگرافى ها رو ببينم

  • تصویر کاربر عاشوری چهارشنبه ۳۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    با سلام .از امروز درد مفصل انگشت پای راستم شروع شده و مدتیست شست دستانم هم درد مقطعی میگرندورها میکند.چه کار باید کنم؟آزمایش خون هم داده ام .۵سال است که تیروئیدکم کار دارم و لیووتیروکسین ۱درصد مصرف میکنم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳۰ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      آزمايش خون از نظر روماتيسم و نقرس بدين

  • تصویر کاربر سید پنجشنبه ۳۱ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 256 مشاهده پرسش
    سلام عرض ادب و احترام جناب دکتر انگشت پا آیم واسختون قبل از انگشت پاه ام فوق العاده درد شدید دارم به ندرت می توانم راه بروم باید چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۳۱ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاينه و بررسى لازمه

  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۳۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    سلام ایرکست یعنی چه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳۰ تیر ۰( 3 سال پیش)

      Air cast يا air walking boot رو گوگل كنيد و ملاحظه كنيد

  • تصویر کاربر Z چهارشنبه ۲۳ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام دکتر هرچی کد پیگیری که وارد میکنم پاسختون نمیبینم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۳ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      شما بيمارى فرايبورگ نداريد 

      وبايد معاينه دقيق و ام آر آى انجام بشه 

      واحتمال مورتون نوروما هست

  • تصویر کاربر P.r دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر شست پای راستم شدیددردمیکنه استخوان قوزک ان ازبالازده بیرون دکتر ارتوپدی رفتم آزمایش و عکس گرفته گفتندارتروزشدیدشست پادارم باید هرچه زودترعمل کنم به جزعمل داروی دیگری ندارد اگرعمل کنم ارتروز پام خوب میشه یادوباره بیشتر میشه ممنون میشم راهنمایی بفرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      بسته به شدت آرتروز ممكنه عمل جراحى مورد نياز فرق كنه

      در موارد شديد مفصل رو بايد فيوژن يا خشك كنيم يعنى كلا حركتش از بين بره تا درد بهبود پيدا كنه

       

       

  • تصویر کاربر مرجان دوشنبه ۷ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    الان دوماه از خوردن زمین میگذره یکماه هیچ اقدامی نکردم و فقط مسکن و باند کشی بستم راه هم میرفتم با سختی ولی بعد دکترم گچ گرفت مدت شانزده روز در گچ ولی هیچ کمکی بهم نکرد الان یک هفته گچ باز کردم و سوزش و ورم و گز گز داره شست پام وزنم ۷۸ و قدم ۶۰ میباشد در صمن بیماری دیابت هم دارم ک با ورزش و رژیم غذایی کنترل نیکردم ولی همه چی الان بهم خورده لطفا کمکم کنید از این درد خلاص بشم سوزش و گزگز انگشت شست آزار دهنده هست
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى و بررسى بيشتر احتمالا ام آر آى لازمه

  • تصویر کاربر هستی چهارشنبه ۲ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    من درد آرنج دارم ۱۴ سالمه تق تق میکنه و صدا میده بعضی وقتا حس میکنم دستم کم میاره و ول میکنه مثلا یک چیزی بر میدارم ول میشه از دستم ۲ بار رفتم دکتر دکتر اول قرص کلسیم و ویتامین d دادن و گفتن خوب نشد کورتون باید تزریق شه دکتر دوم گفتن کورتون اصلا و آمپول ویتامین dدادن و دگزا منم زدم ولی هنوز خوب نشدم ورزشم میکنم من تکواندو . وقتی میبندم دستمو صدا نمیده و دردش کمتر میشه میشه دردش همیشه نیست ولی هس بیشتر وقتا لطفا راهنمایی کنید؟ام ار ای و عکس نگرفتم اصلا
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاینه و بررسی لازمه

      اگر رادیوگرافی نرماله و درد ندارید و ورم نمی کنه احتمالا هیچ درمانی لازم نداره

  • تصویر کاربر حبیب دوشنبه ۳۱ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب فوتبالیست بودم مدت یک سال است که انگشت شصت پای راستم درد میکند عکس و آزمایش هم گرفته ام پیش دکتر رماتولوژی رفتم بعد از نتیجه آزمایش اسید اوریک خوب بود در حد 6 و قند هم 95 قرض الفن ایکس و الکیوم یک دروه استفاده کردم باز درد دارم ضمنا دکتر ارتوپد فرمودند بیا تا آمپول پرد نیزیلیون براتون داخل مفصل بزنم ولی نرفتم چرا ترسیدم بخاطر کورتون آن الان حدود یک هفته است مداسین کلیسیشن مصرف میکنم باز هم دردش کم شده ولی تموم نمیشه حتی نمیتونم تمرین فوتبال بعد از آن شدید درد میکند مخصوصا وقتی سرما زدیادبه انگشتم می زند
    لطف مرا راهنمایی کنید چکار کنم
    ممنونم از وقتی که میگذارید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۳۱ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاينه و ديدن راديوگرافى ها لازمه 

      ممكنه درجات خفيف هالوكس ريجيدوس داشته باشيد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر