منو

آرتروز شست پا (علت، علائم، درمان)

بیماری آرتروز معمولا مفاصل زانوها، دست ها و لگن را تحت تاثیر قرار می دهد، اما ممکن است در هر مفصل دیگری نیز وجود داشته باشد. در این نوشتار به بررسی علائم و روش های درمان آرتروز شست پا می پردازیم.


آرتروز عموما خیلی آرام آغاز می شود و با گذر زمان شدید و جدی تر می شود. قسمت بالایی شست پای انسان که با نام مفصل متاتارسوفالنژیال نیز از آن یاد می شود، یکی از رایج ترین مکان های بروز آرتروز است و منجر به آرتروز انگشت شست پا می شود. 

آرتروز یا همان OA (استئوآرتریت) می تواند مفاصل هر ناحیه ای از بدن انسان را تحت تاثیر قرار دهد. وقتی که غضروف درون مفاصل تحلیل میروند و ضعیف می شوند، استخوان ها به هم نزدیک تر می شوند و با هم برخورد خواهند کرد. همین موضوع منجر به ورم پا و درد در مفصل شده و میزان توانایی حرکتی شما را محدود می کند.

علت های درد شست پا

درد در انگشت پا می تواند به دلیل ناهنجاری یا آسیب به هر یک از قسمت های انگشت از جمله پوست، اعصاب، استخوان ها، رگ های خونی و بافت های نرم ایجاد شود. درد انگشتان پا یک علامت نسبتاً شایع است زیرا پاهای ما در اثر راه رفتن، دویدن یا سایر فعالیت های ورزشی و حرکت به طور مداوم در معرض فشار قرار می گیرند. برخی از انواع درد انگشتان پا می تواند با بی حسی، سوزش ، گرما یا سایر علائم همراه باشد. شایعترین علل درد انگشتان پا شامل رشد ناخن پا، بونیون، بریدگی یا خراش، سایر آسیب ها ، تاول و میخچه و پینه است. آرتروز (از جمله آرتریت روماتوئید ، نقرس و انواع دیگر آرتروز) و عفونت ها از دلایل دیگر درد انگشتان پا هستند.

علائم آرتروز انگشت شست پا

حتی در مراحل اولیه و شکل گیری، بروز آرتروز در شست پا می تواند منجر به مشکلاتی نظیر حساسیت بیشتر، دردناک بودن و درد مفصل شود. آرتروز شست پا ممکن است باعث ایجاد درد در دیگر انگشت های پا شود. همچنین آرتروز شست پا می تواند باعث شود تا شما در حین راه رفتن، در قوس پای خود احساس درد کنید. حتی این احتمال وجود دارد که با گذر زمان یک حس سوزش در مفصل نیز شکل گیرد.

انگشت شست یا حتی دیگر انگشت های پا ممکن است پس از زمان طولانی نشستن و یا حتی زمانی که صبح از خواب بیدار می شوید، درد داشته باشد. رشد بیش از حد استخوان در اطراف مفصل ممکن است حتی امکان خم کردن انگشت را از شما بگیرد و توان حرکتی بالایی نداشته باشید. در نتیجه این موضوع، یک انگشت پای سفت و سخت خواهید داشت. از نام علمی هالکوس والگوس برای چنین حالتی در پا استفاده می شود. 

روش جدید جراحی هالوکس والگوس

1_ تغییر وضعیت ظاهری

آرتروز منجر به ایجاد التهاب می شود، بنابراین در صورت داشتن آرتروز شست پا ممکن است شاهد ورم در اطراف مفصل انگشت خود باشید. غضروف های آسیب دیده منجر به برخورد و اصطکاک استخوان ها بر روی هم می شوند. بدن شما سعی می کند با رشد بیشتر استخوان با موضوع مربوطه مقابله کند، در نتیجه بیرون زدگی استخوانی رخ می دهد که به آن bone spurs می گویند.

ممکن است تا قبل از این که بیرون زدگی استخوان زیاد نشود، حتی از وجود آن در انگشت پای خود بی خبر باشید. وقتی دامنه حرکتی شست کم شود و شست دردناک باشد تحمل وزن ناگزیر توسط متاتارس های کوچکتر انجام می شود که باعث درد در آن ها یا حتی پینه بستن پوست زیر آن ها می شود.

درد پا

2_ مشکل در راه رفتن

به دلیل کاهش دامنه حرکتی شست پا، برداشتن پا از روی زمین حین راه رفتن مشکل می شود و این سبب درد و کاهش سرعت راه رفتن می شود.

علت آرتروز شست پا

خطر ابتلا به آرتروز با افزایش سن افزایش می یابد که بیشتر به دلیل ساییدگی و پارگی بافت های و استخوان ها است. با افزایش سن بدن شما کمتر قادر به بازسازی غضروف آسیب دیده است.

  • سابقه خانوادگی
  • چاقی
  • آسیب های قبلی از ناحیه مفصل

همگی در افزایش احتمال ابتلا به آرتروز انگشت شست نقش دارند.

این مشکل همچنین ممکن است به دلیل آسیب دیدگی انگشت یا تغییر شکل پا ایجاد شود. سفتی در انگشت شست پا عموماً از سنین ۳۰ تا ۶۰ سالگی آغاز می شود.

درمان خانگی آرتروز انگشت پا

اگر علائمی از ابتلا به آرتروز انگشت پا دارید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. زمانی که اقدامات اولیه برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری انجام شود، درمان آرتریت آسان تر است.

با این حال، چندین کار وجود دارد که یک فرد می تواند در خانه برای تسکین علائم آرتروز در انگشتان پا انجام دهد. این شامل:

  • استفاده از کمپرس یخ برای کاهش التهاب
  • پوشیدن کفش هایی با کفی سفت و جا برای انگشتان پا
  • نپوشیدن کفش های پاشنه بلند
  • حمام کردن پا در حمام کنتراست

برای استفاده از حمام کنتراست، فرد پای آسیب دیده را به مدت ۳۰ ثانیه در یک سطل آب سرد و سپس در یک سطل آب گرم به مدت ۲۰ ثانیه قرار می دهد و بین سطل ها به طور متناوب به مدت ۵ دقیقه. این کار را می توان تا سه بار در روز انجام داد، اما فرد باید مراقب باشد که از یخ زدن یا سوختن آب جلوگیری کند.

علت نقرس شست پا

نقرس یک نوع شایع و پیچیده از آرتروز است که می تواند هر کسی را درگیر کند. این بیماری با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم ، قرمزی و حساسیت به لمس در مفاصل، به خصوص مفصل در قاعده انگشت شست پا همراه است.

نقرس هنگامی رخ می دهد که کریستال های اورات در مفصل شما جمع شده و باعث التهاب و درد شدید حمله نقرس می شود. وقتی مقادیر زیادی اسید اوریک در خون داشته باشید ، بلورهای ادرار می توانند تشکیل شوند. در مطلب خطرات نقرس بیشتر درباره این بیماری توضیح داده ایم.

درمان آرتروز شست پا

پزشک معالج شما یک تصویر رادیوگرافی از پای شما خواهد گرفت تا تغییرات ایجاد شده بر اثر آرتروز و شدت آن ها را ارزیابی کند.  درمان ممکن است توسط کفی های دست ساز و مخصوص یا کفش های خاصی انجام شود..

پزشک معالج یا فیزیوتراپیست می تواند به شما نشان دهد چگونه حرکات کششی و تمرین هایی را برای پای خود انجام دهید. در برخی از موارد استفاده از یک عصای خاص راه رفتن می تواند به وضعیت شما کمک شایانی کند.

پزشک شما ممکن است کورتیکو استرویید (کورتون) یا ترکیبات اسید هیالورونیک را مستقیما به مفصل تزریق کند.

1_ عمل جراحی آرتروز شست پا

در برخی موارد شدید و خاص پزشکان جراح می توانند غضروف آسیب دیده را به صورت مستقیم حذف کرده و مفصل شما را در یک حالت دائمی فیکس کنند. به این نوع عمل و درمان آرتروز، عمل فیوژن یا آرترودز می گویند.

پزشکان جراح می توانند این کار را با پیچ و پلاک خاصی انجام دهند. برخی بیماران می توانند از عمل جراحی تعویض مفصل استفاده کنند که نام علمی آن نیز آرتروپلاستی است. تعویض مفصل صرفا در بیماران بسیار مسن و با فعالیت کم فیزیکی توصیه می شود چون ریسک شل شدن مفصل به کار رفته بالاست.

آرتروز انگشتان پا

آیا امکان پیشگیری از آرتروز شست پا وجود دارد؟

نکاتی که در ادامه مقاله می آوریم را به دقت مطالعه کنید تا از آرتروز شست پا جلوگیری به عمل آورید.

1_ وزن سالم و مناسبی داشته باشید.

نگه داشتن وزن خود در حد مناسب و سالم می تواند از فشار بیش از حد بر روی مفاصل جلوگیری کند. اتحادیه رسمی آرتروز اعلام کرده است که به ازای هر ۱ پوند وزنی که اضافه می کنید، زانو های شما باید فشار حدود ۴ پوند بیشتر را تحمل کنند. با گذر زمان این فشار بیشتر می تواند منجر به فرسایش و مشکل در مفاصل شما شود.

2_ سطح قند خون خود را در حد مناسبی حفظ کنید.

افرادی که با بیماری دیابت نوع ۲ دست و پنجه نرم می کنند دو برابر بیشتر در معرض آرتروز قرار دارند. پژوهش های اخیر نشان می دهند که قند خون بالا منجر به شکل گرفتن مولکول هایی می شوند که آسیب دیدگی غضروف ها را به همراه دارند.

3_ تناسب اندام خود را حفظ کنید.

تمرین و ورزش منظم کمک می کند تا قدرت عضلات بیشتر شوند تا مفاصل را به خوبی نگه دارند. همچنین عضلات قوی منجر به انعطاف پذیری مفاصل نیز می شوند. داشتن ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی آن هم برای ۵ بار در هر هفته می تواند از آرتروز جلوگیری کند.

4_ آسیب های مفصلی را جدی بگیرید.

احتمال بروز مشکل آرتروز در مفصل هایی که آسیب دیده اند بسیار بیشتر است. درمان این صدمات را جدی بگیرید. از نگه دارنده ها و محافظ های مناسب به هنگام ورزش کردن استفاده کنید.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپد، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر صالحه یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    عرض سلام و خسته نباشیدآقای دکتر من حدود یک سال هست پاهایم انگشتان پاهایم وکفش درد می‌کنه سوزن سوزن میزنند تیر میکشند و گهگاهی ازشدت دردجیغ میکشم نمیتونم بخوبی پاها و انگشتان پام روحسش کنم امیدوارم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      درود

      نوار عصب لازمه و بايد معاينه بشين

      يك تشخيص احتمالى هم نوروماى مورتون هست

  • تصویر کاربر حاجی یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    سلام ،خداقوت
    ببخشید هشت ماهیست که انگشت شصت پای چپم با تورم و گاهی قرمزی و درد قابل تحمل باعث لنگیدن در راه رفتنم شده .ابتدا درد بصورت سوزش از سر بقیه ی انگشتان پایم شروع و با تورم و بی حسی در انگشت شصتم ادامه یافت که خم کردن آن برایم براحتی ممکن نیست.به همین دلیل نمی تونم موقع راه رفتن پایم را روی انگشتانم بردارم.
    کنار (پهلوی)پایم را وقتی روی زمین می گذارم گرم شده و می سوزه .وقتی هوا گرم میشه سوزش و تیر کشیدن (البته قابل تحمل) شروع میشه اما صبح ها که از خواب بلند میشم خم کردن انگشتانم برام راحت تره .
    سه تا ارتوپد رفته ام با یه دکتر مغز و اعصاب برای این آخری ام آر آی هم بردم که گفت طبق آن بین انگشتانتان مایع جمع شده اما با نسخه ای که داد فایده ای برام نداشت.
    با آزمایشی هم که ابتدای عارضه داشتم اوره ی خونم هم مشکل نداشت.
    لطف بفرمایید مشکل پای بنده چیه؟
    باتشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاينه لازمه 

      آزمايش اسيد اوريك هم انجام بدين

  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۴ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    مزاحم شدم سوالی دارم استخوان کنار شصت پام ورم داره و به خودی خود درد کمی داره ولی وقتی ضربه میخوره و بالا و پایین میشه تیر میکشه ممکنه راهنمایی کنین
    ممنونم🙏🏻
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۴ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      درود

      بايد معاينه بشين و راديوگرافى در حالت ايستاده انجام بشه

    2. تصویر کاربر مریم سه شنبه ۴ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      رفتم دکتر فرستاد ی عکس دارم و ایشون گفتن آرتروزه ویتامین دادن مصرف کردم ولی فرقی نکرده
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۴ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      ويتامين دى براتون بى اثره 

      Hallux rigidus داريد

      براى معاينه تشريف بياريد در صورت تمايل

    4. تصویر کاربر مریم سه شنبه ۴ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      اها ممنونم
      فقط فک میکنم شما تهران تشریف دارین من از شهرستان نیشابورم
    5. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۴ خرداد ۰( 3 سال پیش)

      بله من تهرانم 

    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر فاضلی دوشنبه ۳۰ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    با سلام ببخشید میشه درد انگشت شصت crp رو بالا ببره
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۳۰ فروردین ۰( 3 سال پیش)

      درود

      در نقرس و عفونت اتفاق ميفته 

  • تصویر کاربر ارجمند چهارشنبه ۱۸ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    نزدیک به یکساله که مفصل بزرگ انگشت شست پام درد میکنه. که دردش با خم شدن به سمت بالا خیلی خیلی زیاد میشه. حتی ماساژ هم که میدم درد میکنه. داروهای غضروف ساز خوردم که نتیجه ای ندیدم. شما چه راهی رو پیشنهاد میدید😫اسکن عکس در دسترس نبود تا بفرستم. ولی دو تا دکتر متخصص که قم رفتم گفتن آرتروزه شست پا. فقط هم انگشست شست پای چپ
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۸ فروردین ۰( 3 سال پیش)

      درود

      ممكنه نياز به جراحى فيوژن باشه

  • تصویر کاربر بلال یکشنبه ۱۵ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر
    بنده کمی اضافه وزن دارم می‌خوام لاغر کنم،به من پیشنهاد استفاده از حلقه لاغری دادن
    اما تو اینترنت که جستجو کردم حرف های زد و نقیضی بود برای عوارض استفاده از حلقه لاغری
    حالا من از شما به عنوان دکتر ارتوپد سوال دارم که آیا استفاده از حلقه لاغری باعث آسیب به مهره های کمر یا زانو و یا گردن میشه یا نه؟
    ایا توصیه به استفاده میکنید یا منع استفاده؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)

      درود

      سالمترين تمرين دويدن ساده و دوچرخه ثابت هست 

  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۲ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    با سلام
    آرتروز شصت پا چپ دارم.استخوان اضافی از بغل پا ایجاد شده و اکثراً ناراحته و سوزش داره
    چه دارویی برای رفعش مفیده؟چهل سالمه ، آیا نمیشه استخوان اصافی رو از بین برد؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۲ فروردین ۰( 3 سال پیش)

      درود

      جراحى لازم داره به احتمال زياد

  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۱۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام دکتروقت بخیرمن ارتروززانودارم هردوپادکتربرام فیزیوتراپی نوشتن بدلایلی نشدانجام بدم یه هفته پیش دردشدیدی زانوی راستم گرفت طوری که نمیتونستم راه برم رفتم درمانگاه بتامتازون ومتوکاربامول ویکی دیگه زدن دردکمی اروم شده میتونم راه برم وهنوزدرددارم احساس میکنم کمی تورم والتهاب داره نمیدونم چکارکنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      حتما فيزيوتراپى تشريف ببريد

  • تصویر کاربر مينا شنبه ۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 1280 مشاهده پرسش
    عمل كوتاهي انگشت چهارم براي افراد٣٤ساله هم نتيجه بخشه؟لطفا از عوارضش هم بگيد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      يله ممكنه لازم باشه و امكانپذيره

       

    2. تصویر کاربر مينا پنجشنبه ۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام
      با اليزاروف يا پيوند استخوان انجام ميشه ؟
      يكم بيشتر راجع بهش توضيح بديد ممنون
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۴ مهر ۲( 1 سال پیش)

      اگر كمتر از يك سانت لازم باشه بلند كنيم با پيوند استخوان و در غير اين صورت ايليزاروف
      برای اطلاع از مراحل عمل الیزاروف میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:
      https://dr-rezanaderi.com/7599 

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۶ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام کمرم درد میکنه پشت کمرم صاف شده نگا میکنی ران پاهام و زانو هام درد میکنه الان ی ماه چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      براى معاينه به ارتوپد مراجعه بفرماييد 

    2. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۵ دی ۹۹( 3 سال پیش)
      رفتم قرص داده نوشته ام آر ای اونم برا 20 بهمن وقت گرفتم خیلی جدیه
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۶ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      نه اورژانسى نيست 

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر