منو

آرتروز شست پا (علت، علائم، درمان)

بیماری آرتروز معمولا مفاصل زانوها، دست ها و لگن را تحت تاثیر قرار می دهد، اما ممکن است در هر مفصل دیگری نیز وجود داشته باشد. در این نوشتار به بررسی علائم و روش های درمان آرتروز شست پا می پردازیم.


آرتروز عموما خیلی آرام آغاز می شود و با گذر زمان شدید و جدی تر می شود. قسمت بالایی شست پای انسان که با نام مفصل متاتارسوفالنژیال نیز از آن یاد می شود، یکی از رایج ترین مکان های بروز آرتروز است و منجر به آرتروز انگشت شست پا می شود. 

آرتروز یا همان OA (استئوآرتریت) می تواند مفاصل هر ناحیه ای از بدن انسان را تحت تاثیر قرار دهد. وقتی که غضروف درون مفاصل تحلیل میروند و ضعیف می شوند، استخوان ها به هم نزدیک تر می شوند و با هم برخورد خواهند کرد. همین موضوع منجر به ورم پا و درد در مفصل شده و میزان توانایی حرکتی شما را محدود می کند.

علت های درد شست پا

درد در انگشت پا می تواند به دلیل ناهنجاری یا آسیب به هر یک از قسمت های انگشت از جمله پوست، اعصاب، استخوان ها، رگ های خونی و بافت های نرم ایجاد شود. درد انگشتان پا یک علامت نسبتاً شایع است زیرا پاهای ما در اثر راه رفتن، دویدن یا سایر فعالیت های ورزشی و حرکت به طور مداوم در معرض فشار قرار می گیرند. برخی از انواع درد انگشتان پا می تواند با بی حسی، سوزش ، گرما یا سایر علائم همراه باشد. شایعترین علل درد انگشتان پا شامل رشد ناخن پا، بونیون، بریدگی یا خراش، سایر آسیب ها ، تاول و میخچه و پینه است. آرتروز (از جمله آرتریت روماتوئید ، نقرس و انواع دیگر آرتروز) و عفونت ها از دلایل دیگر درد انگشتان پا هستند.

علائم آرتروز انگشت شست پا

حتی در مراحل اولیه و شکل گیری، بروز آرتروز در شست پا می تواند منجر به مشکلاتی نظیر حساسیت بیشتر، دردناک بودن و درد مفصل شود. آرتروز شست پا ممکن است باعث ایجاد درد در دیگر انگشت های پا شود. همچنین آرتروز شست پا می تواند باعث شود تا شما در حین راه رفتن، در قوس پای خود احساس درد کنید. حتی این احتمال وجود دارد که با گذر زمان یک حس سوزش در مفصل نیز شکل گیرد.

انگشت شست یا حتی دیگر انگشت های پا ممکن است پس از زمان طولانی نشستن و یا حتی زمانی که صبح از خواب بیدار می شوید، درد داشته باشد. رشد بیش از حد استخوان در اطراف مفصل ممکن است حتی امکان خم کردن انگشت را از شما بگیرد و توان حرکتی بالایی نداشته باشید. در نتیجه این موضوع، یک انگشت پای سفت و سخت خواهید داشت. از نام علمی هالکوس والگوس برای چنین حالتی در پا استفاده می شود. 

روش جدید جراحی هالوکس والگوس

1_ تغییر وضعیت ظاهری

آرتروز منجر به ایجاد التهاب می شود، بنابراین در صورت داشتن آرتروز شست پا ممکن است شاهد ورم در اطراف مفصل انگشت خود باشید. غضروف های آسیب دیده منجر به برخورد و اصطکاک استخوان ها بر روی هم می شوند. بدن شما سعی می کند با رشد بیشتر استخوان با موضوع مربوطه مقابله کند، در نتیجه بیرون زدگی استخوانی رخ می دهد که به آن bone spurs می گویند.

ممکن است تا قبل از این که بیرون زدگی استخوان زیاد نشود، حتی از وجود آن در انگشت پای خود بی خبر باشید. وقتی دامنه حرکتی شست کم شود و شست دردناک باشد تحمل وزن ناگزیر توسط متاتارس های کوچکتر انجام می شود که باعث درد در آن ها یا حتی پینه بستن پوست زیر آن ها می شود.

درد پا

2_ مشکل در راه رفتن

به دلیل کاهش دامنه حرکتی شست پا، برداشتن پا از روی زمین حین راه رفتن مشکل می شود و این سبب درد و کاهش سرعت راه رفتن می شود.

علت آرتروز شست پا

خطر ابتلا به آرتروز با افزایش سن افزایش می یابد که بیشتر به دلیل ساییدگی و پارگی بافت های و استخوان ها است. با افزایش سن بدن شما کمتر قادر به بازسازی غضروف آسیب دیده است.

  • سابقه خانوادگی
  • چاقی
  • آسیب های قبلی از ناحیه مفصل

همگی در افزایش احتمال ابتلا به آرتروز انگشت شست نقش دارند.

این مشکل همچنین ممکن است به دلیل آسیب دیدگی انگشت یا تغییر شکل پا ایجاد شود. سفتی در انگشت شست پا عموماً از سنین ۳۰ تا ۶۰ سالگی آغاز می شود.

درمان خانگی آرتروز انگشت پا

اگر علائمی از ابتلا به آرتروز انگشت پا دارید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. زمانی که اقدامات اولیه برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری انجام شود، درمان آرتریت آسان تر است.

با این حال، چندین کار وجود دارد که یک فرد می تواند در خانه برای تسکین علائم آرتروز در انگشتان پا انجام دهد. این شامل:

  • استفاده از کمپرس یخ برای کاهش التهاب
  • پوشیدن کفش هایی با کفی سفت و جا برای انگشتان پا
  • نپوشیدن کفش های پاشنه بلند
  • حمام کردن پا در حمام کنتراست

برای استفاده از حمام کنتراست، فرد پای آسیب دیده را به مدت ۳۰ ثانیه در یک سطل آب سرد و سپس در یک سطل آب گرم به مدت ۲۰ ثانیه قرار می دهد و بین سطل ها به طور متناوب به مدت ۵ دقیقه. این کار را می توان تا سه بار در روز انجام داد، اما فرد باید مراقب باشد که از یخ زدن یا سوختن آب جلوگیری کند.

علت نقرس شست پا

نقرس یک نوع شایع و پیچیده از آرتروز است که می تواند هر کسی را درگیر کند. این بیماری با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم ، قرمزی و حساسیت به لمس در مفاصل، به خصوص مفصل در قاعده انگشت شست پا همراه است.

نقرس هنگامی رخ می دهد که کریستال های اورات در مفصل شما جمع شده و باعث التهاب و درد شدید حمله نقرس می شود. وقتی مقادیر زیادی اسید اوریک در خون داشته باشید ، بلورهای ادرار می توانند تشکیل شوند. در مطلب خطرات نقرس بیشتر درباره این بیماری توضیح داده ایم.

درمان آرتروز شست پا

پزشک معالج شما یک تصویر رادیوگرافی از پای شما خواهد گرفت تا تغییرات ایجاد شده بر اثر آرتروز و شدت آن ها را ارزیابی کند.  درمان ممکن است توسط کفی های دست ساز و مخصوص یا کفش های خاصی انجام شود..

پزشک معالج یا فیزیوتراپیست می تواند به شما نشان دهد چگونه حرکات کششی و تمرین هایی را برای پای خود انجام دهید. در برخی از موارد استفاده از یک عصای خاص راه رفتن می تواند به وضعیت شما کمک شایانی کند.

پزشک شما ممکن است کورتیکو استرویید (کورتون) یا ترکیبات اسید هیالورونیک را مستقیما به مفصل تزریق کند.

1_ عمل جراحی آرتروز شست پا

در برخی موارد شدید و خاص پزشکان جراح می توانند غضروف آسیب دیده را به صورت مستقیم حذف کرده و مفصل شما را در یک حالت دائمی فیکس کنند. به این نوع عمل و درمان آرتروز، عمل فیوژن یا آرترودز می گویند.

پزشکان جراح می توانند این کار را با پیچ و پلاک خاصی انجام دهند. برخی بیماران می توانند از عمل جراحی تعویض مفصل استفاده کنند که نام علمی آن نیز آرتروپلاستی است. تعویض مفصل صرفا در بیماران بسیار مسن و با فعالیت کم فیزیکی توصیه می شود چون ریسک شل شدن مفصل به کار رفته بالاست.

آرتروز انگشتان پا

آیا امکان پیشگیری از آرتروز شست پا وجود دارد؟

نکاتی که در ادامه مقاله می آوریم را به دقت مطالعه کنید تا از آرتروز شست پا جلوگیری به عمل آورید.

1_ وزن سالم و مناسبی داشته باشید.

نگه داشتن وزن خود در حد مناسب و سالم می تواند از فشار بیش از حد بر روی مفاصل جلوگیری کند. اتحادیه رسمی آرتروز اعلام کرده است که به ازای هر ۱ پوند وزنی که اضافه می کنید، زانو های شما باید فشار حدود ۴ پوند بیشتر را تحمل کنند. با گذر زمان این فشار بیشتر می تواند منجر به فرسایش و مشکل در مفاصل شما شود.

2_ سطح قند خون خود را در حد مناسبی حفظ کنید.

افرادی که با بیماری دیابت نوع ۲ دست و پنجه نرم می کنند دو برابر بیشتر در معرض آرتروز قرار دارند. پژوهش های اخیر نشان می دهند که قند خون بالا منجر به شکل گرفتن مولکول هایی می شوند که آسیب دیدگی غضروف ها را به همراه دارند.

3_ تناسب اندام خود را حفظ کنید.

تمرین و ورزش منظم کمک می کند تا قدرت عضلات بیشتر شوند تا مفاصل را به خوبی نگه دارند. همچنین عضلات قوی منجر به انعطاف پذیری مفاصل نیز می شوند. داشتن ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی آن هم برای ۵ بار در هر هفته می تواند از آرتروز جلوگیری کند.

4_ آسیب های مفصلی را جدی بگیرید.

احتمال بروز مشکل آرتروز در مفصل هایی که آسیب دیده اند بسیار بیشتر است. درمان این صدمات را جدی بگیرید. از نگه دارنده ها و محافظ های مناسب به هنگام ورزش کردن استفاده کنید.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپد، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۲ دی ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدمن آرتروز شست پا دارم خیلی بی طاقتم کرده ومفصل ازبقل پا نزده بیرن ازروی پا بیرن زده چنددکترهم رفتم همه دارو دادن که فایده ای نداشته ودوتا پزشکان گفتم باید جراحی بشه .لطفا راه درمان رو بگویید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ دی ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      احتمالا جراحى لازمه

      بااحترام

  • تصویر کاربر نیلوفرانه یکشنبه ۱۵ تیر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    سلام،خسته نباشید،من خیاط هستم،شب که میخوابم بالشم راحت نیست و تمام روز گردن دردم،می خواستم یه بالش طبی مناسب بهم معرفی کنید.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۵ تیر ۹۹( 4 سال پیش)

      درود

      بالش هايى در داروخانه ها هست به نام بالش آرتروز كه براى شما مى تونه مفيد باشه

      با احترام

  • تصویر کاربر مورایپک یکشنبه ۱۱ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید
    من تقریبادوسال پیش انگشت شصت دستم انحراف پیدا کرد البته بعدازمقدارجزیی ازاستفاده داروخوب شدوادامه ندادم،حال انگشت پام دقیقا داره همون جورمیشه دردوعضومن گردن دردشدید میگیرم .
    لطفا🙏🏻راهنمایی کنید
    مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۰ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      اگه ممكنه عكس از انگشتاتون بگيريد و ارسال بفرماييد

      با احترام

    2. تصویر کاربر مورایپک یکشنبه ۱۱ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      چشم
      اقای دکتر یسوال
      هم دستم وهم انگشت پام؟
    3. تصویر کاربر مورایپک یکشنبه ۱۱ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام
      باید ازدست وانگشت پام عکس بگیرم ؟
      یافقط انگشت پاکافیه؟
      معذرت میخوام چون متوجه نشدم میپرسم
      ممنون
    4. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۱ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      از پاتون

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر حديث سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    من انگشت شست پاي راستم قبلا آسيب ديده حتي ناخنمم افتاد توي ورزش الان بعضي اوقات درد شديدي داره ولي ورم و قرمزي نداره فقط استخوان زير ناخنم درد داره ميخواستم بدونم ميتونه دليلش آسيب ديدگي باشه يا آرتروز؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۹ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      آرتروز در اون ناحيه بسيار ناشايع هست

      بهتره راديوگرافى انجام بدين

      با احترام

  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید ببخشین من وقت اینترنتی گرفتم مبلغم پرداخت کردم به دلیل مشکلی که برام پیش اومده ممکنه وقتم رو به یه هفته بعد انتقال دهم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      لطفا با منشى مطب تماس بكيريد

      با احترام

  • تصویر کاربر زهرا.ن چهارشنبه ۱۳ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشید
    خواستم بدونم تغییر شکلی که واسه انگشت کوچیکه دستم پیش اومده که به احتمال زیاد بخاطر استفاده زیاد از گوشی هست،درمان داره؟
    بدون جراحی
    بین دو مفصل فرو رفتگی افتاده و انگشتم مایل به خارج شده
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۳ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      بايد راديوگرافى انجام بدين

      لزوما نياز به درمان وجود نداره 

      با احترام

  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۳ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    با سلام آقای دکتر مادر من آرتروز شدید مچ پا با درد بسیار شدید دارد عکس های مچ پا را پیوست ار سال نمودم تا شما نظر خود را بیان کنید چون ما در شهرستان هستیم و جا به جایی مادرم با توجه به سن بالای 80 بسیار مشکل است.اگر با عمل مشکل بر طرف می شود لطفا جواب دهید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      با توجه به امكانات موجود احتمالا نياز به عمل جراحى فيوژن مچ پا وجود داره

      با احترام

  • تصویر کاربر ناصر پنجشنبه ۲۴ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    با سلام نام شما در بیمارستان محب کوثر برای تخصص مغز و اعصاب وجود دارد درحالیکه در وبسایت شما متخصص ارتوپد هستید. شما همان دکتر نادری مغز و اعصاب هستید؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۲۴ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      خير ارتوپدم و در محب كوثر كار نمى كنم

      با احترام

       

  • تصویر کاربر حمید یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 309 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر نادری
    اینجانب با حدود 51 سال سن حدود 8 سال است تقریبا هر روز حدود 4 کیلومتر در 2 نوبت صبح و ظهر با دوچرخه دنده ای دوچرخه سواری میکنم. اخیرا حدود یکسال است که هنگام بالا رفتن از پله احساس ناتوانی دارم، چهار زانو و دو زانو خیلی بد مینشینم و وقتی دوچرخه سواری میکنم حتی در سربالای با شیب خیلی کم پاهایم زور ندارند پا بزنند. با مراجعه به پزشک عمومی ایشان گفته اند چون شما چند سال است که دوچرخه سواری میکنید دوچرخه سواری برای شما ضرر ندارد آیا دوچرخه سواری برای من ضرر ندارد خدا خیر دنیا و آخرت به شما دهد.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      لازمه حتما راديوگرافى از زانو ها انجام بدين و معاينه بشين تا بشه در مورد ميزان فعاليت مجاز شما نظر داد

      با احترام

  • تصویر کاربر نازیتا چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشین من ۴۰ سالمه با وزن نرمال
    مدتی هست انگشت شصت پام درد میکنه که با کفش پاشنه بلند بشدت بیشتر میشه و متاسفانه ۱ ماهی هست درد زانو هم اضافه شده البته فقط یه نقطه ی کوچیک کنار کشکک زانو
    لطفا راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      بايد معاينتون كنم و تقاضاى راديوگرافى كنم

      با احترام

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر