منو

سندروم تونل تارسال یا tts (علت، علائم، روش تشخیص و درمان)

سندرم تونل تارسال یک بیماری ناشی از فشار یا کشش مداوم روی عصب تیبیال (درشت نی) می باشد. در این نوشتار به بررسی علائم، علت ایجاد، روش تشخیص و درمان سندروم تونل تارسال (TTS) می پردازیم.


عصب تیبیال از عصب سیاتیک انشعاب گرفته و پس از طی مسیر از پشت زانو وارد قسمت خلفی ساق پا می شود و به عضلات آن ناحیه عصب دهی می کند. عصب تیبیال در ناحیه مچ پا از درون تونل تارسال عبور می کند. تونل تارسال، کانالی تنگ در پشت قوزک داخلی مچ پا می باشد که توسط استخوان و بافت نرم احاطه شده است.

علائم سندروم تونل تارسال مچ پا

افراد مبتلا به سندرم تونل تارسال امکان دارد درد، بی حسی یا گز گز را احساس کنند. این درد می توان در هر جایی از مسیر عصب تیبیال احساس شود اما نواحی رایج احساس درد در کف پا یا قسمت داخلی مچ پا هستند. این درد می تواند مانند موارد زیر احساس شود:

❇ درد تیز و تیر کشنده

❇ سوزن سوزن شدن

❇ احساس برق گرفتگی

❇ احساس سوزش در کف پا

علائم بسته به هر فرد متفاوت هستند. در حالی که برخی افراد علائمی را تجربه می کنند که به صورت تدریجی در حال پیشرفت هستند، برخی دیگر علائمی را تجربه می کنند که به صورت بسیار ناگهانی پدیدار می شوند. درد و دیگر علائم اغلب با فعالیت فیزیکی افزایش می یابند. با این حال، در صورتی که این وضعیت طولانی مدت باشد، برخی افراد این درد یا گز گز را حتی در شب یا هنگام استراحت نیز احساس می کنند.

سندروم تونل تارسال

علت ایجاد سندروم تونل تارسال

سندرم تونل تارسال در اثر فشرده شدن یا کشیده شدن عصب تیبیال ایجاد شده و اغلب ثانوی به عوامل دیگر به وجود می آید. این عوامل شامل موارد زیر می شوند:

صافی کف پا می تواند سبب کشیدگی عصب تیبیال شود.

✳ برجستگی های  خوش خیم استخوانی در تونل تارسال

✳ واریس ورید های غشای احاطه کننده عصب تیبیال که سبب ایجاد فشار بر روی عصب می شود.

✳ التهاب ناشی از آرتریت

✳ ضایعات و توده هایی مانند تومور ها و لیپوما ها در نزدیکی  یا داخل عصب تیبیال

✳ آسیب ها یا ضربه ها مانند شکستگی یا پیچ خوردگی مچ پا. التهاب و تورم ناشی از این موارد می تواند به سندرم تونل تارسال منجر شود.

دیابت می تواند سبب آسیب پذیری بیشتر این عصب در مقابل فشردگی و کشش شود.

تشخیص گرفتگی کانال مچ پا

در صورتیکه فرد تصور بر ابتلا به سندرم تونل تارسال دارد باید با یک پزشک ملاقات کند تا او به تشخیص علت و ایجاد یک برنامه درمانی جهت بدتر نشدن وضعیت بیماری کمک کند. پزشک عمومی می تواند فرد را به یک جراح ارتوپد یا متخصص پا ارجاع دهد.

در جلسه ملاقات با پزشک، پزشک از فرد در ارتباط با پیشرفت علائم و سابقه پزشکی او مانند ضربه به آن ناحیه سوالاتی خواهد پرسید. پزشک، پا و مچ آن را معاینه کرده و به دنبال خصوصیات فیزیکی می گردد که می توانند بیانگر ابتلا به سندرم تونل تارسال باشند (مثل تحلیل رفتن عضلات کف پا).

علامت تینل چیست؟

پزشک احتمالا تست تینل را برای فرد انجام خواهد داد که این آزمایش شامل وارد کردن ضربه ای آرام به عصب تیبیال می شود. در صورتی که در اثر این ضربه احساس گز گز شدن یا درد تجربه شود ابتلا به سندرم تونل تارسال مشخص می شود.

علاوه بر آن، امکان دارد پزشک انجام آزمایش های دیگری را برای یافتن یک علت زمینه ای درخواست دهد. از جمله این آزمایش ها می توان به الکترومیوگرافی اشاره کرد که می تواند اختلالات عملکردی عصبی را تشخیص دهد. همچنین، در صورتیکه پزشک در ارتباط با علت ایجاد سندرم تونل تارسال به وجود یک توده یا زائده استخوانی مشکوک باشد می تواند انجام  MRI را درخواست دهد.

عوارض سندرم تونل تارسال

در صورتی که سندروم تونل تارسال درمان نشود، می تواند به آسیب عصبی دائم و غیر قابل بازگشت منجر شود. از آنجایی که این آسیب عصبی، پای فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، راه رفتن یا ادامه دادن به فعالیت های عادی برای او دردناک می باشند.

مصرف دارو

درمان سندرم تونل مچ پا

درمان سندروم تونل تارسال به علائم فرد و علت زمینه ای درد او بستگی دارد.

درمان های خانگی سندرم تونل تارسال

فرد می تواند جهت کاهش التهاب که خود به کاهش فشار بر روی عصب منجر می شود از دارو های ضد التهاب (از جمله انواع غیر استروئیدی) استفاده کند. استراحت کردن، اعمال یخ، کمپرس کردن و بالا بردن پا که به درمان RICE نیز شناخته می شوند می توانند به کاهش التهاب و تورم کمک کنند.

روش های درمانی تجویز شده توسط پزشک

در برخی موارد، گچ یا آتل یا بریس برای بی حرکت سازی پا و محدود کردن حرکتی استفاده می شوند. در صورتی که فرد به طور طبیعی به صافی کف پا دچار است، می تواند از کفی هایی استفاده کند که از قوس پا حمایت می کنند.

جراحی

در موارد شدید و طولانی مدت، پزشک می تواند انجام یک عمل جراحی را به نام رهایی تونل تارسال پیشنهاد دهد. در حین این فرایند، جراح از پشت مچ تا پایین قوس پا یک برش ایجاد می کند. این کار رباطی را آزاد کرده که در نتیجه آن عصب آزاد می شود.

یک عمل جراحی دیگر با کمترین سطح تهاجم ( جراحی اندوسکوپیک) نیز توسط برخی جراحان انجام می شود که در آن برش های بسیار کوچک تری بر روی مچ پا ایجاد می شوند. در این جراحی از ابزار هایی کوچک جهت قطع کردن رباط استفاده می شود. از آنجایی که آسیب رسیده به بافت ها کمتر می باشد، خطر ابتلا به عوارض و زمان بهبودی نیز کاهش می یابد.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب
  • تصویر کاربر Sina جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    بنده ۱۹ سالمه
    میخواستم بدونم امکان داره صفحات رشدم همچنان باز باشه؟ دایی بنده هم در سن ۱۹ ۲۰ سالگی رشد ناگهانی داشتند
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      با راديوگرافى از مچ دست مى شه فهميد بازه يا نه

  • تصویر کاربر شایان جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    من ۲۶ سالمه قدم ۱۷۵ هست از زانوی چپم عکس گرفتم میخواستم زحمت بکشید ببینید امکان افزایش قد وجود داره یا ن
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      امكانش نيست بدون جراحى 

  • تصویر کاربر عباس جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    برای چه مدت استراحت داره و بعد از چه مدتی به کار های روزمره میشه رسید ؟و البته چند نوع عمل داریم و حدود هرینه و نیز احتمال عدم رفع مشکل نیز هست ؟من حدود 38 سال دارم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      بسته به نوع كار دو تا شش هفته استراحت داره 

      براى تعيين هزينه ها بايد معاينتون كنم 

      واحتمال عود زير ده درصد هست 

  • تصویر کاربر امین جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب و احترام
    میخواستم بدونم شکستگی متاتارس ۵ که بر اثر پیچ خوردگی مچ پا اتفاق افتاده و عکس رادیولوژی پیوست می باشد نیاز به جراحی دارد یا با گچ گرفتن بمدت ۶ هفته جوش میخورد؟باتشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      راديوگرافى نماى رخ از كف با لازمه براى قضاوت 

  • تصویر کاربر مهدیه جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 351 مشاهده پرسش
    سلام آها دکتر وقتتون بخیر، دختر من 14سال11ماه سن داره وقدش 156هستش، قد همسرم باسن42سال، 173وقدخودم با سن37سال، 158 هست، عکس سن استخوانی که اخر سال 99گرفته گفتن صفحات رشدش در حال بسته شدن هست، واینکه دختر من نزدیک به دو سال میشه پریود ماهانه اش خیلی نا منظم شده، خواستم بپرسم که با استفاده از داروامکان افزایش قد داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۶ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      هنوز امكان رشد خواهد داشت البته نه به صورت جهشى

  • تصویر کاربر مشکات یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    عرض ادب و سلام
    مدتیه پاشنه ی پای چپم از سمت پشت پا درد میکنه و اذیتم میکنه میخواستم ببینم باید چیکار کنم .ممنون از راهنماییتون.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      معاينه لازمه حتما

      ممكنه مشكل شما Haglund deformity و Insertional Achilles tendinopathy باشه كه درمان اوليه اون شاك ويو و فيزيوتراپى هست

  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 492 مشاهده پرسش
    سلام من حدود ۵ ماه قبل در اثر فشار ناگهانی دچار پارگی عضله ساق پا راست شدم MRI گرفتم گفتند پارگی خیلی شدید نیست هر دو عضله پاره شده بودند تاندون ها هم سالم بودند در این مدت ۳۰ جلسه فیزیوتراپی رفتم تزریق ازن هم ۴ مرحله داشتم و یک مرحله PRP کردم ولی هنوز مشکل دارم و با عصا مجبورم راه برم با توجه به گذشت این همه زمان واقعا کلافه شدم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      تزريق ازون روش تاييد شده اى براى درمان شما نيست و نبوده و توصيه نمى شه 

      بهترين درمان شما فيزيوتراپى هست 

  • تصویر کاربر دانش یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 492 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض خسته نباشید مادرم چندروزپیش داخل اسانسورزمین میخورند وبه خاطرپوکی استخوان مشکوک به شکستگی لگن وران میشوند لذا عکس دربیمارستان شریعت رضوی گرفتند وداخلی موردشکستکی راردکردند ایشان به بیمارستان رهی معیری منتقل وجراح ارتوپد معاینشون کردند وعکس رادیدندوایشون هم کوفتگی تشخیص دادند ولی نابه امروزمادر قادربه رارفتن نیستند ودرددارندایا ازپاهم میشه عکس دقیقتری انداخت چون فیزیوتراپ براشون اوردم انجام ندادند وگفتندمشکوک به سکستکی هستند لطفا مراراهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      درود

      در اين موارد سى تى اسكن اسپيرال مى تونه خيلى كمك كنه

      لازمه ستون فقرات هم بررسى بشه  

       

  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 410 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    ممنون که وقت گرانبهاتون صرف پاسخ به پرسش های ما می کنید
    متاسفانه چون تو دسته بندی ها قد نبود و من حتما باید یکی انتخاب می کردم من زدم مچ پا و پا
    من پسرم ۲۵ سالمه با ۱۶۲-۱۶۳ سانت قد
    زمانی خون میدیدم میترسیدم ولی اینقد از قد و قواره خودم متنفرم که الان هر زمان بیکارم فیلم های عمل افزایش قد میبینم یا جراحی های پزشکی
    چند سوال داشتم که ممنون میشم اگر جواب دهید:
    ۱-متاسفانه حتی با افزایش ۱۴ سانت قد من هنوز هم کوتاه خواهم بود و نهایت مرا از رنج کوتوله به رنج کوتاه منتقل می کند. من در سایت یکی از پزشکان امریکایی دیدم زده بود هر بار عمل ۵-۸ سانت یعنی با معیارهای اونا ۱۶ سانت میشه؟ ولی ۱۶ هم برای قد کوتوله من کم است و حداقل ۲۰ سانت نیاز دارم با چندین عمل یا با ورزش مناسب برای پر کردن و کش دادن عضلات و تاندون میشه نتیجه بهتری گرفت؟ استفاده از هورمون رشد و تستوسترون میتونه روی رشد استخوان و حجم عضله در زمان عمل موثر باشه؟ اگر زیاد شدن رشد باعث آسیب های عصبی عروقی شه این موضوع میتونه باعث فلج شدن یا قطع عضو شه؟ دوست دارم حالا که تمام استخوان های بلندم شکسته میشه و داخل مغز استخوان هام میله میره کلی سوراخ حداقل بعد از عمل دیگه کوتاه نباشم
    بعضی دکترها میگن دو سه سال بعد از عمل استخوان کاملا طبیعی و مثل الان میشی حقیقت داره؟ یعنی میشه چندسال بعد از عمل ورزش های خطرناک کرد؟
    خانمی دیدم در بوتیوب آکندروپلازیذاشته بود و علاوه بر پاها دست ها را عمل کرده بود من از ساعد و بازوهای کوتاهم متنفرم به نظرتون عمل اون ها ارزش داره؟ با توجه به این که فکر کنم عمل دست راحت تر از پا هم باشد
    استفاده از هورمون رشد بعد از بسته شدن صفحات رشد می تواند با حجم دادن به استخوان های ستون فقرات باعث بلند شدن ۲-۳ سانتی متری بالاتنه شود که هم میزان قد افزایش یابد هم اختلاف در بالا تنه و پایین تنه کاهش یابد؟ برام مهم نیست دیابت یا هزار و یک سرطان بگیرم برام مهمه فقط یک اسکلت درست حسابی و نرمال کوتاه نباشه و مناسب یک مرد داشته باشم هر چند که هر چه بلندتر بهتر
    اندکی پایم پرانتزی است شاید بشه ۱-۲ سانت هم از اون در اورد به نظرتون اول عمل قد بایستی انجام شه یا عمل پرانتززانو؟
    عکل پرای پرانتزی تنها رویقسمت زانو انجام میشع؟ چون بخش مهمی ازپرانتز هم پایین ساق نزدیک مچ هست
    و در آخر من در حال مهاجرت تحصیلی (احتمال خیلی زیاد به امریکا) هستم هزینه عمل افزایش قد در امریکا خییییییلی بیشتره نمیدونم بتونم به اون هزینه ها برسم یا نه اما دکتر های خیییلی زیادی در امریکا تبلیغات فراوانی برای این عمل می کنند و از اون طرف هم احتمالا من چند سالی اجازه بازگشت به ایران ندارم. به نظر شما بهترین دکترهای ایرانی در این عمل بهترن یا بهترین دکترهای امریکایی؟ تجهیزات چی اینجا و اونجا تفاوتی ندارد؟ چون من بیشترین بهره و کمترین ریسک از این عمل میخوام
    ممنونم آقای دکتر امیدوارم حوصلتون شه این همه سوال طولانی بخونید🤦🏻
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      شما كوتولگى مرضى نداريد و عمل براى فرد سالم توصيه نمى شه 

      اگر مصر به عمل باشيد عوارضى مثل آسيب عروق و عصب مى تونه دايمى باشه و فلج هم بده ولى شايع نيست 

      بيش از ١٠ سانتيمتر بلند كردن ريسك كاهش دامنه حركتى مفاصل و عوارض ديگه رو زياد مى كنه 

      پرانتزى بايد قبل از بلند كردن قد اصلاح بشه 

      طبيعتا در امريكا تجهيزات بهترى در دسترسى 

  • تصویر کاربر حمید یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 710 مشاهده پرسش
    باسلام من حدودیکسال کف پاهام گزگز وسوزن سوزن میشه داروهایی همچون پرکابالین ،گابانتپین،پروکسیکول،رو مصرف کردم قندخون من حدود۱۱۴ومیانگین قندسه ماه ۶میباشد چربی خون فشا رخون در حد نرمال می باشد و نکته مهم من کرونای شدیدگرفتم وجز سنگین وزن ها بودم وبه علت کرونا ۳۵روز اسهال شدید داشتم وحدود۸۰کیلو وزن کم کردم آیا این سندرم پای بی قرارمن به این مسایل بستگی دارد اگه منو راهنمایی کنید ممنون میشم باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱( 3 سال پیش)

      بهتره اگه آزمايش هاى شما كاملا نرمال هستند يك نوار عصب و عضله هم انجام بدين 

      در آزمايش خون اندازهگيرى ويتامين بى ١٢ ، قريتين ، آهن سرم و هورمون هاى تيروييد بايد باشه 

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر فردین چهارشنبه ۳۰ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    سلام وقتی پیاده روی داشته باشم یاسرپاوایسم انگاراستخون گودی کف پام شکسته توگوشت فرومیره.میلنگم راه میرم. دردش میخوره به پاشنه سینه ای پام. که تواستراحتم بتزم پاشنه ای پام دردمکینه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳۰ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      احتمال داره مربوط به التهاب نيام كف پا ( خار پاشنه/ فاشئيت پلانتار) باشه

      مطلب مربوط به اون رو در همين وبسايت مطالعه بفرماييد

      با احترام

  • تصویر کاربر یاس یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 416 مشاهده پرسش
    سلام...اقای دکتر وقت شما بخیر..
    اقای دکتر بنده چیزی در حدود 6سال پیش بر اثر یک حادثه مچ پای چپم اسیب دید که دچارتورم و درد شدید در قسمت مچ پا و کف پا شدم......متاسفانه دکتر معالج بنده نتونست تشخیص صحیح بده و مچ پای من دچار اسیب شد.......اقای دکتر الان درد دقیقا تو مچ پام (زیر قوزک پا) هستش و گاهی اقات درد به پاشنه پا هم کشیده میشه.....علایم درد هم سوزش در اون ناحیه...سوزن سوزن شدن ....گز گز...و حتی درد وقتی از خواب بیدار میشم هم وجود داره میشه گفت یه درد همیشگی.....الان من باید دقیقا چه کار کنم...به چن تا دکتر هم مراجعه کردم یه سریا میگن مشکل از تاندون های هستش ...بعضی ها هم گفتن مفصل پا اسیب دیده....و درمان های هم داشتم ولی متاسفانه هیچکدام به رفع اسیب دیدگی کمک نکردن.......ممنون میشم راهنمایی کنید.........باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      بايد معاينتون كنم و با اين توصيف شما نمى تونم درمانى پيشنهاد بدم 

      حتما نياز به بررسى و تصويربردارى راديولوژيك و احتمالا ام آر آى هست

      با احترام

  • تصویر کاربر سعید چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید.
    من 18 سالمه و تقریبا 2 ماه پیش.فوتبال بازی میکردم و به پاشنه پام ضربه ای خورد تا یک هفته درد میکرد(شدید) و بعدش خوب شد و الان بعضی مواقع یه درد خفیفی داره به نظرتون مشکل چیه ایا نیاز به عکس داره.
    درد بیشتر متمایل به پشت پاشنه هستش
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      به نظر من راديوگرافى و ام آر آى لازمه

      فيزيوتراپى با مگنت رو هم توصيه مى كنم

      با احترام

  • تصویر کاربر خانم دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    برای درمان انگشت چکشی هم‌میتونم‌حضوری بیام؟ راه درمانی داره؟ من‌۲۲ سالمه و دچارش شدم و به شدت اذیت میشم... باید چیکار‌کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۵ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      درود

      بله درمان داره كه در موارد خفيف شامل بستن و تغيير كفش هست و در موارد شديدتر عمل لازم داره

      برای اطلاع بیشتر نیز می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید:

      https://dr-rezanaderi.com/1370/

      با احترام

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت جناب دکتر ببخشید یه سوال داشتم خواستم کمکم کنید
    کف پام 2 یا 3 سالی میشه کف پام رگش باد میکنه جوری که دیگه نمیتونم راه برم کلا از پا میندازم بعد درد شدیدی هم داره موقع راه رفتن و وقتی در حال استراحت هستم دردش کمتر هست و تا یه 2 سه روزی بادش هست و درد خواستم ببینم راهنمایی های شما چیه در این رابطه
    جای اسیب دیدگی یه مقداری بالای قوسی کف پا و البته وقتی پام اینطوری میشه قبلش دوتا کف دستم ورم میکنن و بعد کف پام ورم شدید میکنه همراه با درد شدید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)

      درود

      بايد معاينه بشين و آزمايش خون از نظر بيمارى هاى روماتيسمى و نقرس بدين

      با احترام

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری