منو

درمان پای مورتون (گرفتگی کف پا) یا نوروم مورتون

اگر گاهی حس می کنید که  هنگام راه رفتن یک تیله به کف پای شما چسبیده است و درد پایداری در سینه ی پای خود دارید ممکن است مبتلا به نوروم مورتون یا سندرم مورتون باشید. در این نوشتار با این بیماری و نحوه ی درمان پای مورتون بیشتر آشنا میشوید.

نورومای مورتون یک نوع خوش خیم از ورم است که تومور سرطانی نیست و در یکی از رگ های پا که حس انگشتان پا را حمل می کند، اتفاق می افتد. دلیل این که چرا اعصاب این ناحیه ناگهان شروع به ورم می کنند هنوز مشخص نیست.

اما وقتی که ورم آغاز به شکل گیری می کند، استخوان های اطراف و لگامنت ها بر روی اعصاب فشار وارد می کنند و منجر به حساسیت و التهاب آن ها می شوند. همین موضوع منجر به بروز درد و سوزش، بی حسی، مور مور شدن و دیگر حس های خاص و غیر نرمال در داخل انگشتان پا می شود.

نورومای مورتون معمولا در بین انگشتان سوم و چهارم شکل می گیرد. به شکلی کمتر، این مشکل ممکن است در بین انگشتان دوم و سوم پدیدار شود. وجود مورتون نوروما در دیگر نواحی پا بسیار نادر است. همچنین شکل گرفتن این مشکل ورم در هر دو پا به صورت همزمان نیز آنچنان رایج نیست.

این ورم و درد پا در خانم ها بیشتر از آقایان نمود پیدا می کند، دلیل آن نیز احتمالا پوشیدن کفش های پاشنه بلند با ناحیه بسیار تنگ برای انگشتان پا است. این نوع از کفش ها باعث می شوند انگشتان پای افراد در حالتی غیر نرمال قرار بگیرند. داشتن اضافه وزن نیز یکی دیگر از فاکتورهایی به شمار می رود که ریسک بروز این اتفاق را بالا می برد.

علائم نوروم مورتون

معمولا هیچ نشانه بیرونی  به عنوان مثال برآمدگی یا بیرون زدگی  از این شرایط وجود ندارد، به جای آن، ممکن است علائم و نشانه هایی از قبیل موارد زیر را تجربه کنید:

❇ حس این که انگار در داخل کفش های شما سنگ ریزه وجود دارد و بر روی آن ها ایستاده اید.

❇ درد سوزشی در سینه ی پا که ممکن است به انگشتان پا نیز پخش شود. درد معمولا با فعالیت یا هنگام پوشیدن کفش تشدید می شود. درد شبانه نادر است.

❇ ممکن است احساس خواب رفتگی یا یک حس ناخوشایند در انگشتان پا وجود داشته باشد.

دونده ها ممکن است در هنگام استارت زدن از تخته ی استارت احساس درد کنند. کفش های پاشنه بلند که پا را در وضعیتی مشابه استارت زدن دونده ها قرار می دهند نیز ممکن است علایم را تشدید کنند. کفش های تنگ و پنجه باریک هم با فشردن استخوان ها به هم و تحت فشار قرار دادن عصب باعث بدتر شدن علایم می شوند.

آیا درد کف پا و سوزش پنجه پا خطرناک است؟

پیشنهاد می شود هرگز درد هایی از ناحیه پا که بیش از چند روز باقی می مانند را نادیده نگیرید. در صورت داشتن درد و سوزش در کف پا که بهبود پیدا نمی کند، سریعا به پزشک مراجعه کنید، به خصوص اگر با عوض کردن کفش ها و تغییر فعالیت های خود باز هم درد تسکین پیدا نکرد.

نورومای مورتون

علت درد کف پا در سندرم موتون

مورتون نوروما معمولا بر اثر کفش هایی که خیلی تنگ هستند و یا کفش های پاشنه بلند به وجود می آید. این کفش ها منجر به فشرده شدن اعصاب در ناحیه پا شده و آن ها را با مشکل مواجه می کنند. اعصاب آسیب دیده ضخیم شده و کم کم دردناک می شوند و همه این ها به دلیل فشاری است که توسط کفش به پا وارد می گردد.

یک علت احتمالی دیگر می تواند غیر نرمال بودن پای افراد باشد که می تواند منجر به ناپایداری فرد شده و بر روی اعصاب ناحیه پا در فرد، فشار ایجاد کند. مورتون نوروما معمولا با موارد زیر همراه است:

صاف بودن کف پا

بونیون های پا

قوس زیاد کف پا (High arches)

انگشت چکشی (hammer toes)

این مشکل پا همچنین می تواند به دلیل فعالیت های خاصی که فرد انجام می دهد رخ دهد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

❇ فعالیت های ورزشی پر تکرار نظیر دویدن و یا ورزش هایی که با راکت انجام می شوند، چرا که در این ورزش ها میزان فشار روی پا زیاد است.

❇ ورزش هایی که به کفش های تنگ نیاز دارند به عنوان مثال اسکی یا رقص باله

گاهی اوقات نیز، مورتون نوروما در اثر آسیب دیدگی پا رخ می دهد.

عوامل مؤثر در مورتون نوروما

فاکتورهایی که به نظر می رسد منجر به بروز مورتون نوروما می شوند، عبارتند از:

کفش های پاشنه بلند: پوشیدن کفش های پاشنه بلند یا کفش هایی که تنگ هستند و به خوبی برای پا طراحی نشده اند می توانند فشار زیادی را بر روی انگشتان و کف پا قرار دهند.

ورزش های خاص: شرکت در برخی از فعالیت های ورزشی خاص نظیر دویدن،  می توانند منجر به بروز حادثه و مشکل برای پای شما شوند. ورزشی هایی که در آن ها باید از کفش های تنگ استفاده کرد نظیر اسکی روی برف یا سخره نوردی نیز می توانند منجر به افزایش فشار روی پا شوند.

بد شکلی و دفرمه بودن پا: افرادی که با مشکل بانیون ها، چکش پا، آرک های بلند یا صافی کف پا مواجه هستند، بیشتر از بقیه در خطر بروز نورومای مورتون در پای خود هستند.

معاینه انگشتان پا

تشخیص نورومای مورتون

در حین آزمایش، پزشک معالج بر روی پای شما فشار وارد می کند تا یک توده یا نقطه حساس را پیدا کند. همچنین ممکن است حس صدای خاصی بین استخوان های پای خود داشته باشید.

آزمایش های تصویر برداری

برخی از آزمایش های تصویربرداری در تشخیص مشکل نورومای مورتون از دیگر موارد، کاربردی تر هستند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

❇ آزمایش اشعه ایکس: احتمال این که دکتر از شما بخواهد ایکس ری انجام دهید وجود دارد، تا بدین ترتیب برخی از علل احتمالی درد نظیر اصطحکاک استخوانی رد شوند.

❇ سونوگرافی: این تکنولوژی از امواج صدا استفاده می کند تا تصاویری از ساختار و استخوان بندی بدن شما ثبت کند. آزمایش سونوگرافی برای نشان دادن بافت هایی که حالت نرمالی ندارند بسیار کاربردی است، به خصوص برای نوروما.

❇ آزمایش ام آر آی: این روش از امواج رادیویی و میدان آهنربایی قوی استفاده می کند تا تصاویری دقیق از بافت های نرم بدن شما تولید کند. اما این یک آزمایش گران قیمت است و نوروما را در افرادی که هیچ علائمی ندارند، نشان می دهد.

پوشیدن کفش نامناسب

جلوگیری از عود مجدد نورومای مورتون

یکی از ساده ترین راه ها برای جلوگیری از این که دوباره نورومای مورتون به پای شما بیاید، پوشیدن کفش های مناسب و خوب است.

❇ از پوشیدن کفش های تنگ یا کفش هایی که پاشنه بلند دارند برای مدت زمان های طولانی خودداری کنید.

❇ کفش هایی را انتخاب کنید که دارای فضای بزرگ برای انگشتان پا هستند تا آن ها را به سادگی تکان دهید.

❇ از کفی های طبی درون کفش در صورت صلاحدید پزشک خود استفاده کنید تا بدین ترتیب فشار روی کف پای شما کمتر شود.

❇ از جوراب های دارای پد استفاده کنید چرا که اگر زیاد می ایستید یا راه می روید پای شما را کمک خواهند کرد.

❇ اگر در ورزش های خاصی شرکت می کنید، از کفش هایی استفاده کنید که درون آن ها کفی وجود داشته باشد تا از پای شما محافظت شود.

درمان مورتون نوروما

درمان به میزان شدت علائم شما بستگی دارد. پزشک معالج شما معمولا از یک برنامه خاص استفاده خواهد کرد. بدین معنا که شما ابتدا با درمان های معمولی تر کار را شروع خواهید کرد و کم کم به درمان های جدی تر خواهید رسید، به خصوص اگر درد شدید شود.

درمان خانگی نوروم مورتون

درمان اولیه با استفاده از محافظ های قوس پا و کفی های خاص برای کفش ها شروع می شود. این کار منجر به کاهش میزان فشار روی اعصاب پا می شود. این موارد می توانند آماده تهیه شده یا مختص شما طراحی شوند. همچنین پزشک شما ممکن است مسکن های OTC یا داروهای ضد التهاب غیر استروءیدی را تجویز کند، از قبیل ایبوپروفن یا آسپیرین.

از جمله دیگر درمان های اولیه:

❇ فیزیوتراپی

❇ تمرینات کششی برای نرم شدن تاندون و لگامنت ها

❇ ماساژ کف پا

❇ نرمش هایی برای قوی شدن قوزک پا و انگشتان

❇ استراحت دادن به پا

❇ گذاشتن یخ بر روی نقاط مربوطه

❇ تزریقات

اگر درد شما کماکان ادامه دارد، پزشک معالج ممکن است از تزریق کورتیکوسترویدها یا داروهای ضد التهاب به ناحیه درد استفاده کند. یک تزریق بی حس کننده موضعی نیز می تواند به از بین بردن حس اعصاب کمک کند. این کار می تواند به صورت موقت درد شما را از بین ببرد.

جراحی نوروم مورتون

وقتی که همه روش های درمانی در بهبود وضع پای شما ناموفق بودند، پزشک می تواند به سراغ جراحی برود.

❇ نیورکتومی (neurectomy)، که در آن بخشی از اعصاب جدا می شود.

❇ جراحی کریوجنیک یا همان نیوروبلاسیون کریوجنیک، که در آن اعصاب و لایه پوشش دهنده آن ها به کمک دمای بسیار پایین کشته می شوند.

❇ جراحی فشرده سازی که در آن به کمک بریدن لگامنت ها و دیگر ساختار های دور اعصاب، فشار روی آن ها کم می شود.

 

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فوق تخصص جراحی مچ پا در تهران

برای پرسش از دکتر، روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 451 مشاهده پرسش
    با سلام
    ۱- بیماری با سرفه شروع شد و مصرف داروی سفیکسیم و امپول 8.c.c
    ۲- پس از عدم بهبودی و مراجعه به دکتر بعدی آزیترومایسین و امپول ۶.cc و کورتن تجویز شد
    ۳- تجویز دکتر بعدی فلوکساسین بود و ۲عدد شربت برای سرفه (برونشیت تشخیص داده شد)
    ۴- دکتر متخصص ریه هم قرص کورتن تجویز کردن
    نتیجه مصرف داروها، تب، درد، راش های پوستی در تمام بدن بود که پس از بستری واکنش دارویی تشخیص داده شد و با درمان تب و راش های پوستی بیمار از بیمارستان مرخص شد
    بعد از ۵ روز از زمان مرخص شدن، دردها بخصوص در قسمت تاندون آشیل هنوز پابرجاست و بسیار شدید است. آیا ممکن است به خاطر تداخل فلوکساسین و کورتن بیماری تاندونیت ایجاد شده باشد؟
    نتایج ازمایش خون به این صورت هستند:
    ESR ۱h 35
    SGPT 117
    SGOT 64
    LDH 593
    RF positive
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      داروى سيپروفلوكساسين مى تونه تاندونيت آشيل بده

      با احترام

  • تصویر کاربر فخریان شنبه ۳۰ شهریور ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض ادب .پسر من 14سال و3ماه سن دارد قد ایشان 1/76 هست.صفحه رشدمچ پایش شکست وجراحی شد پین هم نصب شده مابشدت نگران کوتاهی قد پاهستیم لطفآبفرماییدنگرانی ما بجاهست یاخیر؟ سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳۰ شهریور ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      درصد كمى از رشد طولى استخوان از صفحه رشد مچ انجام مى شه و خطر زيادى از اين نظر متوجه ايشان نيست

      با احترام

  • تصویر کاربر Hossein پنجشنبه ۲۵ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    با سلام
    دکتر در قسمت راست مچ پا بالای پاشنه یک برامدگی دارم که حدود ۴ سالی هست و درد نداره اما تمام کفش هام از اون قسمت سوراخ میشه میخوام بدونم حتما عمل احتیاج داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۲۵ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)

      درود

      تا ممكنه بايد از كفش با پاشنه جا دار و نرم استفاده كنيد و عمل نكنيد

      در صورت عدم بهبود عمل لازم مى شه

      با احترام

  • تصویر کاربر جواد پنجشنبه ۱۸ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    سلام دکتر بنده 3ماهه پیش مچ انداختم با پسر دایی ام که دو بار که همون موقع دستمون ثابت موند ساعد دستم زور زدم یک دفعه تورم پیدا کرد و سفت و بی حس شد و کمی میلرزید تا خوب خوب شده علایمش و لی الان کف دستم میگذارم زمین انگار از داخل احساس خستگی و درد خستگی میکنم این ایا مشکلی شده لطفا فقط دقیق دقیق راهنمایی کنید نگرانم و خواهشن دقیق سوال بخونید جواب بدید دکتر گفتم نجواب درست نمیدهند تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۸ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)

      درود

      ممكنه تاندونى پاره شده باشه يا عصب كش اومده باشه

      لازمه معاينه دقيق بشين و شايد نوار عصب يا ام آر آى لازم باشه

      با احترام

  • تصویر کاربر پریسا جمعه ۲۱ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من الان سه روزه سمت چپ بدنم مور مور میشه ویکم بی حسه میخواستم بدونم علتش چیه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۱ دی ۹۷( 5 سال پیش)

      درود

      چنين علايمى بيشتر مربوط به متخصص مغز و اعصاب مى شه

      با احترام

  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۲۷ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر من چند وقتی هست پشت اشبل پام درد میکنه ام ار ای دادم گفتن توده به اندازه ۳ میل هست ولی پشته اشیل مچ پامه میخواستم بپرسم میشه عمل کنم چون واقعا درد دارم ولنگ میزنم وبعضی وقتها نبض میزنه تو رانندگی ویک مقدارم ورم داره،واینکه عمل کنم کوتاه نمیشه اشیل پام ویا لنگ بزنم ممنون میشم سوالمو جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۷ آذر ۹۷( 5 سال پیش)

      درود

      روش هاى جراحى متعددى وجود داره و در صورت باز توانى مناسب بعد از عمل دچار لنگش و غيره نخواهيد شد

      با احترام

  • تصویر کاربر عبداله دوشنبه ۱۴ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 755 مشاهده پرسش
    با سلام
    ممنون میشم آقای دکتر از دوستان حرفه ایتون که تخصص در مچ دست دارن بهم معرفی کنین
    تا چند حرکت برای تقویت مچ دستم که آسیب دیده بود از روی سایتشون ببینم
    خیلی ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۴ آبان ۹۷( 5 سال پیش)

      درود

      آقاى دكتر فريد نجد مظهر 

      بيمارستان شفا يحياييان

  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۲۵ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 1195 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان‌من توبروزیته که‌حالت مثلثی داره انتهای متاتارس پنجم پام ۴۲روز پیش در اثر پرش تو والیبال موفع فرود شکست،عکس گرفتم۳۵روزبعدش دکتر گفت جوش کرده از روی عکس بعد گفت که ده روز دیگه یعنی سه روز دیگ‌ک‌میشه۴۵ روز بازش کنم فایبرگلاس رو،حالا بنظرتون جوش کامل میخوره تواین مدت و میتونم روش آرام راه برم مثل قبل؟ترسم اینه دوباره بلایی بیاد سرش
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۵ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      باید گچ رو باز کنید و توسط پزشکتون معاینه بشین و در صورت صلاحدید ایشان فیزیوتراپی شروع کنید
      با احترام
  • تصویر کاربر مهدیه شنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام
    من دختر15ساله ای هستم که والیبال بازی میکنم دچار آسیب در مچ پای راست شده ام.استخوان و رباطم اسیب دیده.میخواستم بدونم اگر عمل کنم تاثیری در رشد قدم دارد یا خیر؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      بستگى به محل دقيق و شدت آسيب داره بايد معاينتون كنم و تصاوير رو ببينم
      با احترام
  • تصویر کاربر ابراهیم چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    من۶ماه پیش ساق پایم راعمل کرده و پلاتین گداری کرده ام.الان قرمزی کوچکی در قسمت پایینی پلاتین مشاهده میشود البته بدون درد و ورم.
    ایا این قرمزی نشانه عفونت میباشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      ممكنه عفونت نباشه ولى بايد حتما بررسى بشه
      با احترام
درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر