منو

درمان پیچ خوردگی مچ پا در منزل

پیچ خوردگی مچ پا زمانی رخ می دهد که مچ پا به طور اتفاقی دچار پیچش شود یا به صورت نادرستی چرخانده شود. این کار می تواند سبب کشیده شدن یا پاره شدن رباط هایی شود که استخوان مچ و مفاصل پای شما را در کنار هم نگه می دارند. درمان پیچ خوردگی مچ پا به شدت آن بستگی دارد. در برخی موارد درمان پیچ خوردگی مچ پا در منزل امکان پذیر نیست و تنها راه درمان مراجعه به متخصص ارتوپد است.

رباط ها مقاومت خاصی دارند که به آنها این امکان را می دهد تا مفاصل شما را ثابت نگه دارند. زمانی که رباط های اطراف مچ پا بیش از حد کشیده شوند، مچ پا دچار پیچ خوردگی می شود. پیچ خوردگی مچ پا معمولاً باعث آسیب دیدگی رباط های قسمت بیرونی مچ پا می شود.

همانطور که گفتیم درمان پیچ خوردگی مچ پا به شدت و نوع پیچ خوردگی مرتبط است. با وجود اینکه شما می توانید از مراقبت های خانگی و داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید، اما بهتر است پزشک شدت آسیب را تعیین کرده و مطابق با آن، دوره و روش درمان را به شما توصیه کند.

علائم پیچ خوردگی مچ پا

علائم و نشانه های پیچ خوردگی مچ پا با توجه به شدت آسیب دیدگی، متفاوت است. در صورت مشاهده ی علائم زیر در مچ پا، شما ممکن است دچار پیچ خوردگی شده باشید:

  • درد و عدم امکان تحمل وزن بدن بر روی پای آسیب دیده
  • حساسیت به لمس
  • تورم
  • کبودی
  • دامنه حرکتی محدود
  • عدم تعادل
  • احساس صدا دادن مچ آسیب دیده
پیچ خوردگی مچ پا

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

شاید شما تنها به مراقبت ها و درمان های خانگی نیاز داشته باشید؛ اما در صورت داشتن درد و تورم، بهتر است با پزشک مشورت کنید. زیرا پزشک می تواند تشخیص دهد که آسیب دیدگی شما از نوع پیچ خوردگی است یا خیر. همچنین، در صورت شدید بودن علائم ممکن است آسیب شدید به رباط ها وارد شده باشد، یا شما دچار شکستگی استخوان مچ یا ساق شده باشید.

تشخیص پیچ خوردگی مچ پا

در صورتی که پای شما پیچ خورده باشد، پزشک با انجام معاینه فیزیکی می‌تواند آن را تشخیص دهد. در زمان معاینه ی فیزیکی، پزشک مچ، کف و ساق پای شما را بررسی کرده و پوست اطراف ناحیه ی آسیب دیده را لمس می کند تا نقاط حساس به درد در مچ پا را پیدا کند. همچنین، با حرکت دادن پا، دامنه ی حرکتی مچ پا و حالت های دردناک آن را مورد بررسی قرار می دهد تا روش درمان درمان پیچ خوردگی مچ پا را تشخیص دهد.

در صورت آسیب دیدگی شدید، پزشک ممکن است برای در نظر گرفتن احتمال شکستی استخوان و پارگی رباط، روش های تشخیصی زیر را تجویز کند:

✳️ اشعه ایکس: یک نوع اشعه از نوع امواج الکترومغناطیسی است که تصاویری از درون بدن شما ایجاد می کند. این آزمایش برای بررسی شکستگی مچ پا تجویز می شود.

✳️ MRI: آزمایش MRI از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر دقیق از بدن استفاده می کند. این آزمایش برای بررسی دقیق ساختارهای نرم مچ پا، مثل رباط ها استفاده می شود.

✳️ سی تی اسکن: ترکیبی از یک سری تصاویر اشعه ایکس گرفته شده از زوایای مختلف است، که می تواند جزئیات بیشتری در مورد استخوان ها و مفاصل در اختیار پزشک قرار دهد.

✳️ سونوگرافی: یک روش تصویر برداری است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر از ساختارهای بدن استفاده می کند. این تصاویر به پزشک کمک می کند تا وضعیت تاندون ها در موقعیت های مختلف را با دقت بررسی کند.

درمان پیچ خوردگی مچ پا

مانند تمام مواردی که ذکر شد، درمان پیچ خوردگی مچ پا نیز به شدت علائم آن بستگی دارد. هدف از درمان، کاهش درد و تورم، بهبود رباط ها و بازگرداندن عملکرد مچ پا می باشد. در صورت آسیب دیدگی شدید، ممکن است شما به یک متخصص ارتوپد یا یک فیزیوتراپ نیاز داشته باشید.

درمان های خانگی پیچ خوردگی مچ پا

برای درمان پیچ خوردگی های خفیف، در دو سه روز اول، درمان های خانگی زیر توصیه می شود:

⬅️ استراحت کنید، از انجام فعالیت هایی که باعث درد، ورم یا ناراحتی مچ پای شما می شود بپرهیزید.

درمان خانگی پیچ خوردگی مچ پا

⬅️ از یخ استفاده کنید، بلافاصله بعد از پیچ خوردگی، کمپرس یخ را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه روی محل آسیب دیده قرار داده و این کار را هر ۲-۳ ساعت تکرار کنید. در صورت داشتن بیماری های عروقی، دیابت یا بی حسی، قبل از استفاده از یخ با پزشک مشورت کنید.

⬅️ مچ پا را بالاتر از سطح بدن قرار دهید، این کار را به ویژه در شب ها انجام دهید. جاذبه و تخلیه مایعات اضافی به کاهش تورم و درمان پیچ خوردگی مچ پا کمک می کند.

⬅️ از حمام نمک اپسوم (Epsom) استفاده کنید، نمک اپسوم معمولاً به عنوان یک درمان خانگی برای پیچ خوردگی مچ پا استفاده می شود. با وجود اینکه تحقیقات محدودی در زمینه ی اثربخشی نمک های اپسوم وجود دارد، اما تجربیات بیماران نشان می دهد که به علت منیزیم موجود در این نمک، خیساندن مچ پا در وان نمک اپسوم می تواند درد و التهاب را کاهش دهد.

برای تهیه ی حمام نمک اپسوم، ۱ فنجان نمک اپسوم را در وان آب گرم بریزید، آن را با دست هم بزنید تا نمک ها حل شوند، سپس پای خود را به مدت ۳۰ دقیقه در وان قرار دهید.

بستن مچ پا

⬅️ بستن مچ پا، برای کاهش تورم، مچ پا را با یک باند الاستیک (کشی) ببندید. اما توجه داشته باشید که این باندها نباید خیلی محکم بسته شوند، زیرا ممکن است جلوی جریان خون در آن ناحیه را بگیرند! از دورترین نقطه از قلبتان باند پیچی را شروع کنید.

درمان دارویی

در اغلب موارد، برای کنترل درد و درمان پیچ خوردگی مچ پا از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوبروفن، ناپروکسن یا استامینوفن استفاده می شود.

توان بخشی

هنگامی که درد و تورم شما به اندازه ی کافی بهبود پیدا کرد، پزشک برای بازگرداندن دامنه ی حرکتی، قدرت، ثبات و انعطاف پذیری مچ پا، تمریناتی را تجویز می کند. پزشک یا فیزیوتراپ، نحوه ی انجام این تمرینات را به شما توضیح خواهند داد.

تمرین تعادل و ثابت ماندن شامل تمرین همکاری ماهیچه های مچ پا و حمایت از مفاصل برای جلوگیری از پیچ خوردگی های مکرر می شود. مانند چالش های تعادل، ایستادن روی یک پا و …

اگر پیچ خوردگی مچ پای شما در حین فعالیت های ورزشی اتفاق افتاده است، برای تعیین زمان از سر گرفتن ورزش با پزشک مشورت کنید. پزشک یا فیزیوتراپ ممکن است برای شما فعالیت ها و آزمایشات حرکتی جداگانه ای تجویز کند.

درمان پیچ خوردگی مچ پا با گچ گیری

لوازم کمکی

راه رفتن با پای پیچ خورده ممکن است دشوار و دردناک باشد. بنابراین شما می توانید برای کاهش درد از عصا استفاده کنید. با توجه به شدت پیچ خوردگی مچ پای شما، پزشک ممکن است به شما توصیه کند برای ثابت ماندن مچ پا از باند الاستیک، نوار های ورزشی یا بریس مچ پا استفاده کنید. برای پیچ خوردگی های شدید، شما ممکن است به گچ گیری یا ایرکست air cast نیاز داشته باشید.

عمل جراحی

در مواردی که پیچ خوردگی مچ پا با روش های درمانی و فیزیوتراپی بهبود پیدا نکرد، به جراحی نیاز است. موارد انجام جراحی عبارتند از:

  • ترمیم رباطی که بهبود پیدا نکرده است
  • بازسازی رباط با پیوند تاندون
شکستگی پایلون به نوعی از شکستگی گفته می شود که در انتهای استخوان درشت نی بروز داده و سطح حامل وزن در مفصل مچ پا را درگیر می کند.

علت پیچ خوردگی مچ پا​

پیچ خوردگی پا زمانی اتفاق می افتد که مچ پای شما از حالت طبیعی خود خارج می شود؛ که در برخی موارد می تواند منجر به پارگی یا کشیده شدن رباط های مچ پا شود. دلایل پیچ خوردگی پا:

🔷 زمین خوردنی که باعث پیچ خوردن مچ پای شما شود

🔷 در صورتی که به طور اتفاقی در زمان پریدن یا چرخیدن، به صورت بدی روی مچ پایتان فرود بیایید

🔷 راه رفتن یا ورزش کردن روی سطح ناهموار

🔷 در حین فعالیت های ورزشی، شخص دیگری به پای شما ضربه وارد کند

عوامل خطر ساز

عواملی که خطر پیچ خوردگی مچ پا را افزایش می دهند عبارتند از:

❌ ورزش: پیچ خوردگی پا یک مصدومیت ورزشی شایع است؛ به ویژه در ورزش هایی که نیاز به پرش یا چرخش دارند. مثل بسکتبال، فوتبال، دو میدانی و …

❌ سطوح ناهموار: راه رفتن یا دویدن روی سطح ناهموار و ورزش در زمین های غیر استاندارد می تواند خطر پیچ خوردگی مچ پا را افزایش دهد.

❌ آسیب های قبلی مچ پا: اگر قبلاً مچ پای شما دچار پیچ خوردگی یا آسیب دیدگی شده است، ممکن است دوباره این اتفاق برایتان رخ دهد.

❌ آمادگی جسمانی پایین: آمادگی بدنی پایین یا انعطاف پذیری کم مچ پا می تواند خطر پیچ خوردگی در حین فعالیت های ورزشی را بالا ببرد.

❌ کفش نامناسب: کفش های غیر استاندارد، یا کفش های پاشنه بلند می توانند منجر به پیچ خوردگی مچ پا شوند.

عوارض عدم درمان پیچ خوردگی مچ پا

عدم درمان پیچ خوردگی مچ پا، یا شروع فعالیت قبل از بهبودی کامل پیچ خوردگی مچ پا می تواند منجر به مشکلات زیر شود:

♦️ درد مزمن مچ پا

♦️ سستی و ناپایداری مزمن مفصل مچ پا

♦️ آرتروز مفصل مچ پا

پیشگیری از پیچ خوردگی مچ پا

نکات زیر می تواند به پیش گیری از پیچ خوردگی مچ پا و تکرار آن کمک کند:

❇️ قبل از ورزش و تمرین، بدن خود را گرم کنید.

❇️ هنگام راه رفتن یا دویدن روی سطوح ناهموار مراقب باشید.

❇️ برای مچ پای آسیب دیده یا ضعیف، از باند یا بریس های مچ پا استفاده کنید.

❇️ کفش مناسب بپوشید.

❇️ از کفش های پاشنه بلند، کمتر استفاده کنید.

❇️ اگر آمادگی جسمانی ورزش خاصی را ندارید، در آن ورزش شرکت نکنید.

❇️ تمرینات قدرت و انعطاف پذیری عضلات را انجام دهید.

❇️ تمرینات ثبات و تعادل را انجام دهید.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حوریه یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر .براثر پرش مچ پام پیچید دردی در قسمت مچ‌پا احساس نمیکنم فقط گودی کف پام درد دارم اایا رباط پام آسیب دیده ؟نیاز به گچ گرفتن هست یا با استراحت خوب میشه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      حتما راديوكرافى و بررسى جدى لازمه 

      وخطر آسيب ليسفرانك هست 

  • تصویر کاربر ماری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    جناب آقای دکتر بنده 28 اسفند در حال پایین امدن از پله ها مچ پام پیچ خورد اون لحظه درد شدیدی نداشتم سوم فروردین به علت پیاده روی های زیاد در مسافرت پام شروع ب درد گرفتن کرد قسمت میانی کف پام درد میکنه و با حرکت دادن کف پام و خم کردن دچار درد در کف پا و قسمت خارجی پا از کناره میشه و کمی هم ب روی پا درد تا قوزک پا گسترش پیدا میکنه و هنگام راه رفتن یا ایستادن درد بیشتر میشه...درد جوری نیست که عدم راه رفتن داشته باشم
    ایا نیازی به مر اجعه به پزشک می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      حتما جدى بگيريد و مراجعه كنيد 

  • تصویر کاربر M یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    سلام دکتر پسر من چند سال پیش شکستگی پا داشت حالا پاهاش هنگام راه رفتن درد داره و بد راه میره عکس گرفتیم اما مشکلی نبود دکتر گفت که بخاطر صافی کف پا ست کفش طبی داد اما اثر نکرد شما می گید ما چی کار کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۴ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      معاينه و بررسى بيشتر لازمه 

  • تصویر کاربر مبینا شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    و مانع از راه رفتن منو کرده
    احتمال شکستنش هست؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      احتمالش هست 

      وبه ارتوپد مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر زهره چهارشنبه ۳ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    آقای دکتر خسته نباشید..ببخشید من مادر زهره وند هستم..عکس رو براتون فرستادم فرمودید شکستگی داره...می خاستم ببینم شکستگی جای بدی از انگشت هستش؟آخه به یه دکتر عکس رو نشون دادم..گفتن چون روی صفحه رشد هستش...ممکنه جوش نخوره و انگشتش کوچیک بمونه..خواستم نظر شما روهم بدونم..اون دکتر فقط یه چسب زدن براش و یه اتل ضعیف کوچیک براش بست..خواستم ببینم نظر شما چیه ..به نظرتان همین اتل ضعیف کافیه..ممنون میشم جواب بدید..سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      خطر اختلال رشد خيلى زياد نيست مهم اينه كه انگشت انحراف نداشته باشه 

  • تصویر کاربر زهرا دوشنبه ۱ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 139 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من شوهرم نقرس گرفته الان چند روزی پر هیزمی‌کنه از غذا الان تا کی باید رژیم نقرس ادامه بده پایان قرص خاصی داره
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      پرهيز تا پايان عمر لازمه 

      بليد به متخصص داخلى هم براى دارو مراجعه كنيد

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 134 مشاهده پرسش
    سلام .خدمت شما آقای دکتر .
    الان حدود ۲۰ روز هست که پام شب درد کمی داشت که صبح درد بیشتری توی مچ پام بوجود امد بعد کلن نتونستم زمین بزارم ..چند روز با داروهای گیاهی بستم درد کمتر شد ورم هم ازبین رفت ..متاسفانه سر کار رفتم البته لنگ لنگان ..که باز دوباره درد شدید شد و مچ پام ورم کمی کرد و درد ...بیرون پام رو زمین بزارم کمی راه میرم ولی کل پام نمیتونم زمین بزارم ..عکس از مچ پام گرفتم دکتر گفت چند روز ببند کمپرس یخ بزار و پماد درد بزن ..ولی افاقه نکرد .....حالا با این همه توضیحات خواستم از شما کمک بگیرم که چه کار باید انجام بدم برای این مشکل پام ..
    ممنون از لطف شما....
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      احتمالا حمله نقرس هست 

      آزمايش اسيد اوريك بدين

  • تصویر کاربر و چهارشنبه ۲۰ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من یکسال هست که تاندون آشیلم و ناحیه بغل قوزک پای راستم در اثر یک حرکت نرمشی که برای زانو دردم انجام می دادم آسیب دیده خیلی اذیتم می کنه ام آر آی دادم و دکتر رفتم و ضدالتهاب و پماد مصرف کردم و فیزیوتراپی رفتم اصلا فایده نداره و وزنم ۶۰ کیلو هست و سه هفته قبل هم در ناحیه بغل قوزک پام کورتون تزریق کردم که دردم بیشتر شده. هر کاری که لازم بوده انجام دادم ولی فایده نداشته و از منشی شما وقت گرفتم برای ۱۶ فروردین سال آینده وقت دادن ولی خیلی سخته که بتونم تا اون موقع صبر کنم . کلا زندگیم مختل شده اصلا نمیتونم درست راه بروم چون زانوم هم مشکل داره باعث مضاعف شدن درد شده. میشه بصورت اورژانسی و در اسرع وقت به من وقت بدین؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۰ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      روى وانساپ باهاشون در تماس باشين وقتتون رو حتما جلو مى اندازن 

  • تصویر کاربر فهیمه چهارشنبه ۲۰ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 129 مشاهده پرسش
    سلام شما دارویی برای غضروف سازی و درمان قطعی زانو درد می شناسین اگه هست لطفاً راهنمایی بفرمایین گرونم باشه مشکلی نیست در ضمن من دیسک کمر و تنگی کانال هم دارم دیسک کمر م می تونه علت زانو درد باشه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۰ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      چنين دارويى وجود نداره

  • تصویر کاربر قلیزاده شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 137 مشاهده پرسش
    با سلام
    نزدیک دو هفته هست که مچ پام در زمین فوتبال پیچ خورده و استراحت کردم ولی هنوز دردی را احساس میکنم!
    چه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      درود 

      معاینه توسط ارتوپد لازمه

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر