منو

درمان پیچ خوردگی مچ پا در منزل

پیچ خوردگی مچ پا زمانی رخ می دهد که مچ پا به طور اتفاقی دچار پیچش شود یا به صورت نادرستی چرخانده شود. این کار می تواند سبب کشیده شدن یا پاره شدن رباط هایی شود که استخوان مچ و مفاصل پای شما را در کنار هم نگه می دارند. درمان پیچ خوردگی مچ پا به شدت آن بستگی دارد. در برخی موارد درمان پیچ خوردگی مچ پا در منزل امکان پذیر نیست و تنها راه درمان مراجعه به متخصص ارتوپد است.

رباط ها مقاومت خاصی دارند که به آنها این امکان را می دهد تا مفاصل شما را ثابت نگه دارند. زمانی که رباط های اطراف مچ پا بیش از حد کشیده شوند، مچ پا دچار پیچ خوردگی می شود. پیچ خوردگی مچ پا معمولاً باعث آسیب دیدگی رباط های قسمت بیرونی مچ پا می شود.

همانطور که گفتیم درمان پیچ خوردگی مچ پا به شدت و نوع پیچ خوردگی مرتبط است. با وجود اینکه شما می توانید از مراقبت های خانگی و داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید، اما بهتر است پزشک شدت آسیب را تعیین کرده و مطابق با آن، دوره و روش درمان را به شما توصیه کند.

علائم پیچ خوردگی مچ پا

علائم و نشانه های پیچ خوردگی مچ پا با توجه به شدت آسیب دیدگی، متفاوت است. در صورت مشاهده ی علائم زیر در مچ پا، شما ممکن است دچار پیچ خوردگی شده باشید:

  • درد و عدم امکان تحمل وزن بدن بر روی پای آسیب دیده
  • حساسیت به لمس
  • تورم
  • کبودی
  • دامنه حرکتی محدود
  • عدم تعادل
  • احساس صدا دادن مچ آسیب دیده
پیچ خوردگی مچ پا

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

شاید شما تنها به مراقبت ها و درمان های خانگی نیاز داشته باشید؛ اما در صورت داشتن درد و تورم، بهتر است با پزشک مشورت کنید. زیرا پزشک می تواند تشخیص دهد که آسیب دیدگی شما از نوع پیچ خوردگی است یا خیر. همچنین، در صورت شدید بودن علائم ممکن است آسیب شدید به رباط ها وارد شده باشد، یا شما دچار شکستگی استخوان مچ یا ساق شده باشید.

تشخیص پیچ خوردگی مچ پا

در صورتی که پای شما پیچ خورده باشد، پزشک با انجام معاینه فیزیکی می‌تواند آن را تشخیص دهد. در زمان معاینه ی فیزیکی، پزشک مچ، کف و ساق پای شما را بررسی کرده و پوست اطراف ناحیه ی آسیب دیده را لمس می کند تا نقاط حساس به درد در مچ پا را پیدا کند. همچنین، با حرکت دادن پا، دامنه ی حرکتی مچ پا و حالت های دردناک آن را مورد بررسی قرار می دهد تا روش درمان درمان پیچ خوردگی مچ پا را تشخیص دهد.

در صورت آسیب دیدگی شدید، پزشک ممکن است برای در نظر گرفتن احتمال شکستی استخوان و پارگی رباط، روش های تشخیصی زیر را تجویز کند:

✳️ اشعه ایکس: یک نوع اشعه از نوع امواج الکترومغناطیسی است که تصاویری از درون بدن شما ایجاد می کند. این آزمایش برای بررسی شکستگی مچ پا تجویز می شود.

✳️ MRI: آزمایش MRI از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر دقیق از بدن استفاده می کند. این آزمایش برای بررسی دقیق ساختارهای نرم مچ پا، مثل رباط ها استفاده می شود.

✳️ سی تی اسکن: ترکیبی از یک سری تصاویر اشعه ایکس گرفته شده از زوایای مختلف است، که می تواند جزئیات بیشتری در مورد استخوان ها و مفاصل در اختیار پزشک قرار دهد.

✳️ سونوگرافی: یک روش تصویر برداری است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر از ساختارهای بدن استفاده می کند. این تصاویر به پزشک کمک می کند تا وضعیت تاندون ها در موقعیت های مختلف را با دقت بررسی کند.

درمان پیچ خوردگی مچ پا

مانند تمام مواردی که ذکر شد، درمان پیچ خوردگی مچ پا نیز به شدت علائم آن بستگی دارد. هدف از درمان، کاهش درد و تورم، بهبود رباط ها و بازگرداندن عملکرد مچ پا می باشد. در صورت آسیب دیدگی شدید، ممکن است شما به یک متخصص ارتوپد یا یک فیزیوتراپ نیاز داشته باشید.

درمان های خانگی پیچ خوردگی مچ پا

برای درمان پیچ خوردگی های خفیف، در دو سه روز اول، درمان های خانگی زیر توصیه می شود:

⬅️ استراحت کنید، از انجام فعالیت هایی که باعث درد، ورم یا ناراحتی مچ پای شما می شود بپرهیزید.

درمان خانگی پیچ خوردگی مچ پا

⬅️ از یخ استفاده کنید، بلافاصله بعد از پیچ خوردگی، کمپرس یخ را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه روی محل آسیب دیده قرار داده و این کار را هر ۲-۳ ساعت تکرار کنید. در صورت داشتن بیماری های عروقی، دیابت یا بی حسی، قبل از استفاده از یخ با پزشک مشورت کنید.

⬅️ مچ پا را بالاتر از سطح بدن قرار دهید، این کار را به ویژه در شب ها انجام دهید. جاذبه و تخلیه مایعات اضافی به کاهش تورم و درمان پیچ خوردگی مچ پا کمک می کند.

⬅️ از حمام نمک اپسوم (Epsom) استفاده کنید، نمک اپسوم معمولاً به عنوان یک درمان خانگی برای پیچ خوردگی مچ پا استفاده می شود. با وجود اینکه تحقیقات محدودی در زمینه ی اثربخشی نمک های اپسوم وجود دارد، اما تجربیات بیماران نشان می دهد که به علت منیزیم موجود در این نمک، خیساندن مچ پا در وان نمک اپسوم می تواند درد و التهاب را کاهش دهد.

برای تهیه ی حمام نمک اپسوم، ۱ فنجان نمک اپسوم را در وان آب گرم بریزید، آن را با دست هم بزنید تا نمک ها حل شوند، سپس پای خود را به مدت ۳۰ دقیقه در وان قرار دهید.

بستن مچ پا

⬅️ بستن مچ پا، برای کاهش تورم، مچ پا را با یک باند الاستیک (کشی) ببندید. اما توجه داشته باشید که این باندها نباید خیلی محکم بسته شوند، زیرا ممکن است جلوی جریان خون در آن ناحیه را بگیرند! از دورترین نقطه از قلبتان باند پیچی را شروع کنید.

درمان دارویی

در اغلب موارد، برای کنترل درد و درمان پیچ خوردگی مچ پا از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوبروفن، ناپروکسن یا استامینوفن استفاده می شود.

توان بخشی

هنگامی که درد و تورم شما به اندازه ی کافی بهبود پیدا کرد، پزشک برای بازگرداندن دامنه ی حرکتی، قدرت، ثبات و انعطاف پذیری مچ پا، تمریناتی را تجویز می کند. پزشک یا فیزیوتراپ، نحوه ی انجام این تمرینات را به شما توضیح خواهند داد.

تمرین تعادل و ثابت ماندن شامل تمرین همکاری ماهیچه های مچ پا و حمایت از مفاصل برای جلوگیری از پیچ خوردگی های مکرر می شود. مانند چالش های تعادل، ایستادن روی یک پا و …

اگر پیچ خوردگی مچ پای شما در حین فعالیت های ورزشی اتفاق افتاده است، برای تعیین زمان از سر گرفتن ورزش با پزشک مشورت کنید. پزشک یا فیزیوتراپ ممکن است برای شما فعالیت ها و آزمایشات حرکتی جداگانه ای تجویز کند.

درمان پیچ خوردگی مچ پا با گچ گیری

لوازم کمکی

راه رفتن با پای پیچ خورده ممکن است دشوار و دردناک باشد. بنابراین شما می توانید برای کاهش درد از عصا استفاده کنید. با توجه به شدت پیچ خوردگی مچ پای شما، پزشک ممکن است به شما توصیه کند برای ثابت ماندن مچ پا از باند الاستیک، نوار های ورزشی یا بریس مچ پا استفاده کنید. برای پیچ خوردگی های شدید، شما ممکن است به گچ گیری یا ایرکست air cast نیاز داشته باشید.

عمل جراحی

در مواردی که پیچ خوردگی مچ پا با روش های درمانی و فیزیوتراپی بهبود پیدا نکرد، به جراحی نیاز است. موارد انجام جراحی عبارتند از:

  • ترمیم رباطی که بهبود پیدا نکرده است
  • بازسازی رباط با پیوند تاندون
شکستگی پایلون به نوعی از شکستگی گفته می شود که در انتهای استخوان درشت نی بروز داده و سطح حامل وزن در مفصل مچ پا را درگیر می کند.

علت پیچ خوردگی مچ پا​

پیچ خوردگی پا زمانی اتفاق می افتد که مچ پای شما از حالت طبیعی خود خارج می شود؛ که در برخی موارد می تواند منجر به پارگی یا کشیده شدن رباط های مچ پا شود. دلایل پیچ خوردگی پا:

🔷 زمین خوردنی که باعث پیچ خوردن مچ پای شما شود

🔷 در صورتی که به طور اتفاقی در زمان پریدن یا چرخیدن، به صورت بدی روی مچ پایتان فرود بیایید

🔷 راه رفتن یا ورزش کردن روی سطح ناهموار

🔷 در حین فعالیت های ورزشی، شخص دیگری به پای شما ضربه وارد کند

عوامل خطر ساز

عواملی که خطر پیچ خوردگی مچ پا را افزایش می دهند عبارتند از:

❌ ورزش: پیچ خوردگی پا یک مصدومیت ورزشی شایع است؛ به ویژه در ورزش هایی که نیاز به پرش یا چرخش دارند. مثل بسکتبال، فوتبال، دو میدانی و …

❌ سطوح ناهموار: راه رفتن یا دویدن روی سطح ناهموار و ورزش در زمین های غیر استاندارد می تواند خطر پیچ خوردگی مچ پا را افزایش دهد.

❌ آسیب های قبلی مچ پا: اگر قبلاً مچ پای شما دچار پیچ خوردگی یا آسیب دیدگی شده است، ممکن است دوباره این اتفاق برایتان رخ دهد.

❌ آمادگی جسمانی پایین: آمادگی بدنی پایین یا انعطاف پذیری کم مچ پا می تواند خطر پیچ خوردگی در حین فعالیت های ورزشی را بالا ببرد.

❌ کفش نامناسب: کفش های غیر استاندارد، یا کفش های پاشنه بلند می توانند منجر به پیچ خوردگی مچ پا شوند.

عوارض عدم درمان پیچ خوردگی مچ پا

عدم درمان پیچ خوردگی مچ پا، یا شروع فعالیت قبل از بهبودی کامل پیچ خوردگی مچ پا می تواند منجر به مشکلات زیر شود:

♦️ درد مزمن مچ پا

♦️ سستی و ناپایداری مزمن مفصل مچ پا

♦️ آرتروز مفصل مچ پا

پیشگیری از پیچ خوردگی مچ پا

نکات زیر می تواند به پیش گیری از پیچ خوردگی مچ پا و تکرار آن کمک کند:

❇️ قبل از ورزش و تمرین، بدن خود را گرم کنید.

❇️ هنگام راه رفتن یا دویدن روی سطوح ناهموار مراقب باشید.

❇️ برای مچ پای آسیب دیده یا ضعیف، از باند یا بریس های مچ پا استفاده کنید.

❇️ کفش مناسب بپوشید.

❇️ از کفش های پاشنه بلند، کمتر استفاده کنید.

❇️ اگر آمادگی جسمانی ورزش خاصی را ندارید، در آن ورزش شرکت نکنید.

❇️ تمرینات قدرت و انعطاف پذیری عضلات را انجام دهید.

❇️ تمرینات ثبات و تعادل را انجام دهید.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 201 مشاهده پرسش
    سلام یک ماه پیش مچ پای سمت چپ من از سمت مفصل حرکتی خرد شد حتی بخشی از نازک نی و درشت نی پای من شکست و دکترم به اصتلاح خودشون پلاتین و حدود ۲۰تا پیچ مهر گذاشتن انگشتای پام بعداز عمل به راحتی تکان میدم کمی ورم داره یک هفته هست گچ گرفتم ولی نگرانم مچ پام مثل اولش میشه یا به مشکل میخورم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى بفرستيد لطفا

  • تصویر کاربر صفری شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    سلام.سال.97.براثر.خوردن.زمین.پام.سه.هفته.در.اتل.بود.اکنون.دردی.ندارم.فقط.موقع.ایستادن.کمی استخوان.موچ.پام.درد.دارد...وزن.من.هم.سنگین.است
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      ام آر آى لازمه

  • تصویر کاربر لطیفیان شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر از پله افتادم و پای راستم از سمت راست و قسمت مچ و قوزک سمت راست ضربه خورد درد و یه کم ورم داشت عکس گرفتم به یه دکتر نشون گفت شکستگی نداره ولی یه کم مچ پام را کشید دردش بیشتر شد گفت احتمالا تاندونش آسیب دیده که توی عکس پیدا نیست وباید گچ بگیری ولی من گچ نکردم و از داروخانه آتل مخصوص مچ پا خریدم و بستم الان با همون راه میرم به نظر شما حتما باید گچ بگیرم یا همین آتل تاثیر داره در چه صورتی باید حتما کچ بگیرم ممنون میشم جواب بدین چون توی شهرمون ارتوپد نداریم و باید برای گچ گرفتن برم شهر دیگه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      لازمه معاينه بشين و احتمالا ام آر آى انجام بدين

  • تصویر کاربر حمیدرضا شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    سلام من سه هفته پیش فوتبال موقع استارت یکی از پشت تکل زدم من ندیدم ک پام چطور شد ولی نمیتونستم پام زمین بزارم کلی درد داشتم تو حالت عادی
    بعد رفتم بیمارستان عکس گرفتم گفت چیزی نیس اگ زیاد درد داشتی خوب نشد باید بری واس دکتر ک بگه رباطه یا ن
    من حدود ی هفته پام خوب شد تونستم روش راه برم الانم میتونم هم بدوام هم کارای دگ فقط نمیتونم فوتبال کنم چون تا بهش فشار میداد مثل دفعه اول درد میگیره همون ناحیه میخواستم بدونم مشکل از کجاست چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      ام آر آى كنيد احتمالا تاندون آشيل پاره است

  • تصویر کاربر امیرحسین دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    سلام .ببخشید من روز پنجشنبه یعنی سه روز پیش پام پیچ خورد. و غوزک بیرونی پام ورم کرد. چند لحضه اول درد داشتم ولی بعدش خوب شد. ولی من احتمال میدادم که در رفته باشه بخاطر همین روی اون پام راه نرفتم. پیش شکسته بند رفتم گفت تاندون پام کشیده شده. پام رو کمی ماساژ داد و دوسه تا داروی مسکن و یک پماد مسکن داد. و گفت یک هفته استراجت کنم. میخاستم بپرسم که بعد از یک هفته من میتونم عادی راه برم ؟ و اینکه بنطر شما یک هفته استراحت کافیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      نه كافى نيست و متاسفانه اين مراجعه به شكسته بند كار بسيار اشتباهى هست

  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير آقاي دكتر حدود دو هفته پيش پي چپ بنده پيچ خورد و بعد از گرفتن اتل ٢ هفته اي هنوز روي پاي بنده درد زيادي دارد و موقع راه رفتن احساس تعادل ندارم و با درد همره هست نيازي به گچ گيري مي باشد آيا ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      فيزيوتراپى شروع كنيد و ام آر آى انجام بدين

  • تصویر کاربر علی شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    با سلام بنده حدود سه ماه پیش به علت سقوط از ارتفاع پاشنه پام شکست و دکتر گفت نیازی به جراحی نداری الان حدود بیست جلسه فیزیوتراپی رفتم ولی هنوز نمیتونم راه برم و میلنگم حالا دیروز نشون یه دکتر دیگه دادم عکس گرفتم میگفت باید پاشنه پایم را فیکس کنن چون آسیب دیده من از خرم آباد مزاحمتون میشم حالا ببینم شما چی دستور میفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      بله جراحی از اول لازم بوده

      فعلا صبر کنید و فیزیوتراپی کنید و مچ بند طبی بپوشید بگذارید چند ماه بگذره و بعد عمل کنید

  • تصویر کاربر پوریا شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    ببخشید این گزارش ام آر آی من هستش.
    REPORT: There is edemna and fluid in the subcutaneous tissue around the ankle joint. Sagitta T2 weighted images show abnormal area of increased signal intensity in the bone marrow of the tibia, talus and calcaneus consistent with bone bruising. Increased width and signal of the anterior fibulo - talus ligament is compatible with partial tear. There is edema in the deltoid ligament. There is some fluid in the peroneus tendon sheath. There is edema in the fat at anterior part of the Achilles tendon. Bone bruising in the calcaneus at insertion of the Achilles tendon is noted.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاینه لازمه

      گزارش به تنهایی کافی نیست

  • تصویر کاربر سیروس دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام.پیچ خوردگی مچ پا داشتم۴سال پیش که دردشدیدی در کف پا دارم باید هرشب ناپروکسن مصرف میکنم تا بتونم بخوابم.گچ گیری.۲۱جلسه فیزیو ولیز.کفی اسکن شده و۲ماه سخت ورزش کردم چندبار هم تزریق انجام دادم ولی خوب نشده دکترا میگن که مفصل سیاه شده مدارک میفرستم براتون.چیکارباید کرد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاينه و ديدن تصاوير از نزديك لازمه

  • تصویر کاربر Raya سه شنبه ۱۶ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    سلام
    بنده انگشت کوچک هردو پام چکشی هست و پنجه پاهام خیلی پهن شده و انگشتام هم ک چکشی هست پاهام رو پهن تر نشون میده😔
    ایا درمان داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۶ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      در صورت لزوم جراحى مى شه

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر