منو

سندروم تونل تارسال یا tts (علت، علائم، روش تشخیص و درمان)

سندرم تونل تارسال یک بیماری ناشی از فشار یا کشش مداوم روی عصب تیبیال (درشت نی) می باشد. در این نوشتار به بررسی علائم، علت ایجاد، روش تشخیص و درمان سندروم تونل تارسال (TTS) می پردازیم.


عصب تیبیال از عصب سیاتیک انشعاب گرفته و پس از طی مسیر از پشت زانو وارد قسمت خلفی ساق پا می شود و به عضلات آن ناحیه عصب دهی می کند. عصب تیبیال در ناحیه مچ پا از درون تونل تارسال عبور می کند. تونل تارسال، کانالی تنگ در پشت قوزک داخلی مچ پا می باشد که توسط استخوان و بافت نرم احاطه شده است.

علائم سندروم تونل تارسال مچ پا

افراد مبتلا به سندرم تونل تارسال امکان دارد درد، بی حسی یا گز گز را احساس کنند. این درد می توان در هر جایی از مسیر عصب تیبیال احساس شود اما نواحی رایج احساس درد در کف پا یا قسمت داخلی مچ پا هستند. این درد می تواند مانند موارد زیر احساس شود:

❇ درد تیز و تیر کشنده

❇ سوزن سوزن شدن

❇ احساس برق گرفتگی

❇ احساس سوزش در کف پا

علائم بسته به هر فرد متفاوت هستند. در حالی که برخی افراد علائمی را تجربه می کنند که به صورت تدریجی در حال پیشرفت هستند، برخی دیگر علائمی را تجربه می کنند که به صورت بسیار ناگهانی پدیدار می شوند. درد و دیگر علائم اغلب با فعالیت فیزیکی افزایش می یابند. با این حال، در صورتی که این وضعیت طولانی مدت باشد، برخی افراد این درد یا گز گز را حتی در شب یا هنگام استراحت نیز احساس می کنند.

سندروم تونل تارسال

علت ایجاد سندروم تونل تارسال

سندرم تونل تارسال در اثر فشرده شدن یا کشیده شدن عصب تیبیال ایجاد شده و اغلب ثانوی به عوامل دیگر به وجود می آید. این عوامل شامل موارد زیر می شوند:

صافی کف پا می تواند سبب کشیدگی عصب تیبیال شود.

✳ برجستگی های  خوش خیم استخوانی در تونل تارسال

✳ واریس ورید های غشای احاطه کننده عصب تیبیال که سبب ایجاد فشار بر روی عصب می شود.

✳ التهاب ناشی از آرتریت

✳ ضایعات و توده هایی مانند تومور ها و لیپوما ها در نزدیکی  یا داخل عصب تیبیال

✳ آسیب ها یا ضربه ها مانند شکستگی یا پیچ خوردگی مچ پا. التهاب و تورم ناشی از این موارد می تواند به سندرم تونل تارسال منجر شود.

دیابت می تواند سبب آسیب پذیری بیشتر این عصب در مقابل فشردگی و کشش شود.

تشخیص گرفتگی کانال مچ پا

در صورتیکه فرد تصور بر ابتلا به سندرم تونل تارسال دارد باید با یک پزشک ملاقات کند تا او به تشخیص علت و ایجاد یک برنامه درمانی جهت بدتر نشدن وضعیت بیماری کمک کند. پزشک عمومی می تواند فرد را به یک جراح ارتوپد یا متخصص پا ارجاع دهد.

در جلسه ملاقات با پزشک، پزشک از فرد در ارتباط با پیشرفت علائم و سابقه پزشکی او مانند ضربه به آن ناحیه سوالاتی خواهد پرسید. پزشک، پا و مچ آن را معاینه کرده و به دنبال خصوصیات فیزیکی می گردد که می توانند بیانگر ابتلا به سندرم تونل تارسال باشند (مثل تحلیل رفتن عضلات کف پا).

علامت تینل چیست؟

پزشک احتمالا تست تینل را برای فرد انجام خواهد داد که این آزمایش شامل وارد کردن ضربه ای آرام به عصب تیبیال می شود. در صورتی که در اثر این ضربه احساس گز گز شدن یا درد تجربه شود ابتلا به سندرم تونل تارسال مشخص می شود.

علاوه بر آن، امکان دارد پزشک انجام آزمایش های دیگری را برای یافتن یک علت زمینه ای درخواست دهد. از جمله این آزمایش ها می توان به الکترومیوگرافی اشاره کرد که می تواند اختلالات عملکردی عصبی را تشخیص دهد. همچنین، در صورتیکه پزشک در ارتباط با علت ایجاد سندرم تونل تارسال به وجود یک توده یا زائده استخوانی مشکوک باشد می تواند انجام  MRI را درخواست دهد.

عوارض سندرم تونل تارسال

در صورتی که سندروم تونل تارسال درمان نشود، می تواند به آسیب عصبی دائم و غیر قابل بازگشت منجر شود. از آنجایی که این آسیب عصبی، پای فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، راه رفتن یا ادامه دادن به فعالیت های عادی برای او دردناک می باشند.

مصرف دارو

درمان سندرم تونل مچ پا

درمان سندروم تونل تارسال به علائم فرد و علت زمینه ای درد او بستگی دارد.

درمان های خانگی سندرم تونل تارسال

فرد می تواند جهت کاهش التهاب که خود به کاهش فشار بر روی عصب منجر می شود از دارو های ضد التهاب (از جمله انواع غیر استروئیدی) استفاده کند. استراحت کردن، اعمال یخ، کمپرس کردن و بالا بردن پا که به درمان RICE نیز شناخته می شوند می توانند به کاهش التهاب و تورم کمک کنند.

روش های درمانی تجویز شده توسط پزشک

در برخی موارد، گچ یا آتل یا بریس برای بی حرکت سازی پا و محدود کردن حرکتی استفاده می شوند. در صورتی که فرد به طور طبیعی به صافی کف پا دچار است، می تواند از کفی هایی استفاده کند که از قوس پا حمایت می کنند.

جراحی

در موارد شدید و طولانی مدت، پزشک می تواند انجام یک عمل جراحی را به نام رهایی تونل تارسال پیشنهاد دهد. در حین این فرایند، جراح از پشت مچ تا پایین قوس پا یک برش ایجاد می کند. این کار رباطی را آزاد کرده که در نتیجه آن عصب آزاد می شود.

یک عمل جراحی دیگر با کمترین سطح تهاجم ( جراحی اندوسکوپیک) نیز توسط برخی جراحان انجام می شود که در آن برش های بسیار کوچک تری بر روی مچ پا ایجاد می شوند. در این جراحی از ابزار هایی کوچک جهت قطع کردن رباط استفاده می شود. از آنجایی که آسیب رسیده به بافت ها کمتر می باشد، خطر ابتلا به عوارض و زمان بهبودی نیز کاهش می یابد.

دکتر رضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب
  • تصویر کاربر دریا دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    با سلام ببخشین من ۱۸سالمه و هالوکس والگوس دارم اولا اصن زیاد نشده بود و از اون پدا گرفته بودم یه چند ماهی استفاده کردم ولی اصلا هیچ تغییر نکرد ک هیچ بیشتر شد دردم نداشتم ولی الان درد دارم و نمیتونم زیاد کفش بپوشم و سر پا وایسم و واقعا خیلی آزار دهنده هستش دیگ کفشای دخترانم نمیتونم بپوشم بنظرتون چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      جراحى

  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 571 مشاهده پرسش
    سلام.آقای دکتر وقتتون بخیر.من به علت حادثه ی کاری که اردیبهشت ماه اتفاق افتاد عصب پرونئال پای راستم توسط شیشه قطع شد.از ناحیه پشت زانو.اورژانس به علت خونریزی شدید منو برد بیمارستان و بعد چند روز پای من رو عمل کردن.عصب پاره شده رو سر به سر دوختن و یه مدت پام تو گچ بود.بعدش گچ رو باز کردن و یه آتل بستن و گفتن که شش ماه الی یکسال طول میکشه تا پام درست بشه.آقای دکتر خواستم ببینم احتمال بهبودی چقدره؟چون از خیلیا پرسیدم گفتن که معمولا این روش جواب نمیده و باید تاندون ترانسفر انجام بشه.ممنون میشم راهنمایی کنید که اگه درست نمیشه دیگه منتظر نمونم تا یکسال و اقدام کنم واسه عمل تاندون ترانسفر.امیر محمدی 27ساله.بعد از پارگی عصب دچار افتادگی مچ پا و بی حسی از زانو تا نوک انگشتان پا شدم و قادر به بالا آوردن مچ پا و انگشتان پا نیستم.الان بعد از گذشت شش ماه از عمل هیچ تغییری نداشتم.ممنون میشم راهنمایی کنید.ساکن تهران هستم و میتونم برای ادامه ی روند درمان خدمتتون برسم.تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      اگر بعد از شش ماه حركت هيچ تغييرى نداشته بايد ترانسفر تاندون انجام بشه 

  • تصویر کاربر ... دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    سلام، پای راست من از پای چپم یک سانت کوچه و طبق گفته دکتری که رفتم کف پای چپم صافه. پای چپم از پای راستم به لحاظ قطری بیشتر هست. کف پام را اندازه میگیرم حدود یک سانت بزرگتر شایدم کمتر یا بیشتر. اصلا لنگ نمیزدم و کمردرد نبودم. استخوان اضافه‌ام در هر دوپا قسمت قوزک دارم. با متر انداره گرفتم یک سانتیمتر اختلاف طول هم‌هر دوپام دارند. می خواستم بدونم علت تفاوت طول پام ممکنه صاف بود کف پام باشه؟ در عارضه صاف بودن کف پا کدام پا بلندترهست؟
    اگر صافی کف پا علتش نباشع، بخوام استخوان اضافه دوپام رو بردارم مشکلم بدتر نمیشه؟
    احساس می کنم بعد بلوغم این مشکل برام پیش اومده. در هفت سالگی هم واکسن که به پام زدم تا یه مدت لنگ میزدم، امکان داره علتش همون واکسن باشع که الان به دست میزنن؟ چون پای کوتاه تر همون پایی هست که واکسن هفت سالگی زدم
    امکان داره بخاطر حرکات نادرست پام کوناه تر شده باشه و باوفیزیوتراپی حل بشه
    برای معاینع به چه تخصصی از ارتوپد باید مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      علت واكسن نيست

      يك سانت اختلاف طول مى تونه طبيعى باشه

       

  • تصویر کاربر Majid دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من ۲سال و ۹ ماه پیش عمل کیست استخوان انجام دادم پلاتین گذاشتم داخل ران پای چپ ام حدود ۲۶سانت بعد از ۲سال و۹ ماه ب دکترم مراجعه کردم میگن که خارج شدن پلاک از پای شما ۵۰به۵۰هستش ینی امکان داره درنیاد تا حراجی نکنم نمیتونم بگم که پلاتین خارج میشه یا نه ایا درسته این موضوع؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      درسته 

      ولى بايد ست مربوط به خارج كردن پيچ هرز و شكسته رو توى اتاق عمل داشته باشن تا نگران خارج نشدن نباشن

  • تصویر کاربر شعبانی شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 425 مشاهده پرسش
    پدرم 70 ساله 4 هفته پیش کرونا گرفت قند به 600 رسید با انسولین پایین اوردیم از پا ها کمر ام ار ای گرفتیم ازمایش اوره و قند دادیم همه سالمه دکتر گفته قند نهفته بوده الان درد خیلی شدید دارن شما چه پیشنهادی دارین
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاینه و بررسی لازمه

  • تصویر کاربر محمدحسن شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    اگر کسی در استخوان ران پا از بالای زاتو تا لگن پلاتین داشته باشد ، آیا جلوی رشد او گرفته خواهد شد؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      خیر

  • تصویر کاربر ازیتا شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    دلیل ورم قوزک پای چپ چیست
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      بسیار متنوع هست و لیست طولانی داره

  • تصویر کاربر ساسان شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    سلام علیکم خدمت شما جناب دکتر.
    ببخشید این مفصل فک من (فقط سمت چپی اینطوری هست)وقتی دهنم رو باز و بسته میکنم صدای تق تق میده. گاهی کاملا گیر میکنه و گاهی فقط صدای اصطکاک دو استخوان میاد. انگار دو استخوان کاملا با هم درگیری دارن. گاهی کنار گوش چپم (محل مفصل مورد نظر) درد میکنه از بس اون نقطه درگیری هست... حدودا دو ماهی میشه شروع شده و فقط بد تر میشه. احساس میکنم قسمت راست هم داره شروع میکنه. به نظر شما اشکال چه چیزی هست جناب دکتر؟
    صداش خیلی زیاده از یه متری راحت میشه شنید.
    جنسیت: پسر
    سن:۱۸
    قد: ۱۷۶
    وزن: ۵۴
    راستی اخیرا زانوی راستم حین نشستن درد داره اصلا نمیدونم چرا. احتمال داره ارتباطی داشته باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      مشکلات فک مربوط به رشته ی جراحی فک و صورت هست و نه ارتوپدی

  • تصویر کاربر زهره شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    باسلام محضر پزشک بزرگوار.۲ شهریور مورتو نوروما پا چپ تزریق انجام دادید.از پنجه پا و ساق پا و لگن درد شدیدی احساس میکنم .فرمودید حرکات کششی و فیزیوتراپی .ضمنا استخواتهای پنجه پا درد شدید دارد .میشود با نسخه پزشک قزوین فعلا فیزیوتراپی انجام دهم؟ .تحمل درد تا نوبتم در کلینیک استقلال ۲۰ مهر شدید است.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      بله انجام بدین

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر... من چند ماهه.. که حد اقل هفته ای یک بار تو خواب فقط هم یه پام میگرفت اصن نمیشد یک سانت هم تمکونش داد و بعد از 30 ثانیه خوب میشد.. ولی از وقتی که پام شکست دیگه اینجوری نشد ولی دوباره بعد از یک ماه از شکستن پام دوباره اینجوری شدم... مشکل اصلی چیه باید چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      خستگی و سندرم پای بیقرار و کمبود منیزیم یا کلسیم یا پتاسیم و گاه حتی مشکلات دیسک کمر می تونن این حالت رو ایجاد کنن

درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر فردین چهارشنبه ۳۰ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    سلام وقتی پیاده روی داشته باشم یاسرپاوایسم انگاراستخون گودی کف پام شکسته توگوشت فرومیره.میلنگم راه میرم. دردش میخوره به پاشنه سینه ای پام. که تواستراحتم بتزم پاشنه ای پام دردمکینه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳۰ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      احتمال داره مربوط به التهاب نيام كف پا ( خار پاشنه/ فاشئيت پلانتار) باشه

      مطلب مربوط به اون رو در همين وبسايت مطالعه بفرماييد

      با احترام

  • تصویر کاربر یاس یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 416 مشاهده پرسش
    سلام...اقای دکتر وقت شما بخیر..
    اقای دکتر بنده چیزی در حدود 6سال پیش بر اثر یک حادثه مچ پای چپم اسیب دید که دچارتورم و درد شدید در قسمت مچ پا و کف پا شدم......متاسفانه دکتر معالج بنده نتونست تشخیص صحیح بده و مچ پای من دچار اسیب شد.......اقای دکتر الان درد دقیقا تو مچ پام (زیر قوزک پا) هستش و گاهی اقات درد به پاشنه پا هم کشیده میشه.....علایم درد هم سوزش در اون ناحیه...سوزن سوزن شدن ....گز گز...و حتی درد وقتی از خواب بیدار میشم هم وجود داره میشه گفت یه درد همیشگی.....الان من باید دقیقا چه کار کنم...به چن تا دکتر هم مراجعه کردم یه سریا میگن مشکل از تاندون های هستش ...بعضی ها هم گفتن مفصل پا اسیب دیده....و درمان های هم داشتم ولی متاسفانه هیچکدام به رفع اسیب دیدگی کمک نکردن.......ممنون میشم راهنمایی کنید.........باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      بايد معاينتون كنم و با اين توصيف شما نمى تونم درمانى پيشنهاد بدم 

      حتما نياز به بررسى و تصويربردارى راديولوژيك و احتمالا ام آر آى هست

      با احترام

  • تصویر کاربر سعید چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید.
    من 18 سالمه و تقریبا 2 ماه پیش.فوتبال بازی میکردم و به پاشنه پام ضربه ای خورد تا یک هفته درد میکرد(شدید) و بعدش خوب شد و الان بعضی مواقع یه درد خفیفی داره به نظرتون مشکل چیه ایا نیاز به عکس داره.
    درد بیشتر متمایل به پشت پاشنه هستش
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      درود

      به نظر من راديوگرافى و ام آر آى لازمه

      فيزيوتراپى با مگنت رو هم توصيه مى كنم

      با احترام

  • تصویر کاربر خانم دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    برای درمان انگشت چکشی هم‌میتونم‌حضوری بیام؟ راه درمانی داره؟ من‌۲۲ سالمه و دچارش شدم و به شدت اذیت میشم... باید چیکار‌کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۵ مهر ۹۹( 4 سال پیش)

      درود

      بله درمان داره كه در موارد خفيف شامل بستن و تغيير كفش هست و در موارد شديدتر عمل لازم داره

      برای اطلاع بیشتر نیز می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید:

      https://dr-rezanaderi.com/1370/

      با احترام

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت جناب دکتر ببخشید یه سوال داشتم خواستم کمکم کنید
    کف پام 2 یا 3 سالی میشه کف پام رگش باد میکنه جوری که دیگه نمیتونم راه برم کلا از پا میندازم بعد درد شدیدی هم داره موقع راه رفتن و وقتی در حال استراحت هستم دردش کمتر هست و تا یه 2 سه روزی بادش هست و درد خواستم ببینم راهنمایی های شما چیه در این رابطه
    جای اسیب دیدگی یه مقداری بالای قوسی کف پا و البته وقتی پام اینطوری میشه قبلش دوتا کف دستم ورم میکنن و بعد کف پام ورم شدید میکنه همراه با درد شدید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ فروردین ۹۸( 6 سال پیش)

      درود

      بايد معاينه بشين و آزمايش خون از نظر بيمارى هاى روماتيسمى و نقرس بدين

      با احترام

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری