منو

آسیب رباط صلیبی (ACL) چگونه درمان میشود؟

آسیب رباط صلیبی یکی از شایع ترین آسیب های زانو است. ورزشکارانی که در ورزش های پر برخورد مثل فوتبال، بسکتبال و کشتی فعالیت می کنند، بیشتر در معرض آسیب رباط صلیبی هستند.


اگر رباط صلیبی شما آسیب ببیند، شما ممکن است برای بازیابی عملکرد کامل زانوی خود نیاز به جراحی داشته باشید. این مسأله به عوامل متعددی از جمله شدت آسیب و میزان فعالیت شما بستگی دارد.

آناتومی رباط صلیبی

مفصل زانو از تلاقی سه استخوان ایجاد می شود که عبارتند از:

❇ استخوان ران

❇ استخوان ساق

❇ کشکک

استخوان ها توسط رباط ها به هم وصل می شوند. در زانوی شما چهار رباط  اصلی وجود دارند که مانند طناب هایی محکم استخوان ها را به هم متصل کرده، به زانوی شما پایداری می بخشند.

رباط های جانبی

این رباط ها در طرفین زانوی شما قرار دارند. رباط جانبی داخلی در سمت داخل و رباط جانبی خارجی در سمت خارج. این رباط ها مانع حرکت زانو به طرفین شده آن را در برابر حرکات نامعمول محافظت می کنند.

رباط های صلیبی

این رباط ها در داخل زانوی شما قرار دارند و مانند حرف انگلیسی X یکدیگر را قطع می کنند، رباط صلیبی جلویی (ACL) و رباط صلیبی پشتی (PCL). رباط های صلیبی حرکت زانو به جلو و عقب را کنترل می کنند.

رباط صلیبی جلویی (ACL) به طور مایل در وسط زانو قرار می گیرد و مانع این می شود که استخوان ساق نسبت به استخوان ران بیش از حد به سمت جلو بلغزد و نیز باعث پایداری چرخشی زانو می شود.

پارگی رباط صلیبی قدامی

تعریف رباط صلیبی

حدود نیمی از آسیب های رباط صلیبی همراه آسیب به سایر ساختمان های زانو نظیر غضروف مفصلی، منیسک یا سایر رباط ها هستند. کشیدگی رباط ها بر اساس شدت به ۳ درجه طبقه بندی می شوند:

درجه ۱

رباط آسیب جزئی می بیند و اندکی کشیده می شود ولی باز هم می تواند زانو را پایدار نگه دارد.

درجه ۲

رباط به قدری کشیده می شود که شل می گردد. معمولا به  آن پارگی نسبی رباط می گویند.

درجه ۳

معمولا به آن پارگی کامل گفته می شود. رباط کاملا پاره شده و مفصل را ناپایدار می کند.

❗نکته: پارگی های نسبی رباط صلیبی نادر هستند، اغلب آسیب های رباط صلیبی پارگی کامل یا نزدیک به کامل هستند.

عکس پارگی رباط صلیبی

عکس پارگی رباط صلیبی

عکس پارگی رباط صلیبی

دلیل پارگی رباط صلیبی

رباط صلیبی جلویی (ACL) به صورت های مختلف ممکن است آسیب ببیند:

❇ تغییر جهت سریع و ناگهانی

❇ توقف ناگهانی

❇ کم کردن سرعت حین دویدن

❇ پایین آمدن نامناسب و نادرست پس از جهش

❇ برخورد یا صدمه مستقیم مانند تکل در فوتبال

مطالعات زیادی نشان داده اند که خانم های ورزشکار بیش از آقایان ورزشکار در بعضی ورزش ها دچار پارگی رباط صلیبی می شوند. دلایل آن می تواند تفاوت در آمادگی جسمانی، قدرت عضلانی، کنترل عصبی – عضلانی، راستای لگن و اندام های تحتانی، شلی رباط ها و اثرات استروژن ( هورمون جنسی زنانه) بر خواص رباط ها باشد.

پارگی رباط صلیبی در فوتبال

یکی از عوامل مهم در بروز پارگی رباط صلیبی حین فوتبال، نوع زمین چمن است. چمن های مصنوعی علیرغم مزایای زیادی که دارند، ریسک بیشتری برای پارگی رباط صلیبی در بین بازیکنان دارند. همچنین خشک یا تر بودن زمین نیز در احتمال پارگی رباط صلیبی تأثیر دارد. زمین های خشک بازیکنان را بیشتر در معرض خطر پارگی رباط صلیبی قرار می دهد. این امر احتمالاً به دلیل کمتر شدن توانایی دریبل کردن بازیکنان در زمین های خیس است.

بعلاوه سابقه پارگی رباط صلیبی در بین بازیکنان می تواند ریسک ابتلا به این آسیب را بالاتر ببرد. در فوتبال حرفه ای، ۱۸.۳ درصد از افرادی که سابقه پارگی رباط صلیبی داشته اند، دوباره به این عارضه مبتلا می شوند.

محل پست بازیکنان

هر پستی، درصد احتمال مشخصی از ابتلا به آسیب رباط صلیبی را دارد. به این معنی که در برخی پست ها، فشار بیشتری به زانو وارد می شود و احتمال پارگی رباط صلیبی بیشتر می شود.

پست تهاجمی

بازیکنان حرفه ای که در پست های تهاجمی و حمله بازی می کنند بیشتر احتمال دارد که به بیماری ACL مبتلا شوند. کات های شدید و تغییر جهت های ناگهانی برای تکل کردن و دریافت کردن توپ، مهاجمان را مستعد پارگی رباط صلیبی می ند. در یک خط حمله، بازیکنی که تکل می کند در معرض خطر کمی است و بازیکنان خط جلو در معرض خطر بیشتری هستند.

پست های تدافعی

مدافعان بیشترین احتمال پارگی رباط صلیبی را دارند. در طول پوشش دادن گوشه های زمین و تکل کردن و برگشت به عقب، مدافعان در معرض خطر بالایی از ابتلا به پارگی رباط صلیبی قرار می گیرند.

در همین باره پیشنهاد می شود مطالب زیر را بخوانید:

علائم آسیب رباط صلیبی

هنگامی که رباط صلیبی شما آسیب می بیند شما ممکن است یک صدای غیر عادی از زانوی خود بشنوید و احساس کنید که زانوی شما خالی کرده است. سایر علائم عبارتند از:

❇ زانوی شما طی ۲۴ ساعت اول متورم خواهد شد و درد می کند. اگر به این علائم توجهی نشود، ممکن است خود به خود از بین بروند، اما وقتی سعی می کنید دوباره به ورزش برگردید زانوی شما ناپایدار خواهد بود و شما در معرض آسیب بیشتر به زانوی خود مخصوصاً صدمه به منیسک ها خواهید بود.

❇ از دست دادن دامنه حرکتی کامل

❇ حساسیت در لمس خط مفصلی

❇ احساس ناراحتی هنگام راه رفتن

مراجعه به پزشک

تشخیص آسیب رباط صلیبی ACL

۱️⃣  معاینه جسمانی و شرح حال

در اولین ویزیت پزشک شما از شما در مورد علائم  و سابقه مشکلتان می پرسد. حین معاینه جسمانی، پزشک شما تمام ساختمان های زانوی آسیب دیده ی شما را بررسی کرده و آنها را با زانوی سالمتان مقایسه می کند. بیشتر آسیب های رباط های زانو را می توان با معاینه دقیق و کامل تشخیص داد.

۲️⃣ تصویربرداری

رادیوگرافی ساده

رادیوگرافی ساده صدمه رباط صلیبی را نشان نمی دهد، ولی می تواند نشان دهد که آیا این صدمه همراه شکستگی در استخوان ها هست یا نه.

MRI

تصاویر بهتری از بافت های نرم مانند رباط ها، منیسک و غضروف می دهد. ولی برای تشخیص پارگی رباط صلیبی اغلب نیاز به MRI نیست.

درمان آسیب رباط صلیبی

درمان پارگی رباط صلیبی بسته به نیاز هر بیمار متفاوت است. مثلا یک ورزشکار جوان که ورزش های نیازمند به چابکی انجام می دهد، برای بازگشت ایمن به ورزش احتمال بیشتری دارد که نیاز به جراحی داشته باشد.

فرد با فعالیت کمتر و مسن تر ممکن است بدون جراجی بتواند به یک زندگی آرا م تر و ساکن تر برگردد.

۱️⃣ درمان غیر جراحی آسیب رباط صلیبی

رباط صلیبی پاره شده بدون جراحی ترمیم نمی شود. ولی درمان غیر جراحی ممکن است برای بیماران مسن تر که میزان فعالیت کمی دارند موثر باشد. اگر پایداری کلی زانوی شما برقرار باشد، پزشک شما ممکن است درمان های ساده غیر جراحی را پیشنهاد کند.

بریس (زانو بند)

ممکن است پزشک شما برای حفظ زانوان شما در برابر ناپایداری برای شما زانو بند تجویز کند. برای محافظت بیشتر از زانو ممکن است نیاز به عصا داشته باشید.

درمان پارگی رباط صلیبی با فیزیوتراپی

به موازات کاهش تورم یک برنامه دقیق بازتوانی آغاز می شود. تمرینات مخصوص، عملکرد زانوی آسیب دیده را بازیابی کرده عضلات شما را برای محافظت از آن تقویت می کنند.

بهترین کار برای پیشگیری از جراحی اصلاحی رباط صلیبی، استفاده از یک برنامه بازتوانی زانو برای درمان رباط صلیبی است که شامل تقویت سلولی و بازتوانی مجدد در سطوح بالا، به همراه فعالیت های ورزشی و تقویت عملکرد باشد. متخصص فیزیوتراپی شما می تواند ورزش های لازم برای درمان پارگی رباط صلیبی را تجویز کند.

درمان پارگی رباط صلیبی با فیزیوتراپی با اهداف زیر انجام می شود:

  • کاهش درد و ورم
  • عادی کردن دامنه حرکت مفاصل
  • تقویت زانو به خصوص عضلات چهار سر ران و همسترینگ
  • تقویت اندام تحتانی مانند ماهیچه ساق پا، ران و لگن خاصره
  • اصلاح جهت کشکک زانو
  • اصلاح طول ماهیچه ها
  • بهبود تعادل و حرکات
  • بهبود عملکردی شامل راه رفتن، دویدن، نشستن و …
  • کاهش احتمال آسیب مجدد

جراحی

۲️⃣ درمان جراحی آسیب رباط صلیبی

بازسازی رباط

اکثر پارگی های رباط صلیبی را نمی توان با بخیه زدن ترمیم کرد. برای ترمیم جراحی رباط صلیبی و بازیابی پایداری زانو، باید رباط را بازسازی کرد. پزشک شما رباط پاره شده شما را با پیوند یک بافت دیگر جایگزین می کند. این پیوند مانند یک چارچوب برای رشد رباط جدید شما عمل می کند.

پیوند رباط می تواند از تاندون کشکک، تاندون همسترینگ، تاندون عضله چهارسر و حتی از تاندون های انسان مرده تهیه شود. از آن جا که فرآیند ترمیم زمان بر است پس از جراحی ممکن است ۶ ماه یا بیشتر زمان لازم باشد تا ورزشکار بتواند به فعالیت ورزشی خود باز گردد.

این جراحی با برش های کوچک و توسط آرتروسکوپ انجام می شود.وقتی که التهاب کاهش یابد و دامنه حرکتی قبل از جراحی برگردد می توان اقدام به جراحی نمود. بیش از حد زود انجام دادن بازسازی رباط صلیبی ، خطر چسبندگی در زانو را بسیار زیاد می کند.

بازتوانی پس از آسیب رباط صلیبی

چه درمان جراحی شده باشید یا نه، بازتوانی نقش حیاتی در بازگرداندن شما به فعالیت های روزانه تان دارد. برنامه فیزیوتراپی به شما کمک می کند که قدرت و حرکت زانوی خود را مجدداً به دست آورید.

اگر جراحی کرده باشید، فیزیوتراپی ابتدا بر بازگرداندن حرکات زانوی شما و عضلات اطراف آن تمرکز خواهد کرد. به دنبال آن برنامه تقویت عضلات برای محافظت از رباط شما آغاز می شود. مرحله نهایی بازتوانی، با هدف بازگشت عملکرد مورد نیاز برای فعالیت ورزشی انجام می شود.

کوتاهی آشیل پا در کودکان

آنچه باعث می شود بسیاری از کودکان بر روی نوک پنجه پا راه بروند و پاهای خود را کاملاً بر زمین نگذارند ربطی به رباط های صلیبی ندارد و بیشتر به کوتاهی آشیل پا مربوط می شود و پس از سن مشخصی، یکی از درمان ها می تواند جراحی باشد.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

برای پرسش از دکتر، روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نادر دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    سلام.پاهام ۵ سانت پرانتزی است.زانوی راستم درد شدید داره.دکتر گفت ساییدگی زانو دارم.قرصایی مثل پیاسکلیدین استفاده کردم فایده نداشت.ورزش درمانی هم فایده نداشت.تو نشستن رو صندلی و پشت فرمون خیلی درد دارم.چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      بايد راديوگرافى سه مفصلى ايستاده براى تعيين زوايا انجام بدين
      با احترام
  • تصویر کاربر مازیارنادری سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 259 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وزنه برداری کار میکنم کتفم آسیب دیده پیش دکتر رفتم ام ار ای گرفت گفت رباطش کشش اومده فیزیوتراپی واسم نوشت حالا اصلا تغییر نکرده گفت اگه فیزیوتراپی جواب نده باید عمل شی خواستم بدونم بعد از عمل میتونم تمرین کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      بايد اقلا ٤٠ جلسه فيزيوتراپى كنين
      نكته ديگه اين كه نياز هست بدونيم كدوم رباط آسيب ديده
      با احترام
  • تصویر کاربر سید یکشنبه ۲ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 1196 مشاهده پرسش
    دو نوع عمل برای صلیبی هست
    یک روش بون پتلار
    و دیگری همسترینگ
    میخواستم ببینم
    عمل همسترینگ برا فوتبالیست محدودیت جدی ایجاد نمی کنه؟؟؟
    وآیا درد عمل بون پتلا در جلوی زانو بعد از عمل خیلی زیاد هست ؟؟؟
    الان بیشتر در مجامع پزشکی کدام عمل پیشنهاد می شود؟؟؟
    دکتر کیهانی یا رازی یا جبل عاملی برای عمل کدام‌را انتخاب کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      دكتر رازى رو انتخاب كنيد بدون شك!
      بن پتلار خوبيش امكان جوش خوردن مطمئن تر و امكان شلى كمتر به مرور زمانه و بديش درد جلوى زانوست مخصوصا در كسانى كه عادت به دو زانو نشستن دارند
      براى كسانى كه درشت هيكل و با وزن زياد هستن بن پتلار بهتره
      همسترينگ در فوتباليست ها هم كاملا مناسبه
      با احترام
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۳۱ فروردین ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 270 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشيد. با عرض معذرت من 5ماهه ک رباط aclپاره کردم درجه 2.اوايل ب سختي راه ميرفتم ولي بعد از فيزيوتراپي خوب شدم وراه رفتن عادي رو ادامه دادم. سوالم اينه که وقتي فشار مياد يا چرخش ناگهاني دارم زانوم ميگيره تا 2 ديقه بعد خوب ميشه بايد چيکار کنم تا قدرت و ثبات اوليه رو بدست بيارم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۳۱ فروردین ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      اول اين كه بايد معاينه بشيد كه مطمئن بشيم زانو از نظر مكانيكى پايداره
      اگر پايدار بود و منيسك و غضروف هم سالم بودند بايد تمرين درمانى هم براى تقويت چهارسر و هم براى بازگشت حس عمقى انجام بشه
      با احترام
  • تصویر کاربر میلاد چهارشنبه ۲۲ فروردین ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشیدبنده31سال سن دارم 5ماه پیش زانو دچار پیخ خوردگی شد،با مراجعه به پزشک وگرفتن ام ارای مشخص شد دچار پارکی نزدیک به کامل رباط صلیبی قدامی شدم،سایر رباط ها،همچنین مینیسکم در گزارش ام ارای سالم وطبیعی بود،دگتر بنده با انجام معاینهربالینی لق بودن کم زانوی منو تشخیص داد،گفت نیاز به عمل ندارم،سوال من ،پارگی نزدیک به کامل رباط ،بدون عمل میشه تا حدودی بهبود پیدا گنه یاسریعا به یه دکتر دیگع مراجعه کنم واسه عمل ؟باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۲ فروردین ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      ملاك همون معاينه دقيق زانوست و نه صرفا گزارش ام آر آى .و البته ميزان فعاليت شما در زندگى
      مثلا اگر شما ورزش هايى مثل فوتبال و كشتى انجام مى دين به احتمال بيشترى نياز به جراحى خواهيد داشت
  • تصویر کاربر محمدرضا یکشنبه ۱۹ فروردین ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر میشه لطفا یک نگاهی به عکس زانوم که درپیوست ارسال کردم بندازید ببینید مشکلی نداره؟
    اگر مشکل جدیدی داشت ممنون میشم بگید چون برج 2 میخوام برم خدمت و درطول خدمت نمیشه زیاد رعایت کنم بخاطر نگهبانی هایی که داره باید سرپا وایستم، اگر فکر میکنید در اینده دردسر ساز میشه که کمیسیون برم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۹ فروردین ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      اصلا نفرمودين كه چرا عكس گرفتين و مشكل چه بوده
      با احترام
  • تصویر کاربر علیزاده سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    با عرض سلام واحترام میخواستم از محضر شریفتون سوال کنم که ایا پارگی ناقص رباط صلیبی قدامی تا 60 درصد طبق رفرنس های علمی معتبر میتواند با درمان های غیر جراحی درمان شود؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      ببينيد اون چه كه مثلا در گزارش ام آر آى ذكر مى شه كه بعيد مى دونم چنين درصد رو ذكر كنند ملاك نيست
      ملاك معاينه زانوى شماست و ميزان فعاليت و شيوه زندگيتون و نيز علايم بالينى
      با احترام
  • تصویر کاربر علی شنبه ۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    احساس کبودی توی زانوی خودم میکنم و ارجنجم وقتی میزارم زمین درد میکیره دقیقا ههم استخوان هستش من ۱۵ سالمه و به هیچ جایی هم برخورد نکرده
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      لطفا به متخصص مراجعه و معاينه بشين
      اين مساله در سنين نوجوانى مى تونه ايجاد بشه و معمولا به مرور خوب مى شه ولى حتما مراجعه كنيد
      با احترام
  • تصویر کاربر دانیال جمعه ۲۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر اقای دکتر ببخشید خانم من ۲ روز پیش رباط صلیبی پاره میکنند و ایشون دانشجو خارج از کشور هستند با توجه به شرایط ایشون اگر جراحی انجام بدن میتونند بعد از ۱ ماه روی پایشان بایستند و به ترم تحصیلیشون برسن در خارج از ایران یا اینکه زمان بیشتری برای دوران بعد از جراحی نیاز میباشد ضمنا فایل ام آر آی ایشون پیوست شده است با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      ايشون بايد حدود يك هفته تا ده روز بعد از صدمه مجدد به دقت معاينه بشن
      ايشون فقط پارگى صليبى ندارن و منيسك و رباط كنارى پاشون هم مشكل داره
      معمولا عمل جراحى حد اقل سه هفته بعد از صدمه انجام مى شه
      با احترام
  • تصویر کاربر عباس جمعه ۱۳ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام
    من بدنسازی کار میکنم
    حدود 3 سالی هست سرشانه چپم درد میکنه
    ولی تازگی خیلی اذیتم میکنه دکتر هم رفتم یک آمپول کورتیزون و قرص واسم نوشت چند روز خوب بودم بعدش دوباره درد شروع شد دوباره رفتم عکس برداری کردم گفت استخوان ها سالم هستن
    ولی دکتر وقتی بدنسازی کار میکنم انگارا چاقو توش فرو میکنن واقعا نمیدونم چکار کنم ممنون میشم کمکم کنی
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۳ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      با توجه به نوع فعاليتتون توصيه مى كنم حتما ام آر آى از شانه انجام بدين
      با احترام
درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر