منو

آسیب رباط صلیبی (ACL) چگونه درمان میشود؟

آسیب رباط صلیبی یکی از شایع ترین آسیب های زانو است. ورزشکارانی که در ورزش های پر برخورد مثل فوتبال، بسکتبال و کشتی فعالیت می کنند، بیشتر در معرض آسیب رباط صلیبی هستند.


اگر رباط صلیبی شما آسیب ببیند، شما ممکن است برای بازیابی عملکرد کامل زانوی خود نیاز به جراحی داشته باشید. این مسأله به عوامل متعددی از جمله شدت آسیب و میزان فعالیت شما بستگی دارد.

آناتومی رباط صلیبی

مفصل زانو از تلاقی سه استخوان ایجاد می شود که عبارتند از:

❇ استخوان ران

❇ استخوان ساق

❇ کشکک

استخوان ها توسط رباط ها به هم وصل می شوند. در زانوی شما چهار رباط  اصلی وجود دارند که مانند طناب هایی محکم استخوان ها را به هم متصل کرده، به زانوی شما پایداری می بخشند.

رباط های جانبی

این رباط ها در طرفین زانوی شما قرار دارند. رباط جانبی داخلی در سمت داخل و رباط جانبی خارجی در سمت خارج. این رباط ها مانع حرکت زانو به طرفین شده آن را در برابر حرکات نامعمول محافظت می کنند.

رباط های صلیبی

این رباط ها در داخل زانوی شما قرار دارند و مانند حرف انگلیسی X یکدیگر را قطع می کنند، رباط صلیبی جلویی (ACL) و رباط صلیبی پشتی (PCL). رباط های صلیبی حرکت زانو به جلو و عقب را کنترل می کنند.

رباط صلیبی جلویی (ACL) به طور مایل در وسط زانو قرار می گیرد و مانع این می شود که استخوان ساق نسبت به استخوان ران بیش از حد به سمت جلو بلغزد و نیز باعث پایداری چرخشی زانو می شود.

پارگی رباط صلیبی قدامی

تعریف رباط صلیبی

حدود نیمی از آسیب های رباط صلیبی همراه آسیب به سایر ساختمان های زانو نظیر غضروف مفصلی، منیسک یا سایر رباط ها هستند. کشیدگی رباط ها بر اساس شدت به ۳ درجه طبقه بندی می شوند:

درجه ۱

رباط آسیب جزئی می بیند و اندکی کشیده می شود ولی باز هم می تواند زانو را پایدار نگه دارد.

درجه ۲

رباط به قدری کشیده می شود که شل می گردد. معمولا به  آن پارگی نسبی رباط می گویند.

درجه ۳

معمولا به آن پارگی کامل گفته می شود. رباط کاملا پاره شده و مفصل را ناپایدار می کند.

❗نکته: پارگی های نسبی رباط صلیبی نادر هستند، اغلب آسیب های رباط صلیبی پارگی کامل یا نزدیک به کامل هستند.

عکس پارگی رباط صلیبی

عکس پارگی رباط صلیبی

عکس پارگی رباط صلیبی

دلیل پارگی رباط صلیبی

رباط صلیبی جلویی (ACL) به صورت های مختلف ممکن است آسیب ببیند:

❇ تغییر جهت سریع و ناگهانی

❇ توقف ناگهانی

❇ کم کردن سرعت حین دویدن

❇ پایین آمدن نامناسب و نادرست پس از جهش

❇ برخورد یا صدمه مستقیم مانند تکل در فوتبال

مطالعات زیادی نشان داده اند که خانم های ورزشکار بیش از آقایان ورزشکار در بعضی ورزش ها دچار پارگی رباط صلیبی می شوند. دلایل آن می تواند تفاوت در آمادگی جسمانی، قدرت عضلانی، کنترل عصبی – عضلانی، راستای لگن و اندام های تحتانی، شلی رباط ها و اثرات استروژن ( هورمون جنسی زنانه) بر خواص رباط ها باشد.

پارگی رباط صلیبی در فوتبال

یکی از عوامل مهم در بروز پارگی رباط صلیبی حین فوتبال، نوع زمین چمن است. چمن های مصنوعی علیرغم مزایای زیادی که دارند، ریسک بیشتری برای پارگی رباط صلیبی در بین بازیکنان دارند. همچنین خشک یا تر بودن زمین نیز در احتمال پارگی رباط صلیبی تأثیر دارد. زمین های خشک بازیکنان را بیشتر در معرض خطر پارگی رباط صلیبی قرار می دهد. این امر احتمالاً به دلیل کمتر شدن توانایی دریبل کردن بازیکنان در زمین های خیس است.

بعلاوه سابقه پارگی رباط صلیبی در بین بازیکنان می تواند ریسک ابتلا به این آسیب را بالاتر ببرد. در فوتبال حرفه ای، ۱۸.۳ درصد از افرادی که سابقه پارگی رباط صلیبی داشته اند، دوباره به این عارضه مبتلا می شوند.

محل پست بازیکنان

هر پستی، درصد احتمال مشخصی از ابتلا به آسیب رباط صلیبی را دارد. به این معنی که در برخی پست ها، فشار بیشتری به زانو وارد می شود و احتمال پارگی رباط صلیبی بیشتر می شود.

پست تهاجمی

بازیکنان حرفه ای که در پست های تهاجمی و حمله بازی می کنند بیشتر احتمال دارد که به بیماری ACL مبتلا شوند. کات های شدید و تغییر جهت های ناگهانی برای تکل کردن و دریافت کردن توپ، مهاجمان را مستعد پارگی رباط صلیبی می ند. در یک خط حمله، بازیکنی که تکل می کند در معرض خطر کمی است و بازیکنان خط جلو در معرض خطر بیشتری هستند.

پست های تدافعی

مدافعان بیشترین احتمال پارگی رباط صلیبی را دارند. در طول پوشش دادن گوشه های زمین و تکل کردن و برگشت به عقب، مدافعان در معرض خطر بالایی از ابتلا به پارگی رباط صلیبی قرار می گیرند.

در همین باره پیشنهاد می شود مطالب زیر را بخوانید:

علائم آسیب رباط صلیبی

هنگامی که رباط صلیبی شما آسیب می بیند شما ممکن است یک صدای غیر عادی از زانوی خود بشنوید و احساس کنید که زانوی شما خالی کرده است. سایر علائم عبارتند از:

❇ زانوی شما طی ۲۴ ساعت اول متورم خواهد شد و درد می کند. اگر به این علائم توجهی نشود، ممکن است خود به خود از بین بروند، اما وقتی سعی می کنید دوباره به ورزش برگردید زانوی شما ناپایدار خواهد بود و شما در معرض آسیب بیشتر به زانوی خود مخصوصاً صدمه به منیسک ها خواهید بود.

❇ از دست دادن دامنه حرکتی کامل

❇ حساسیت در لمس خط مفصلی

❇ احساس ناراحتی هنگام راه رفتن

مراجعه به پزشک

تشخیص آسیب رباط صلیبی ACL

۱️⃣  معاینه جسمانی و شرح حال

در اولین ویزیت پزشک شما از شما در مورد علائم  و سابقه مشکلتان می پرسد. حین معاینه جسمانی، پزشک شما تمام ساختمان های زانوی آسیب دیده ی شما را بررسی کرده و آنها را با زانوی سالمتان مقایسه می کند. بیشتر آسیب های رباط های زانو را می توان با معاینه دقیق و کامل تشخیص داد.

۲️⃣ تصویربرداری

رادیوگرافی ساده

رادیوگرافی ساده صدمه رباط صلیبی را نشان نمی دهد، ولی می تواند نشان دهد که آیا این صدمه همراه شکستگی در استخوان ها هست یا نه.

MRI

تصاویر بهتری از بافت های نرم مانند رباط ها، منیسک و غضروف می دهد. ولی برای تشخیص پارگی رباط صلیبی اغلب نیاز به MRI نیست.

درمان آسیب رباط صلیبی

درمان پارگی رباط صلیبی بسته به نیاز هر بیمار متفاوت است. مثلا یک ورزشکار جوان که ورزش های نیازمند به چابکی انجام می دهد، برای بازگشت ایمن به ورزش احتمال بیشتری دارد که نیاز به جراحی داشته باشد.

فرد با فعالیت کمتر و مسن تر ممکن است بدون جراجی بتواند به یک زندگی آرا م تر و ساکن تر برگردد.

۱️⃣ درمان غیر جراحی آسیب رباط صلیبی

رباط صلیبی پاره شده بدون جراحی ترمیم نمی شود. ولی درمان غیر جراحی ممکن است برای بیماران مسن تر که میزان فعالیت کمی دارند موثر باشد. اگر پایداری کلی زانوی شما برقرار باشد، پزشک شما ممکن است درمان های ساده غیر جراحی را پیشنهاد کند.

بریس (زانو بند)

ممکن است پزشک شما برای حفظ زانوان شما در برابر ناپایداری برای شما زانو بند تجویز کند. برای محافظت بیشتر از زانو ممکن است نیاز به عصا داشته باشید.

درمان پارگی رباط صلیبی با فیزیوتراپی

به موازات کاهش تورم یک برنامه دقیق بازتوانی آغاز می شود. تمرینات مخصوص، عملکرد زانوی آسیب دیده را بازیابی کرده عضلات شما را برای محافظت از آن تقویت می کنند.

بهترین کار برای پیشگیری از جراحی اصلاحی رباط صلیبی، استفاده از یک برنامه بازتوانی زانو برای درمان رباط صلیبی است که شامل تقویت سلولی و بازتوانی مجدد در سطوح بالا، به همراه فعالیت های ورزشی و تقویت عملکرد باشد. متخصص فیزیوتراپی شما می تواند ورزش های لازم برای درمان پارگی رباط صلیبی را تجویز کند.

درمان پارگی رباط صلیبی با فیزیوتراپی با اهداف زیر انجام می شود:

  • کاهش درد و ورم
  • عادی کردن دامنه حرکت مفاصل
  • تقویت زانو به خصوص عضلات چهار سر ران و همسترینگ
  • تقویت اندام تحتانی مانند ماهیچه ساق پا، ران و لگن خاصره
  • اصلاح جهت کشکک زانو
  • اصلاح طول ماهیچه ها
  • بهبود تعادل و حرکات
  • بهبود عملکردی شامل راه رفتن، دویدن، نشستن و …
  • کاهش احتمال آسیب مجدد

جراحی

۲️⃣ درمان جراحی آسیب رباط صلیبی

بازسازی رباط

اکثر پارگی های رباط صلیبی را نمی توان با بخیه زدن ترمیم کرد. برای ترمیم جراحی رباط صلیبی و بازیابی پایداری زانو، باید رباط را بازسازی کرد. پزشک شما رباط پاره شده شما را با پیوند یک بافت دیگر جایگزین می کند. این پیوند مانند یک چارچوب برای رشد رباط جدید شما عمل می کند.

پیوند رباط می تواند از تاندون کشکک، تاندون همسترینگ، تاندون عضله چهارسر و حتی از تاندون های انسان مرده تهیه شود. از آن جا که فرآیند ترمیم زمان بر است پس از جراحی ممکن است ۶ ماه یا بیشتر زمان لازم باشد تا ورزشکار بتواند به فعالیت ورزشی خود باز گردد.

این جراحی با برش های کوچک و توسط آرتروسکوپ انجام می شود.وقتی که التهاب کاهش یابد و دامنه حرکتی قبل از جراحی برگردد می توان اقدام به جراحی نمود. بیش از حد زود انجام دادن بازسازی رباط صلیبی ، خطر چسبندگی در زانو را بسیار زیاد می کند.

بازتوانی پس از آسیب رباط صلیبی

چه درمان جراحی شده باشید یا نه، بازتوانی نقش حیاتی در بازگرداندن شما به فعالیت های روزانه تان دارد. برنامه فیزیوتراپی به شما کمک می کند که قدرت و حرکت زانوی خود را مجدداً به دست آورید.

اگر جراحی کرده باشید، فیزیوتراپی ابتدا بر بازگرداندن حرکات زانوی شما و عضلات اطراف آن تمرکز خواهد کرد. به دنبال آن برنامه تقویت عضلات برای محافظت از رباط شما آغاز می شود. مرحله نهایی بازتوانی، با هدف بازگشت عملکرد مورد نیاز برای فعالیت ورزشی انجام می شود.

کوتاهی آشیل پا در کودکان

آنچه باعث می شود بسیاری از کودکان بر روی نوک پنجه پا راه بروند و پاهای خود را کاملاً بر زمین نگذارند ربطی به رباط های صلیبی ندارد و بیشتر به کوتاهی آشیل پا مربوط می شود و پس از سن مشخصی، یکی از درمان ها می تواند جراحی باشد.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

برای پرسش از دکتر، روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سبحان شنبه ۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت دکتر عزیز وگرامی من سه سال پیش داشتم فوتبال بازی میکردم که یه هو افتادم و رباط صلیبی پایم پاره شده بود ولی من نمیدونستم بعد از یک سال که خیلی منو اذیت میکرد(پایم) رفتم ام ار ای گرفتم بعد گفتن که رباط صلیبی پاره شده بعد دیگه عمل کردم الانم دوساله که عمل کردم ولی هنوزهم همون مشکلات قبلو داره ولی ازقبل از عمل کم تره رفتم دکتر میگه پات چون که بعد ازعمل ورزش هارو انجام ندادی خیلی ضعیف شده وگرنه عملت مشکلی نداشته وگفت اگرپیاده روی کنی وشنابری خوب میشی پات مثه روزاول میشه میخواستم بپرسم که ایا واقعا دلیلش همینه (انجام ندادن تمرین بعدازعمل)وگرانجام بدم تمرین هارو الان خوبه میشه چون من سیستانو بلوچستانم منطقه واقعا محرومیه زیاد اینجاسردرنمیارن ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      پاسخ به سوْال شما نيازمند معاينه دقيق زانوتون هست
      با احترام
  • تصویر کاربر حامد جمعه ۱۵ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر،خسته نباشید،من دچار پارگی رباط صلیبی شدم،باانجام ام ارای ،معاینه بالینی پزشک تصمیم به عمل گرفته شد،بنده 30سال سن دارم ،ایا امکان بهبودی رباط باعمل تواین سن هست،من ورزشمار نیستم،زندگی عادی،دارم تویه سانحه دچاز پارگی شدم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۵ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      اگر پزشكتون صلاح دونستن حتما عمل كنيد
      در سى سالگى شانس بهبودتون كم نيست
      با احترام
  • تصویر کاربر میلاد دوشنبه ۱۱ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید،اقای دکتر متن جواب ام ار ای زانو بنده:1:سیگنال افزایش یافته درشاخ خلفی مینیسک لترال قابل رویت میباشد _سیگنال افرایش یافته درaclبه نفع پارگی نزدیک به کامل میباشد،کنتوزیون قابل توجه درتیبیا قابل رویت میباشد_استرین گریدیک درlcl,mclقابل رویت است.درلیگامانهای pclپارگی رویت نشد._مایع مفصلی افرایش یافته._تاندون کوادریسپس،لیگامان پاتلار ورتینا کولومهای پاتلار همگیintactمیباشند._سیگنالbmدراستخوان اطراف زانو نرمال میباشد. باتشکر ازلطف شما اقای دکتر من30سال سن دارم،ورزش حرفه ای انجام نمیدم ،توفوتسال تویه اتفاق این مشکل پیش اومده،نیاز به عمل جراحی دارم اقای دکتر،اگه هست بنا به شرایطی که درحال حاضر دارم،میتونم زمان عمل رو چن وقت تاخیر بنذازم،اخه الان تورراهذرفتن،مشکلی ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۱ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      البته بايد حتما معاينه بشين ولى با اين ريپورت به احتمال زياد نياز به عمل دارين
      با احترام
  • تصویر کاربر حامد پنجشنبه ۷ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید ،اقای دکتر بنده 30سال سن دارم وورزشکار حرفه ای نیستم ،درفوتسال دچار اسیب زانو شدم،باتشخیص دکتر ومعاینه بالینی وام ارای پارکی رباط صلیبی قدامی تشخیص داده شد،دکتر بنده اعلام کرد باید عمل کنم،باتوجه به شرایط کاری من وورزشکار حرفه ای نبودن ،میشه عمل نکنم یا اگه نهایت تصمیم به عمل شد ،در چه بازه زمانی میتونم لااقل به فعالبت رپزمره وکاری خودم برسم باتشکر ازلطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۷ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      معاينه بالينى شما بسيار تعيين كننده است
      اگر منيسك هم آسيب ديده باشه بايد حتما عمل بشه
      در صورت نياز به عمل بهتره ظرف پنج ماه از زمان صدمه جراحى انجام بشه
      اگر كار ادارى و دفترى انجام مى دين ظرف سه تا شش هفته مى تونيد به كار برگردين
      با احترام
  • تصویر کاربر حمیدرضا شنبه ۱۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من از بچگی نرمی رباط داشتم الانم خیلی پام اذیتم میکنه میخواستم ببینم راهی هست که ازین نرمی رباط راحت شم خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      بايد اول مطمئن شد كه علايم مربوط به رباط هاى شما هستن
      با احترام
  • تصویر کاربر زهرا چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام
    من هفته گذشته خدمتتون رسیدم از اصفهان اومده بودم مشکلم پارگی رباط صلیبی هست
    ولی مدتی انتهای کمرم خیلی درد میکنه
    ممکنه ارتباطی به مشکل زانوم داشته باشه؟
    ممنون میشم پاسخ بدهید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      به احتمال زياد ربطى نداره
      با احترام
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    سلام.اذر سال95بود که تو بسکتبال دچار حادثه ای شدم از اون ب بعد یه ماهی بود راه میرفتم پام از زانو خالی میشد انگار پشت پا میزنن.پیگیری کردم رفتم با ام ار ای پیش متخصص گف باید عمل بشی رباط صلیبی پاره شده.خلاصه دی عمل کردم گفتن سر شش ماه میتونم حتی کوهنوردی برم ولی الان8ماهه میگذره پله رو با درد بالا پایین میرم دویدن ک اصلا آرزوم شده.نمیدونم دیگه چیکار کنن از ورزش هم افتادم.نه والیبال میتونم برم نه بسکتبال یواش یواش احساس میکنم اضافه وزنم دارم میارم.زیاد هم راه میرم پاهام جفتش ورم میکنه عضله چهار سر جفت پاهام ب شدت درد میگیره.45جلسه هم بعد عمل فیزیوتراپی رفتم ولی ب نظرم خوب نشد فقط بدون عصا راه میرم...ب نظر شما چیکار کنم؟ با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      لازمه معاينتون كنم
      با اين علايم احتمالا عضله چهار سر هنوز ضعيف هست ولى باز هم معاينه لازمه
      بااحترام
    2. تصویر کاربر مریم یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
      بجز فیزیو تراپی با ورزش های تو خانه هم میشه عضله رو قوی کرد؟تو مقالاتتون چتدتا ورزش دیدم برای قوی کردم عضله و زانو اونا بدردم میخورن؟
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
      بله اونا تمرينات خوبيه و دارو نيازى نيست ولى باز هم بايد معاينه بشين و پايدارى زانوتون هم بررسى بشه
      با احترام
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۲۸ مرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر .... ببخشید من دسته آسیب ورزشی رو پیدا نکردم که تو اون دسته سوالمو مطرح کنم
    من 3 روز پیش تو باشگا زیر پرس سینه دست چپم یه آسیب کوچیک دید .... روی دست چپم یه رگ احتمالا کش اومده یا رگ به رگ شده در حالت عادی درد نمیکنه ولی وقتی زور میزنم درد میگیره .... با پماد پیروکسیکام و اب نمک ماساژ دادم ولی بی فایده بوده .... بنظرتون چیکار کنم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۸ مرداد ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      نفرمودين كجاى دستتون
      در هر حال بايد معاينه بشين
      با احترام
  • تصویر کاربر نسیم پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. با تشکر از تامل و صبری که در جواب سوالم داشتید. سوال دیگری داشتم. جناب دکتر میخواستم بپرسم آیا اگر غضروف های زانو دچار آسیب دیدگی شده باشن با نرمش هایی که ذکر کردین ترمیم میشن؟ یا باید حتما قرص و دارو استفاده شه ؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۵ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      هيچ دارويى تا كنون براى ترميم غضروف كشف نشده و تبليغاتي كه مى شه علمى نيستن
      آسيب غضروف در صورتى كه شديد نباشه قابل بهبود با تمرين هست
      با احترام
درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر