منو

تیره شدن و زخم پای دیابتی

بیماران مبتلا به دیابت ممکن است دچار مشکلات متعددی در پاهای خود نظیر سیاه شدن پا و زخم شدن پا و عفونت شوند. حتی مشکلات معمولی و جزئی در این افراد ممکن است بدتر و منجر به عوارض جدی شوند.

مشکلات پا اغلب زمانی رخ می دهند که عصب بر اثر دیابت آسیب دیده باشد (نوروپاتی). علایم درگیری عصب عبارتند از سوزن سوزن شدن و درد سوزشی یا ضعیف شدن پاها.نوروپاتی حتی می تواند حس پا را از بین ببرد به گونه ای که شما ممکن است به پای خود صدمه بزنید بدون آن که حتی متوجه آن شوید.اختلال جریان خون یا تغییر شکل پا و انگشتان آن هم می توانند مشکل ساز شوند.

علت سیاه شدن پای دیابتی 

در ادامه مواردی را که میتواند دلایلی برای زخم یا سیاه شدن پای افراد دیابتی باشد را بیان کرده ایم:

۱_ نوروپاتی

گرچه آسیب عصب بر اثر دیابت می تواند دردناک باشد گاه می تواند احساس درد و حرارت و سرما را کاهش دهد. فقدان حس پا به این معناست که شما ممکن است متوجه آسیب دیدن پای خود نشوید. شما ممکن است یک سنگریزه داخل کفش خود داشته باشید و همه ی روز روی آن را بروید بدون آن که آن را حس کنید.امکان دارد پای شما تاول بزند و آن را حس نکنید.ممکن است متوجه آسیب پای خود نشوید تا آین که پوست تخریب و عفونی شود.

آسیب عصب ممکن است باعث تغییر شکل پا و انگشتان آن شود.به جای آن که سعی کنید پا و انگشتان تغییر  شکل یافته آن را به زور داخل کفش های معمول کنید از درمانگر خود بخواهید برایتان کفش های طبی مخصوص تجویز کند.

نوروپاتی

۲_ تغییرات پوستی و تیره شدن پوست پا

دیابت می تواند تغییراتی در پوست پای شما ایجاد کند. ممکن است گاهی پاهایتان بسیار خشک شوند و رنگ پوست آن تیره و سیاه شود. پوست ممکن است ترک بردارد یا کنده شود.مشکل آن جاست که اعصابی که ترشح چربی و رطوبت را در پا کنترل می کنند دیگر کار نمی کنند.

پس از استحمام پاهای خود را خشک کنید و سپس رطوبت باقی مانده را با یک کرم دست بی بو یا لایه ی نازکی از پارافین جامد حفظ کنید.

کرم یا روغن را بین انگشتان پا نمالید.در این قسمت ها رطوبت بیش از حد ممکن است منجر به عفونت شود.

در همین باره می توانید مطلب درمان زخم پای دیابتی با آنتی بیوتیک را بخوانید.

۳_ پینه و میخچه

پای افراد دیابتی بیشتر و سریعتر از افراد نرمال به پینه و میخچه دچار می شود.علت آن نقاط پر فشار در زیر پا می باشد. اگر پینه و میخچه تراشیده نشوند بسیار ضخیم و نهایتا تبدیل به زخم می شوند.هرگز سعی نکنید پینه و میخچه ها را خودتان بتراشید چون ممکن است باعث زخم و عفونت شود.به علاوه اصلا تلاش نکنید که میخچه یا پینه را با مواد شیمیایی از بین ببرید چون این فراورده ها ممکن است پوست شما را بسوزانند.

می توانید از یک سنگ پا برای کنترل پینه ها استفاده کنید.بهتر است سنگ پا را روی پوست مرطوب استفاده کنید و بعد از آن از لوسیون استفاده نمایید.

میخچه

۴_ زخم های پا

زخم ها معمولا روی سینه ی پا یا زیر شست پا ایجاد می شوند.زخم های کناره های پا معمولا ناشی از کفش های تنگ می باشند.به یاد داشته باشید که گر چه بعضی از این زخم ها درد ندارند همه ی زخم ها باید توسط درمانگرتان دیده شوند.غفلت از زخم سبب عفونت و حتی قطع عضو می شود.

درمانگر شما ممکن است برای رد عفونت استخوان در خواست رادیوگرافی کند.ممکن است وی از زخم شما نمونه برای کشت بردارد تا به نوع عفونت پی ببرد و موثرترین آنتی بیوتیک را پیدا کند.ممکن است نیاز باشد تا برای خارج کردن بافت های عفونی و مرده نیاز به بستری در بیمارستان باشد.

راه رفتن روی یک زخم ممکن است آن را بزرگتر کرده عفونت را به اعماق پا براند.برای برداشتن فشار از روی پا ممکن است نیاز به کفش یا بریس های مخصوص یا حتی گچ گیری داشته باشید.

اگر زخم پایتان ترمیم نشود و گردش خون پا مختل باشد نیاز به مشاوره با جراح عروق خواهد بود.همیشه به یاد داشته باشید که کنترل قند خون اهمیت فراوانی دارد زیرا بالا بودن قند خون مقابله با عفونت را بسیار دشوار می سازد.

پس از درمان و ترمیم زخم باید به مراقبت از پاها ادامه دهید و از کفش های مخصوص استفاده کنید چون محل جوش خوردن زخم بسیار شکننده است و احتمال عود زخم وجود دارد.زخم پای دیابتی

۵_ اختلال گردش خون

اختلال گردش خون قابلیت پای شما را برای ترمیم و مقابله با عفونت  کاهش می دهد. دیابت رگ های خونی پا و ساق را سفت و تنگ می کند.بعضی عوامل کاهش خونرسانی به پا را می توانید کنترل کنید:مثلا نباید سیگار بکشید و باید مراقب باشید که فشار خون و کلسترول خون تحت کنترل باشند.

اگر پاهایتان سرد باشند ممکن است وسوسه شوید که آن ها را گرم کنید.اما اگر حس پا مختل باشد ممکن است با آب گرم یا کیسه آب گرم آن ها را بسوزانید بدون آن که متوجه شوید.بهترین راه برای گرم نگه داشتن پا ها استفاده از جوراب های گرم است.

بعضی بیماران مبتلا به اختلال گردش خون هنگام تند راه رفتن یا راه رفتن در سربالایی یا روی سطوح سفت احساس درد در عضلات پشت ساق خود می کنند.به این حالت” لنگش متناوب” گفته می شود.توقف و استراحت به مدت چند دقیقه باعث کاهش درد می شود. اگر این علایم را دارید حتما با پزشک مشاوره کنید.

تمرین و ورزش برای بهبود وضعیت گردش خون مفید است .برای راه رفتن از کفش های مناسب استفاده کنید ولی در صورت ابتلا به زخم باز نباید روی آن راه بروید.

درمان سیاه شدن پای دیابتی ها

مراقبت از زخم پای دیابتی باید حتما تحت نظر پزشک صورت گیرد. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

بسته به شدت عفونت، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است بستری شدن در بیمارستان را توصیه کند. گاهی برای جلوگیری از سرایت عفونت به سایر نقاط بدن، قطع عضو ضروری است.

علت قطع اندام در زخم های دیابتی

افراد مبتلا به دیابت بیش از سایر مردم در معرض قطع اندام هستند .علت آن می تواند درگیری شریان ها یا گرفتاری اعصاب باشد که هر دوی این عوامل می توانند باعث بروز زخم و احتمالا قطع اندام شوند. اغلب موارد قطع اندام با مرافبت مداوم و استفاده از کفش مناسب قابل پیشگیری هستند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپد، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۸ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    با سلام من پایم مویه کرده بود ۲۰ روز در گچ است میتوانم یا بیشتر باید در گچ باشد خودم بازش کنم هیچ دردی ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۸ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      از دكتر معالج بپرسيد

  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدمادرم دیابت داره چکمه سایز پاهاش نبودانگشت پاهایش تاول زدن اول ها کبود رنگ شدن و رم افتاددرحال حاضر زخم نیشدار پماد و کپسول آنتی بیوتیک سفیکسیم پونصد استفاده میکنه چاره چیست باید چه کاری بکنیم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و مراقبت دقيق لازمه 

      حتما داپلر شريان هاى با رو انجام بدن

  • تصویر کاربر حسین شنبه ۸ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    بعد از کمای دیابتی رنگ پا از طرف انگشتان عوض شده و دکتر گانگاری خشک تشخیص داده امروز ۷ آبان درست یکهفته از کمای دیابتی میگذره.
    قبلا هیچ علامتی نداشته
    و دو روز قبلتر با پای خودش به مطب رفته و هیچ‌علامتی نداشته
    و چون پا تیر میکشید دکتر تشخیص قند خون داده
    اما تا گرفتن نتیجه در دوروز بعد دچار کما شده و به اورژانس انتقال پیدا کرده
    و حالا کاملا هشیار هست و هیچ ناراحتی نداره
    فقط میگه انگار چیزی مثل کامیون از روی پاش رد شده
    دکتر متخصص عروق عقیده داره پا باید ۴ سانت بالاتر از مچ قطع شود.الته بعد از چراحی رگ خون رسان ناحیه کمر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۸ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بابد بررسى عروقى كامل بشه و چون گانگرن خشك هست مىشه تا زمان سياه شدن كامل صبر كرد و البته اگه توى اين مدت لازم بود جراحى عروق انجام بشه

  • تصویر کاربر علمدار دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 177 مشاهده پرسش
    سلام پدرم ششماه درگیر اعورت شکمی بودند .نتیجه پای چپش را قطع کردند حالا دوماه بعداز این ماجرا پای راستش انگشتانش سیاه و قرمز ودردناک هستند خیلی میترسم پای راستش راهم قطع کنند . راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      حتما به جراح عروق مراجعه كنن

  • تصویر کاربر گورک دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    سلام
    سه ماه پیش پای مادرم کبود شد و ورم کرد و یه نقطه سفید روی قوزک پاش داشت
    دکتر رفتیم و عفونت داخل خون گفتن
    مادرم بیماری دیابت داره و اصولا خیلی زیاده و پایین دویست نمیشه و متفورمین مصرف میکنه
    بعد سه ماه مجدد پاش ورم کرده و کبود شده به نظر شما چه راهی برای درمان نیازه ؟
    1. تصویر کاربر گورک چهارشنبه ۲۱ مهر ۰( 2 سال پیش)
      اینم عکس از پاشون
    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى لازمه و سونوگرافى داپلر عروق

      بابد تخت نظر متخصص عفونى بسترى بشن و متخصص ارتوپد به عنوان مشاور ايشان رو ببينن 

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر اسی دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    سلام ۶۵ ساله ۱۳۵ک وزن ۱۸۵ قد دیابت کنترل شده ۹۵
    از حدود بیش از ده سال در مچ پا خونمردگی بصورت لکه داشتم مراجعه نمودم داپلر رنگی انجام دادم در جریان خون مشکلی دیده نشد کم کم این خونمردگی افزایش و تا ساق پا بالا آمد دکتر مراجعه نمودم متأسفانه نتوانستند اقدامی بکنند عکس ارسال میکنم آیا مشکل حاد می‌باشد ضمنا بعلت مشکل در پای مذبور کوتاهتر است
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      به جراح عروق مراجعه كنيد 

      نارسايى وريدى داريد 

  • تصویر کاربر محمدقاسمی دوشنبه ۵ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.
    مادرم۵۳ساله که متاسفانه از ناحیه قوذک پا دچار زخم عمیقی شده که به استخوان زده و نظره دکترای شهرمان قطع کردن از مچ پا است.دو سال قبل هم پیوند کلیه انجام داده که متاسفانه در این چند روز اخیر کراتینش هم بالا رفته.درحال حاضر در بیمارستان بستری.
    خواهشن اگه راهی برای قطع نکردن پای مادرم هست به بنده اطلاع بدین تا خدمت برسیم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      قدم اول بايد دبريدمان جراحى و آنتى بيوتيك درمانى باشه ولى با توجه به نارسايى كليه راه سخت و طولانى در پيش خواهد بود

      اگر عفونت وارد خون شده باشه و خطر جانى ايجاد كنه بايد سريعا قطع بشه

  • تصویر کاربر ثانی دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر وقت بخیر من ۳۳ سالمه بالای ران پای چپم ی مربع ۴×۴ کبود شده و قندم ۱۲۱ هست میشه برا قند باشه یا خیر خیلی نگرانم لطفا راهنماییم کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بعيده

      با متخصص داخلى مشورت كنيد

  • تصویر کاربر سینا جمعه ۱۹ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    هر بار یه تیکه از پاشو قطع میکنه و بازم عفونت میکنه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۹ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بابد بررسى عروقى انجام بشه و شايد اون ناحيه عروق خوبى نداره كه اين طور مى شه 

  • تصویر کاربر نیکبخت جمعه ۱۹ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    سلام پدر من دیابت دارن انگشت شست پاش زخم شده و سوراخ شده دکتر هم رفته ولی همچین تاثیری نداشته چیکار کنیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۹ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      احتمالا جراحى لازمه

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر