منو

تیره شدن و زخم پای دیابتی

بیماران مبتلا به دیابت ممکن است دچار مشکلات متعددی در پاهای خود نظیر سیاه شدن پا و زخم شدن پا و عفونت شوند. حتی مشکلات معمولی و جزئی در این افراد ممکن است بدتر و منجر به عوارض جدی شوند.

مشکلات پا اغلب زمانی رخ می دهند که عصب بر اثر دیابت آسیب دیده باشد (نوروپاتی). علایم درگیری عصب عبارتند از سوزن سوزن شدن و درد سوزشی یا ضعیف شدن پاها.نوروپاتی حتی می تواند حس پا را از بین ببرد به گونه ای که شما ممکن است به پای خود صدمه بزنید بدون آن که حتی متوجه آن شوید.اختلال جریان خون یا تغییر شکل پا و انگشتان آن هم می توانند مشکل ساز شوند.

علت سیاه شدن پای دیابتی 

در ادامه مواردی را که میتواند دلایلی برای زخم یا سیاه شدن پای افراد دیابتی باشد را بیان کرده ایم:

۱_ نوروپاتی

گرچه آسیب عصب بر اثر دیابت می تواند دردناک باشد گاه می تواند احساس درد و حرارت و سرما را کاهش دهد. فقدان حس پا به این معناست که شما ممکن است متوجه آسیب دیدن پای خود نشوید. شما ممکن است یک سنگریزه داخل کفش خود داشته باشید و همه ی روز روی آن را بروید بدون آن که آن را حس کنید.امکان دارد پای شما تاول بزند و آن را حس نکنید.ممکن است متوجه آسیب پای خود نشوید تا آین که پوست تخریب و عفونی شود.

آسیب عصب ممکن است باعث تغییر شکل پا و انگشتان آن شود.به جای آن که سعی کنید پا و انگشتان تغییر  شکل یافته آن را به زور داخل کفش های معمول کنید از درمانگر خود بخواهید برایتان کفش های طبی مخصوص تجویز کند.

نوروپاتی

۲_ تغییرات پوستی و تیره شدن پوست پا

دیابت می تواند تغییراتی در پوست پای شما ایجاد کند. ممکن است گاهی پاهایتان بسیار خشک شوند و رنگ پوست آن تیره و سیاه شود. پوست ممکن است ترک بردارد یا کنده شود.مشکل آن جاست که اعصابی که ترشح چربی و رطوبت را در پا کنترل می کنند دیگر کار نمی کنند.

پس از استحمام پاهای خود را خشک کنید و سپس رطوبت باقی مانده را با یک کرم دست بی بو یا لایه ی نازکی از پارافین جامد حفظ کنید.

کرم یا روغن را بین انگشتان پا نمالید.در این قسمت ها رطوبت بیش از حد ممکن است منجر به عفونت شود.

در همین باره می توانید مطلب درمان زخم پای دیابتی با آنتی بیوتیک را بخوانید.

۳_ پینه و میخچه

پای افراد دیابتی بیشتر و سریعتر از افراد نرمال به پینه و میخچه دچار می شود.علت آن نقاط پر فشار در زیر پا می باشد. اگر پینه و میخچه تراشیده نشوند بسیار ضخیم و نهایتا تبدیل به زخم می شوند.هرگز سعی نکنید پینه و میخچه ها را خودتان بتراشید چون ممکن است باعث زخم و عفونت شود.به علاوه اصلا تلاش نکنید که میخچه یا پینه را با مواد شیمیایی از بین ببرید چون این فراورده ها ممکن است پوست شما را بسوزانند.

می توانید از یک سنگ پا برای کنترل پینه ها استفاده کنید.بهتر است سنگ پا را روی پوست مرطوب استفاده کنید و بعد از آن از لوسیون استفاده نمایید.

میخچه

۴_ زخم های پا

زخم ها معمولا روی سینه ی پا یا زیر شست پا ایجاد می شوند.زخم های کناره های پا معمولا ناشی از کفش های تنگ می باشند.به یاد داشته باشید که گر چه بعضی از این زخم ها درد ندارند همه ی زخم ها باید توسط درمانگرتان دیده شوند.غفلت از زخم سبب عفونت و حتی قطع عضو می شود.

درمانگر شما ممکن است برای رد عفونت استخوان در خواست رادیوگرافی کند.ممکن است وی از زخم شما نمونه برای کشت بردارد تا به نوع عفونت پی ببرد و موثرترین آنتی بیوتیک را پیدا کند.ممکن است نیاز باشد تا برای خارج کردن بافت های عفونی و مرده نیاز به بستری در بیمارستان باشد.

راه رفتن روی یک زخم ممکن است آن را بزرگتر کرده عفونت را به اعماق پا براند.برای برداشتن فشار از روی پا ممکن است نیاز به کفش یا بریس های مخصوص یا حتی گچ گیری داشته باشید.

اگر زخم پایتان ترمیم نشود و گردش خون پا مختل باشد نیاز به مشاوره با جراح عروق خواهد بود.همیشه به یاد داشته باشید که کنترل قند خون اهمیت فراوانی دارد زیرا بالا بودن قند خون مقابله با عفونت را بسیار دشوار می سازد.

پس از درمان و ترمیم زخم باید به مراقبت از پاها ادامه دهید و از کفش های مخصوص استفاده کنید چون محل جوش خوردن زخم بسیار شکننده است و احتمال عود زخم وجود دارد.زخم پای دیابتی

۵_ اختلال گردش خون

اختلال گردش خون قابلیت پای شما را برای ترمیم و مقابله با عفونت  کاهش می دهد. دیابت رگ های خونی پا و ساق را سفت و تنگ می کند.بعضی عوامل کاهش خونرسانی به پا را می توانید کنترل کنید:مثلا نباید سیگار بکشید و باید مراقب باشید که فشار خون و کلسترول خون تحت کنترل باشند.

اگر پاهایتان سرد باشند ممکن است وسوسه شوید که آن ها را گرم کنید.اما اگر حس پا مختل باشد ممکن است با آب گرم یا کیسه آب گرم آن ها را بسوزانید بدون آن که متوجه شوید.بهترین راه برای گرم نگه داشتن پا ها استفاده از جوراب های گرم است.

بعضی بیماران مبتلا به اختلال گردش خون هنگام تند راه رفتن یا راه رفتن در سربالایی یا روی سطوح سفت احساس درد در عضلات پشت ساق خود می کنند.به این حالت” لنگش متناوب” گفته می شود.توقف و استراحت به مدت چند دقیقه باعث کاهش درد می شود. اگر این علایم را دارید حتما با پزشک مشاوره کنید.

تمرین و ورزش برای بهبود وضعیت گردش خون مفید است .برای راه رفتن از کفش های مناسب استفاده کنید ولی در صورت ابتلا به زخم باز نباید روی آن راه بروید.

درمان سیاه شدن پای دیابتی ها

مراقبت از زخم پای دیابتی باید حتما تحت نظر پزشک صورت گیرد. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

بسته به شدت عفونت، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است بستری شدن در بیمارستان را توصیه کند. گاهی برای جلوگیری از سرایت عفونت به سایر نقاط بدن، قطع عضو ضروری است.

علت قطع اندام در زخم های دیابتی

افراد مبتلا به دیابت بیش از سایر مردم در معرض قطع اندام هستند .علت آن می تواند درگیری شریان ها یا گرفتاری اعصاب باشد که هر دوی این عوامل می توانند باعث بروز زخم و احتمالا قطع اندام شوند. اغلب موارد قطع اندام با مرافبت مداوم و استفاده از کفش مناسب قابل پیشگیری هستند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپد، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر هستی سه شنبه ۲۵ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    سلام
    ایام به کام
    ایا برای سیاه شدن پای افراد دیابتی درمانی هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۵ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      وقتى سياه بشه خير

  • تصویر کاربر محمدی سه شنبه ۱۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدر من الان ۷ماهه از دردپا نخوابیده به هر جا فکرتون برسه بردیم ولی جوابی نشده و دیابت هم نداره ولی انگشتان پاش زخم کوچیک شد و همراه با درد و بعد چند ماه سیاه شد که باعث شد یکی از انگشتان پاش قطع بشه بعدش بازم خوب نشد از دردناله میکرد که بردیم دکتر بخیهاشو برداشتن که جای بخیه هاش باز شد دیگه هیچکاری نکردن الانم گفتن بیارین از زانو قطع کنیم ولی راضی نیستیم ولی زخم پاش هم زیاد شده و عفونت هم داره حالا چیکار کنیم اقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۱ آذر ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      مشكل قلبى دارن؟ سيگار مى كشن؟ سونوگرافى داپلر از شريان هاى پاشون انجام دادين؟

  • تصویر کاربر ریما دوشنبه ۲۸ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    خواهرم چند وقتی هست درگیر گرفتگی پا و مچ پا هستش دیسک کمر هم دارند مهره 4 و 5 هستش پزشکای زیادی رفتن و گفتن تنگی نخاع دارند و دیسک کمر اما الان مچ پاشون گرفته و اصلا نمیتونن حرکت بدن و الان در حالی هستند که به هیچ انواع نمیتونن حرکت بدن پاشون رو(یک پاشون هست) و به حالت خیزش و چهار دست و پا حرکت میکنن یسری ار پزشکا گفتن که مرتبط با تنگی نخاع هست و جراحی لازمه یسری گفتن که مچ پا ارتباطی به تنگی نخاع نداره جناب آقای دکتر ما مسیرمون طولانی هستش و چون امکان همواره در مسیر بودن نداریم خواستم ازتون سوال کنم به نظر شخص عزیز شما راهکار چیه و چجوری درمان میشه از نظر شما چ کاری درسته؟ میشه توضیح بفرمایید . حضور شما خدمت برسیم یا راه حل دیگه ای دارید ممنونم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۸ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      من نمى تونم متوجه بشم كه منظور از گرفتگى چيه

      اگه مچ پا پايين افتاده و ايشان نمى تونن پنجه پا رو به حالت نود درجه و بيشتر بالا بيارن ناشى از تنگى نخاع هست و بايد در مرحله اول كمر رو عمل كنند تا دير نشده

      در غير اين صورت بايد معاينشون كنم تا بتونم تشخيص درستى رو خدمتتون عرص كنم

      با احترام

  • تصویر کاربر sarina دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    عرض ادب و احترام
    دکتر، پدر من چندماه پیش توی خواب پاشو توی دیوار کوبیده، درد رو جدی نگرفته ولی فکر میکنم استخوان روی شست پاش شکسته بوده، الان بعد از چند ماه روی پاش مفصل شست پاش متورم و ملتهبه، و خیلی درد میکشه موقع راه رفتن زیاد یا پا توی کفش موندن، باید جراحی انجام بدن؟ شما انجام میدین جراحی در این رابطه؟ هزینه ی جراحی چقدر میشه؟
    خواهش میکنم جوالمو بدین، من دارم رجر میکشم از دردی که پدرم میکشه
    یه عکس از جایی که منظورمه براتون با رنگ سبز مشخص کردم تا منظورمو بهتر متوجه شین محل آسیب دیدگی کجاس
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      لازمه معاينه انجام و راديوگرافى ها رويت بشن

      با احترام

  • تصویر کاربر هادی شنبه ۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 768 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    بنده 31 ساله هستم و ساکن زنجان. در کودکی کلاب فوت داشتم که هم جراحی کردم و هم درمان های تکمیلی مثل گچ گیری و ... منتها الان هر دو پام دفرمیتی داره. البته مشکلی در راه رفتن و ورزش ندارم. میخواستم ببینم آیا عمل جراحی برای اصلاح دفرمیتی امکان پذیر هست؟ شست پام به بالا متحرک نسیت و ساق پام هم لاغر مونده. ممنون میشم از پاسختون. دکتر زمان کودکی هم آقای دکتر امامی بودن.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      براى لاغرى ساق نمى شه كارى كرد

      بايد معاينه بشين تا معلوم بشه عمل لازمه يا نه و چه مقدار اصلاح مى شه يا بايد انجام داد

      با احترام

  • تصویر کاربر مینو یکشنبه ۵ خرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر
    حدودا یک هفته پیش من دچار عارضه کمر درد شدم که خفیف بود و تا ساق پا این درد کشیده می‌شد. بعد از چند روز درد به مچ پا، پاشنه و پنجه پا انتقال پیدا کرد به حدی که احساس سوزش در استخوان‌های کف پا میکنم. و راه رفتن من رو سخت کرده. درد کمر بهبود پیدا کرده و این درد پاشنه و بخصوص پنجه پا اصلا تغییری نکرده. درد مثل زمانی هست که پیاده روی زیادی انجام دادیم و عضلات و استخوان‌های پا درد میگیرند. متاسفانه من ایران نیستم و براحتی نمیتونم به متخصص ارتوپد دسترسی داشته باشم. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۵ خرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      درود

      اين احتمال هست كه مشكل مربوط به همون كمر باشه هر چند كه درد كمر ظاهرا از بين رفته

      خوبه كه سه روز استراحت مطلق كنيد و از ضد التهاب مثل ادويل به مدت پنج روز استفاده كنيد تا بتونيد به دكتر خانوادتون مراجعه كنيد و احتمالا بعد از إرجاع ام آر آى لازم باشه

      با احترام

  • تصویر کاربر نغمه چهارشنبه ۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 11099 مشاهده پرسش
    سلام بصورت کلی ناخن دست و پا موقع بلند شدن مقداری لوله میشند،مخصوصا شست پا که داره به گوشت فشار میاره و نبض داره ،کمی درد،ناخن شست به صورت دو لایه که از وسط با یک خط افقی نشان داده میشه،لطفا من را راهنمائی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش)

      درود

      برخى به صورت ژنتيك اين مساله رو دارند

      كفش تنگ نپوشيد و براى اطمينان از عدم وجود عفونت قارچى با متخصص پوست هم مشورت كنيد

      با احترام

  • تصویر کاربر نویده شنبه ۸ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 1795 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید. آیا شما جراحی کوتاه کردن انگشت 2و 3 پا را نیز انجام میدهید.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۸ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      درود
      اگر دليل خوبى براش غير از زيبايى باشه بله
      با احترام
  • تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۹ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    درود
    ۲.۵ماه پیش آشیلمو به صورت مورب با شیشه بریدم دکتر جراح برام دوختش.الان هنوز رو وایسادن رو انگشتای پام مشکله. دکتر بهم گفته نباید تنبلی کنی.زیادم فشارم که میارم کبود میشه. تاندون گوشت اضافه آورده یا ورم داره نمیدونم اما حالت قبله خودشو نداره. عکس MRI انداختم پارگیشو توصیف کرده.اما دکتر میگه هنوز زوده نمیشه بهش اعتنا کرد. پام داغونه کارمم سنگینه نمیدونم چی کار کنم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۹ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      درود
      ايستادن روى پنجه پاها بعد از پارگى آشيل به حداقل ٤ ماه زمان نياز داره
      به تمرينات تقويت عضلات ساق البته غير از ايستادن روى پنجه ( مثلا تمرينات مقاومتى با كش يا پارچه) به طور ملايم ادامه بدين و به تدريج فشار تمرين رو زياد كنيد
      با احترام
  • تصویر کاربر طلا چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    سلام و ممنون از شما

    بغل انگشت كوچيك پاي من الان حدود ٨،٩ ماه هست كه وقتي راه ميرم حتي با كفش هاي بزرگتر از سايز پام درد شديد ميگيره و استخوان بغل انگشت كوچيكم بعضي وقتها خيلي بيرون ميزنه (عكسي كه فرستادم )

    ميشه راهنماييم كنيد كه ايا نياز به عمل داره يا با دارو و... درمان ميشه ؟؟

    راستي ببخشيد يه سوال ديگه هم دارم الان ١ ساله كه پاي من خواب ميره مثلا وقتي رانندگي ميكنم و پام داره تكون ميخوره متوجه ميشم كه انگشت پام يكيش و بعضي وقتها چندتا از انگشتاي پام گز گز ميكنه و انگار خواب ميره و اون قسمت از پام كه خواب ميره سفيد ميشه
    مثلا همين امروز روي صندلي كلرم نشسته بودم و پامم اويزون بود و تكون ميدادم كه فهميدم انگشتام خواب ميره
    وقتي هم كه استرس ميگيرم باز اين اتفاق مي افته اما زمان استرس خيلي كم پيش اومده كه انگشتاي پام خواب بره اما شده

    براي اينم منو راهنمايي ميكنيد
    مرسي
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۸ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      درود
      اگر عليرغم همه رعايت ها بهتر نشدين عمل لازمه
      براى گز گز و ... بهتره بررسى عصبى و عروقى بشين
      با احترام
درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر