منو

علل و عوارض کف پای صاف

بسیاری از افراد که دچار صافی کف پا، زندگی بدون دردسری را تجربه می کنند. اما زمانی که مشکل ایجاد شود، بهتر است سریعاً برای معاینه و آگاهی از عوارض کف پای صاف، به یک متخصص مراجعه کنید. همانطور که از نام این بیماری مشخص است، مبتلایان به کف پای صاف، قوسی در ناحیه کف پا نداشته، یا این قوس بسیار کم است.

در افراد سالم، در حالت ایستاده قسمت میانی پا به زمین برخورد نمی کند. صافی کف پا تنها زمانی که با احساس ناراحتی همراه باشد، باید تحت درمان قرار بگیرد. این ناراحتی می تواند نشان دهنده ی مشکلاتی دیگر یا آمادگی برای آسیب رساندن به سایر نقاط بدن باشد. برای افرادی که کف پای صاف برای آنها مشکل ساز شده است، به منظور کم کردن این ناراحتی ها و کاهش عوارض کف پای صاف، ابزار و ورزش هایی در نظر گرفته شده است.

صافی کف پا چیست؟

مبتلایان به کف پای صاف، در کف پای خود فرو رفتگی نداشته یا این فرورفتگی بسیار ناچیز است، به طوری که در حالت ایستاده، کف پای آنها به طور کامل زمین را لمس می کند. مچ پای انسان دارای ۳۳ مفصل می باشد که ۲۶ استخوان مختلف را به هم پیوند داده اند. همچنین بالای ۱۰۰ ماهیچه، تاندون و رباط در این ناحیه از بدن قرار دارد.

صافی کف پا چیست

قوس کف پا مانند یک فنر در هنگام گام برداشتن عمل کرده و کمک می کند تا وزن بدن با کمترین فشار در عضلات کل پا پخش شود. ساختار این قوس تأثیر مستقیمی روی شکل راه رفتن شما دارد. این قوس باید از جهات مختلف در حین مستحکم بودن، انعطاف پذیر باشد، انواع فشارها را تحمل کند و شما بتوانید روی سطوح مختلف بدون هیچ مشکلی راه بروید.
در این بیماری، مچ پا می تواند در زمان ایستادن و راه رفتن، رو به داخل بچرخد. این مشکل همچنین می تواند باعث چرخش رو به بیرون مچ پا نیز شود.

علل کف پای صاف

رایج ترین علل صافی کف پا عبارتند از:

✳️ مشکلات ژنتیکی، صافی کف پا می تواند از والدین به فرزندان از طریق ژنتیک منتقل شود

✳️ ضعف قوس پا، به این معنا که در حالت استراحت پا، این قوس وجود دارد، اما در زمانی که روی زمین قرار می گیرد، کف پا صاف شده و به زمین می چسبد

✳️ آسیب دیدگی مچ پا یا زانو

✳️ آرتروز یا آرتروز رموتوئید

✳️ ضربه، ناکارآمدی یا پارگی تاندون استخوان درشت نی

✳️ بیماری های عضلانی یا سیستم عصبی، مثل فلج مغزی، دیستروفی عضلانی، اسپینا بیفیدا

یکی دیگر از مشکلاتی که می تواند سبب صافی کف پا شود تارسال کوالیشن (tarsal coalition) می باشد. این بیماری باعث می شود که استخوان های پا به طرز عجیبی به هم بچسبند و در نهایت، پا حالتی خشک و صاف پیدا می کند. پزشک اطفال معمولاً در همان خردسالی این بیماری را تشخیص می دهد. صافی کف پا در افراد دچار اضافه وزن یا قند خون بالا، بیشتر اتفاق می افتد. همچنین، این مشکل در زمان بارداری رایج تر است.

صافی کف پا می تواند با کهولت سن نیز شکل بگیرد. فشار روزانه روی پاها می تواند باعث ضعیف شدن تاندون استخوان درشت نی شود. وظیفه ی اصلی این تاندون، حفظ ساختار قوس کف پا می باشد. این تاندون می تواند بر اثر استفاده ی بیش از حد ورم کرده (تاندونیت) یا پاره شود. آسیب به این تاندون باعث صاف شدن کف پا می شود.

مشکلات متنوعی در پا می توانند منجر به ایجاد صافی کف پا شوند. در این مقاله به بررسی علائم و علل صافی کف پا در بالغین می پردازیم.

عوارض کف پای صاف

یکی از اولین علائم صافی کف پا، درد است. کف و قوزک پا، علاوه بر درد می تواند دچار التهاب شوند. مخصوصاً در زمان ایستادن یا راه رفتن به مدت طولانی. البته، این علائم می توانند به دلیل مشکلات دیگری نیز باشند. پس بهتر است در ابتدا برای تشخیص به متخصص مراجعه کنید. صافی کف پا همچنین در شکل ایستادن، راه رفتن و دویدن شما تأثیر منفی ای خواهد گذاشت، که این موارد می توانند به مشکلات دیگری مثل درد در لگن، زانو و تشدید درد قوزک منجر شود.
معمولاً درمان های ساده می توانند درد کف پا را تسکین دهند. مثل کفی های طبی کفش که برآمدگی ای در محل معمول قوس پا در آنها تعبیه شده است. اما در صورت عدم رسیدگی، مشکلات ساده ی ابتدایی می توانند به آسیب های جدی بیانجامند. که در ادامه چند نمونه از عوارض کف پای صاف را توضیح داده ایم:

۱. التهاب کف پا از عوارض کف پای صاف

فاسیای کف پا، رباطی است که از پشت پاشنه ی پا شروع شده و کف پای شما را در بر می گیرد. در افرادی با کف پای صاف، این رباط در خطر ملتهب شدن قرار داشته که به آن فاسیتیس یا التهاب کف پا گفته می شود. از ویژگی های این بیماری، درد پاشنه ی پا بوده، که بعد از بیدار شدن و برداشتن اولین گام های روز از همیشه شدیدتر است. فاسیتیس معمولاً به علت صافی کف پا اتفاق می افتد.

تاندونیت آشیل

۲. تاندونیت آشیل

از دیگر عوارض کف پای صاف، میتواند باعث شود تاندون آشیل شما در زمان راه رفتن یا دویدن، بیش از حد کار کند. این فشار اضافی می تواند باعث ایجاد پارگی های کوچک و التهاب تاندون شود. به این مشکل، تاندونیت آشیل گفته می شود.
برای جلوگیری از پیشرفت تاندونیت آشیل و خطر حالت پیشرفته ی آن به نام تادونسیس آشیل، باید در کنار مصرف داروهای ضد التهاب، استراحت کرده و از کمپرس یخ استفاده کنید.

۳. عوارض کف پای صاف و آرتروز

یک قوس خوب و مستحکم در کف پا، به پاها، قوزک ها و سایر نقاط بدن شما انسجام می بخشد. زمانی که کف پا صاف است، شما این ثبات جسمی را از داده و مفصل های شما در اثر فشار مضاعف تحلیل می روند. در نتیجه، این مفاصل در خطر بالاتری برای آرتروز قرار می گیرند. از عوارض کف پای صاف، ساییدگی کشکک ها و استخوان ها با یکدیگر می باشد، در نتیجه آرتروز رخ میدهد.

۴. مشکلات مربوط به انگشتان پا

کفش ها به گونه ای طراحی می شوند که یک پای سالم دارای قوس در آن قرار بگیرند. در صورتی که مبتلا به صافی کف پا باشید، کفش های عادی به بدترین شکل به کف پایتان فشار آورده و باعث پینه می شوند. به مرور زمان، شما ممکن است به بونیون مبتلا شوید. بونیون، یک نقص در مفصل انگشت شست پا می باشد.

۵. مشکلات مچ پا

مشکلات مچ پا از عواض کف پای صاف است که آسیب های دیگری نیز در کف پا ایجاد می کند. برای مثال، تاندون استخوان درشت نی که در این حالت دچار التهاب می شود، می تواند سبب درد اضافه و سستی پا شود.
زمانی که مچ پاها رو به داخل چرخیده باشند، فاسیای کف پا بیش از حد کشیده شده و باعث انباشتگی کلسیم و در نتیجه رشد زائده های استخوانی به نام خار پاشنه می شود.

۶. مشکلات پا

از آنجایی که کف پای شما وظیفه ی تحمل وزن کل بدن را بر عهده دارد، هر مشکل کوچکی در آن می تواند هماهنگی کل بدن را بهم زده و شما را در خطر آسیب جدی قرار دهد.
اولین محل این آسیب دیدگی ها پا می باشد. صافی کف پا باعث پخش شدن نامتوازن وزن و فشار بیش از حد به عضلات، استخوان ها و تاندون های پا می شود. در نتیجه ی عوارض کف پای صاف می تواند مشکل آتل ساق پا و شکستگی های فشاری باشد.

علائم صافی کف پا

در اثر کشیده شدن عضلات و رباط ها، درد کف پا رایج ترین علامت صافی کف پا می باشد. همچنین، فشار های غیر عادی به زانو و لگن نیز می تواند منجر به درد در مفاصل این ناحیه شوند. این فشار ها در زمانی که پاها رو به داخل بچرخند ایجاد می شود. در صافی کف پا این اندام ها معمولاً دچار درد می شوند:

درمان صافی کف پا

برخی از افراد مبتلا به صافی کف پا به طور غریزی بدن خود را در حالتی قرار می دهند که از بروز علائم آزار دهنده جلوگیری شود. افرادی که علائمی در آنها دیده نمی شود نیاز به درمان ندارند. اما در صورت بروز عوارض کف پای صاف باید سریعا درمان شوید. 

✳️ در صورت وجود درد، استفاده از کفش مناسب با پهنای بیشتر و حمایت کافی می تواند به شما کمک کند.

✳️ کفی های طبی با قوس های طراحی شده، فشار وارده به کف پا را کم کرده و در مواردی که پا به داخل خم می شود، از درد جلوگیری می کند. البته، استفاده از این موارد تنها برای کنترل و از بین بردن علائم بوده و تأثیر طولانی مدت ندارد.

درمان صافی کف پا

✳️ افرادی که از تاندونیت استخوان درشت نی رنج می برند، می توانند با قرار دادن یک جسم نرم درون کفش در قسمت اورتودنسی از فشار وارده به بافت تاندون کم کنند.

✳️ در صورت وجود التهاب، اورتودنسی زانو می تواند تأثیرگذار باشد.

✳️ در صورت شدت گرفتن علائم، استراحت تجویز می شود.

✳️ اگر برای افراد مبتلا به آرتروز یا پارگی تاندون، در صورتی که مسکن و کفی جواب نداد، جراحی تجویز می شود.

✳️ رشد ناقص استخوان ها در کودکی می تواند در بزرگسالی باعث صافی کف پا شود. در این موارد نادر، جراحی هایی برای جدا کردن استخوان های بهم چسبیده ضروری است.

✳️ اگر اضافه وزن دلیل صافی کف پا تشخیص داده شد، طبیعتاً کم کردن وزن بهترین گزینه است.

تشخیص صافی کف پا

در صورت داشتن علائم زیر، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:

❌ صافی کف پا که اخیراً شکل گرفته باشد

❌ درد در کف پا، قوزک و پاها

❌ صافی کف پای شما، با کفش های طبی درمان نمی شود

❌ کف پای شما در حال صاف تر شدن باشد

❌ کف پای شما خشک، سنگین، غیر قابل انعطاف به نظر می رسد

پزشک، در ابتدا کل پای شما را معاینه می کند. در مرحله ی بعدی شما باید روی پنجه ی پا بأیستید تا شکل و کارایی هر پا را معاینه کند. پزشک همچنین سابقه ی بیماری های شما را بررسی می کند. در برخی از موارد، برای تشخیص سریع و جلو گیری از عوارض کف پای صاف، آزمایش اشعه ایکس، سی تی اسکن یا MRI تجویز می شود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپد ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

 

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 79 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر .۴ماه پیش پام ضربه خورد توی فوتبال .خرداد ماه mri گرفتم به دکتر نشون دادم گفتن یک ماه استراحت کنید خوب میشین ولی متاسفانه ۳ماه گذشته هنوز کف پا درد دارم .شکستگی ایجاد شده تو متافورس سوم طبق گفته ی دکتر . حالا چه باید بکنم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 6 ماه پیش)

      باید رادیوگرافی ایستاده مقایسه ای از هر دو پا انجام بدین 

      ممکنه قضیه جدی تر باشه و حتی جراحی بخواد

  • تصویر کاربر آرزو دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 6 ماه پیش) تعداد بازدید: 66 مشاهده پرسش
    سلام
    من در ناحیه قسمت خارجی زانو و ساق و بالای ران پای چپ درد دادرم. وقتی دو زانو می نشینم یک کشیدگی و فشار در این ناحیه احساس می کنم انگار عضلات داخلی این ناحیه ورم دارند اما در ظاهر ورمی نیست. گاهی بهتر هست البته
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۷ مهر ۲( 6 ماه پیش)

      ممکنه مربوط به ایلیوتیبیال باند باشه . 

      معاینه لازمه و شاید فیزیوتراپی بخواد

  • تصویر کاربر آرمین یکشنبه ۵ شهریور ۲( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 131 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر پسرم ۱۳ سالشه کف پاش صافه و مچ پاها به داخل قوس داره که چند وقت کفش و صندل هم استفاده کرده الان دکتر گفته باید پین بزاریم توی پاش.عکس ها رو بارگزاری کردم لطفا راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۵ شهریور ۲( 7 ماه پیش)

      راديوكرافى بايد ايستاده انجام بشه و بدون اون هر تصميمى براى نكنيك جراحى تا ممكن و مقرون به خطاست

  • تصویر کاربر ترک دوشنبه ۹ مرداد ۲( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 118 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خوبین من درد دست و پا وضعف عضلات دست و پا داشتم گاهی اوقات متورم میشد دست وپام..آتیش از دست وپام درمیاد که دکتر شهرستان ملایر برام آزمایش نوشتن انجام دادم 5بود چیکار کنم هم زخم معده دارم وهم تیرویید کم کار،،واینکه هشت سال پیش از چهار پایه افتادم پیگیری نکردم و درحال حاضر لگن درد دارم عکس گرفتم دکتر گفتن که دنبالچتون مشکلی نداره
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۹ مرداد ۲( 8 ماه پیش)

      اصلا از شرح حال شما چیزی متوجه نشدم و اینکه چی توی آزمایش 5 بوده

      به نظرم با یک متخصص روماتولوژی هم مشورت بفرمایید

  • تصویر کاربر علیرضا جمعه ۲۶ خرداد ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 135 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر برای استخدام نیروی دریایی سپاه اقدام کردم چشم وقدوزن را تائید کردند به پاها را رد کردند بخاطر کوتاهی آشیل
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۶ خرداد ۲( 10 ماه پیش)

      اگه شديد باشه عمل لازمه 

  • تصویر کاربر پانته جمعه ۲۶ خرداد ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 93 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر، پسر من ۳ سالشه و صافی کف پا داره، ممکنه راهنماییم کنید چه کفشی مناسبه که براش تهیه کنیم.
    منظورم اینه که کفشی که کفش نرم باشه بهتره یا سفت، ساق داشته باشه یا نه.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۶ خرداد ۲( 10 ماه پیش)

      اقدامى نياز نداره 

  • تصویر کاربر محمدرضا یکشنبه ۷ خرداد ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 97 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من دوسه ماه قبل برا مچ پام نوبت اینترنتی گرفتم الان پبامکش پاک شده نمیدونم چه تاریخی بود الان چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۷ خرداد ۲( 10 ماه پیش)

      14  تیر ساعت 4 عصر

  • تصویر کاربر mm چهارشنبه ۱۶ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 116 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت بخیر
    من پاهام هم مشکل هالوکس و والگوس داره تو عکسی که فرستادم مشخصه.و هم انگشتای پاهام انحراف داره و بزرگ و کوچیک داره یعنی اندازه انگشت سوم از انگشت چهارم و انگشت دوم کوچیکتره
    و انگشت دوم انحراف‌ پیدا کرده رو انگشت سوم و اذیت کننده است واسم
    خواستم بپرسم با عمل جراحی درست میشه؟ واینکه عوارضی برای زاه رفتن نداره ؟

    جنسیت دختر ۲۲ساله وزن ۶۵ قد ۱۶۵
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۶ فروردین ۲( 1 سال پیش)

      بله با جراحی قابل اصلاح هست

  • تصویر کاربر زهرا چهارشنبه ۱۹ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 147 مشاهده پرسش
    سلام کف پاهاش. داغ میشه سوزش سر دل و نفخ
    1. تصویر کاربر زهرا سه شنبه ۱۸ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام
    2. تصویر کاربر زهرا سه شنبه ۱۸ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام کف پاهاش داغ میشه سوزش سردل و نفخ
    3. تصویر کاربر زهرا سه شنبه ۱۸ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام اقای مامان من 56 سالشع کف پاهاش داغ میشه سوزش معده داره و نفخ میکنه مشکلش چیه اقای دکتر
    4. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۹ بهمن ۱( 1 سال پیش)

      اول باید توسط یک متخصص داخلی معاینه و بررسی بشن

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر فرهادتوسلی یکشنبه ۲۰ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 141 مشاهده پرسش
    بادرود، من 52ساله ساکن اصفهان، دراول مهرماه ازفاصله کمتراز یکمتری وازناحیه پشت زانوی پای چپ مورد اصابت وینچسترقرارگرفتم. همانشب دربیمارستا ن بعداز تخلیه چندساچمه، برای سه عدد آنهاکه عمقی بود مرددبودند وتاکید کردند هرچه زودتر پیگیرشوم. اقدامی نکردم و بعدازگذشت بیش از 70روز هنوز زخم التیام کامل نیافته ومشکل ودردبسیار دارم، توصیه جنابعالی چیست. باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۰ آذر ۱( 1 سال پیش)

      آزمایش از نظر عفونت انجام بدین اگر عفونت نداشت می تونید برای استفاده از انسمان های نوین به کلینیک های زخم مراجعه کنید

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر