منو

علل و عوارض کف پای صاف

بسیاری از افراد که دچار صافی کف پا، زندگی بدون دردسری را تجربه می کنند. اما زمانی که مشکل ایجاد شود، بهتر است سریعاً برای معاینه و آگاهی از عوارض کف پای صاف، به یک متخصص مراجعه کنید. همانطور که از نام این بیماری مشخص است، مبتلایان به کف پای صاف، قوسی در ناحیه کف پا نداشته، یا این قوس بسیار کم است.

در افراد سالم، در حالت ایستاده قسمت میانی پا به زمین برخورد نمی کند. صافی کف پا تنها زمانی که با احساس ناراحتی همراه باشد، باید تحت درمان قرار بگیرد. این ناراحتی می تواند نشان دهنده ی مشکلاتی دیگر یا آمادگی برای آسیب رساندن به سایر نقاط بدن باشد. برای افرادی که کف پای صاف برای آنها مشکل ساز شده است، به منظور کم کردن این ناراحتی ها و کاهش عوارض کف پای صاف، ابزار و ورزش هایی در نظر گرفته شده است.

صافی کف پا چیست؟

مبتلایان به کف پای صاف، در کف پای خود فرو رفتگی نداشته یا این فرورفتگی بسیار ناچیز است، به طوری که در حالت ایستاده، کف پای آنها به طور کامل زمین را لمس می کند. مچ پای انسان دارای ۳۳ مفصل می باشد که ۲۶ استخوان مختلف را به هم پیوند داده اند. همچنین بالای ۱۰۰ ماهیچه، تاندون و رباط در این ناحیه از بدن قرار دارد.

صافی کف پا چیست

قوس کف پا مانند یک فنر در هنگام گام برداشتن عمل کرده و کمک می کند تا وزن بدن با کمترین فشار در عضلات کل پا پخش شود. ساختار این قوس تأثیر مستقیمی روی شکل راه رفتن شما دارد. این قوس باید از جهات مختلف در حین مستحکم بودن، انعطاف پذیر باشد، انواع فشارها را تحمل کند و شما بتوانید روی سطوح مختلف بدون هیچ مشکلی راه بروید.
در این بیماری، مچ پا می تواند در زمان ایستادن و راه رفتن، رو به داخل بچرخد. این مشکل همچنین می تواند باعث چرخش رو به بیرون مچ پا نیز شود.

علل کف پای صاف

رایج ترین علل صافی کف پا عبارتند از:

✳️ مشکلات ژنتیکی، صافی کف پا می تواند از والدین به فرزندان از طریق ژنتیک منتقل شود

✳️ ضعف قوس پا، به این معنا که در حالت استراحت پا، این قوس وجود دارد، اما در زمانی که روی زمین قرار می گیرد، کف پا صاف شده و به زمین می چسبد

✳️ آسیب دیدگی مچ پا یا زانو

✳️ آرتروز یا آرتروز رموتوئید

✳️ ضربه، ناکارآمدی یا پارگی تاندون استخوان درشت نی

✳️ بیماری های عضلانی یا سیستم عصبی، مثل فلج مغزی، دیستروفی عضلانی، اسپینا بیفیدا

یکی دیگر از مشکلاتی که می تواند سبب صافی کف پا شود تارسال کوالیشن (tarsal coalition) می باشد. این بیماری باعث می شود که استخوان های پا به طرز عجیبی به هم بچسبند و در نهایت، پا حالتی خشک و صاف پیدا می کند. پزشک اطفال معمولاً در همان خردسالی این بیماری را تشخیص می دهد. صافی کف پا در افراد دچار اضافه وزن یا قند خون بالا، بیشتر اتفاق می افتد. همچنین، این مشکل در زمان بارداری رایج تر است.

صافی کف پا می تواند با کهولت سن نیز شکل بگیرد. فشار روزانه روی پاها می تواند باعث ضعیف شدن تاندون استخوان درشت نی شود. وظیفه ی اصلی این تاندون، حفظ ساختار قوس کف پا می باشد. این تاندون می تواند بر اثر استفاده ی بیش از حد ورم کرده (تاندونیت) یا پاره شود. آسیب به این تاندون باعث صاف شدن کف پا می شود.

مشکلات متنوعی در پا می توانند منجر به ایجاد صافی کف پا شوند. در این مقاله به بررسی علائم و علل صافی کف پا در بالغین می پردازیم.

عوارض کف پای صاف

یکی از اولین علائم صافی کف پا، درد است. کف و قوزک پا، علاوه بر درد می تواند دچار التهاب شوند. مخصوصاً در زمان ایستادن یا راه رفتن به مدت طولانی. البته، این علائم می توانند به دلیل مشکلات دیگری نیز باشند. پس بهتر است در ابتدا برای تشخیص به متخصص مراجعه کنید. صافی کف پا همچنین در شکل ایستادن، راه رفتن و دویدن شما تأثیر منفی ای خواهد گذاشت، که این موارد می توانند به مشکلات دیگری مثل درد در لگن، زانو و تشدید درد قوزک منجر شود.
معمولاً درمان های ساده می توانند درد کف پا را تسکین دهند. مثل کفی های طبی کفش که برآمدگی ای در محل معمول قوس پا در آنها تعبیه شده است. اما در صورت عدم رسیدگی، مشکلات ساده ی ابتدایی می توانند به آسیب های جدی بیانجامند. که در ادامه چند نمونه از عوارض کف پای صاف را توضیح داده ایم:

۱. التهاب کف پا از عوارض کف پای صاف

فاسیای کف پا، رباطی است که از پشت پاشنه ی پا شروع شده و کف پای شما را در بر می گیرد. در افرادی با کف پای صاف، این رباط در خطر ملتهب شدن قرار داشته که به آن فاسیتیس یا التهاب کف پا گفته می شود. از ویژگی های این بیماری، درد پاشنه ی پا بوده، که بعد از بیدار شدن و برداشتن اولین گام های روز از همیشه شدیدتر است. فاسیتیس معمولاً به علت صافی کف پا اتفاق می افتد.

تاندونیت آشیل

۲. تاندونیت آشیل

از دیگر عوارض کف پای صاف، میتواند باعث شود تاندون آشیل شما در زمان راه رفتن یا دویدن، بیش از حد کار کند. این فشار اضافی می تواند باعث ایجاد پارگی های کوچک و التهاب تاندون شود. به این مشکل، تاندونیت آشیل گفته می شود.
برای جلوگیری از پیشرفت تاندونیت آشیل و خطر حالت پیشرفته ی آن به نام تادونسیس آشیل، باید در کنار مصرف داروهای ضد التهاب، استراحت کرده و از کمپرس یخ استفاده کنید.

۳. عوارض کف پای صاف و آرتروز

یک قوس خوب و مستحکم در کف پا، به پاها، قوزک ها و سایر نقاط بدن شما انسجام می بخشد. زمانی که کف پا صاف است، شما این ثبات جسمی را از داده و مفصل های شما در اثر فشار مضاعف تحلیل می روند. در نتیجه، این مفاصل در خطر بالاتری برای آرتروز قرار می گیرند. از عوارض کف پای صاف، ساییدگی کشکک ها و استخوان ها با یکدیگر می باشد، در نتیجه آرتروز رخ میدهد.

۴. مشکلات مربوط به انگشتان پا

کفش ها به گونه ای طراحی می شوند که یک پای سالم دارای قوس در آن قرار بگیرند. در صورتی که مبتلا به صافی کف پا باشید، کفش های عادی به بدترین شکل به کف پایتان فشار آورده و باعث پینه می شوند. به مرور زمان، شما ممکن است به بونیون مبتلا شوید. بونیون، یک نقص در مفصل انگشت شست پا می باشد.

۵. مشکلات مچ پا

مشکلات مچ پا از عواض کف پای صاف است که آسیب های دیگری نیز در کف پا ایجاد می کند. برای مثال، تاندون استخوان درشت نی که در این حالت دچار التهاب می شود، می تواند سبب درد اضافه و سستی پا شود.
زمانی که مچ پاها رو به داخل چرخیده باشند، فاسیای کف پا بیش از حد کشیده شده و باعث انباشتگی کلسیم و در نتیجه رشد زائده های استخوانی به نام خار پاشنه می شود.

۶. مشکلات پا

از آنجایی که کف پای شما وظیفه ی تحمل وزن کل بدن را بر عهده دارد، هر مشکل کوچکی در آن می تواند هماهنگی کل بدن را بهم زده و شما را در خطر آسیب جدی قرار دهد.
اولین محل این آسیب دیدگی ها پا می باشد. صافی کف پا باعث پخش شدن نامتوازن وزن و فشار بیش از حد به عضلات، استخوان ها و تاندون های پا می شود. در نتیجه ی عوارض کف پای صاف می تواند مشکل آتل ساق پا و شکستگی های فشاری باشد.

علائم صافی کف پا

در اثر کشیده شدن عضلات و رباط ها، درد کف پا رایج ترین علامت صافی کف پا می باشد. همچنین، فشار های غیر عادی به زانو و لگن نیز می تواند منجر به درد در مفاصل این ناحیه شوند. این فشار ها در زمانی که پاها رو به داخل بچرخند ایجاد می شود. در صافی کف پا این اندام ها معمولاً دچار درد می شوند:

درمان صافی کف پا

برخی از افراد مبتلا به صافی کف پا به طور غریزی بدن خود را در حالتی قرار می دهند که از بروز علائم آزار دهنده جلوگیری شود. افرادی که علائمی در آنها دیده نمی شود نیاز به درمان ندارند. اما در صورت بروز عوارض کف پای صاف باید سریعا درمان شوید. 

✳️ در صورت وجود درد، استفاده از کفش مناسب با پهنای بیشتر و حمایت کافی می تواند به شما کمک کند.

✳️ کفی های طبی با قوس های طراحی شده، فشار وارده به کف پا را کم کرده و در مواردی که پا به داخل خم می شود، از درد جلوگیری می کند. البته، استفاده از این موارد تنها برای کنترل و از بین بردن علائم بوده و تأثیر طولانی مدت ندارد.

درمان صافی کف پا

✳️ افرادی که از تاندونیت استخوان درشت نی رنج می برند، می توانند با قرار دادن یک جسم نرم درون کفش در قسمت اورتودنسی از فشار وارده به بافت تاندون کم کنند.

✳️ در صورت وجود التهاب، اورتودنسی زانو می تواند تأثیرگذار باشد.

✳️ در صورت شدت گرفتن علائم، استراحت تجویز می شود.

✳️ اگر برای افراد مبتلا به آرتروز یا پارگی تاندون، در صورتی که مسکن و کفی جواب نداد، جراحی تجویز می شود.

✳️ رشد ناقص استخوان ها در کودکی می تواند در بزرگسالی باعث صافی کف پا شود. در این موارد نادر، جراحی هایی برای جدا کردن استخوان های بهم چسبیده ضروری است.

✳️ اگر اضافه وزن دلیل صافی کف پا تشخیص داده شد، طبیعتاً کم کردن وزن بهترین گزینه است.

تشخیص صافی کف پا

در صورت داشتن علائم زیر، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:

❌ صافی کف پا که اخیراً شکل گرفته باشد

❌ درد در کف پا، قوزک و پاها

❌ صافی کف پای شما، با کفش های طبی درمان نمی شود

❌ کف پای شما در حال صاف تر شدن باشد

❌ کف پای شما خشک، سنگین، غیر قابل انعطاف به نظر می رسد

پزشک، در ابتدا کل پای شما را معاینه می کند. در مرحله ی بعدی شما باید روی پنجه ی پا بأیستید تا شکل و کارایی هر پا را معاینه کند. پزشک همچنین سابقه ی بیماری های شما را بررسی می کند. در برخی از موارد، برای تشخیص سریع و جلو گیری از عوارض کف پای صاف، آزمایش اشعه ایکس، سی تی اسکن یا MRI تجویز می شود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپد ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

 

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر جمشید دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر .
    دکتر من الان 4ماه نیم عمل رباط و منیسک داشتم .زانوم صدایه شکستن چوپ میدهد .راحت خم و راست میشود .و تا آخر پام خم میشود‌هنگام صاف کردن پا درد در ساق پا دارم .راحت راه میرم .با کمی درد .که رفع میشه.اما فشار به پام میارم پاشنه پام میسوزه .تند راه میرم درد ندارم .مشکل کجاست .و آیا رفع میشه این درد و صدا با تقویت عضلات ؟سوال دومم اینه که در قسمت پای راستم در قسمت که سوراخ ایجاد شده .قسمت میانی زانو باد کرده فقط اون قسمت باد کرده و فشار میدم درد نداره اما هنگام راه رفتن یا بعضی وقتا باعث درد میشه .تحمل وزن بعضی وقتا بخاطر این قسمت باد کرده سخت میشه .و پام خستگی پیدا می‌کنه .قسمت طولانی پیاده روی میکنم همون قده نه زیاد میشه نه کم .دکتر جراحم رفتم .معاینه کرد .وتست گرفت پام محکم بود .چند بار تکونش داد گفت مشکلی نداره .اما این درد اذیت کنندس که باعث سفتی بعضی وقتا عضلات پام میشه .دکتر گفت برو بدنسازی و و جلو ران و پشت ران وزنه برن درست میشه .خستم شد .چکار باید انجام بدم که نداده ام که این پا خوب بشه .نظرتون در این تورم خفیف بغل زانو چیه .که درد داره بعضی وقتا .ممنون میشم به عنوان یه متخصص منو بیشتر راهنمایی کنید .که خوب بشم .با تشکر .،
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      در مورد تورم به دكترتون مراجعه كنيد

      اون صدا و كمى درد با تمرين به مرور رفع مى شه

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۳ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید من رباط و منیسک پاره کردم..
    میخواستم بدونم تا زمان عمل از چی استفاده کنم که کمتر درد بگیرع؟؟
    آیا زانو بند جواب میدع؟
    ممنون میشم پاسخ بدید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۳ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بله مفيده 

      فيزيوتراپى هم انجام بدين

  • تصویر کاربر پارسا دوشنبه ۵ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    سلام .پسرمن به نظر کف پای صاف داره( تو کودکی داشت و چند مرحله کفش و کفی مخصوص استفاده کرده ) .ایشون موقع راه رفتن پای چپش به سمت بیرون هست . ( راه رفتن تو خیابان و ازحد پیاده رویی سریعتر ) حالا نمیدونم بخاطر همون کف صاف هست یا مشکل دیگه داره . ممنون میشم کمکم کنید؟ نوزده سال سنش و 178 قد و 83 وزن . در ضمن پیاده رویی طولانی هم انجام میده و دردی نداره .
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۵ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      يك علت مى تونه صافى كف پا باشه

  • تصویر کاربر افشین دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    بنده ۵۱ سال وبزنم ۹۶ وقدم۱۹۰ دچار دیابت نوع۲ و انسولین میزنم حال عمومی خوبی دارم به علت زخم شست پام در پانسمان تاندون زیر پاره شده والان ۶ ماه است که عفونت کرد ولی درست شد الان شستم رو بهبالا می ماند و زخم کوچک شده ولی خوب نمی شود ایا میتوانم عمل تاندون را انجام بدهم وخوب نشدن زخم همان منطقه از پارگی تاندون است
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۹ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      با وجود زخم خير

      بعد از خوب شدن زخم هم درمانش پيوند تاندون نيست فيكس كردن مفصل انتهايى شست هست

  • تصویر کاربر ایلیا جمعه ۱۹ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید خدمت دکتر. عزیز من 17سالمه ۹ماه پیش تصادف کردم یک پلاتین دوتا پیچ پایین و دوتا بالا داخل ساق پام هست از انگشت پام تا مچ کمی بی حس هست و زمانی که میدویم کف پام درد زیادی میگیره دیگه نمیتونم بدوم این مال چی هست؟ تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۹ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      لازمه معاينه بشين و شايد نوار عصب انجام بدين

  • تصویر کاربر شهربانو سه شنبه ۱۶ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر.. دکتر نزدیک دو سال درد شدیدی در پایین کمرم دارم با سرچ و جستجو دیدم که محل دردم انگار مفصل ساکروایلیاک هستش پوکی استخوان هم دارم الان به کدوم دکتر برم و چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۶ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      به روماتولوژيست

  • تصویر کاربر مقدم جمعه ۵ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید . ممنون از راهنمایی و تشخیص درست و عالی شما . انشاالله همیشه سلامت باشید .
    تشخیص جنابعالی برای بیماری من : ناویکولار فرعی و کف پای صاف بود که با آزمایش کف پای صاف و زائده ای که در پا و نوع حرکت پا که به داخل است تشخیص شما کاملا" درست است .
    البته درد آن با ماساژ در آب ولرم و نمک و بستن باند بهتر شده . حالا برای درمان چه پیشنهادی دارید ؟ آیا ورزش هایی که در صفحه تون برای کف پای صاف است مفید می باشد ؟ آیا قابل درمان است ؟؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۵ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بله مفيده 

      فيزيوتراپى هم عاليه

  • تصویر کاربر فا جمعه ۵ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 160 مشاهده پرسش
    سلام. انگشتان دوم و سوم پا بهم چسبیده هستند
    برای زیبایی میخوان عمل کنن در سن ۲۳ سالگی
    این عمل رو انجام میدن؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۵ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      در با معمولا عمل نبايد انجام داد به دليل احتمال عوارض عروقى

  • تصویر کاربر سیدرضا دوشنبه ۱ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    سلام.پسر من ۶ سالشه و از ۳ سالگی فوتبال بازی میکنه و الان داره به صورت حرفه ای آموزش میبینه .چند روز پیش بردمش پیش یه دکتر پیکر سنجی گفت که کف پای پسرتون کمی صافه و باید کفی استفاده کنه..اگه کفی استفاده کنه چقدر طول میکشه خوب بشه ؟الان فوتبال بازی میکنه مشکلی پیش نمیاد؟آیا فشاری که توی تمرینات فوتبال یا کفش ورزشی که می پوشه امکان آسیب بیشتری به پاهاش داره یا نه ؟؟توی خانواده من و خانومم کسی و نداریم که این مشکل داشته باشه ...ممنون (ببخشید کد رهگیری فراموش کردم دوباره سوال پرسیدم )
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود 

      اگر علامتى نداره درمانى نمى خواد جز ويزيت سالانه

  • تصویر کاربر مبینا جمعه ۲۲ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 177 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من کف پاهام صاف هست طوریکه وقتی بلند میشم احساس میکنم سنگینم و همه وزنم روی زانوهام احساس میشه و یکم که راه میرم کف پاهام درد میگیرن و همین باعث شده کمر درد و زانو درد شده
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۲ مرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه لازمه شايد عمل جراحى بخواد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر