منو

علت استخوان ناویکولار فرعی در قوزک پا چیست؟

بسیاری از بیمارانی که برای مشکلات ارتوپدی به پزشک مراجعه می‌کنند، مشکل درد در قسمت داخلی قوس پا دارند. بسیاری از این بیماران نیز، ورزشکار هستند. بسیاری از اوقات این بیماران در  قسمت داخلی قوس پا، یک برآمدگی دارند. این برآمدگی و علت آن چیست؟ در این مطلب، می خواهیم به مشکلی به نام استخوان ناویکولار اضافی بپردازیم.

ناویکولار فرعی

در کودکی و نوزادی، بسیاری از استخوان های ما به شکل غضروف، شروع به شکل گیری می کنند. این قالب های غضروفی، تا زمانی که کامل نشوند توسط اشعه ایکس قابل رصد نیستند. فرآیند استخوانی شدن طی مراحل مختلف زندگی، بسته به نوع استخوان، در طول زندگی فرد، کامل می شود.

ناویکولار فرعی، یک استخوان در کف پا است که به طور غیر متعارف رشد کرده، و باعث بزرگ شدن قسمت داخلی کف پا می شود. استخوان ناویکولار فرعی، به عنوان یک سزاموئید در داخل  تاندون تیبیالیس پوستریور رشد اضافی می کند و معمولا با یک بافت غضروفی فیبروس به استخوان ناویکولار اصلی اتصال دارد.

حدود ۲.۵ درصد افراد با ناویکولار فرعی، به دنیا می آیند. در خلال سنین اول خردسالی، این مشکل قابل تشخیص نیست. اما در سنین نوجوانی که ناویکولار اضافی شروع به استخوانی شدن می کند، این زائده را می توان تشخیص داد. برای بیشتر افراد، این زائده علائمی ندارد. اما در بعضی موارد، یک اتفاق یا حادثه مثل پیچ خوردن، افتادن و … باعث بروز علائم ناویکولارفرعی می شود.

ناویکولارفرعی، با نام های Prehallux، Os Tibiale Externum و Navicular Secundum نیز شناخته می شود.

ناویکولار فرعی

انواع ناویکولار فرعی در پا

طبق طبقه بندی “گیست”، این موارد به سه نوع تقسیم می شوند:

نوع اول: یک استخوان سزاموئید در تاندون تیبیالیس پوستریور است. یک شکاف کوچک تقریباً ۳ میلی متری یا کمتر، بین سزاموئید و ناویکولار اصلی وجود دارد.

نوع دوم: شامل یک استخوان اضافی به قطر حداکثر ۲/۱ سانتی متر است که بین آن و استخوان ناویکولار اصلی یک بافت غضروفی فیبروس وجود دارد..

نوع سوم: در واقع استخوان فرعی به استخوان اصلی متصل است و یک ناویکولار بزرگ ایجاد می کند (اصطلاحا ناویکولار شاخ دار).

اسکن هسته ای استخوان چیست و چگونه انجام می شود؟
اسکن هسته ای استخوان یک فرایند پرتو شناسی ویژه است که برای ارزیابی استخوان های مختلف اسکلت بدن استفاده می شود. این آزمایش با هدف شناسایی نواحی دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی درون استخوان به کار می رود.اسکن هسته ای استخوان می تواند برای بررسی پیشرفت درمان برخی بیماری ها نیز مفید باشد. این آزمایش نوعی فرایند پرتو شناسی هسته ای است که در آن مقادیر اندکی از مواد پرتو زا در حین ارزیابی استخوان استفاده می شود.

استخوان ناویکولار چیست؟

ناویکولار، یکی از استخوان‌های مچ پای انسان است. این استخوان در جلوی استخوان قاپ (تالوس) و در پشت استخوان‌های میخی (کونئیفرم) تقریباً در وسط مچ پا قرار دارد. در برخی از افراد، این استخوان به صورت مکعبی است. تاندون تیبیالیس پوستریور، به استخوان ناویکولار وصل می شود.

تاندون تیبالیس پوستریور، به چرخش پا به سمت داخل، خم کردن مچ و کف پا کمک کرده، و همچنین نقش اصلی در حمایت از قوس داخلی پا دارد. این تاندون، ممکن است بر اثر عواملی مثل استخوان ناویکولار اضافی، آسیب ببیند، و این امر موجب می شود که این تاندون، عملکرد مناسب نداشته و باعث صافی کف پا شود. با این وجود، رابطه ی منطقی بین صافی کف پا و ناویکولارفرعی، هنوز وجود ندارد و در حد حدس و گمان است.

وجود یک ناویکولار اضافی نوع ۱ یا ۲ نیز علت تاندینوپاتی تیبیالیس پوستریور است، زیرا قرار گرفتن تاندون تیبیالیس پوستریور بر روی ناویکولار اضافی، باعث کاهش طول بازوی اهرمی تاندون و در نتیجه کاهش عملکرد آن می شود.

برنامه ی بازتوانی پا و مچ پا
برنامه ی بازتوانی پا و مچ پا پس از آسیب یا جراحی یا بعد از شکستگی ساق پا به شما کمک می کند تا به فعالیت های روزمره ی خود بازگردید و زندگی سالم تر و پویا تری داشته باشید. با چنین برنامه ای شما می توانید حتی به ورزش و فعالیت های تفریحی خود بازگردید.

تشخیص ناویکولار فرعی

  • پا و مچ پا دارای استخوان های فرعی متعددی است که رایج ترین آن ها استخوان ناویکولار فرعی است که در ۴ تا ۱۴ درصد افراد رخ می دهد.
  • استخوان ناویکولار فرعی در ۱۰% جمعیت وجود دارد.
  • اولین بار در سنین نوجوانی در ۴ تا ۲۱% کودکان، ظاهر می شود.
  • در خانم ها، بیشتر از آقایان وجود دارد.
  • خانم ها ۷۰% (محدوده ۵۰ تا ۹۰%) بیشتر از آقایان به آن مبتلا می شوند.

به علت این که معمولاً این بیماری بدون علامت است، افرادی که دارای استخوان ناویکولار فرعی هستند، اغلب از وجود آن بی خبرند. با این حال در بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری، علائمی مانند درد در آن استخوان، یا استخوان تیبیا، دیده می شود. این پدیده می تواند به علت موارد زیر باشد:

✔ ضربه، مثل پیچ خوردن پا یا مچ پا

✔ تحریک مزمن ناشی از پوشیدن کفش، یا دیگر چیز هایی که به آن استخوان فشار وارد می کنند.

✔ فعالیت زیاد

روش های تشخیص این مشکل در افراد به صورت زیر است:

  • تصویربرداری با اشعه ایکس: ناویکولارفرعی در عکس برداری از نمای روبه رو و نیم رخ در حالت ایستاده کاملاً واضح است، اما در برخی از موارد برای تشخیص کامل میزان ناهنجاری، نیاز به عکس برداری مورب است.
  • در موارد نادر، MRI یا CT اسکن، تومور، شکستگی توبروزیته استخوان ناویکولار یا خونریزی مغز استخوان را نشان می دهد.

علائم بارز ناویکولار فرعی

 

  • به طور معمول در زنان جوان (۱۰ تا ۲۰ سال) که از درد کف و قوس کف پا شکایت دارند، دیده می شود.
  • مشکل در تهیه ی کفش راحت
  • درد زیاد در لمس موضعی
  • در موارد مزمن: درد در ناحیه تاندون تیبیالیس پوستریور و سفتی در تاندون آشیل
  • صاف شدن قوس کف پا

تشخیص های افتراقی استخوان ناویکولار فرعی

  • شکستگی تنشی استخوان
  • تاندونیت
  • شکستگی توبروزیتی داخلی
  • بیماری کوهلر
هر آنچه باید در مورد تاندونیت آشیل پا بدانید
تاندون آشیل در بدن انسان ها عضله دو قلوی ساق پا را به استخوان پاشنه پا متصل می کند. به استخوان پاشنه پا، کالکانئوس (calcaneus) نیز می گویند. انسان ها از این تاندون برای پریدن، راه رفتن، دویدن و ایستادن بر روی پاشنه پای خود استفاده می کنند.

درمان ناویکولار فرعی

برای بیمارانی که به وسیله روش‌های محافظه کارانه، درمان نمی‌شوند و یا با بازگشت علائم مواجه می شوند، درمان جراحی تجویز می شود. جراحی ناویکولار فرعی، نیازمند برداشتن استخوان فرعی و چسباندن تاندون تیبیالیس پوستریور به ناویکولار است. گاهی اوقات این عمل جراحی، تنها عمل مورد نیاز است. البته، اگر مشکلات دیگری مثل صافی کف پا نیز وجود داشته باشد، نیاز به عمل اضافه هم هست.

به طور خلاصه، ناویکولارفرعی یک مشکل رایج و معمولاً بدون علائم می باشد. گاهی اوقات، درمان بدون جراحی، موفقیت آمیز است. بیماران معمولاً در برابر درمان های مراقبتی یا جراحی، پاسخ دهی خوبی دارند. ورزشکاران می توانند پس از از بین رفتن علائم، یا گذراندن دوران نقاهت بعد از جراحی، ورزش را از سر بگیرند.

درمان ناویکولار فرعی

درمان غیر جراحی ناویکولار فرعی

۱. فیزیوتراپی

اگر استخوان ناویکولار فرعی، مشکل ساز شود، ممکن است فیزیوتراپی تجویز شود.

این روش شامل استفاده از روش های درمانی برای تسکین درد، افزایش قدرت و ثبات پا است. استخوان ناویکولار فرعی، اغلب سبب اختلال در عملکرد تاندون تیبیالیس پوستریور و صافی کف پا، و در برخی از موارد آرتروز می شود.

  • برای حمایت از قوس پا و وارد کردن فشار کمتر به آن، باید از کفش و کفی هایی استفاده شود که قسمت میانی داخلی آن، کاملاً پر شده باشد.
  • تمرینات قدرتی برای عضله ی تیبیالیس پوستریور.
  • تقویت عضلات اصلی پا و عضلات لگن
  • اصلاح فعالیت ها در مراحل اولیه، مانند محدود کردن یا متوقف کردن هرگونه فعالیت شدید که ممکن است باعث آسیب دیدن استخوان ناویکولارفرعی شود.

۲. دارو درمانی

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی خوراکی (NSAID) مانند ایبوپروفن ممکن است تجویز شود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فوق تخصص جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمود یکشنبه ۲۹ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    باسلام و درود من پسر۱۳ ساله هستم و از کودکی صافی کف پا داشتم و با کفی برطرف نشد الان دوتا استخوان اضافه در پاهایم ظاهر شده چه کار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۹ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      معاينه لازمه 

      شايد نياز به جراحى باشه

  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    درود بر شما دکتر عزیر
    من ۱۶ ساله هستم و استخوان ناویکولار در پای چپ دارم
    به دکتر ارتوپد هم مراجعه کردم کفی طبی تجویز شد ولی
    تاثیری در خوب شدن نداشت بنده در روز پیاده رویه زیادی دارم و چند وقتی هست کاراته کار میکنم جدیداً وقتی زیاد
    راه میرم یا مچ پام رو میچرخونم درد احساس میکنم در اون ناحیه بعد یک چیز دیگه اینکه فقط این پام اینطوری شده
    و حس میکنم این استخوان داره فرم پام رو تغییر میده و خیلی بیرون زدگی داره امکان داره جراحی نیاز باشه یا
    برای مثال ورزش یا پیاده روی مذر هست ؟
    بعد من همیشه از کفش های طبی یا کتونی استفاده میکنم
    ممنون میشم راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      بله ممكنه عمل بخواد 

  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من ۱۳ سالمه هردو پام ناویکولار فرعی داره صافی کف پا ندارم بعضی مواقع که پام درد میگیره با استراحت کردن آروم میشه جای دکتر رفتم یکی از پامو‌ گچ کرد بعد از ۲ هفته که باز کرد خیلی بدتر شده بود الان یکسال از گچ گذشته گاه گاهی درد شدیدی میکنه ا
    اگر عمل نکنم چه مشکلی در آینده پیش میاد؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۶ فروردین ۱( 2 سال پیش)

      اگه درد زياد اذيت نكنه عمل نمى خواد و ممكنه مشكل هم ايجاد نكنه

  • تصویر کاربر سامان شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من یه هفته ای میشه که متوجه دردی در زیر غضروف پای چپم شدم که موقع فوتبال بازی کردن درد میکنه ولی در حالت عادی هیچ دردی ندارد حالا رفتم دکتر اورتوپد و بعد از عکس برداری گفتن که استخوان اضافی هستش و نباید فوتبال بازی کنی حالام یه مچ بند طبی نوشته برام و بستمش میخواستم ببینم ایا واقعا این درد باعث میشه فوتبال رو کنار بزارم یعنی این قددددددر بده😐 ایا با عمل یا مدتی استراحت و بستن مچ بند خـوب میشه و بعدش میتونم ادامه بدم فوتبالو
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      درود

      ممکنه کامل درد بره و بتونید به فوتبال برگردین

  • تصویر کاربر پارسا شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من حدود ۱ ماه هست که پام درد میکنه بعد چند جا که سرچ کردم نوشته بود در اثر ضربه میشکنه خودم هم سُر خوردم بلافاصله پس از سُر خوردن یکمرتبه پام شروع کرد به درد که نتونستم راه برم میخواهم بدونم که پام شکسته ایا
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۹ بهمن ۰( 2 سال پیش)

      درد

      معاینه لازمه و رادیوگرافی

  • تصویر کاربر ممی دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    الآن مچ پای مرابرای 3هفته دکترگچ گرفته چون ناویکولارفرعی درقسمت داخلی مچ دارم من برای کارهای واجب اگرباواکرکف پایم راارام روی زمین بکشم وحرکت کنم آیااشکالی دارد؟ چون 11روزدرگچ هستم میترسم باحرکت کردنم زحماتم به هدر برودلطفآراهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۷ دی ۰( 2 سال پیش)

      درود

      نظرپزشك معالج رو جويا بشين

  • تصویر کاربر امیرعلی شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    جناب دکتر پسر من ١٢ سال داره ومدت ۶سال هست داره کاراته کار میکنه چند سالی هست که از کنار کف پاش یک استخوان زده بیرون الان مدتی هست که ضربه میخوره درد میگیره لطفا میفرمایید باید چیکار کنه تا مشکلش حل بشه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      اگر  با فيزيوتراپى و كفى خوب نشه عمل مى خواد

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 170 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من 12 سال سن دارم و از 9 سالگی ورزش های رزمی تکواندو، جودو به طور جدی میکنم.
    چند وقتی هست این برآمدگی پایین و جلو تر از قوزک پا رو دارم همون ناویکولار فرعی در طول هفته زیاد میدوم و بعضی درد ندارم در اون ناحیه البته گاهی چرا ولی کم. میخواستم بدونم که این استخون اضافه در اینده مشکلی ایجاد میکنه یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      نه لزوما مشكل ايجاد نخواهد كرد

  • تصویر کاربر مرضیه پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    من از بچگی ینی ۱۰_۱۱سالگی خیلییی درد داشتم و این استخون اذیتم میکرد دکتر رفتم گف ورزشنکن تکواندو میرفتم ؛ بعدش چند سال ورزش نکردم ؛ از ۱۳سالگی دوباره ورزش کردم بسکتبال شروع کردم الان ۱۸ سالمه و درد خیلییی زیادی نداشتم تا همین ۶ ماه پیش که دوچرخه سواری میکردم بعدش پام یکم پیچ خورد بعدش این استخون دوباره متورم شدو دردش شروشددد الان میرم تمرین بسکتبال بعدش میام درد خیلیییی اذیتم میکنه؛فصل مسابقاتمم نزدیکه نمیتونم جراحی کنم تا اخر سال کلا درگیر مسابقاتم ولی خب میخواستم بپرسم کاری نمیتونم بکنم تا دردشیکمی بخوابه تا بعدا جراحیش کنم و اینکه بعد جراحی چند وقت استراحت کنم میتونم بعدش دوباره ورزش کنم ؟؟؟؟؟؟ ممنون میشم
    پاسخگو باشید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 3 سال پیش)

      درود

      فعلا فيزيوتراپى و شاك ويو موثره

  • تصویر کاربر سنا چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام دخترم ۱۰ سالشه هر دو پاش ناویکولر داره و کمی صافی کف پا، کفی قوسدار براش تجویز کردند،آیا با این کفی ها مشکل حل میشه،ممکنه نیاز ب عمل داشته باشه،ما دوسال هست از شهرکرد ب کرج مهاجرت کردیم ،آیا محیط و هوای آلوده یا امواج،تاثیر دارن،من حس میکنم از اینجا اینطور شده
    ممنونم از شما.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 3 سال پیش)

      درود

      خير امواج اثره نداره 

      ممكنه عمل بخواد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر