منو

علت استخوان ناویکولار فرعی در قوزک پا چیست؟

بسیاری از بیمارانی که برای مشکلات ارتوپدی به پزشک مراجعه می‌کنند، مشکل درد در قسمت داخلی قوس پا دارند. بسیاری از این بیماران نیز، ورزشکار هستند. بسیاری از اوقات این بیماران در  قسمت داخلی قوس پا، یک برآمدگی دارند. این برآمدگی و علت آن چیست؟ در این مطلب، می خواهیم به مشکلی به نام استخوان ناویکولار اضافی بپردازیم.

ناویکولار فرعی

در کودکی و نوزادی، بسیاری از استخوان های ما به شکل غضروف، شروع به شکل گیری می کنند. این قالب های غضروفی، تا زمانی که کامل نشوند توسط اشعه ایکس قابل رصد نیستند. فرآیند استخوانی شدن طی مراحل مختلف زندگی، بسته به نوع استخوان، در طول زندگی فرد، کامل می شود.

ناویکولار فرعی، یک استخوان در کف پا است که به طور غیر متعارف رشد کرده، و باعث بزرگ شدن قسمت داخلی کف پا می شود. استخوان ناویکولار فرعی، به عنوان یک سزاموئید در داخل  تاندون تیبیالیس پوستریور رشد اضافی می کند و معمولا با یک بافت غضروفی فیبروس به استخوان ناویکولار اصلی اتصال دارد.

حدود ۲.۵ درصد افراد با ناویکولار فرعی، به دنیا می آیند. در خلال سنین اول خردسالی، این مشکل قابل تشخیص نیست. اما در سنین نوجوانی که ناویکولار اضافی شروع به استخوانی شدن می کند، این زائده را می توان تشخیص داد. برای بیشتر افراد، این زائده علائمی ندارد. اما در بعضی موارد، یک اتفاق یا حادثه مثل پیچ خوردن، افتادن و … باعث بروز علائم ناویکولارفرعی می شود.

ناویکولارفرعی، با نام های Prehallux، Os Tibiale Externum و Navicular Secundum نیز شناخته می شود.

ناویکولار فرعی

انواع ناویکولار فرعی در پا

طبق طبقه بندی “گیست”، این موارد به سه نوع تقسیم می شوند:

نوع اول: یک استخوان سزاموئید در تاندون تیبیالیس پوستریور است. یک شکاف کوچک تقریباً ۳ میلی متری یا کمتر، بین سزاموئید و ناویکولار اصلی وجود دارد.

نوع دوم: شامل یک استخوان اضافی به قطر حداکثر ۲/۱ سانتی متر است که بین آن و استخوان ناویکولار اصلی یک بافت غضروفی فیبروس وجود دارد..

نوع سوم: در واقع استخوان فرعی به استخوان اصلی متصل است و یک ناویکولار بزرگ ایجاد می کند (اصطلاحا ناویکولار شاخ دار).

اسکن هسته ای استخوان چیست و چگونه انجام می شود؟
اسکن هسته ای استخوان یک فرایند پرتو شناسی ویژه است که برای ارزیابی استخوان های مختلف اسکلت بدن استفاده می شود. این آزمایش با هدف شناسایی نواحی دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی درون استخوان به کار می رود.اسکن هسته ای استخوان می تواند برای بررسی پیشرفت درمان برخی بیماری ها نیز مفید باشد. این آزمایش نوعی فرایند پرتو شناسی هسته ای است که در آن مقادیر اندکی از مواد پرتو زا در حین ارزیابی استخوان استفاده می شود.

استخوان ناویکولار چیست؟

ناویکولار، یکی از استخوان‌های مچ پای انسان است. این استخوان در جلوی استخوان قاپ (تالوس) و در پشت استخوان‌های میخی (کونئیفرم) تقریباً در وسط مچ پا قرار دارد. در برخی از افراد، این استخوان به صورت مکعبی است. تاندون تیبیالیس پوستریور، به استخوان ناویکولار وصل می شود.

تاندون تیبالیس پوستریور، به چرخش پا به سمت داخل، خم کردن مچ و کف پا کمک کرده، و همچنین نقش اصلی در حمایت از قوس داخلی پا دارد. این تاندون، ممکن است بر اثر عواملی مثل استخوان ناویکولار اضافی، آسیب ببیند، و این امر موجب می شود که این تاندون، عملکرد مناسب نداشته و باعث صافی کف پا شود. با این وجود، رابطه ی منطقی بین صافی کف پا و ناویکولارفرعی، هنوز وجود ندارد و در حد حدس و گمان است.

وجود یک ناویکولار اضافی نوع ۱ یا ۲ نیز علت تاندینوپاتی تیبیالیس پوستریور است، زیرا قرار گرفتن تاندون تیبیالیس پوستریور بر روی ناویکولار اضافی، باعث کاهش طول بازوی اهرمی تاندون و در نتیجه کاهش عملکرد آن می شود.

برنامه ی بازتوانی پا و مچ پا
برنامه ی بازتوانی پا و مچ پا پس از آسیب یا جراحی یا بعد از شکستگی ساق پا به شما کمک می کند تا به فعالیت های روزمره ی خود بازگردید و زندگی سالم تر و پویا تری داشته باشید. با چنین برنامه ای شما می توانید حتی به ورزش و فعالیت های تفریحی خود بازگردید.

تشخیص ناویکولار فرعی

  • پا و مچ پا دارای استخوان های فرعی متعددی است که رایج ترین آن ها استخوان ناویکولار فرعی است که در ۴ تا ۱۴ درصد افراد رخ می دهد.
  • استخوان ناویکولار فرعی در ۱۰% جمعیت وجود دارد.
  • اولین بار در سنین نوجوانی در ۴ تا ۲۱% کودکان، ظاهر می شود.
  • در خانم ها، بیشتر از آقایان وجود دارد.
  • خانم ها ۷۰% (محدوده ۵۰ تا ۹۰%) بیشتر از آقایان به آن مبتلا می شوند.

به علت این که معمولاً این بیماری بدون علامت است، افرادی که دارای استخوان ناویکولار فرعی هستند، اغلب از وجود آن بی خبرند. با این حال در بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری، علائمی مانند درد در آن استخوان، یا استخوان تیبیا، دیده می شود. این پدیده می تواند به علت موارد زیر باشد:

✔ ضربه، مثل پیچ خوردن پا یا مچ پا

✔ تحریک مزمن ناشی از پوشیدن کفش، یا دیگر چیز هایی که به آن استخوان فشار وارد می کنند.

✔ فعالیت زیاد

روش های تشخیص این مشکل در افراد به صورت زیر است:

  • تصویربرداری با اشعه ایکس: ناویکولارفرعی در عکس برداری از نمای روبه رو و نیم رخ در حالت ایستاده کاملاً واضح است، اما در برخی از موارد برای تشخیص کامل میزان ناهنجاری، نیاز به عکس برداری مورب است.
  • در موارد نادر، MRI یا CT اسکن، تومور، شکستگی توبروزیته استخوان ناویکولار یا خونریزی مغز استخوان را نشان می دهد.

علائم بارز ناویکولار فرعی

 

  • به طور معمول در زنان جوان (۱۰ تا ۲۰ سال) که از درد کف و قوس کف پا شکایت دارند، دیده می شود.
  • مشکل در تهیه ی کفش راحت
  • درد زیاد در لمس موضعی
  • در موارد مزمن: درد در ناحیه تاندون تیبیالیس پوستریور و سفتی در تاندون آشیل
  • صاف شدن قوس کف پا

تشخیص های افتراقی استخوان ناویکولار فرعی

  • شکستگی تنشی استخوان
  • تاندونیت
  • شکستگی توبروزیتی داخلی
  • بیماری کوهلر
هر آنچه باید در مورد تاندونیت آشیل پا بدانید
تاندون آشیل در بدن انسان ها عضله دو قلوی ساق پا را به استخوان پاشنه پا متصل می کند. به استخوان پاشنه پا، کالکانئوس (calcaneus) نیز می گویند. انسان ها از این تاندون برای پریدن، راه رفتن، دویدن و ایستادن بر روی پاشنه پای خود استفاده می کنند.

درمان ناویکولار فرعی

برای بیمارانی که به وسیله روش‌های محافظه کارانه، درمان نمی‌شوند و یا با بازگشت علائم مواجه می شوند، درمان جراحی تجویز می شود. جراحی ناویکولار فرعی، نیازمند برداشتن استخوان فرعی و چسباندن تاندون تیبیالیس پوستریور به ناویکولار است. گاهی اوقات این عمل جراحی، تنها عمل مورد نیاز است. البته، اگر مشکلات دیگری مثل صافی کف پا نیز وجود داشته باشد، نیاز به عمل اضافه هم هست.

به طور خلاصه، ناویکولارفرعی یک مشکل رایج و معمولاً بدون علائم می باشد. گاهی اوقات، درمان بدون جراحی، موفقیت آمیز است. بیماران معمولاً در برابر درمان های مراقبتی یا جراحی، پاسخ دهی خوبی دارند. ورزشکاران می توانند پس از از بین رفتن علائم، یا گذراندن دوران نقاهت بعد از جراحی، ورزش را از سر بگیرند.

درمان ناویکولار فرعی

درمان غیر جراحی ناویکولار فرعی

۱. فیزیوتراپی

اگر استخوان ناویکولار فرعی، مشکل ساز شود، ممکن است فیزیوتراپی تجویز شود.

این روش شامل استفاده از روش های درمانی برای تسکین درد، افزایش قدرت و ثبات پا است. استخوان ناویکولار فرعی، اغلب سبب اختلال در عملکرد تاندون تیبیالیس پوستریور و صافی کف پا، و در برخی از موارد آرتروز می شود.

  • برای حمایت از قوس پا و وارد کردن فشار کمتر به آن، باید از کفش و کفی هایی استفاده شود که قسمت میانی داخلی آن، کاملاً پر شده باشد.
  • تمرینات قدرتی برای عضله ی تیبیالیس پوستریور.
  • تقویت عضلات اصلی پا و عضلات لگن
  • اصلاح فعالیت ها در مراحل اولیه، مانند محدود کردن یا متوقف کردن هرگونه فعالیت شدید که ممکن است باعث آسیب دیدن استخوان ناویکولارفرعی شود.

۲. دارو درمانی

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی خوراکی (NSAID) مانند ایبوپروفن ممکن است تجویز شود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فوق تخصص جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر S,j شنبه ۸ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    سلام دختر من ۱۰سالشه واستخوان ناویکولار هر دو پا رو دارد آیا با استفاده از کفی وکفش بر طرف میشه یا باید جراحی کنه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۸ آبان ۰( 3 سال پیش)

      درود

      اگه درد نداره درمان نمى خواد

  • تصویر کاربر مجتبی سه شنبه ۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 3987 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    من تقریبا ۴۵ روز پیش کف پای چپم بر اثر تصادف شکسته و توسط دکتر در اتاق عمل پین گذاری شده
    بعد از ۴۰ روز توسط پزشک معالج پین ها از پام بیرون آورده شده .
    ولی الان درد خیلی شدید دارم .
    درد طبیعی هست یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      لطفا راديوگرافى بفرستيد

  • تصویر کاربر علیرضا‌دادخواه جمعه ۵ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    سلام‌خسته‌نباشید
    من‌چند‌سال‌پیش‌روی‌پام‌ماند‌زیر‌شخم‌زن
    ونرفتم‌دکتر
    الان‌پام‌‌‌درد‌میکنه‌ویه‌‌برامدگی‌روی‌پام‌است
    لطفا‌راهنمایی‌کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۵ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى و سى تى اسكن اسپيرال انجام بدين

  • تصویر کاربر اسدی پنجشنبه ۱۴ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام دکتر گرامی ، بنده 18 سال سن دارم و ناویکولار فرعی در پاهام وجود داره و کف پای صاف انعطاف پذیر دارم ، بنده هر دو پارو جراحی کردم و این استخوان رو خارج کردم میخواستم بدونم بعد این جراحی میتونم ورزش رو به صورت حرفه ای ادامه بدم؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۴ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      درود

      امكانش هست

  • تصویر کاربر نرگسی جمعه ۱ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من مدتیه که در ناحیه مچ پا درد شدید دارم به طوری که بعد نیم ساعت پیاده روی دیگه نمیتونم راه برم دوبار هم برای این مشکل به دکتر مراجعه کردم درد در قسمت ناویکولر پا میباشد که بار اول دکتر بهم قرص کلسیم و ویتامین دی با پد تجویز کرد ولی خوب نشدم بار دوم پزشکم رو عوض کردم که تا دکتر منو معاینه کرد دقیقا به همون نقطه درد دست گذاشت و گقت درد تو این قسمت از پای شما میباشد و برام یه سری داروی زینک و مسکن تجویز کرد و ۶ عدد آمپول که هر هفته دوتا رو باید به تاندون همون استخوان ناویکولر تزریق کنم فک میکنم از مواد تشکیل دهنده آمپول کورتون باشه به نظر شما من با این آمپول ها به طور کامل درمان میشم یا این درمان مقطعی میباشدو بعد یه مدت دوباره درد شروع میشه و حالت مسکن داره ممنونم از لطفتون اگه جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      درود

      ممكنه در صورت عدم پاسخ به فيزيوتراپى جراحى لازم باشه 

      اون قسمت كورتون تزريق نكنيد 

  • تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۳۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    با سلام پسرمن ۲سالشه،ازناحیه ران پا بصورت پیچشی شکسته ومدت ۶هفته درگچ میباشد،وزن۱۱کیلو،میخواستم ببینم مدت زمان دقیق گچ و کیفیت جوش را بدونم و یا احتمال کوتاهی وجود دارد؟باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳۰ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      به نظر من درمان كافيه و نهايتا دو هفته ديگه بايد باز بشه 

  • تصویر کاربر آرمان دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    پسرم ۱۷ سال دارد دراثر ترک خوردگی ، بعد از گرفتن عکس هفته اول آتل بست و ۳ هفته گچ بست.امروز که گچ را باز کرد .
    احساس درد درهمه نواحی پا دارد و می ترسد پایش را روی زمین بگذارد چون می گوید درد دارم.
    به نظر شما چه کار باید بکند؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      فيزيوتراپى

  • تصویر کاربر ایدا جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقای دکتر
    من دختر17ساله هستم
    پا درد خیلی شدید دارم
    دکتر رفتم گفتن مال کاهش وزنت هس
    قرص کلسیم بهم دادن ولی زیاد خوب نشدم
    بنتظرتون علت پا درد من چی هس
    واقعادیگ خسته شدم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش)

      درود

      معاينه لازمه 

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر