منو

پرونیشن پا چیست؟ [علت، علائم و درمان آن]

هنگام راه رفتن، توزیع وزن بدن بیشتر به سمت داخل پا متمایل است، در نتیجه چرخش پا به سمت خارج اتفاق می افتد که به آن پرونیشن (Pronation) گفته می شود. پرونیشن پا برای درست راه رفتن، یک حرکت مهم و ضروری است، اما مهم تر آن است که پا به اندازه مناسب پرونیشن داشته باشد. پرونیشن ناکافی و یا بیش از حد می تواند برای پاها مضر باشد.

واژگان پزشکی مربوط به پرونیشن هنگام راه رفتن، پرونیت (pronate)، پرونیت بیش از حد (overpronate)، پرونیت کمتر از حد (underpronate) می باشند. در این مقاله، توضیحاتی در رابطه با پرونیشن و اهمیت درست راه رفتن داده می شود.

درمان چرخش مچ پا

پرونیشن پا و دلایل ایجاد آن

پرونیشن بیش از حد (overpronation) نوعی مشکل بیومکانیکی رایج است و زمانی ایجاد می شود که هنگام راه رفتن، قوس روی پا بر اثر فشار ناشی تحمل وزن فرد از بین می رود. در این حالت، فشار زیادی به کف پا وارد می شود و به دنبال آن، استخوان بندی کف پا تغییر شکل داده و گودی کف پا از بین می رود. در نتیجه، این تغییر شکل منجر به صاف شدن کف پا می شود.

پرونیشن بیش از حد، اغلب منجر به مشکلاتی مثل التهاب نیام کف پا، خار پاشنه (درمان خار پاشنه)، احساس درد در ناحیه متاتارسال پا، التهاب تاندون های پشت ساق پا و همینطور بیرون زدگی استخوان بغل پا (Biunion) می شود. صاف شدن کف پا دلایل زیادی دارد. عواملی ازجمله چاقی مفرط، بارداری و یا برداشتن گام های سنگین بر روی سطوح سخت و ناهموار، می توانند قوس کف پا را از بین برده و منجر به پرونیشن پا شوند.

افرادی که کف پای صاف دارند، معمولا بلافاصله احساس ناراحتی نمی کنند. برخی افراد نیز ممکن است هیچگونه ناراحتی را تجربه نکنند. با این حال، هنگامی که علائم بروز پیدا کرده و دردناک می شوند، نحوه راه رفتن، ناموزون شده و این حالت نیز موجب افزایش فشار روی پا و ساق پاها می شود.

انواع پرونیشن پا

انواع پرونیشن پا

بسته به مواردی مانند نحوه گام برداشتن و قوس دادن کف پا، سه نوع پرونیشن پا وجود دارد.

۱. پرونیشن طبیعی یا خنثی:

به طور طبیعی حدودا ۱۵ درصد پرونیشن در پاها وجود دارد. این چرخش، تکانه ای که در حین گام برداشتن به پا وارد می شود را جذب کرده و مچ پا و پاها را هم تراز قرار می دهد. این مسئله، از بروز آسیب های شایع ناشی از دیگر انواع پرونیشن پا جلوگیری می کند.

۲. پرونیشن کمتر از حد (Underpronatio):

پرونیشن کمتر از حد که اصطلاحا به آن supination نیز گفته می شود، زمانی رخ می دهد که پا هنگام راه رفتن به سمت خارج متمایل می شود. این حالت به قسمت های خارجی پا فشار وارد می کند و در افرادی که دارای قوس زیاد کف پا هستند، می تواند آسیب و التهاب تاندون آشیل، التهاب کف پا، پیچ خوردن مچ پا، خار پاشنه و دیگر آسیب های ناشی فشار وارد شده به پا را ایجاد کند.

۳. پرونیشن بیش از حد (Overpronation):

هنگامی که پا بیشتر از ۱۵ درصد به سمت داخل می چرخد، اصطلاحا به آن پرونیشن بیش از حد می گویند. این حالت در افرادی که کف پای صاف دارند، دیده می شود. پرونیشن بیش از حد می تواند منجر به بروز سندرم باند ایلیوتیبیال (ITBS) شود. این بیماری به قسمت خارجی زانو آسیب رسانده و باعث ایجاد درد در ناحیه زانو می شود.

علائم پرونیشن پا

پرونیشن می تواند مشکلاتی همچون احساس درد و ناراحتی در پاها، ساق پا، زانوها، باسن و یا کمر را ایجاد کند. به طور کلی، علائم پرونیشن پا شامل ۵ مورد می باشد. در صورتی که این علائم نادیده گرفته شود و عواملی که منجر به ایجاد پرونیشن شده اند، برطرف و یا درمان نشوند، آسیب های وارده به پا می تواند بر کل بدن تأثیرات منفی بگذارد.

علائم چرخش مچ پا همچنین می تواند منجر به ایجاد عدم تعادل در سراسر بدن، شامل چرخش زانوها به سمت داخل، کج شدن لگن و افتادگی شانه ها شود. این عدم تعادل، مشکلات بزرگتری را نیز در پی دارد. علائم پا پرونیشن عبارت اند از:

۱. انحراف پاها

در همه ی افرادی که پرونیشن وجود دارد، انحراف پاها دیده می شود.

۲. چرخش داخلی زانو ها

در حالتی که کف پاها به طور صاف روی زمین قرار می گیرد، پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن به سمت داخل می چرخند (به شکل ایکس) و در این حالت، بیشترین میزان انحراف در قسمت تحتانی بدن دیده می شود.

۳. خمیدگی تاندون آشیل

از نمای پشت سر، پاها و مچ پا به سمت داخل متمایل بوده و این حالت موجب خمیدگی تاندون های آشیل و به مرور زمان، تغییر شکل آن ها می شود.

۴. کف پای صاف

در حالتی که فرد بیشترین حد پرونیشن را دارد، قوس پا از بین میرود و در نتیجه باعث کف پای صاف می شود.

۵. ناهموار بودن پاشنه پا

در حالتی که پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن می چرخند، هنگام راه رفتن، فرود پا به گونه ای است که باعث ناهموار شدن پاشنه پا و چرخش مچ پا می شود.

آسیب های چرخش مچ پا

اگرچه نمی توان به طور قطع هرگونه دردی را مربوط به پرونیشن پا دانست، اما موارد زیر، در ارتباط با پرونیشن می باشند:

✳️ درد در ناحیه جلوی زانو و استخوان کشکک (Patellofemoral)

✳️ خار پاشنه (احساس درد در پاشنه پا)

✳️ کمر درد

✳️ درد در ناحیه باسن

✳️ احساس خستگی در ساق پا

وجود درد در پاها و اندام های تحتانی می تواند منجر به بروز مشکلاتی در سبک زندگی شده و فعالیت روزمره را مختل کند. علاوه بر پرونیشن، عوامل دیگری نیز در نحوه حرکت بدن دخیل اند که برای ایجاد برنامه درمانی باید در نظر گرفته شوند.

جلوگیری از پرونیشن

پیشگیری و درمان پرونیشن پا

‌پرونیشن بیش از حد را می توان با روش های درمانی های غیر جراحی و با استفاده از آرتوزهایی که به طور اختصاصی طراحی شده اند، کنترل و درمان کرد. آرتوز، وسیله ایست که با اصلاح ساختار اندام، موجب بهبودی عملکرد آن می شود. آرتوزها با هدف ایجاد حمایت مناسب از قوس پا و همچنین کنترل و اصلاح حرکات پا طراحی شده و از بروز پرونیشن بیش از حد نیز جلوگیری می کنند.

از آنجایی که استفاده از کفش های نامناسب می تواند منجر به بروز مشکلات زیادی در پاها شود، اطمینان از اندازه مناسب کفش مسئله ی مهمی است. همچنین، استفاده از کفش هایی که کفی طبی محکمی دارند، برای تعادل و حمایت بیشتر پاها، توصیه می شود.

درمان پرونیشن بیش از حد

درمان های مختلفی برای پرونیشن بیش از حد وجود دارد و پزشکان متخصص، معمولا ترکیبی از این روش های درمانی را به کار می گیرند. در ادامه برخی از پروتکل های درمانی آورده شده است.

۱. ضربه زدن

وارد آوردن ضرباتی به پا، که به روش خاصی انجام می شود، تعادل و حمایت از پا را ایجاد می کند. این روش در بعضی موارد حاد به عنوان خط اول درمان چرخش مچ پا استفاده می شود.

۲. ماساژ دادن

سفت شدن عضلات ساق پا نسبتاً شایع بوده و منجر به پرونیشن پا می شود. سفت شدن عضله، دامنه حرکتی آن را نیز کاهش داده و می تواند احساس درد و گرفتگی عضله را ایجاد کند و در نتیجه، باعث محدودیت حرکتی می شود. کشش و ماساژ عضلات، موجب انعطاف پذیری بهتر، افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به عضلات می شود و کمک می کند تا سریع تر بهبود یابند.

درمان پرونیشن

۳. حرکات کششی

این حرکات به انبساط و نرم شدن ماهیچه ها و رباط های سفت کمک می کند و در نتیجه از فشار زیاد و چرخش مچ پا جلوگیری می شود.

۴. تحرک مفصل

این حرکات به مفاصل آسیب دیده و یا کم تحرک کمک کرده تا نرم و منعطف تر شوند و در نتیجه، باعث عملکرد بهتر پا می شوند.

۵. آرتوز

پرکاربرد ترین آرتوزها، کفی ها و کفش های طبی هستند. این آرتروزها می توانند از پرونیشن پا جلوگیری نموده، از پاها حمایت کرده و به آن ها امکان عملکرد بهتر را می دهند.

۶. استفاده از کفش مناسب

کفش های با کیفیت و دارای کفی محکم و مناسب، ضربه را به خود جذب کرده و فشاری که به پاها و مفاصل وارد می شود را محدود می کنند. همچنین، برای کنترل پرونیشن پا، کفش هایی با ویژگی های خاص وجود دارند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر پیمان سه شنبه ۱۸ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    سلام من دوماه میشه ساق پامو عمل کردن ومیل گذاشتن از زانو تا نزدیک مچ پا الان یه دو روزی میشه یه که از ساق پام که قبلا قرمز بو وخوب شده بود ورنگش صورتی کم رنگ شدع بود یه ابله که شبیه ابلیه سوختگی که داخلش اب داره بالا امده باید چیکار کنم ایا خطرناک هست
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۸ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بلافاصله به دكترتون مراجعه كنيد و بسيار مهمه 

      ممكنه عفونت عمقى باشه

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۵ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    با سلام.
    دخترم شیش سالشه با درد پا به ارتوپد مراجعه کرده که استویید استوما تشخیص داده شد.راه درمان جراحی و رادیویی پیشنهاد داده شد.آیا با مصرف آسپرین و بعد از گذشت زمان با توجه به دوران رشد کودک این تومر خودبه خود از بین برود و نیاز به جراحی نباشد؟؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۵ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      گاه اين اتفاق مى افته بله

  • تصویر کاربر امیرعلی شنبه ۱۵ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    با سلام
    پسر ۸ ساله ای دارم کف پاش صافی زیاد داره ...از کفی مخصوص هم استفاده کرده ولی نتیجه ای نداشته ....الان میخواستم ببینم درمان و راه چاره ای وجود داره...از شیراز
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۵ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      پست مربوط رو در اينستاگرام من به دقت ببينيد 

      در شيراز به آقاى دكتر وثوقى مراجعه كنيد

      drrezanaderi@

  • تصویر کاربر میلاد چهارشنبه ۱۲ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر . بنده پایین ترین نقطه ی ساق پام که منهی میشه به مچ پا شکستگی مویی داشته و همینطور پارگی جزعی در رباط در اثر درجا زدن در ورزش. 25 روز در گچ هست پزشک معالجم گفت عکس بندازید باز کنم . خواستم بدونم بیشتر نباید بمونه؟ ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۲ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      نيازه راديوگرافى ها رو ببينم

  • تصویر کاربر آیلین جمعه ۷ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    روی پام چپم کبود شده و نیست به پای راستم پای چپم خیلی باد کرد فشار میدم خیلی درد می‌کنه چیکار کنم
    1. تصویر کاربر آیلین پنجشنبه ۶ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      جواب من رو بدین
    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۷ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بابد براى معاينه و انجام راديوگرافى به متخصص ارتوپدى مراجعه كنيد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر میلادکریمی جمعه ۷ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    جناب دکتر رفتم با نظر پزشک دکتر فیزیوتراپ وقتی پامو معاینه کرد و کشید گفت که نظر با دکتر ه ولی من که معاینه کردم احساس میکنم هنوز ارتباط داره و پارگی کامل نیست چون دقتی پاتو کشیدم احساس میکنم فقط شل شده و پارگی ناقصه .ولی من نمییدونم چرا نمیتونم راه برم جناب دکتر خواهشابگیدبرای راه رفتن ساده هم باید حتما عمل کرد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۷ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بله ممكنه 

  • تصویر کاربر محمود پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 612 مشاهده پرسش
    سلام، پارگی رباط مچ پا بوسیله تزریق prp و فیزیوتراپی هم درمان پذیر است یا تنها راه درمان جراحی است؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      درود

      PRP اثر ثابت شده اى نداره

      ٦٠-٧٠ درصد موارد با درمان غير جراحى بهبود پيدا مى كنن ولى اگر مزمن و كهنه باشه عمل مى خواد

  • تصویر کاربر عزالدين پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 13211 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير
    نزديك به سه سال است كه در قسمت درشت ني و نازك ني پاي راست و همچنين ترقوه جراحي پلاتين داشته ام
    براي خارج كردن اين سه پلاتين چه ميزان هزينه اي دريافت مي شود و از آنجا كه ساكن تهران نيستم بايد چند روز تهران چه در بيمارستان و چه پس از عمل در تهران بمانم/
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      درود

      عمل هاى بسيار خوبى براتون انجام شده

      خارج كردن رو به جراح خودتون بسپاريد

  • تصویر کاربر محمود شنبه ۲۵ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر همسرم دیابت نوع دو داره مثلا ناشتا میزان قند خون ۱۴۰ هست الآن ۲۰ روزه یک قسمت خیلی کوچیک‌از بعل شست پا کبود شده برا دیابت دارو میخوره به پزشک مراجه کرده گفته از کفشتونه براش محلول کالامین داده اثر نکرده خیلی نگران هستم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۵ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاینه و بررسی لازمه اصلا نباید سهل انگاری کرد

      کالامین برای چنین موردی کاملا بی اثره

  • تصویر کاربر پرهام جمعه ۲۴ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشین .پسرم ۱۲سالش هست کف پایش صاف هست چند سال است کف طبی میدوشید الان قوزک پایش خیلی بیرون زده بردم پیش دکتر جراحی مچ پا گفتند عمل میکنم پیچ میگذارم دکتر اطفال راهنماییم کنید به نظر شما عمل کنند خوب میشه سه روز بعد وقت عمل دادند خواهش میکنم بهم نوبت بدین شنبه پسرم را بیارم پیش شما تا عکس و پایش را ببیند .لطفا با پیامک بهم خبر بدین
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۲۴ اردیبهشت ۰( 2 سال پیش)

      درود

      شنبه ساغت ١١/٥ صبح بياريدشون مطب و به منشى من بگيد كه خودم گفتم كه تشريف بياريد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر