منو

پرونیشن پا چیست؟ [علت، علائم و درمان آن]

هنگام راه رفتن، توزیع وزن بدن بیشتر به سمت داخل پا متمایل است، در نتیجه چرخش پا به سمت خارج اتفاق می افتد که به آن پرونیشن (Pronation) گفته می شود. پرونیشن پا برای درست راه رفتن، یک حرکت مهم و ضروری است، اما مهم تر آن است که پا به اندازه مناسب پرونیشن داشته باشد. پرونیشن ناکافی و یا بیش از حد می تواند برای پاها مضر باشد.

واژگان پزشکی مربوط به پرونیشن هنگام راه رفتن، پرونیت (pronate)، پرونیت بیش از حد (overpronate)، پرونیت کمتر از حد (underpronate) می باشند. در این مقاله، توضیحاتی در رابطه با پرونیشن و اهمیت درست راه رفتن داده می شود.

درمان چرخش مچ پا

پرونیشن پا و دلایل ایجاد آن

پرونیشن بیش از حد (overpronation) نوعی مشکل بیومکانیکی رایج است و زمانی ایجاد می شود که هنگام راه رفتن، قوس روی پا بر اثر فشار ناشی تحمل وزن فرد از بین می رود. در این حالت، فشار زیادی به کف پا وارد می شود و به دنبال آن، استخوان بندی کف پا تغییر شکل داده و گودی کف پا از بین می رود. در نتیجه، این تغییر شکل منجر به صاف شدن کف پا می شود.

پرونیشن بیش از حد، اغلب منجر به مشکلاتی مثل التهاب نیام کف پا، خار پاشنه (درمان خار پاشنه)، احساس درد در ناحیه متاتارسال پا، التهاب تاندون های پشت ساق پا و همینطور بیرون زدگی استخوان بغل پا (Biunion) می شود. صاف شدن کف پا دلایل زیادی دارد. عواملی ازجمله چاقی مفرط، بارداری و یا برداشتن گام های سنگین بر روی سطوح سخت و ناهموار، می توانند قوس کف پا را از بین برده و منجر به پرونیشن پا شوند.

افرادی که کف پای صاف دارند، معمولا بلافاصله احساس ناراحتی نمی کنند. برخی افراد نیز ممکن است هیچگونه ناراحتی را تجربه نکنند. با این حال، هنگامی که علائم بروز پیدا کرده و دردناک می شوند، نحوه راه رفتن، ناموزون شده و این حالت نیز موجب افزایش فشار روی پا و ساق پاها می شود.

انواع پرونیشن پا

انواع پرونیشن پا

بسته به مواردی مانند نحوه گام برداشتن و قوس دادن کف پا، سه نوع پرونیشن پا وجود دارد.

۱. پرونیشن طبیعی یا خنثی:

به طور طبیعی حدودا ۱۵ درصد پرونیشن در پاها وجود دارد. این چرخش، تکانه ای که در حین گام برداشتن به پا وارد می شود را جذب کرده و مچ پا و پاها را هم تراز قرار می دهد. این مسئله، از بروز آسیب های شایع ناشی از دیگر انواع پرونیشن پا جلوگیری می کند.

۲. پرونیشن کمتر از حد (Underpronatio):

پرونیشن کمتر از حد که اصطلاحا به آن supination نیز گفته می شود، زمانی رخ می دهد که پا هنگام راه رفتن به سمت خارج متمایل می شود. این حالت به قسمت های خارجی پا فشار وارد می کند و در افرادی که دارای قوس زیاد کف پا هستند، می تواند آسیب و التهاب تاندون آشیل، التهاب کف پا، پیچ خوردن مچ پا، خار پاشنه و دیگر آسیب های ناشی فشار وارد شده به پا را ایجاد کند.

۳. پرونیشن بیش از حد (Overpronation):

هنگامی که پا بیشتر از ۱۵ درصد به سمت داخل می چرخد، اصطلاحا به آن پرونیشن بیش از حد می گویند. این حالت در افرادی که کف پای صاف دارند، دیده می شود. پرونیشن بیش از حد می تواند منجر به بروز سندرم باند ایلیوتیبیال (ITBS) شود. این بیماری به قسمت خارجی زانو آسیب رسانده و باعث ایجاد درد در ناحیه زانو می شود.

علائم پرونیشن پا

پرونیشن می تواند مشکلاتی همچون احساس درد و ناراحتی در پاها، ساق پا، زانوها، باسن و یا کمر را ایجاد کند. به طور کلی، علائم پرونیشن پا شامل ۵ مورد می باشد. در صورتی که این علائم نادیده گرفته شود و عواملی که منجر به ایجاد پرونیشن شده اند، برطرف و یا درمان نشوند، آسیب های وارده به پا می تواند بر کل بدن تأثیرات منفی بگذارد.

علائم چرخش مچ پا همچنین می تواند منجر به ایجاد عدم تعادل در سراسر بدن، شامل چرخش زانوها به سمت داخل، کج شدن لگن و افتادگی شانه ها شود. این عدم تعادل، مشکلات بزرگتری را نیز در پی دارد. علائم پا پرونیشن عبارت اند از:

۱. انحراف پاها

در همه ی افرادی که پرونیشن وجود دارد، انحراف پاها دیده می شود.

۲. چرخش داخلی زانو ها

در حالتی که کف پاها به طور صاف روی زمین قرار می گیرد، پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن به سمت داخل می چرخند (به شکل ایکس) و در این حالت، بیشترین میزان انحراف در قسمت تحتانی بدن دیده می شود.

۳. خمیدگی تاندون آشیل

از نمای پشت سر، پاها و مچ پا به سمت داخل متمایل بوده و این حالت موجب خمیدگی تاندون های آشیل و به مرور زمان، تغییر شکل آن ها می شود.

۴. کف پای صاف

در حالتی که فرد بیشترین حد پرونیشن را دارد، قوس پا از بین میرود و در نتیجه باعث کف پای صاف می شود.

۵. ناهموار بودن پاشنه پا

در حالتی که پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن می چرخند، هنگام راه رفتن، فرود پا به گونه ای است که باعث ناهموار شدن پاشنه پا و چرخش مچ پا می شود.

آسیب های چرخش مچ پا

اگرچه نمی توان به طور قطع هرگونه دردی را مربوط به پرونیشن پا دانست، اما موارد زیر، در ارتباط با پرونیشن می باشند:

✳️ درد در ناحیه جلوی زانو و استخوان کشکک (Patellofemoral)

✳️ خار پاشنه (احساس درد در پاشنه پا)

✳️ کمر درد

✳️ درد در ناحیه باسن

✳️ احساس خستگی در ساق پا

وجود درد در پاها و اندام های تحتانی می تواند منجر به بروز مشکلاتی در سبک زندگی شده و فعالیت روزمره را مختل کند. علاوه بر پرونیشن، عوامل دیگری نیز در نحوه حرکت بدن دخیل اند که برای ایجاد برنامه درمانی باید در نظر گرفته شوند.

جلوگیری از پرونیشن

پیشگیری و درمان پرونیشن پا

‌پرونیشن بیش از حد را می توان با روش های درمانی های غیر جراحی و با استفاده از آرتوزهایی که به طور اختصاصی طراحی شده اند، کنترل و درمان کرد. آرتوز، وسیله ایست که با اصلاح ساختار اندام، موجب بهبودی عملکرد آن می شود. آرتوزها با هدف ایجاد حمایت مناسب از قوس پا و همچنین کنترل و اصلاح حرکات پا طراحی شده و از بروز پرونیشن بیش از حد نیز جلوگیری می کنند.

از آنجایی که استفاده از کفش های نامناسب می تواند منجر به بروز مشکلات زیادی در پاها شود، اطمینان از اندازه مناسب کفش مسئله ی مهمی است. همچنین، استفاده از کفش هایی که کفی طبی محکمی دارند، برای تعادل و حمایت بیشتر پاها، توصیه می شود.

درمان پرونیشن بیش از حد

درمان های مختلفی برای پرونیشن بیش از حد وجود دارد و پزشکان متخصص، معمولا ترکیبی از این روش های درمانی را به کار می گیرند. در ادامه برخی از پروتکل های درمانی آورده شده است.

۱. ضربه زدن

وارد آوردن ضرباتی به پا، که به روش خاصی انجام می شود، تعادل و حمایت از پا را ایجاد می کند. این روش در بعضی موارد حاد به عنوان خط اول درمان چرخش مچ پا استفاده می شود.

۲. ماساژ دادن

سفت شدن عضلات ساق پا نسبتاً شایع بوده و منجر به پرونیشن پا می شود. سفت شدن عضله، دامنه حرکتی آن را نیز کاهش داده و می تواند احساس درد و گرفتگی عضله را ایجاد کند و در نتیجه، باعث محدودیت حرکتی می شود. کشش و ماساژ عضلات، موجب انعطاف پذیری بهتر، افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به عضلات می شود و کمک می کند تا سریع تر بهبود یابند.

درمان پرونیشن

۳. حرکات کششی

این حرکات به انبساط و نرم شدن ماهیچه ها و رباط های سفت کمک می کند و در نتیجه از فشار زیاد و چرخش مچ پا جلوگیری می شود.

۴. تحرک مفصل

این حرکات به مفاصل آسیب دیده و یا کم تحرک کمک کرده تا نرم و منعطف تر شوند و در نتیجه، باعث عملکرد بهتر پا می شوند.

۵. آرتوز

پرکاربرد ترین آرتوزها، کفی ها و کفش های طبی هستند. این آرتروزها می توانند از پرونیشن پا جلوگیری نموده، از پاها حمایت کرده و به آن ها امکان عملکرد بهتر را می دهند.

۶. استفاده از کفش مناسب

کفش های با کیفیت و دارای کفی محکم و مناسب، ضربه را به خود جذب کرده و فشاری که به پاها و مفاصل وارد می شود را محدود می کنند. همچنین، برای کنترل پرونیشن پا، کفش هایی با ویژگی های خاص وجود دارند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر iii_ttt شنبه ۱۹ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 146 مشاهده پرسش
    درود آقای دکتر،انگشتان پای راست من بخصوص انگشت شست و انگشت دوم و سوم موقع راه رفتن و نشستن خیلی شدید جمع میشن،انگشت چهارم و کوچیکه اینقدر شدید نیستن،هرکاری میکنم نمیتونم صافشون کنم،مشکل از تاندون هاش هستن یا عصبی؟؟هزینه ی درمانش چقدر میشه آقای دکتر؟اگه راهنمایی کنید ممنون میشم🙏صب هم سوال پرسیدم ازتون لطف کردین جواب دادین🌹
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۹ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و بررسى لازمه و بدون اون تشخيص و درمان و هزينه معلوم نمى شه

  • تصویر کاربر امیر شنبه ۱۹ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر اگه بخوام انگشت پای دومم را کوتاه کنم عمل خیلی سختی دارم و. چند. روز نیاز به بستری. و مراقبت داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۹ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      عمل مهميه ولى از روز بعد از عمل با كفش مخصوص راه خواهيد رفت

  • تصویر کاربر مهیار دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر نادری ،من از بیماران شما در شاهرود بودم سال ۸۸ عمل مینیکس رباط پا کردید ،همسایه شما در خ کوچه فروشگاه مخابرات شاهرود خ شهربانی (شهید رجایی)بودیم معافیت پزشکی سربازی هم خدمت خودتون آمده بودم سال ۹۰,،شصت پای چپ همسرم آسیب دیده به دلیل اینکه شصت پای راست خودم در گچ نشد برای ایشون را گچ بگیریم چون پسر کوچکم نگهداری لازم داره،منزل پدر خانمم در تهران است ،و همسرم بعد از گچ باید در منزل ایشان باشند،متخصص ارتوپد در شاهرود گفتن به دلیل دیر گچ گرفتن استخوان شصت پای چپ تیز شده باید یک آمپول مخصوص به مفصل سپس گچ گرفته،جناب دکتر از خدمتتون خواستم بپرسم امکان پذیر هست که در هزینه دستمزد گچ گیری و کلی هزینه تخفیف قائل بشید تا خدمتتون برسیم جهت انجام کار ،چون در رابطه با گچ پای خودم در دو مرحله گچ گیری هزینه زیادی متحمل شدم و دنبال شما می گشتم از شاهرود رفتید چند سال پیش و دکتر بسیار زبر دستی هستید که قبلا سال ۸۸ خودم را عمل کردید،در اینترنت اسمتون رو دیدم، باعث افتخاره دکتر حرفه ای و بسیار مجربی هستید چون بیمه هم نیستم .در زمینه هزینه خواستم از حضورتون بپرسم که اگر امکان داره تخفیفی قائل بشید تا خدمتتون جهت نوبت گرفتن برای همسرم مزاحمتون بشم و هماهنگی لازم را بفرمایید،ممنونم تشکر ،۰۹۱۹۹۵۷۳۸۲۳ مهیار مقدم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      من هنوز مطمئن نيستم كه گچ لازم باشه و هنوز معاينشون نكردم و شما تخفيف گچ گيرى رو از من مى پرسيد!!!

  • تصویر کاربر Baya جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر نادری عزیز
    سلام و درود

    پسرم ۱۲ ساله است
    وزن ۵۳
    قد ۱۵۲

    کف پاش صاف به نظر میاد و احساس می‌کنم موقع راه رفتن پاهاش را صاف نمی‌گذارد و کمی پنجه‌های پاهاش از هم فاصله بیشتری دارند نسبت به فاصله پاشنه‌هاش. کمی هم اضافه وزن دارد البته. ولی در دویدن دوچرخه‌سواری و … مشکل خاصی ندارد فقط بعضی وقت‌ها استخوان قوزک داخلی مچ پاش درد می‌کنه.
    با توجه به توضیحات و تصاویر چه تجویزی می‌فرمایید؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      تصاوير گويا نيستن چون پا رو روى سطح كاناپه با صندلى گذاشته و اين نمى گذاره كل وزن روى پا باشه

      با توصيفات شما ولى به نظرم معاينه لازمه و احتمالا راه حلش جراحى هست

  • تصویر کاربر ریحانه پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر . خدا قوت
    ببخشید چند وقت پیش به شما مراجعه کردیم. نوعی کفی کفش نوشتید .
    میشه کلینیک ارتوپدی فنی که قبول دارید و کارش را درست انجام می دهد را معرفی کنید ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      مى تونيد از ارتوپدى  فنى ونك تهيه كنيد

      شماره ٨٨١٩٢٣٩٨

       

  • تصویر کاربر عرشیا پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 150 مشاهده پرسش
    در اثز تصادفتاحدوم پام آسیب دیده وبعد از ۱۰ ماه که از جراحی من میگذره لنگ می زنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بابد حتما معاينه بشين

  • تصویر کاربر نازنیین جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من۳۸ سال سن دارم الان ۲ ماه است که پای چپم وقتی از خواب بیدار میشوم درد می کنه چه کاری باید انجام دهم وکف هر دو پام هم سوزش دارد وهم گرم میشه البته ا زودتر کرونا گرفتم ممنون میشم راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      احتمالا التهاب نيام كف پا داريد و لازمه بعد از معاينه و بررسى درمان مناسب شروع بشه

  • تصویر کاربر محی جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    ممنون میشوم اگر راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بررسى و معاينه لازمه

      شايد لازم باشه ام آر آى هم انجام بدين

  • تصویر کاربر ریحانه دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    خواهشمندم با توجه به عکسهای ازسالی تشخیص و راه حل درمان بفرمایید
    حدود ۴روز پیش پیچ خوردگی داشتم و در حال حاضر گچ گرفتم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      به نظر من ١٠-١٤ روز گچ رو نگه داريد و بعد معاينه مجدد و فيزيوتراپى 

      در هر حال در آينده ممكنه جراحى هم لازم بشه

  • تصویر کاربر نغمه دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    ۳۵ روز هست عمل هالوکس والگوس انجام دادن.صبح پاهام ورم نداره اما بعد فعالیت روزانه ورم میکنه و خیلی حس خستگی داره پاهام.قاعدتا ورم تا کی هست و برای برطرف شدنش علاوه بر گذاشتن بر سطح بلندتر میتونم کاری بکنم ؟و اینکه بی حسی ناشی از آسیب اعصاب شصت پام کی بر طرف میشه ؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      ممكنه سه تا شش ماه زمان ببره

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر