منو

پرونیشن پا چیست؟ [علت، علائم و درمان آن]

هنگام راه رفتن، توزیع وزن بدن بیشتر به سمت داخل پا متمایل است، در نتیجه چرخش پا به سمت خارج اتفاق می افتد که به آن پرونیشن (Pronation) گفته می شود. پرونیشن پا برای درست راه رفتن، یک حرکت مهم و ضروری است، اما مهم تر آن است که پا به اندازه مناسب پرونیشن داشته باشد. پرونیشن ناکافی و یا بیش از حد می تواند برای پاها مضر باشد.

واژگان پزشکی مربوط به پرونیشن هنگام راه رفتن، پرونیت (pronate)، پرونیت بیش از حد (overpronate)، پرونیت کمتر از حد (underpronate) می باشند. در این مقاله، توضیحاتی در رابطه با پرونیشن و اهمیت درست راه رفتن داده می شود.

درمان چرخش مچ پا

پرونیشن پا و دلایل ایجاد آن

پرونیشن بیش از حد (overpronation) نوعی مشکل بیومکانیکی رایج است و زمانی ایجاد می شود که هنگام راه رفتن، قوس روی پا بر اثر فشار ناشی تحمل وزن فرد از بین می رود. در این حالت، فشار زیادی به کف پا وارد می شود و به دنبال آن، استخوان بندی کف پا تغییر شکل داده و گودی کف پا از بین می رود. در نتیجه، این تغییر شکل منجر به صاف شدن کف پا می شود.

پرونیشن بیش از حد، اغلب منجر به مشکلاتی مثل التهاب نیام کف پا، خار پاشنه (درمان خار پاشنه)، احساس درد در ناحیه متاتارسال پا، التهاب تاندون های پشت ساق پا و همینطور بیرون زدگی استخوان بغل پا (Biunion) می شود. صاف شدن کف پا دلایل زیادی دارد. عواملی ازجمله چاقی مفرط، بارداری و یا برداشتن گام های سنگین بر روی سطوح سخت و ناهموار، می توانند قوس کف پا را از بین برده و منجر به پرونیشن پا شوند.

افرادی که کف پای صاف دارند، معمولا بلافاصله احساس ناراحتی نمی کنند. برخی افراد نیز ممکن است هیچگونه ناراحتی را تجربه نکنند. با این حال، هنگامی که علائم بروز پیدا کرده و دردناک می شوند، نحوه راه رفتن، ناموزون شده و این حالت نیز موجب افزایش فشار روی پا و ساق پاها می شود.

انواع پرونیشن پا

انواع پرونیشن پا

بسته به مواردی مانند نحوه گام برداشتن و قوس دادن کف پا، سه نوع پرونیشن پا وجود دارد.

۱. پرونیشن طبیعی یا خنثی:

به طور طبیعی حدودا ۱۵ درصد پرونیشن در پاها وجود دارد. این چرخش، تکانه ای که در حین گام برداشتن به پا وارد می شود را جذب کرده و مچ پا و پاها را هم تراز قرار می دهد. این مسئله، از بروز آسیب های شایع ناشی از دیگر انواع پرونیشن پا جلوگیری می کند.

۲. پرونیشن کمتر از حد (Underpronatio):

پرونیشن کمتر از حد که اصطلاحا به آن supination نیز گفته می شود، زمانی رخ می دهد که پا هنگام راه رفتن به سمت خارج متمایل می شود. این حالت به قسمت های خارجی پا فشار وارد می کند و در افرادی که دارای قوس زیاد کف پا هستند، می تواند آسیب و التهاب تاندون آشیل، التهاب کف پا، پیچ خوردن مچ پا، خار پاشنه و دیگر آسیب های ناشی فشار وارد شده به پا را ایجاد کند.

۳. پرونیشن بیش از حد (Overpronation):

هنگامی که پا بیشتر از ۱۵ درصد به سمت داخل می چرخد، اصطلاحا به آن پرونیشن بیش از حد می گویند. این حالت در افرادی که کف پای صاف دارند، دیده می شود. پرونیشن بیش از حد می تواند منجر به بروز سندرم باند ایلیوتیبیال (ITBS) شود. این بیماری به قسمت خارجی زانو آسیب رسانده و باعث ایجاد درد در ناحیه زانو می شود.

علائم پرونیشن پا

پرونیشن می تواند مشکلاتی همچون احساس درد و ناراحتی در پاها، ساق پا، زانوها، باسن و یا کمر را ایجاد کند. به طور کلی، علائم پرونیشن پا شامل ۵ مورد می باشد. در صورتی که این علائم نادیده گرفته شود و عواملی که منجر به ایجاد پرونیشن شده اند، برطرف و یا درمان نشوند، آسیب های وارده به پا می تواند بر کل بدن تأثیرات منفی بگذارد.

علائم چرخش مچ پا همچنین می تواند منجر به ایجاد عدم تعادل در سراسر بدن، شامل چرخش زانوها به سمت داخل، کج شدن لگن و افتادگی شانه ها شود. این عدم تعادل، مشکلات بزرگتری را نیز در پی دارد. علائم پا پرونیشن عبارت اند از:

۱. انحراف پاها

در همه ی افرادی که پرونیشن وجود دارد، انحراف پاها دیده می شود.

۲. چرخش داخلی زانو ها

در حالتی که کف پاها به طور صاف روی زمین قرار می گیرد، پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن به سمت داخل می چرخند (به شکل ایکس) و در این حالت، بیشترین میزان انحراف در قسمت تحتانی بدن دیده می شود.

۳. خمیدگی تاندون آشیل

از نمای پشت سر، پاها و مچ پا به سمت داخل متمایل بوده و این حالت موجب خمیدگی تاندون های آشیل و به مرور زمان، تغییر شکل آن ها می شود.

۴. کف پای صاف

در حالتی که فرد بیشترین حد پرونیشن را دارد، قوس پا از بین میرود و در نتیجه باعث کف پای صاف می شود.

۵. ناهموار بودن پاشنه پا

در حالتی که پاها به صورت دو طرفه و نامتقارن می چرخند، هنگام راه رفتن، فرود پا به گونه ای است که باعث ناهموار شدن پاشنه پا و چرخش مچ پا می شود.

آسیب های چرخش مچ پا

اگرچه نمی توان به طور قطع هرگونه دردی را مربوط به پرونیشن پا دانست، اما موارد زیر، در ارتباط با پرونیشن می باشند:

✳️ درد در ناحیه جلوی زانو و استخوان کشکک (Patellofemoral)

✳️ خار پاشنه (احساس درد در پاشنه پا)

✳️ کمر درد

✳️ درد در ناحیه باسن

✳️ احساس خستگی در ساق پا

وجود درد در پاها و اندام های تحتانی می تواند منجر به بروز مشکلاتی در سبک زندگی شده و فعالیت روزمره را مختل کند. علاوه بر پرونیشن، عوامل دیگری نیز در نحوه حرکت بدن دخیل اند که برای ایجاد برنامه درمانی باید در نظر گرفته شوند.

جلوگیری از پرونیشن

پیشگیری و درمان پرونیشن پا

‌پرونیشن بیش از حد را می توان با روش های درمانی های غیر جراحی و با استفاده از آرتوزهایی که به طور اختصاصی طراحی شده اند، کنترل و درمان کرد. آرتوز، وسیله ایست که با اصلاح ساختار اندام، موجب بهبودی عملکرد آن می شود. آرتوزها با هدف ایجاد حمایت مناسب از قوس پا و همچنین کنترل و اصلاح حرکات پا طراحی شده و از بروز پرونیشن بیش از حد نیز جلوگیری می کنند.

از آنجایی که استفاده از کفش های نامناسب می تواند منجر به بروز مشکلات زیادی در پاها شود، اطمینان از اندازه مناسب کفش مسئله ی مهمی است. همچنین، استفاده از کفش هایی که کفی طبی محکمی دارند، برای تعادل و حمایت بیشتر پاها، توصیه می شود.

درمان پرونیشن بیش از حد

درمان های مختلفی برای پرونیشن بیش از حد وجود دارد و پزشکان متخصص، معمولا ترکیبی از این روش های درمانی را به کار می گیرند. در ادامه برخی از پروتکل های درمانی آورده شده است.

۱. ضربه زدن

وارد آوردن ضرباتی به پا، که به روش خاصی انجام می شود، تعادل و حمایت از پا را ایجاد می کند. این روش در بعضی موارد حاد به عنوان خط اول درمان چرخش مچ پا استفاده می شود.

۲. ماساژ دادن

سفت شدن عضلات ساق پا نسبتاً شایع بوده و منجر به پرونیشن پا می شود. سفت شدن عضله، دامنه حرکتی آن را نیز کاهش داده و می تواند احساس درد و گرفتگی عضله را ایجاد کند و در نتیجه، باعث محدودیت حرکتی می شود. کشش و ماساژ عضلات، موجب انعطاف پذیری بهتر، افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به عضلات می شود و کمک می کند تا سریع تر بهبود یابند.

درمان پرونیشن

۳. حرکات کششی

این حرکات به انبساط و نرم شدن ماهیچه ها و رباط های سفت کمک می کند و در نتیجه از فشار زیاد و چرخش مچ پا جلوگیری می شود.

۴. تحرک مفصل

این حرکات به مفاصل آسیب دیده و یا کم تحرک کمک کرده تا نرم و منعطف تر شوند و در نتیجه، باعث عملکرد بهتر پا می شوند.

۵. آرتوز

پرکاربرد ترین آرتوزها، کفی ها و کفش های طبی هستند. این آرتروزها می توانند از پرونیشن پا جلوگیری نموده، از پاها حمایت کرده و به آن ها امکان عملکرد بهتر را می دهند.

۶. استفاده از کفش مناسب

کفش های با کیفیت و دارای کفی محکم و مناسب، ضربه را به خود جذب کرده و فشاری که به پاها و مفاصل وارد می شود را محدود می کنند. همچنین، برای کنترل پرونیشن پا، کفش هایی با ویژگی های خاص وجود دارند.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ali شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید من ۱۷ سال سن دارم و تو مدرسه هنگام بازی والیبال دچار پیچ خوردگی مچ پا شدم هرجور بود خودمو به خونه رسوندم پام ورم داشت و گاهی اوقات کبود میشد هرجوری بود رفردا صبحش فتم پیش پزشک دکتر با توجه به عکس گفت رباط پا اسیب شدیدی دیده و باید سه هفته تو گچ باشه خواستم بدونم اینکه میشه زودتر از سه هفته گچ باز کرد و یا اینکه باید قرص یا دارویی مصرف کنم و اینکه ممکن هست رو گچ پام راه برم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۳ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      طبق دستور دكترتون اقدام كنيد

  • تصویر کاربر بهمن پنجشنبه ۱۸ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 140 مشاهده پرسش
    سلام من قصد دارم قدم افزایش بدم مشکل مالی ندارم و قدم از ۱۸۴ به ۱۹۰ دوست دارم افزایش بدم باعمل اگر نمیشود چه کار می شود کرد ۱۸ ساله هست بایدافزایش بدم چون نیاز دارم چه کارکنم اصلا مشکل ذهنی که ذهنت می گه بشه این مدلی نیست فقط می خوام به ۱۹۰ برسم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۸ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      راهش فقط جراحيست

  • تصویر کاربر روشنک دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 198 مشاهده پرسش
    من یک هفته ی پیش استخون متاتارس پای راستم بصورت مارپیچی شکسته.عمل کردم پین گذاشتم چندوقت این پین باید بمونه؟ بعدش آتل میبندن یا گچ میگیرن؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بستگى به نظر دكترتون داره

  • تصویر کاربر عباس.صفری دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    موقع.راه.رفتن.وایستادن.استخوان.موچ.پام.درددارد.درست.راه.نمیتوننم.برم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۸ آذر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و بررسى لازمه

  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 160 مشاهده پرسش
    باسلام
    من تقریبا۸سالی هست درد مچ پا دارم الان نزدیک سه سال هست که این درد خیلی شدید شده به حدی که بعضی اوقات اصلا نمیتونم راه برم در حالت عادی هم لنگ لنگان راه میرم ین درد موقعی ک سر پاهایم وکار میکنم کم هست ولی شبها موقع استراحت خیلی بیشتر می‌شود به اصطلاح وقتی پاهام سرد میشه درد بیشتر میشه پزشکان زیادی رفتم ولی کسی مشکل منو متوجه نشد عکس ام ار ای ارتو گرافی و سی تی اسکن هر دو مچ پا هم دارم لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      براى معاينه حضورى نوبت اينترنتى بگيريد لطفا

  • تصویر کاربر ابولفضل یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 145 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی اقا دکتر من استخوان ساق پام در فوتبال ضربه خورده و مقداری فرورفتگی داره میخواستم بدونم بافت پام هست یا استخوان دچار اسیب دیدگی شده و با وجود ضربه ای که خورده میتونم فوتبال بازی کنم ولی خیلی که بازی میکنم اون ناحیه درد میگیره اگه پاسخ بدید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى انجام بدين

  • تصویر کاربر منا یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 151 مشاهده پرسش
    سلام ایا نیاز ب جراحی هست؟و اینکه اگر بله هزینش چقدر میشه
    و اینکه ارثیه چون کلا کفشام ورزشیه
    بعضی وقت ها هم خیلی درد دارم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      به احتمال زياد بله 

  • تصویر کاربر مصطفی پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    ازشروع فصل دوم پاییزبه بعدگاه پاشنه چپ وگاه پاشنه راست بخصوص درزمان صبح بیدارشدن تاپایان فصل سرما ادامه دارد.به پزشک مراجه نمودم خارپاشنه نبود مشگلم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      آزمايشخون از نظر روماتيسم بدين 

       

  • تصویر کاربر سپیده یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 145 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت تون به خیر،۳۴ سالمه، ۳۲ روز پیش به دلیل زمین خوردن مچ پام شکست وپام آتل بستم. پزشک متخصص ازپام مجددا عکس نگرفت معاینه نزدیک هم نکرد اما گفت دوهفته دیگه هم پا داخل اتل باشه درحالیکه من ۱۱ روزه راه میرم اشکالی نداره پا رو باز کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى بفرستيد

  • تصویر کاربر مجیدرضایی پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ببخشید من يه مدتیه بدنم زیاد عرق میکنه بخصوص کف پاهام به حدی که کفش کلا نمیتونم بپوشم فقط دمپایی باید بپوشم و باکوچکترین گرما عرق میکنم و با کوچکترین سرما یخ میکنم خواستم راهنماییم کنيد
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      به متخصص داخلى مراجعه كنيد

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر