منو

درمان پای پرانتزی در کودکان

پای پرانتزی یا خمیدگی پاها در کودکان نوپا بسیار رایج است. کودکان مبتلا به خمیدگی پا، در هنگام ایستادن فاصله ای مشخص بین زانو ها و نواحی تحتانی پاهای خود دارند. این وضعیت می تواند نتیجه خمیدگی یک یا هر دو زانو به سمت بیرون باشد. این وضعیت اغلب با راه رفتن تشدید می شود.

در اغلب موارد، خمیدگی پاها همگام با رشد کودک به صورت طبیعی برطرف می شود. در صورتی که خمیدگی یاد شده تا سن ۳ سالگی برطرف نشود، امکان وجود عوامل زمینه ای همچون بیماری بلانت یا نرمی استخوان وجود دارد. گاهی اوقات، نوجوانان نیز به خمیدگی پاها دچار می شوند. در بسیاری از این موارد کودک به طرز قابل توجهی اضافه وزن دارد.

درمان پای پرانتزی چقدر طول میکشد؟​

پرانتزی شدن فیزیولوژیک پاها تقریبا همواره به صورت خود به خود همگام با رشد کودک برطرف می شود. این اصلاح معمولا با رسیدن به سن ۳ تا ۴ سالگی رخ می دهد. عدم درمان بیماری بلانت یا پای پرانتزی در شیرخوارگی به تشدید فزاینده خمیدگی در اواخر کودکی و اوایل نوجوانی منجر می شود.

این کودکان در نهایت به دلیل فشار های غیر طبیعی بر مفاصل به درد پا مخصوصا در ناحیه زانو دچار می شوند. نوجوانان مبتلا به بیماری بلانت اغلب اوقات در هنگام خم شدن درد را تجربه خواهند کرد. دو نوع روش درمان وجود دارد: ۱- درمان پای پرانتزی بدون جراحی ۲- درمان پای پرانتزی با جراحی

درمان پای پرانتزی بدون جراحی​

1_ پرانتزی شدن فیزیولوژیک پا ها با این که پرانتزی شدن فیزیولوژیک پا ها نیازمند درمان فعال نیست اما پزشک از والدین کودک می خواهد تا زمان رفع خمیدگی هر ۶ ماه یک بار کودک را به نزد او بیاورند.

2_  بیماری بلانت شیرخوارگی جهت بهبود به درمان نیاز دارد. در صورت تشخیص زود هنگام بیماری، یک قالب گیری می تواند تنها اقدام مورد نیاز باشد. قالب گیری برای درمان بیماری بلانت در نوجوانان موثر نیست.

3_  پای پرانتزی، پزشک، کودکان مبتلا به پای پرانتزی را به ملاقات با متخصص اختلالات متابولیسم و انجام پیگیری های ارتوپدی متداول توصیه می کند. اثرات پای پرانتزی را اغلب می توان با مصرف دارو کنترل کرد.

پای پرانتزی چیست؟

پای پرانتزی یک بیماری استخوانی در کودکان است که سبب خمیدگی پاها و بروز دیگر بد شکلی های استخوانی می شود. کودکان مبتلا به پای پرانتزی از دریافت مقادیر کافی کلسیم، فسفر یا ویتامین D محروم بوده اند. هر سه این موارد برای داشتن استخوان هایی سالم ضروری اند.

بروز پای پرانتزی ناشی از سو تغذیه در کشور های توسعه یافته رایج نیست زیرا بسیاری از خوراکی ها از جمله محصولات لبنی با ویتامین D غنی شده اند. موارد اندک پای پرانتزی ناشی از سو تغذیه، اغلب کودکانی هستند که تنها با شیر مادر تغذیه شده اند. پای پرانتزی همچنین می تواند در اثر یک ناهنجاری ژنتیکی به وجود آید که در آن بدن توانایی جذب مناسب ویتامین D را ندارد.

بیماری بلانت چیست

بیماری بلانت چیست؟

بیماری بلانت در اثر ناهنجاری صفحات رشد در بخش فوقانی استخوانی درشت نی بروز داده و در هر دوی نوپایان و نوجوانان دیده می شود. صفحات رشد در انتهای استخوان های دراز کودک قرار داشته و به تعیین طول و شکل استخوان بالغ کمک می کنند.

تمایز بیماری بلانت شیر خوارگی از پرانتزی شدن فیزیولوژیک پاها در کودکان زیر ۲ سال تقریبا غیر ممکن است. با این حال، با رسیدن به سن ۳ سالگی خمیدگی تشدید شده و در تصاویر اشعه ایکس اغلب مشخص است.

علت پای پرانتزی

پرانتزی شدن فیزیولوژیک پاها، در اغلب کودکان زیر ۲ سال، خمیدگی پاها نوعی از ظاهر طبیعی پاها به شمار می رود. در کودکان دارای پاهای پرانتزی، خمیدگی تقریبا در سن ۱۸ ماهگی شروع به بهبود کرده و همگام با رشد کودک ادامه می یابد. با رسیدن به سن ۳ تا ۴ سال، خمیدگی اصلاح شده و پاها ظاهری طبیعی به دست آورده اند.

تشخیص پای پرانتزی

خمیدگی پاها در هنگام ایستادن یا راه رفتن کودک بیشترین تظاهر را دارند. رایج ترین علامت خمیدگی پاها الگوی نامطلوب راه رفتن فرد بیمار است. نو پایان مبتلا به خمیدگی پا معمولا هماهنگی خوبی داشته و در فراگیری نحوه راه رفتن تاخیر ندارند.

با این حال، میزان خمیدگی پاها ممکن است قابل توجه بوده و هشداری برای والدین یا اعضای خانواده باشد. قرار دادن کف پا به سمت داخل نیز در این کودکان شایع بوده و اغلب در ترکیب با خمیدگی پاها دیده می شود.خمیدگی پاها معمولا سبب بروز درد در کودکان خردسال نمی شود. البته، خمیدگی مداوم در دوران نوجوانی می تواند به ناراحتی مفاصل ران، زانوها و یا بیماری مچ پا منجر شود.

این ناراحتی در اثر فشار غیر طبیعی وارد شده بر مفاصل به وجود می آید. علاوه بر این، در کودکان مبتلا مخصوصا افرادی که کف پای خود را به سمت داخل متمایل می کنند، والدین از لغزش های مکرر فرزند خود شکایت دارند

معاینات پزشکی پای پرانتزی

معاینات پزشکی پای پرانتزی

پزشک ارزیابی کودک را با یک معاینه فیزیکی کامل شروع می کند. در صورتی که کودک کمتر از ۲ سال سن داشته، سالم بوده و خمیدگی های قرینه داشته باشد پزشک عدم نیاز به آزمایش های بیشتر را در زمان کنونی بیان می کند.

از سوی دیگر، در صورتی که خمیدگی یک پا بیش از دیگری بوده انجام تصویر برداری با اشعه ایکس پیشنهاد می شود. تصویر برداری اشعه ایکس از پاهای کودک در حالت ایستاده می تواند ابتلا به بیماری بلانت یا پای پرانتزی را بیان کند. اگر سن کودک بیش از ۲ تا ۵ سال باشد و خمیدگی پاهای او قرینه باشند، پزشک به احتمال زیاد باز هم انجام تصویر برداری اشعه ایکس را پیشنهاد می دهد.

احتمال ابتلا به بیماری بلانت یا پای پرانتزی در این سن بیشتر است. در صورتی که تصویر برداری نمایانگر علائم پای پرانتزی باشد، پزشک جهت تایید ابتلا به اختلال انجام چند آزمایش خون را نیز تجویز می کند.

درمان زانوی ضربدری در کودکان چگونه است؟ در کودکان، جراحی کوچکی برای توقف موقت، برای ترغیب پا به صاف رشد کردن تدریجی، صورت می گیرد.

جراحی پای پرانتزی

1_  پرانتزی شدن فیزیولوژیک پاها، در موارد نادر، این بیماری در نو پایان به طور کامل برطرف نشده و خمیدگی پا ها در نوجوانی برای فرد و خانواده او نگرانی هایی را از نظر زیبایی به وجود می آورد. در صورتی که خمیدگی به میزان کافی شدید باشد، جراحی اصلاح خمیدگی به همراه رشد هدایت شده برای فرد در نظر گرفته می شود.

2_ بیماری بلانت، در صورتی که خمیدگی پاها در کودکان مبتلا به بیماری بلانت شیر خوارگی صرف نظر از قالب گیری برطرف نشود، با رسیدن به سن ۴ سالگی جراحی در نظر گرفته می شود. جراحی می تواند از پیشرفت بیماری و رسیدن آسیب دائمی به نواحی رشد استخوان ساق پا پیشگیری کند. کودکان بزرگ تر و مبتلا به خمیدگی پای ناشی از بیماری بلانت نیازمند جراحی اصلاحی هستند.

3_ پای پرانتزی، جراحی برای کودکان مبتلایی در نظر گرفته می شود که بد شکلی ها صرف نظر از دارو درمانی مناسب هنوز بر جای باقی مانده اند.

روش های جراحی متفاوتی برای اصلاح خمیدگی پا یا پای پرانتزی وجود داشته و در ۲ دسته عمده جای می گیرند:

۱- رشد هدایت شده

رشد هدایت شده، رایج ترین نوع جراحی برای این بیماری است. در این روش، با استفاده از یک صفحه فلزی کوچک رشد استخوان در قسمت سالم بخش فوقانی استخوان ساق پا متوقف می شود. این اقدام، امکان جبران را برای بخش غیر طبیعی فراهم کرده و همزمان با رشد طبیعی کودک پا ها صاف می شوند. با بهبود یافتن تراز استخوانی، صفحه فلزی برداشته شده و رشد ادامه می یابد.

جراحی پای پرانتزی

۲- برش استخوان درشت نی

در این فرایند استخوان ساق پا از ناحیه زیر زانو برش داده شده و جهت تصحیح تراز مناسب شکل دهی می شود. تغییر شکل استخوان با پیچ و صفحه های داخلی یا قطعات خارجی مخصوص انجام می شود. در برخی موارد، پس از جراحی جهت محافظت از استخوان در دوران بهبودی استفاده از قالب توصیه می شود.

افراد ممکن است در دوره بهبودی به استفاده از عصا نیازمند شوند. پزشک جهت احیای قدرت و محدوده حرکتی استفاده از تمرینات فیزیوتراپی را توصیه می کند. تیم درمان نحوه سپری دوره بهبودی و بازگشت به فعالیت های روزمره را به طور کامل برای بیمار توضیح می دهند.


دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی و فلوشیپ جراحی مچ پا 

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سها پنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر. استخوان متاتارس 5پام 6هفته گذشته‌ شکست تأ آلان داخل‌ گچ بوده‌ و دکتر گفتند که‌ جوش خورده باز کنم‌. آلان خونمردگی و کبود شده‌ و زمانی که‌ روی زمین قرار نداره مچ پام تکون میخوره دکتر بنظرتون آلان راه برم استخوانه آسیب نمی‌ بینه يا نیاز به‌ فیزیوتراپی داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۱۴ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      حتما راه بريد

      بهتره فيزيوتراپى هم انجام بدين

  • تصویر کاربر الناز چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 236 مشاهده پرسش
    سلام
    من پرستار هستم و سی ساله دو سال پیش بعد از اتمام بارداری فرزندم ک هفت ماهش بود یک روز صبح با ورم زانوی راست از خواب بیدار شدم مراجعه کردم پیگیری کردم گفتند ک کندرومالاسی هست البته هر دو پا ولی پای راستم خودم بیشتر احساس درد و سوزش و گاهی سنگینی دارم عضله چهارسر رانو قوی میکنم با ورزش ولی بازم کافیه پله بالا پایین کنم و یا زیاد سر پا بایستم من بسیار ادم حساسی هستم و شاید هم اغراق میکنم ولی دردش اذیت کننده اس حالا ب نطر شما با توجه ب این شرایط ایا من کارمو کنار بذارم؟ ممکنه زانو رو از دست بدم با کارم ؟منو راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      بررسى كنيد و مطمئن بشين كه روماتيسم نداريد

      اگر تشخيص كندرومالاسى باشه تمرين درمانى عاليه و نه زانو رو از دست مى دين و نه كارتون رو لازمه كنار بگذاريد

      با احترام

  • تصویر کاربر عل جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید اقای دکتر حدود دوماه هست تو قسمتی از ستون فقرات به اندازه کمتر از یک مشت دردی احساس میکنم ان هم زمانی که بدنم حرکت میکند اگر بدنم ثابت باشد دردی ندارد علت چه میتواند باشد ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      بايد معاينه بشين 

      معمولا درد هاى موضعى كمر بدون انتشار به پا منشا عضلانى دارند و با تمرين خوب مى شن

      با احترام 

       

  • تصویر کاربر آرزو چهارشنبه ۱۵ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت شما. بنده دختر ۲۸ ساله ای هستم که به مدت چند ماه ورزش دو انجام دادم اما در جلوی زانو و پشت زانو احساس درد کردم و عکس انداختم از زانوهام. عکس ها را خدمت شما ارسال میکنم. لطفا‌بفرمایید مشکل خاصی وجود داره؟ به من گفتن نرمی غضروف داری اما نمیدانم میزان آن چقدر است و اینکه درد زانوم خفیف است اما چند روز خوب میشه و باز درد میگیره.جدیدا مچ پا و ساق پای من هم همزمان درد میگیره با زانوی من.ممنون از شما.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۵ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      تمرينات عضله چهار سر انجام بدين

      لازمه راديوگرافى ايستاده سه مفصلى هم انجام بدين

      با احترام

  • تصویر کاربر محسن چهارشنبه ۱۵ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    سلام وعرض ادب خدمت آقای دکترمن محین فریدونی ۴۹ساله که ازپای چپ معلول وپای سمت راستم یکم سالم تروبیشترین فعالیتم ازپای سمت راستم هست وحدود۲۵ساله که همین پای سمت راست به علت تصادف پلاتین داخلش هست که متاسفانه ۳ه هفته پیش موقع وضوگرفتن پام دررفت واین پای سالم موندزیرم خردم زمین بعدلزگزارش اورژاتس وهدایت به بیمارستان فیاض بخش وعکس خانم دکتردقیق جواب ندادن وگفتن قوزک پام شکسته وآتل گرفتن وبعدازده روزمراجعه مجددآتل بلزکردن وعکس گرفتن که گچ گرفتن وگفتن یکما بمونه توگچ ولی من الان مچ پام کانلا تکون میدم ودردشم کم شدوبادوعصا ویایکی میتونم روی پام وایسم چون مستجرم وچهارتادختردارم وبایدباماشین رانتدگی کنم اصنپ کارمیکنم وعکسمم چندجا دوستان به پزشکان نشون دادن واونا نظرشون شکستگی نیست وموبرداشته میگن خواستم ببینم الان ۳هفته شدمیتونم گچ بازکنم وباموچ بندببندمش وفشارنیارم روش ورانندگی کنم وانرارمعاش زندگیم کنم ممنون میشم جناب دکارجواب بدیدخداایمان وعاخرت بدبه شماوعاقبت بخیربشیداینم شماره همراهم ومیتونم عکسم ازگوشیم براتون بفرستم ۰۹۳۷۱۹۷۷۲۲۶ متشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      تصوير راديوگرافى رو همين جا آپلود بفرماييد 

      با احترام

    2. تصویر کاربر محسن سه شنبه ۱۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام دکترصبح عالی بخیرخسته نباشیدممنونم ازتوجه شما فرستادم عکس پام محسن‌فریدونی
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۵ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      شكستگى واضح داريد و به نظر من جراحى مى خواد

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۱۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    سلام وقت تون بخیر من دیسک گردنم پاره شده هر جا میرم میگن باید عمل کنی دیسک کمر هم دارم درد زیاد میکشم طوری ک دوتا دستم درد شدید میگیره و پای چپم هم فلج میشه میگن عمل هم خوب نیست میخواستم راهنماییم کنید ببینم چکار کنم میخواستم ببینم میتونم معاف از خدمت هم بشم عکس ام ار ای براتون فرستادم ممنون میشم کمک کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      اگر معاينه شدين و تشخيص عمل دادن عمل كنيد

      تاخير زياد ممكنه معلوليت دايم براتون ايجاد كنه

  • تصویر کاربر احمد یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام،دکتر ازدیوار افتادم پیش دکتر رفتم برایم گچ گرفت تا دوماه خوب نشد حالا ۵ماه هست نمیتونم راه برم پنچه پایم رامیتونم بزارم ولی پاشنه پایم درد میگیره وام هم کرده چکارکنم دکترجان؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      لازمه راديوگرافى و سى تى اسكن اسپيرال جديد انجام بدين

      با احترام

  • تصویر کاربر توکلی پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    پسر من ۱۵ سالشه
    کف پاش صاف و ناخن انگشت پاش تو گوشت پاش رفته
    شما عمل میکنید و برای درمان صافی پاش دیر شده یا نه؟
    بغیر از مطب جای دیگه ای هم هستید؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری پنجشنبه ۹ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)

      درود

      بله مى شه عملشون كرد

      مطب و كلينيك استقلال هستم

      با احترام

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر