منو

درمان قطعی افتادگی مچ پا

افتادگی مچ پا وضعیتی است که در آن نمی توانید قسمت جلوی یک یا هر دو پا را بالا بیاورید. این نشانه یک مشکل اساسی مانند اسکلروز یا سکته است. برای درمان افتادگی پا گزینه های درمانی زیادی وجود دارد که در ادامه مطلب درموردشان صحبت خواهیم کرد.

افتادگی مچ پا چیست؟

افتادگی مچ پا واژه ای کلی است که به دشواری در بلند کردن مچ و انگشتان پا به سمت بالا اشاره دارد. این نوع عارضه منجر به حالتی می شود که در آن مچ پا آویزان بنظر می رسد. اگر افتادگی مچ پا دارید، ممکن است هنگام راه رفتن پایتان روی زمین کشیده شود که در این صورت خطر زمین خوردن بالاست. همچنین ممکن است مجبور شوید هنگام راه رفتن ران خود را بالا بیاورید تا با کمک آن پای خود را روی زمین بکشید.

افتادگی مچ پا چیست؟

بی حسی پوست ساق و پا نیز، یافته شایعی در این عارضه است. بسته به علت عارضه، افتادگی مچ میتواند یک یا هر دو پا را درگیر کند. لازم بذکر است با اینکه افتادگی مچ پا یک بیماری نیست، اما ممکن است حاکی از مشکلی عصبی یا عضلانی باشد. افتادگی مچ پا ممکن است دائمی یا موقتی باشد. خوشبختانه درمان این عارضه امری ممکن است.

علت افتادگی مچ پا

علت اصلی افتادگی پا، ضعف یا آسیب به ماهیچه قدام ساق است که وظیفه حرکت دادن پا به سمت بالا را بر عهده دارند. این عضلات ممکن است در اثر یک آسیب یا یک بیماری زمینه ای نورولوژیک تحت تاثیر قرار بگیرند.

از منظر عصب شناختی، افتادگی مچ پا ممکن است ریشه در آسیب مغزی یا نخاعی داشته باشد. شرایطی مانند سکته مغزی، فلج مغزی و دیستروفی عضلانی همگی می‌توانند منجر به افتادگی پا شوند. با این حال برخی معتقدند آسیب عصبی در خود ساق پا علت عمده این عارضه است.

تشخیص افتادگی مچ پا

افتادگی مچ پا معمولاً در طول معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. پزشک راه رفتن شما را بررسی کرده و عملکرد عضلات پای شما را آزمایش می کند. او همچنین ممکن است ساق پا، روی پا و انگشتان پا را از جهت بی حس بودن معاینه کند.

۱. تست های تصویر برداری

افتادگی مچ پا گاهی اوقات به دلیل تنگی کانال نخاعی یا به دلیل فشار آوردن تومور یا کیست بر روی عصب در زانو یا ستون فقرات رخ می دهد. انواع مدالیته های تصویربرداری می توانند به شناسایی این نوع مشکلات کمک کنند:

  • رادیوگرافی ساده: در این مدالیته از مقدار کمی اشعه برای تصویربرداری از بافت نرم یا ضایعات استخوانی ایجاد کننده عارضه استفاده می شود.
  • اولتراسوند: از این تکنولوژی که از امواج صوتی برای تصویرسازی ارگان های داخلی بدن استفاده میکنند. همچنین میتوان برای بررسی کیست ها یا تومورهایی که روی عصب فشار وارد می کنند بهره برد.

اولتراسوند

  • سی تی: این مدالیته با استفاده از اشعه ایکس تصاویری را که از نماهای مختلف گرفته می شوند ترکیب کرده و تصویری مقطعی از ساختارهای داخلی بدن می دهد.
  • ام آر آی: این روش از امواج رادیویی و نوعی میدان مغناطیسی قوی برای تصویرسازی دقیق بهره می برد. ام آر آی در تصویرسازی ضایعات بافت نرم که به اعصاب فشار وارد می کنند، بسیار کاربردی است.

۲. تست اعصاب

الکترومیوگرافی (EMG) و مطالعات هدایت عصبی، فعالیت الکتریکی در عضلات و اعصاب را اندازه گیری می کند. این تست ها می توانند ناراحت کننده باشند، اما برای تعیین محل آسیب، در امتداد عصب آسیب دیده مفید هستند.

همچنین بخوانید:

درمان سريع افتادگی مچ پا

درمان افتادگی مچ پا به علت آن بستگی دارد. به همین دلیل مهم است که به محض تشخیص علت افتادگی، درمان شروع شود تا شانس بهبودی افزایش یابد. گزینه های درمان افتادگی پا شامل موارد زیر است:

۱. بریس

در این نوع درمان پزشک شما نوعی بریس را تجویز می کند که پای شما را در زاویه ۹۰ درجه نسبت به ساق قرار داده و بنابراین اجازه می دهد تا پای شما هنگام پیچیدن حالت صاف به خود بگیرد. یک نوع بریس فوق‌العاده به نام Dorsi-Assist وجود دارد که به کشیدن انگشتان پا و مچ پا به سمت بالا کمک کرده و از زمین خوردن افراد جلوگیری می کند. این نوع بریس عملکردی بهتری نسبت به بریس استاندارد دارد.

۲. ارتوز مچ پا

این دستگاه درون کفش جای گرفته و به قرارگیری پا در وضعیتی نرمال کمک می کند.

۳. فیزیوتراپی

این روش درمانی شامل تمرین‌هایی است که به تقویت عضلات، کاهش سفتی مفاصل و افزایش دامنه حرکتی زانو و مچ پا کمک می‌کنند.

۴. تحریک عصبی

در این روش از انرژی الکتریکی برای تحریک عصب ضعیف و بهبود عملکرد آن در حین راه رفتن استفاده می شود.

۵. جراحی

درمان جراحی ممکن است در موارد مختلفی نظیر ترمیم یا آزاد کردن بخش تحت فشار عصب پرونئال در اوایل افتادگی مچ پا، عدم موفقیت درمان های کانزرواتیو و یا انتقال تاندون یا فیوژن مفاصل به منظور قرار دادن دائمی پا در زوایه ای ۹۰ درجه نسبت به ساق برای تسهیل راه رفتن در نظر گرفته شود.

فیزیوتراپی افتادگی مچ پا

فیزیوتراپی افتادگی مچ پا

فیزیوتراپیست شما طی یک برنامه تمرینی مناسب با شما کار خواهد کرد. در این برنامه هدف این خواهد بود که به دنبال تقویت عضلات پا و بازیابی قدرت آن ها، شما بتوانید هنگام راه رفتن پای خود را بلند کنید. توجه به این نکته ضروری است که فیزیوتراپی ممکن است همواره نتیجه بخش نباشد. لذا بهتر است قبل از انجام دوره درمانی با یک فیزیوتراپیست با تجربه در این باره صحبت کرد.

بریس افتادگی مچ پا

این وسیله نام‌های مختلفی دارد، گاهی به آن بریس مچ پا و گاهی نیز آتل پا یا بریس پا گفته می شود. منظور از تمامی این اصطلاحات یک چیز است، بنابراین حواستان باشد انواع مختلف نام ها و اصطلاحات شما را گیج نکند.

از این وسیله پرطرفدار برای درمان افتادگی مچ پا استفاده شده و به بیمار اطمینان لازم را برای فعالیت می دهد. هدف اصلی این درمان جلوگیری از افتادگی پاست. این وسیله درمانی در کنار افزایش قابلیت تحرک بیمار، خطر زمین خوردن او را نیز کاهش می دهد.

بریس افتادگی مچ پا

انواع مختلفی از بریس ها وجود دارند که کمی متفاوت با یکدیگر عمل کرده و بیمار بنا به ترجیحات شخصی خود می تواند از هر کدام از آن ها استفاده کند. توجه داشته باشید که تمامی بریس ها لزوما مفید نیستند. بنابراین باید قبل از خرید با پزشک خود در مورد اینکه کدام یک برای شما مناسب تر است مشورت کنید.

ریکاوری و مدت زمان بهبودی

حین ریکاوری مچ پا در یک آتل قرار می گیرد تا با حفظ موقعیت پا، از تاندون (های) تازه منتقل شده محافظت به عمل آید. در ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از عمل، باید ارتفاع مناسب قرارگیری پا و عدم وارد آمدن وزن اضافی به آن به دقت رعایت شود. بخیه ها در حدود دو هفته پس از جراحی برداشته می شوند و پس از آن پا به مدت حدود شش هفته در گچ قرار می گیرد. پای بیمار در این مدت نباید وزنی را تحمل کند.

پس از برداشتن گچ، بیمار مجاز خواهد بود با یک چکمه مخصوص راه برود. فیزیوتراپی برای حفظ وضعیت تاندون(ها) در موقعیت جدید به مدت ۸ تا ۱۲ هفته ادامه خواهد داشت. برای جلوگیری از کشش زودرس تاندون های جدید، بیمار باید به مدت سه ماه پس از جراحی از اسپلینت شب استفاده کند.

درمان افتادگی مچ پا

با بهبود تدریجی تورم پا، می‌توان به جای واکربوت از نوعی بریس قالب‌گیری شده که درون کفش ورزشی قرار می گیرد، استفاده کرد. با بهبود قدرت و حرکت بیمار در نتیجه فیزیوتراپی، استفاده از بریس نیز به تدریج متوقف می شود. هدف از جراحی این است که بیمار با یک کفش معمولی بدون نیاز به بریس بتواند راه برود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر امیرحسین چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 138 مشاهده پرسش
    سلام
    من ۷۰ روز تاندون اشیل عمل کردم.هنوز یه مقدار از زخمم بسته نشده ترشح میاد.رفتم ازمایش گرفتم گفتن عفونت داری.الان تحت درمان دکتر عفونی هستم.هنوز ترشح دارم و اینکه از داخل زخمم نخ بیرون میاد.اقای دکتر راهنماییم کنید.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      جراحى مجدد لازمه

  • تصویر کاربر زینب یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    عرض سلام و خسته نباشید و تشکر ازپاسخگویی🙏🏻
    اقای دکتر بنده زیر نظر پزشک تغذیه افزایش وزن ۱۵ کیلویی داشتم،و طی این مدت ورزش هم داشتم،توی خونه ورزش سنگین با پاهام انجام میدادم،تقریبا تیر ماه بود که احساس درد توی مچ‌پاهام میکردم و حدس میزدم که مال ورزش باشه،تااینکه ۴ هفته زمان گذشت و من ب کرونا مبتلا شدم ولش شدید نبود ک پزشک با داروهایی سرما خوردگی درمانم کرد،دقیقا دوهفته بعد از بهبودی دچار تب شدید و پادرد شدید شدم،یکی از پاهام میلنگید طوری که نمیتونستم راحت تکونش بدم ،رفتم‌پیش متخصص عفونی و گفتن ک بخاطر کروناس،ی سری دارو تقویتی بهم دادن و بعد یکماه رفتم ازمایش دادم esrاز ۷۰ رسیده بود به ۳۰،باز رفتم پیش متخصص ارتوپد گفتن ک مشکوک به روماتیسمم و با ازمایشی که دادم گفتن فقط زمینشو داری و شبیه رماتیسمه،بهم کورتون دادن که من مصرف نکردم هنوز،ازمایشو براتون توی فایلها پیوست کردم،اکنون که چهار ماه میگذره پاهام دردش خیلی کمتر شده اما گاهی درد میکنه یا اگه فعالیت داشته باشم درد میگیره و فقط عضلات پشت پام درد میگیره نه مفاصلم و گاهی هم جاهای مختلف پام تیر میکشه...حالا نظر شما چیه؟چیکارکنم؟خیلی خیلی ممنونم از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      سونوگرافى داپلر از وريد ها بكنيد

  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    من 15سالم هست و فوتبالیستم هنگام فرود به زمین مچ پای راستم صدای مثل شکستن چوب رو داد رفتم بیمارستان عکس گرفتم گفت ترک و رباط آسیب دیده گفتن پا یکماه داخل گچ باشه الان پانزده روز گذشته ورم پا کاملا خوابیده و درد نمیکند گچ شل شده پانزده روز کافیه یا باید همون یکماه داخل گچ باشهـــ.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      طبق نظر پزشك معالج ادامه بدين

  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض خسته نباشید
    من ده روز پیش پای چپم پیش خورد و یه صدایی مثل شکستن قلج داد.
    روز بعدش دردش شدید شد و دیگه قادر به راه رفتن نبودم
    رفتم بیمارستان عکس گرفتن و گفتن شکستگی نشون نمی‌ده
    آتل بستن و برگشتم اما هنوز خوب نشده
    البته در حالت عادی درد نداره ورم هم‌ندارع ولی پامو نمیتونم زمین بذارم وسط تیغه کناره بیرونی پام یه درد شدید می‌گیره
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      يك سى تى اسكن اسپيرال انجام بدين يا ام آر آى كنيد

  • تصویر کاربر کیمیا شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 148 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر شبتون بخیر
    من ٢٢ سالم هست ۵ سال پیش مچ پای چپم پیچ خورد و شکست آبان ٩۵ پلاتین گذاشتم و شهریور ٩٩ پلاتین را خارج کردم ولی الان چند ماه هست دوباره پام خیلی درد می‌کنه و دو بار پیچ خورده
    الان من مدارک را برای شما ارسال میکنم میخواستم لطف کننین تشخیصتون را بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى در حالت ايستاده و سى تى اسكن اسپيرال لازمه 

  • تصویر کاربر نفیسه شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقتتون بخیر
    ۲۴شهریور پای چپم پیچ خورد و ورم کرد بیمارستان شفایحیاییان رفتم عکس گرفتن گفتن قوزک پا ترک خورده و لپ پر شده ۴-۶هفته آتل گچ باشه خوب میشه، ۳هفته بعد رفتم مطب یکی از همکاراتون و اتل گچ رو باز کردن کبودی و ورم داشت هنوز، گفتن باید گچ کامل بشه تا ۲هفته بمونه بعد بازکن، الان درکل حدود۷هفته از شکستگی گذشته و ۴هفته از گچ گرفتنش، نظر شماچیه؟ دوباره برم عکس بگیرم یا نیاز نیس میتونم باز کنم گچ رو
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      اگر شكستگى داشته عكس بگيريد و بعد باز كنيد و فيزيوتراپى شروع كنيد 

  • تصویر کاربر رضایی دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 138 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید پسرم ۷ سالشه یک ماه پیش مچ پای راستش از سمت راست ضربه خورد بردمش بیمارستان دکتر گفت صفحه ی رشد ش ضربه خورده گچ گرفتن سه هفته تو گچ بود الان یک هفته است که باز کردم ولی پسرم موقع راه رفتن میلنگه و پاشو کج میزاره به دکترش هم گفتم گفت چیزه خاصی نیست یه مدت اینجوری ولی من نگرانم که استخوان پاش رشد نکنه به نظر شما چی کار کنم حتی درد هم داره پاش
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      حرف دكترشون درسته و ندرتا ممكنه مشكل ساز بشه

  • تصویر کاربر عبادی دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 138 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر..از استان گلستان گنبد کاووس مزاحمتون میشم اقامون سه ساله پاشنه و مچ پای چپ شکسته از دیوار افتاده..۵ بار عمل جراحی شده حتی مفصل مچ پاش خشک شده ولی هنوزم ک‌هنوزه درد داره و پاهاش کبود شده باید چکار کنیم مشهد عمل جراحی شدن
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و بررسى لازمه

  • تصویر کاربر فرانک دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 163 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ۲۷سال سن دارم تقریبا ۵سال پیش بر اثر افتادن پام آسیب دید که گفتن استخوان روی پای چپم آسیب دیده و پام ۱۵روز در آتل بود الان حدوده ۱ساله مچ پای چپم به شدت اذیتم میکنه و بخصوص وقتی که یکم فعالیت دارم یا از پله بالا برم خیلی اذیت میشم یکسال پیش و تقریبا۱۰روز پیش ام آر آی انجام دادم ممنون میشم راهنماییم کنید چه درمانی لازمه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه لازمه 

      خيلى احتمال داره كه جراحى لازم بشه

  • تصویر کاربر احسان دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 144 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر بااحترام شرمنده من از اصفان مزاحمتون میشم همسرم دیابت دارن الان پاشون شکسته ومفصل شارکو شده هر دکتری یه نطر میده اقای دکتر حسینی از اقوام وساکن تهران شما را معرفی نمودن نوبت نیست میشه یه زحمتی بکشین واولین نوبتتون را بدین ممنون میشم واقعا شرایطشون اورژانسیه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      مى تونه نرمال باشه 

      راديوگرافى جديد انجام بدين

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر