منو

کیست گانگلیون چیست؟

کیست گانگلیون یک توده گرد و پر از مایع است که معمولاً بر روی تاندون ها یا مفاصل ایجاد می شود. این کیست ها معمولاً روی دست یا مچ دست به وجود می آید، اما می تواند در مچ پا یا پا نیز ظاهر شود. این کیست ها معمولاً خطرناک نیستند، اما ممکن است دردناک باشند و عملکرد روزانه فرد را تحت تأثیر قرار دهند.

کیست گانگلیون روی دست

کیست های گانگلیون می توانند تا ۲.۵ سانتی متر قطر داشته باشند. برخی از کیست هایی که در زیر پوست قرار دارند، قابل مشاهده اند، اما برخی دیگر آنقدر کوچک هستند که دیده نمی شوند. این کیست ها شایع بوده و معمولا بی خطر میباشند. همچنین، این کیست ها غیرسرطانی بوده و اغلب بدون درمان از بین می روند.

علت کیست گانگلیون چیست

علت ایجاد کیست گانگلیون دقیقاً مشخص نیست. با این حال، به نظر می رسد که موارد زیر، برخی از دلایل احتمالی ایجاد کیست های گانگلیون در مچ پا یا پا می باشد:

❇️ آسیب یا ضربه به پا یا مچ پا

❇️ وارد شدن فشار مکرر به پا یا مچ پا

❇️ تحریک تاندون ها یا مفاصل

محل ایجاد کیست های گانگلیون

کیست های گانگلیون معمولاً بر روی مفاصل خاصی ایجاد می شوند. استفاده از مفصل مجاور کیست ممکن است تورم آن را افزایش داده و باعث احساس ناراحتی بیشتری شود. کیست های گانگلیون معمولاً در محل های زیر ایجاد می شوند:

❇️ مچ دست: بر روی مچ دست یا پشت آن

❇️ انگشتان: در مجاورت مفاصل انگشت (نزدیک کف دست یا درست کنار ناخن)

❇️ پا: نزدیک مچ پا و یا انگشتان پا

این کیست ها می تواند به دلیل آسیب، ضربه و یا استفاده بیش از حد از مفاصل ایجاد شود، اما معمولا علت آن ناشناخته است. کیست های گانگلیون اغلب در زنان و افرادی که به طور مکرر به مچ دست خود فشار می آورند (مانند ژیمناست ها) بروز پیدا می کند.

علائم کیست های گانگلیون

بیشتر علائم کیست گانگلیون مشابه سایر توده های بافتی نرم می باشد. در صورت بروز هر کدام از علائم زیر باید به پزشک مراجعه شود تا پزشک نوع کیست را تشخیص دهد.

⬅️ یک توده برجسته بر روی پا و یا مچ پا

⬅️ احساس درد خفیف در نزدیکی توده، که ناشی از فشار کیست بر روی رباط یا تاندون است

⬅️ سوزن سوزن شدن یا احساس سوزش، که می تواند ناشی از فشار کیست بر اعصاب باشد

⬅️ تحریک شدن توده هنگام پوشیدن کفش

به طور کلی، افرادی که همه و یا برخی از این علائم را دارند و ۲۰ تا ۴۰ ساله هستند، به احتمال زیاد کیست گانگلیون دارند. همچنین، بروز کیست های گانگلیون در زنان بیشتر از مردان اتفاق می افتد.

چه کسانی به کیست های گانگلیون مبتلا می شوند؟

بنا بر اطلاعات به دست آمده در رابطه با کیست های گانگلیون، همه ی افراد ممکن است به آن مبتلا شوند. اما برخی عوامل می تواند احتمال به وجود آمدن این کیست ها را افزایش دهد:

🔻 جنسیت: احتمال بروز کیست های گانگلیون در زنان، معمولا سه برابر مردان می باشد.

🔻 سن: کیست های گانگلیون در بیشتر افراد، در اوایل و یا اواسط بزرگسالی (بین ۲۰ تا ۵۰ سالگی) به وجود می آید.

🔻 آسیب مفصلی: برخی پزشکان معتقدند آسیب مفصلی (از جمله التهاب تاندون ناشی از استفاده بیش از حد از مچ دست) می تواند منجر به ایجاد کیست گانگلیون شود. البته تحقیقات هنوز این نظریه را اثبات نکرده است.

🔻 آرتروز: ابتلا به آرتروز احتمال بروز کیست های گانگلیون را افزایش می دهد. افراد مبتلا به آرتروز معمولا در نزدیکی نوک انگشتان خود (در محل مفصل مجاور ناخن) به کیست دچار می شوند. اما داشتن کیست گانگلیون روی انگشت، به معنای ابتلا به آرتروز نیست.

همچنین بخوانید:

تشخیص کیست های گانگلیون

پزشک هنگام معاینه فیزیکی، ممکن است به کیست فشار آورده تا میزان حساسیت یا احساس ناراحتی بیمار را بسنجد. همچنین ممکن است با استفاده از یک چراغ قوه کیست را معاینه کند تا مشخص شود که این کیست، یک توده جامد است و یا از مایع پر شده است.

همچنین ممکن است پزشک، آزمایشات تصویربرداری مانند عکسبرداری با اشعه ایکس، سونوگرافی و یا MRI را برای رد کردن وجود سایر بیماری ها از جمله آرتروز یا تومور توصیه کند. MRI و سونوگرافی همچنین می توانند به تشخیص کیست های نامشهود (نهفته) نیز کمک کنند.

تشخیص کیست های گانگلیون ممکن است با انجام آسپیراسیون، قطعی شود. آسپیراسیون، فرایندی است که در آن پزشک از یک سرنگ برای بیرون کشیدن (آسپیراسیون) مایع از کیست استفاده می کند. مایع درون کیست گانگلیون، غلیظ و شفاف یا نیمه شفاف می باشد.

درمان کیست گانگلیون

اگر کیست گانگلیون باعث درد و اختلال در فعالیت های روزمره نمی شود، ممکن است به درمان نیازی نداشته باشد و خود به خود برطرف شود. اما اگر کیست منجر به درد و یا اختلال در حرکت مفصل شود، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:

✳️ عدم تحرک: از آنجا که فعالیت می تواند باعث بزرگ تر شدن کیست های گانگلیون شود، بی حرکت نگه داشتن موقت ناحیه با یک آتل و یا بستن آن، می تواند کمک کننده باشد. با کوچک شدن کیست، فشار بر روی اعصاب کاهش پیدا کرده و در نتیجه باعث تسکین درد می شود. استفاده طولانی مدت از آتل، منجر به ضعیف شدن عضلات مجاور شده و باید از آن اجتناب شود.

✳️ عمل جراحی: در صورتی که روش های دیگر موثر واقع نشود، عمل جراحی می تواند یک راه حل باشد. طی عمل، پزشک کیست و ساقه ای که آن را به مفصل یا تاندون متصل می کند، برمی دارد. عمل جراحی به ندرت ممکن است باعث آسیب به اعصاب و عروق خونی اطراف ناحیه و یا تاندون ها شود. همچنین ممکن است کیست پس از عمل جراحی عود کند.

وقتی کیست گانگلیون دردناک است و فعالیت و حرکت فرد با مشکل مواجه می شود، پزشک می تواند با یک روش غیر جراحی نیز کیست را بردارد. این روش از طریق تخلیه مایع درون کیست با استفاده از داروهای استروئیدی، منجر به کوچک شدن کیست می شود.

درمان کیست گانگلیون روی پا

گزینه های مختلفی برای درمان کیست گانگلیونی روی پا وجود دارد:

🔽 اصلاح کفش: پوشیدن کفش هایی که به کیست فشار وارد نمیکنند یا باعث تحریک نمی شوند، توصیه می شود. علاوه بر این، قرار دادن یک پد در داخل کفش ممکن است به کاهش فشار علیه کیست کمک کند.

🔽 آسپیراسیون و تزریق: در اینجا پزشک از یک سرنگ برای تخلیه مایع درون کیست استفاده می کند و سپس تزریق داروی استروئیدی به داخل توده را انجام میدهد. اگرچه این رویکرد در برخی موارد موفقیت آمیز است اما در بسیاری موارد دیگر، کیست باز می گردد.

در چه صورت کیست گانگلیون باید جراحی شود؟

در صورتی که سایر روش های درمانی منجر به بهبودی نشده و یا کیست مجددا عود کند، پزشک ممکن است با عمل جراحی کیست را به طور کامل بردارد. این کیست ها معمولا شامل یک ساختار ساقه مانند (ریشه) متصل به کیست می باشد.

پزشک جراح ممکن است از عمل های باز (روش سنتی) و یا آرتروسکوپی (برش های کوچک) استفاده کند. در برخی موارد، جراح ممکن است قسمتی از بافت اطراف مفصل را نیز بردارد تا این مشکل به طور کامل رفع شود. برداشتن کیست گانگلیون طی عمل جراحی را گانگلیونکتومی می نامند که معمولاً یک عمل سرپایی است. بهبودی کامل معمولا دو تا شش هفته طول می کشد.

جراحی ممکن است علائم را به طور کامل رفع کند. برداشتن کیست های گانگلیون از طریق عمل جراحی، احتمال بازگشت کیست را تا حد زیادی کاهش می دهد اما در ۵ الی ۱۵ درصد موارد نیز، کیست های گانگلیون پس از عمل جراحی مجدداً عود می کنند که البته عود کیست هم خوش خیم است.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی و فلوشیپ جراحی مچ پا

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر زینبم یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید بعد از ازمایش ژنتیکی که از دخترم گرفتن دکترش مشکوک به شارکو ماری بود ولی تو ازمایشش بیماریdistal sma نوع ۵ اومد خواهش میکنم هر چی از این بیماری میدونید بهم بگین و اخرش چجوری میشن
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ آبان ۰( 2 سال پیش)

      https://smauk.org.uk/DSMA-V

  • تصویر کاربر ریبین سه شنبه ۲۵ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    سلام بچە یک سالە دارم ساق پاش ترک خوردە15روز گچ گرفتیم الان گچ‌و باز کردیم ساق پاش ورم دارە نمیتونە راە برە چکار کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۲۵ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      كم كم راه ميفته نگران نباشيد

  • تصویر کاربر سیما شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    با سلام .حدود ۵ سال پیش قوزک و ساق پام شکست و پلاتین گذاشتن .متأسفانه پلاتین هنوز هست و در نیاوردن .مفثل مچ پام دچار سیاهی و آرتروز شده
    آیا نیاز به عمل فیوژن یا تعویض مفصل هست ؟!
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      خير سياه نشده 

      يك ضايعه غضروفى كوچك داريد كه احتمالا آرتروسكوپى لازم داره

      سى تى اسكن اسپيرال انجام بدين

    2. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۵ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      خير سياه نشده 

      يك ضايعه غضروفى كوچك داريد كه احتمالا آرتروسكوپى لازم داره

      سى تى اسكن اسپيرال انجام بدين

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدرضا دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    مادرم ۵۵ سال سن داره بیماری قند داره چند روز پیش یه کم فعالیت کرده روز بعدش تاندون آشیل پای راستش از ته کنده شده حالا نمیتونه راه بره و دردش میگیره حالا با وجود اینکه قندش بالاس میتونه الان عمل کنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲۱ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      حراحى لازمه

    2. تصویر کاربر محمدرضا چهارشنبه ۲۱ مهر ۰( 2 سال پیش)
      بله درسته ولی پیش چند دکتر رفتیم گفتن که اگه با این وضعیت قندخون بخواد الان جراحی بشه عفونت میکنه و بعدا عواقب بدی داره حتی قطع کردن پا
      شما این حرفارو تایید میکنید
      به نظرتون چیکار کنیم
    3. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش)

      جراحى لازمه

    4. تصویر کاربر محمدرضا دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 2 سال پیش)
      من هر چی میگم شما هی میگین جراحی لازمه
      در راه رضای خدا سوال منو جواب بدین مشورت بدین بهم چی میشه مگه
    5. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۳ آبان ۰( 2 سال پیش)

      درود

      ايشان در هر صورت خطر عفونتش بيشتر از افراد معمولى هست ولى با اين وجود جراحى لازمه 

    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر روناک شنبه ۱۰ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما‌.پدر من ۵۵سال سن داره و دیابت نوع ۱داره و دو سال پیش پیوند کلیه انجام داده.مرداد سال پیش پاش پیچ خورده بود و قسمت داخلی مچ پاش شکسته مام طبق حرف دکتر مراقبت های لازم رو انجام دادیم و فک کردیم جوش خورده اما از حدود یک ماه پیش مچ پاش ورم کرد و همین چن روز پیش که ازش عکس انداخت متوجه شد که نه تنها جوش نخورده بلکه استخوان شکسته شده فاصله گرفته و غضروفشم تخریب شده.حالا سوال من اینه که با توجه به پیوند کلیه که انجام داده نمیتونه بیهوش بشه آیا راهی برای درمان پاش هست یه خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۰ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بله با دكتر ولى اللهى موافقم و نيل لازمه 

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳ مهر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر... من چند ماهه.. که حد اقل هفته ای یک بار تو خواب فقط هم یه پام میگرفت اصن نمیشد یک سانت هم تمکونش داد و بعد از 30 ثانیه خوب میشد.. ولی از وقتی که پام شکست دیگه اینجوری نشد ولی دوباره بعد از یک ماه از شکستن پام دوباره اینجوری شدم... مشکل اصلی چیه باید چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۳ مهر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      خستگی و سندرم پای بیقرار و کمبود منیزیم یا کلسیم یا پتاسیم و گاه حتی مشکلات دیسک کمر می تونن این حالت رو ایجاد کنن

  • تصویر کاربر سیروان سه شنبه ۱۶ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید یک سال نیم مچه پا شکسته پلاتینه خواستم سوال کنم الان میشه پلاتینو خارج کنم دو طرفه پام پلاتین وگیره هستش بردم پیش دکتر خودم میگه عملی سختیه نمیتونم عملش کنم اگه میشه راهنمایم کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۱۶ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى بفرستيد

  • تصویر کاربر منصور سه شنبه ۹ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    مچ‌پام تاندونش کش اومده سه ساله اینجوریه .خیلی اذیتم میکنه چند بارم کچ‌گرفتم فیزو تراپی رفتم‌خوب نشدم.
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری سه شنبه ۹ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معاينه و ام آر آى لازمه و ممكنه جراحى بخواد

  • تصویر کاربر عطا چهارشنبه ۳ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خوب هستید
    من به تازگی تصادف کردم و الان پای راستم شکستگی باز پبدا کرده و الان حدود ۲ ماهی میشه که عمل کردم

    و الان مچ پام رو میتونم فقط به سمت پایین حرکت بدم و به بالا نمیشه نظر دکتر خودم که عملم کرده اینه که تاندوم مچ پام از بین رفته میخواستم شما هم نظر بدید اگه چیزی هم میخواد میتونم براتون بفرستم حتی فیلم از پام
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۳ شهریور ۰( 2 سال پیش)

      درود

      نوار عصب بگیرید

  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۸ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید خدمت دکتر عزیز من ۷ماه پیش تصادف کردم پلاتین با دوتا پیچ بالا و دوتا پیچ نزدیک مچ پام است استخوان درشت و نازک نی پام شکست وقتی مثلاً می‌خوام کفش از پام در بیارم همونجای که شکسته پام برق میگیره این مال چی هسته؟مشکلی نیسته؟خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۸ مرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      معمولا مشكلى نيست 

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر