منو

کیست گانگلیون چیست؟

کیست گانگلیون یک توده گرد و پر از مایع است که معمولاً بر روی تاندون ها یا مفاصل ایجاد می شود. این کیست ها معمولاً روی دست یا مچ دست به وجود می آید، اما می تواند در مچ پا یا پا نیز ظاهر شود. این کیست ها معمولاً خطرناک نیستند، اما ممکن است دردناک باشند و عملکرد روزانه فرد را تحت تأثیر قرار دهند.

کیست گانگلیون روی دست

کیست های گانگلیون می توانند تا ۲.۵ سانتی متر قطر داشته باشند. برخی از کیست هایی که در زیر پوست قرار دارند، قابل مشاهده اند، اما برخی دیگر آنقدر کوچک هستند که دیده نمی شوند. این کیست ها شایع بوده و معمولا بی خطر میباشند. همچنین، این کیست ها غیرسرطانی بوده و اغلب بدون درمان از بین می روند.

علت کیست گانگلیون چیست

علت ایجاد کیست گانگلیون دقیقاً مشخص نیست. با این حال، به نظر می رسد که موارد زیر، برخی از دلایل احتمالی ایجاد کیست های گانگلیون در مچ پا یا پا می باشد:

❇️ آسیب یا ضربه به پا یا مچ پا

❇️ وارد شدن فشار مکرر به پا یا مچ پا

❇️ تحریک تاندون ها یا مفاصل

محل ایجاد کیست های گانگلیون

کیست های گانگلیون معمولاً بر روی مفاصل خاصی ایجاد می شوند. استفاده از مفصل مجاور کیست ممکن است تورم آن را افزایش داده و باعث احساس ناراحتی بیشتری شود. کیست های گانگلیون معمولاً در محل های زیر ایجاد می شوند:

❇️ مچ دست: بر روی مچ دست یا پشت آن

❇️ انگشتان: در مجاورت مفاصل انگشت (نزدیک کف دست یا درست کنار ناخن)

❇️ پا: نزدیک مچ پا و یا انگشتان پا

این کیست ها می تواند به دلیل آسیب، ضربه و یا استفاده بیش از حد از مفاصل ایجاد شود، اما معمولا علت آن ناشناخته است. کیست های گانگلیون اغلب در زنان و افرادی که به طور مکرر به مچ دست خود فشار می آورند (مانند ژیمناست ها) بروز پیدا می کند.

علائم کیست های گانگلیون

بیشتر علائم کیست گانگلیون مشابه سایر توده های بافتی نرم می باشد. در صورت بروز هر کدام از علائم زیر باید به پزشک مراجعه شود تا پزشک نوع کیست را تشخیص دهد.

⬅️ یک توده برجسته بر روی پا و یا مچ پا

⬅️ احساس درد خفیف در نزدیکی توده، که ناشی از فشار کیست بر روی رباط یا تاندون است

⬅️ سوزن سوزن شدن یا احساس سوزش، که می تواند ناشی از فشار کیست بر اعصاب باشد

⬅️ تحریک شدن توده هنگام پوشیدن کفش

به طور کلی، افرادی که همه و یا برخی از این علائم را دارند و ۲۰ تا ۴۰ ساله هستند، به احتمال زیاد کیست گانگلیون دارند. همچنین، بروز کیست های گانگلیون در زنان بیشتر از مردان اتفاق می افتد.

چه کسانی به کیست های گانگلیون مبتلا می شوند؟

بنا بر اطلاعات به دست آمده در رابطه با کیست های گانگلیون، همه ی افراد ممکن است به آن مبتلا شوند. اما برخی عوامل می تواند احتمال به وجود آمدن این کیست ها را افزایش دهد:

🔻 جنسیت: احتمال بروز کیست های گانگلیون در زنان، معمولا سه برابر مردان می باشد.

🔻 سن: کیست های گانگلیون در بیشتر افراد، در اوایل و یا اواسط بزرگسالی (بین ۲۰ تا ۵۰ سالگی) به وجود می آید.

🔻 آسیب مفصلی: برخی پزشکان معتقدند آسیب مفصلی (از جمله التهاب تاندون ناشی از استفاده بیش از حد از مچ دست) می تواند منجر به ایجاد کیست گانگلیون شود. البته تحقیقات هنوز این نظریه را اثبات نکرده است.

🔻 آرتروز: ابتلا به آرتروز احتمال بروز کیست های گانگلیون را افزایش می دهد. افراد مبتلا به آرتروز معمولا در نزدیکی نوک انگشتان خود (در محل مفصل مجاور ناخن) به کیست دچار می شوند. اما داشتن کیست گانگلیون روی انگشت، به معنای ابتلا به آرتروز نیست.

همچنین بخوانید:

تشخیص کیست های گانگلیون

پزشک هنگام معاینه فیزیکی، ممکن است به کیست فشار آورده تا میزان حساسیت یا احساس ناراحتی بیمار را بسنجد. همچنین ممکن است با استفاده از یک چراغ قوه کیست را معاینه کند تا مشخص شود که این کیست، یک توده جامد است و یا از مایع پر شده است.

همچنین ممکن است پزشک، آزمایشات تصویربرداری مانند عکسبرداری با اشعه ایکس، سونوگرافی و یا MRI را برای رد کردن وجود سایر بیماری ها از جمله آرتروز یا تومور توصیه کند. MRI و سونوگرافی همچنین می توانند به تشخیص کیست های نامشهود (نهفته) نیز کمک کنند.

تشخیص کیست های گانگلیون ممکن است با انجام آسپیراسیون، قطعی شود. آسپیراسیون، فرایندی است که در آن پزشک از یک سرنگ برای بیرون کشیدن (آسپیراسیون) مایع از کیست استفاده می کند. مایع درون کیست گانگلیون، غلیظ و شفاف یا نیمه شفاف می باشد.

درمان کیست گانگلیون

اگر کیست گانگلیون باعث درد و اختلال در فعالیت های روزمره نمی شود، ممکن است به درمان نیازی نداشته باشد و خود به خود برطرف شود. اما اگر کیست منجر به درد و یا اختلال در حرکت مفصل شود، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:

✳️ عدم تحرک: از آنجا که فعالیت می تواند باعث بزرگ تر شدن کیست های گانگلیون شود، بی حرکت نگه داشتن موقت ناحیه با یک آتل و یا بستن آن، می تواند کمک کننده باشد. با کوچک شدن کیست، فشار بر روی اعصاب کاهش پیدا کرده و در نتیجه باعث تسکین درد می شود. استفاده طولانی مدت از آتل، منجر به ضعیف شدن عضلات مجاور شده و باید از آن اجتناب شود.

✳️ عمل جراحی: در صورتی که روش های دیگر موثر واقع نشود، عمل جراحی می تواند یک راه حل باشد. طی عمل، پزشک کیست و ساقه ای که آن را به مفصل یا تاندون متصل می کند، برمی دارد. عمل جراحی به ندرت ممکن است باعث آسیب به اعصاب و عروق خونی اطراف ناحیه و یا تاندون ها شود. همچنین ممکن است کیست پس از عمل جراحی عود کند.

وقتی کیست گانگلیون دردناک است و فعالیت و حرکت فرد با مشکل مواجه می شود، پزشک می تواند با یک روش غیر جراحی نیز کیست را بردارد. این روش از طریق تخلیه مایع درون کیست با استفاده از داروهای استروئیدی، منجر به کوچک شدن کیست می شود.

درمان کیست گانگلیون روی پا

گزینه های مختلفی برای درمان کیست گانگلیونی روی پا وجود دارد:

🔽 اصلاح کفش: پوشیدن کفش هایی که به کیست فشار وارد نمیکنند یا باعث تحریک نمی شوند، توصیه می شود. علاوه بر این، قرار دادن یک پد در داخل کفش ممکن است به کاهش فشار علیه کیست کمک کند.

🔽 آسپیراسیون و تزریق: در اینجا پزشک از یک سرنگ برای تخلیه مایع درون کیست استفاده می کند و سپس تزریق داروی استروئیدی به داخل توده را انجام میدهد. اگرچه این رویکرد در برخی موارد موفقیت آمیز است اما در بسیاری موارد دیگر، کیست باز می گردد.

در چه صورت کیست گانگلیون باید جراحی شود؟

در صورتی که سایر روش های درمانی منجر به بهبودی نشده و یا کیست مجددا عود کند، پزشک ممکن است با عمل جراحی کیست را به طور کامل بردارد. این کیست ها معمولا شامل یک ساختار ساقه مانند (ریشه) متصل به کیست می باشد.

پزشک جراح ممکن است از عمل های باز (روش سنتی) و یا آرتروسکوپی (برش های کوچک) استفاده کند. در برخی موارد، جراح ممکن است قسمتی از بافت اطراف مفصل را نیز بردارد تا این مشکل به طور کامل رفع شود. برداشتن کیست گانگلیون طی عمل جراحی را گانگلیونکتومی می نامند که معمولاً یک عمل سرپایی است. بهبودی کامل معمولا دو تا شش هفته طول می کشد.

جراحی ممکن است علائم را به طور کامل رفع کند. برداشتن کیست های گانگلیون از طریق عمل جراحی، احتمال بازگشت کیست را تا حد زیادی کاهش می دهد اما در ۵ الی ۱۵ درصد موارد نیز، کیست های گانگلیون پس از عمل جراحی مجدداً عود می کنند که البته عود کیست هم خوش خیم است.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی و فلوشیپ جراحی مچ پا

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر رحیمی جمعه ۱ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 161 مشاهده پرسش
    سلام علیکم آقای نادری من فوتبال بازی می کردم که دوستم به جای توپ یک ضربه به کش پام زد والآن به سختی راه میرم میخواستم بدونم که احتمال داره شکستگی یا .. رخ داده باشه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱ مرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      منظورتون از كش پا كجاست ؟

  • تصویر کاربر مژگان جمعه ۱۸ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    ‌‌‌‌‌



    ‌‌‌‌‌






    ‌‌‌
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۸ تیر ۰( 2 سال پیش)

      سى تى اسكن اسپيرال لازمه

  • تصویر کاربر آرمین جمعه ۱۸ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    سلام من دونده سرعت هستم از حدود سه سال پیش موقع استارت زدن درد شدیدی در استخوان جلوی ساق پا داشتم و هروقت سرعتی میدوم یا طناب میزدم قسمت جلوی ساق پا درد شدیدی می کرد ولی در موقع غیر تمرین درد از بین میرفت دو سال رفتم خدمت و کلا تمرین نکردم بعد از خدمت دوباره شروع به تمرین کردم و بعد از یه هفته دوباره حین تمرین درد شدیدی در هر دوپا داشتم فقط حین تمرین درد به سراغم میاد به خاطر مسابقاتی که بزودی دارم باید سخت تمرین کنم اما درد جلوی ساق پا نمیذاره باید چیکار کنم شما می توانید در کوتاه مدت درمان کنید.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۸ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      لازمه راديوگرافى و ام آر آى انجام بدين اول

  • تصویر کاربر کبری دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    در ادامه سوال قبلی در مورد درد روی پا موقع راه رفتن، آیا به ام آر آی نیاز هست؟ سوال دیگر اینکه مشکل تاندون extendor دارم یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      اول معاينه لازمه 

  • تصویر کاربر مهرداد شنبه ۱۲ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    سلام.جناب دکتر.
    پاشنه پای من حدود ۷۰ روز قبل در اثر سقوط از ارتفاع شکسته ولی چون جابجایی نداشته دکترها صرفا گچ گرفتند مدتی قبل گچ را باز کردند الان بمن گفتند می توانم راه برم.
    با کمک عصا راه می روم ولی درد همچنان باقی است.
    خواهشمنداست با مدارک پیوست راهنمایی نماید الان می توانم راه برم یا زود است؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۲ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      راديوگرافى و مقاطع اصلى سى تى رو بفرستيد

  • تصویر کاربر هاشم شنبه ۱۲ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشین
    باوفا هستم از مغان
    ۳۲سالمه والوپسی دارم ۵ساله کورتون مصرف میکنم وحدود ۷ماهه ورم مچ پای چپ دارم و۳ماه هم هست درد مچ پا دارم طوریکه نمیتونم راه برم وخونه نشین شدم.تهران پیش دکتر اتوکش مدارکمو فرستادم وگفتن کلسیم بشدت رسوب کرده ومفصلتون اسیب دیده.برام امپول سینوپار امپول د۳وکپسول سلبرین تجویز کردن.الان ۱ماهه مصرف میکنم ولی فرقی نکرده ووقتی پامو زمین فشار میدم درد شدیدی دارم.میخواستم کمکم کنین دوتابچه دارم.میخواستم اگه مطمعن بشم درمان پاسخ نمیده عمل خشک انجام بدم..ایا مصلحت میدونین وشما برام انجام میدین.مدارکمو اینجا ارسال میکنم.ممنون از لطفتون
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۲ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      با رويت مدارك نمى شه درمان را معلوم كرد

      بايد معاينه بشين

       

  • تصویر کاربر ابراهیم جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 162 مشاهده پرسش
    پسر ۱۲ ساله با وزن ۶۳ کیلوگرم از کودکی کف هر دو پا صاف و در پای چپ انحراف مچ پا به داخل دارد که رفته رفته بیشتر شده است و دکتر فوق تخصص ارتوپد اطفال دستور عمل جراحی و گذاشتن پلاتین داده اند
    ۱ ) آیا عمل جراحی نیاز است ؟
    ۲ ) آیا پلاتین بعدها برداشته می شود ؟
    ۳ ) شما در کدام بیمارستان این عمل را انجام میدهید ؟
    ۴ ) این عمل عوارض دارد ، یعنی ممکن است که با عمل جراحی پای پسرم بدتر شود یا دچار عفونت و یا نیاز به عمل مجدد داشته باشد ؟
    ۵ ) چه مدت دوره نقاهت دارد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      ١-بله٢-نه لزوما٣- مهراد و تريتا٤-هر عمل ممكنه عارضه داشته باشه ولى گاه عمل نكردن عارضه اش بيشتره٥-بسته به نوع عمل متفاوته 

  • تصویر کاربر faezeh دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ببخشید من مچ پام خیلی بد پیچ خورد رفتم دکتر گفتن رباط پاره کرده و الان داخل گچ هست میخواستم بپرسم میشه روش راه برم وزنمم نزدیک نود هست؟
    و اینکه بعد از گچ میتونم روی پام ورزش کنم یعنی دو بزنم یا باید تا چند ماه استراحت کنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      نظر پزشكتون مهم تر هست

      ولى بعد از گچ بايد فيزيوتراپى و بازتوانى رو شروع كنيد

      ٣٠-٤٠ درصد هم احتمال داره جراحى لازم بشه

  • تصویر کاربر مرادی دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 167 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام حضور دکتر نادری. وقت شما به خیر
    پسرم ۱۲ ساله است به دلیلی صافی کف پا، مچ پای وی چرخش پیدا کرده. از حدود ۶ سالگی برای این عارضه تحت نظر پزشک کفش طبی استفاده کرده. از سال پیش که کرونا پیش آمد و در منزل بود اصلا زیربار پوشیدن کفش نرفت، و از طرفی تحرکش هم خیلی کمتر شد و در حال حاضر چرخش مچ پا مخصوصا در پای چپ بسیار مشهود است. پزشکش جراحی پای چپ را توصیه کرده اما من در این مورد بسیار مردد و نگران هستم و نمی دانم این عمل به صلاحش هست یا نه؟ آیا دوباره صبر کتم و کفش پوشیدن را ادامه دهد؟ آیا با تجویز دوباره کفش و اجبار به ورزش و تحرک و به مرور زمان با رشد درمان میشود؟ اصلا دلم راضی نمی شود بدون اطمینان ریسک عمل جراحی را متحمل شود

    از مطب شما وقت خواستم ولی شهریور وقت دادند. لطفا اگر امکان دارد زودتر به من وقت بدهند تا چنانچه از نظر شما هم نیاز به جراحی هست در همین تعطیلات تابستان انجام شود تا لطمه به درس و مدرسه اش نخورد.
    با سپاس از توجه و لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      كفى و كفش باعث اصلاح نخواهد شد

      اگر تشديد شده جراحى لازمه 

      با شماره ٠٩١٢٩٦٤٣٨٠٧ روى واتساپ در تماس باشيد تا اگر بيمارى كنسل كرد بهتون وقت بدن

      بهشون تاكيد كنيد كه فرزندتون نياز به عمل داره

  • تصویر کاربر هستی دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 152 مشاهده پرسش
    ممنون ازجواب شمافقط خواستم بگم پاهای من واریس هم داردمیشه از واریس باشه که ورم کرده است؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش)

      بله بسيار محتمل هست

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر