منو

علائم در رفتگی انگشت پا چیست؟

در رفتگی، نوعی آسیب مفصلی است که در آن، استخوان ها از موقعیت معمولشان خارج شده و کاملاً از هم جدا می شوند. از آنجایی که تشخیص شکستگی و یا در رفتگی انگشت پا می تواند سخت باشد، بهتر است آسیب دیدگی استخوان ها توسط پزشک ارزیابی شود.

علائم در رفتگی انگشت پا

علائم در رفتگی انگشت پا شامل موارد زیر می باشد:

✳️ از جا خارج شدن، خم و یا کج شدن، و به طور کلی از شکل طبیعی خارج شدن انگشت

✳️ تورم در محل

✳️کبودی (این عارضه در واقع ناشی از خونریزی زیر پوست می باشد)

✳️ اشکال در حرکت انگشت

✳️ درد شدید

علائم در رفتگی انگشت پا

اگر استخوان ها کاملا از هم جدا نشده و فقط تا حدودی از موقعیت شان خارج شده باشند، در این صورت در رفتگی ناقص (نیمه در رفتگی) رخ داده است. علاوه بر در رفتگی انگشت پا، آسیب های دیگری نیز ممکن است ایجاد شود. از جمله:

◀️ شکستگی و یا ترک خوردن استخوان ها

◀️ پارگی رباط ها (پیچ خوردگی)

◀️ پاره شدن ماهیچه ها

◀️ پارگی تاندون ها (تاندون ها، ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کنند)

یکی از آسیب های شایع در انگشت شست پا، انگشت چمنی (turf toe) نامیده می شود. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که رباط های مفصل شست پا، کشیده و یا پاره می شوند. رباط ها، بافت های رشته ای محکمی هستند که در محل مفاصل، استخوان ها را کنار هم نگه می دارند.انگشت چمنی آسیب دردناکی است و علائمی مشابه در رفتگی انگشت پا دارد، اما معمولاً با استراحت و به مرور زمان بهبود می یابد.

علت نامگزاری این آسیب به انگشت چمنی آن است که اغلب در بازیکنانی که روی چمن های مصنوعی بازی می کنند دیده میشود. این زمین ها معمولا سطح سخت تر و غیر قابل انعطاف تری نسبت به زمین چمن دارند و به همین علت، در هنگام دویدن اصطکاک زیادی میان کفش و این سطوح وجود دارد که منجر به بروز این آسیب می شود.

علت در رفتگی انگشت پا

مفاصل انگشتان پا

به استثنای انگشت شست پا، انگشتان پا دارای سه مفصل هستند:

۱. مفصل متاتارسوفالانژیال، بین پنجه پا و بند اول انگشتان

۲. مفصل پروگزیمال اینترفالانژیال، بین بند اول و بند دوم انگشتان پا

۳. مفصل دیستال فالانژیال، نزدیک به نوک انگشتان پا، بین بند دوم و بند سوم انگشتان

همچنین، مفاصل انگشت شست پا عبارت اند از:

◀️ مفصل متاتارسوفالانژیال

◀️ مفصل اینترفالانژیال

مفصل، محل اتصال دو و یا چند استخوان با هم می باشد. سر استخوان ها در محل مفاصل، توسط یک لایه غضروفی پوشیده شده است. این لایه غضروفی به استخوان های پا اجازه می دهد که هنگام حرکت، به راحتی روی هم بلغزند. همچنین، یک کپسول از جنس بافت پیوندی سر استخوان ها را در محل مفاصل احاطه می کند. داخل کپسول با غشای سینوویال یا سینوویوم پوشیده شده است.

این لایه، مایع مفصلی را می سازد که مایع سینوویال نامیده می شود. مایع مفصلی به استخوان ها این امکان را می دهد که در مجاور هم به راحتی حرکت کنند و با هم اصطکاک چندانی نداشته باشند.

علل در رفتگی انگشت پا

در رفتگی انگشت پا ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:

*️⃣ نیروی مستقیم، برای مثال نیروی ناشی از سقوط و یا تصادفات رانندگی

*️⃣ برخی ورزش ها یا فعالیت ها، مانند دویدن و یا رقصیدن

*️⃣ حرکات مکرری که ممکن است منجر به ساییدگی و پارگی شوند.

عوامل دیگری نیز می توانند احتمال بیشتری را برای در رفتگی مفاصل ایجاد کنند. از جمله:

پیری و در رفتگی انگشتان پا

سن: در افراد بالای ۶۵ سال احتمال بیشتری برای در رفتگی مفاصل مثل در رفتگی انگشت پا وجود دارد. چرا که افراد مسن بیشتر زمین می خورند.

برخی شرایط پزشکی: داشتن بعضی شرایط می تواند منجر به در رفتگی های مکرر شود. به عنوان مثال، نوعی بیماری ارثی نادر به نام سندروم اهلرز دنلوس (Ehlers-Danlos) باعث ضعیف شدن بافت همبند و افزایش محدوده حرکات مفاصل می شود و همین امر می تواند منجر به دررفتگی یا پیچ خوردن آن ها شود.

کپسولیت انگشت دوم پا: کپسولیت زمانی اتفاق می افتد که رباط های مفصل انگشت دوم پا، در اثر فشار زیاد ملتهب می شوند. در صورتی که این عارضه بدون درمان رها شود، التهاب ایجاد شده می تواند منجر به ضعیف شدن رباط های اطراف مفصل و در نتیجه در رفتگی انگشت پا شود. اگرچه کپسولیت بیشتر در انگشت دوم پا اتفاق می افتد، اما می تواند مفاصل انگشتان سوم و چهارم را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

تشخیص در رفتگی انگشت پا

با انجام یک معاینه، میتوان در رفتگی استخوان ها را تشخیص داد. برای تشخیص در رفتگی انگشت پا، پزشک در ابتدا آسیب وارد شده را بررسی می کند و به دنبال علائمی همچون تورم، کبودی و حساسیت در محل می گردد. سپس در صورت لزوم، عکس برداری از انگشتان پا انجام می شود.

با این کار، وجود در رفتگی، شکستگی استخوان و یا هر گونه آسیب مفصلی دیگر تایید می شود. همچنین ممکن است از MRI یا CT اسکن برای تشخیص آسیب وارد شده به بافت های اطراف انگشتان پا استفاده شود که تنها در برخی موارد غیر معمول مورد نیاز است.

درمان در رفتگی انگشت پا

بسته به این که کدام انگشت پا آسیب دیده و شدت آسیب چقدر می باشد، بهبودی ممکن است تا ۸ هفته طول بکشد. هدف از انجام روش های درمانی این است که استخوان های انگشت پا در جای خود قرار گرفته و آسیب وارده بهبود یابد. از طریق روش های زیر می توان استخوان ها را در جای خود قرار داد:

درمان بدون جراحی

در این روش از بی حسی برای کاهش درد استفاده می شود و پزشک به طور فیزیکی استخوان ها را در جای خود قرار می دهد.

درمان با جراحی 

در این روش که تنها در برخی موارد نادر انجام می شود، هنگام جراحی برشی ایجاد شده و از طریق این برش، استخوان ها را در جای خود قرار می دهند و همچنین آسیب هایی که ممکن است به رباط ها وارد شده باشد را ترمیم می کنند. روش های درمانی کمکی دیگری نیز وجود دارد. از جمله:

✳️ استفاده از روش های خود مراقبتی در منزل مانند استفاده از کیسه یخ برای کاهش درد و تورم و یا بالا نگه داشتن پا

✳️ استفاده از آتل، گچ گیری، کمک واکرها و یا استفاده از عصا برای آسیب های شدیدتر

✳️ تجویز داروهایی برای تسکین درد و کاهش تورم برای درمان دررفتگی انگشت پا

✳️ استفاده از فیزیوتراپی برای کمک به بازیابی قدرت، انعطاف پذیری و دامنه حرکتی

بدون درمان، در رفتگی انگشت پا می تواند بر نحوه راه رفتن و تحمل وزن وارد شده بر روی پاها تأثیر قابل توجهی داشته باشد. همچنین ممکن است مشکلاتی از جمله عدم استقامت، آرتروز، کوفتگی و درد طولانی مدت ایجاد کند.

استفاده از آتل

در رفتگی ها را می توان مجدداً در محل خود تنظیم کرد (جا انداختن)، یعنی در رفتگی ها می توانند بدون عمل جراحی به حالت عادی خود باز گردنند. به این عمل، ریداکشن (جا انداختن) بسته گفته می شود. برای این کار پزشک ممکن است انگشتان را بکشد و یا بچرخاند. پس از آن، مجددا عکس برداری انجام می شود تا وضعیت استخوان ها بررسی شده و از قرار گرفتن استخوان ها در محل درست شان اطمینان حاصل شود.
ریداکشن (جا انداختن) باز زمانی رخ می دهد که برای جا به جایی استخوان ها، عمل جراحی لازم باشد. اگر در رفتگی شدید بوده و یا ریداکشن بسته منجر به جا افتادن استخوان ها نشود، از این روش استفاده می شود.

از آنجا که جا انداختن استخوان ها می تواند بسیار دردناک باشد، احتمالاً پزشک قبل از انجام این کار دارو های مسکن قوی به بیمار می دهد. این مسئله بستگی به شدت در رفتگی و نحوه جا انداختن آن دارد. در ریداکشن بسته، از بی حسی موضعی مانند لیدوکائین برای بی حس کردن ناحیه استفاده می شود. برای انجام ریداکشن باز، از بی حسی عمومی یعنی بیهوشی استفاده می شود.

ریداکشن باز در اتاق عمل انجام می شود. پس از جا انداختن مفصل انگشتان، پزشک از آتل فوم دار استفاده می کند تا آن را در جای خود ثابت نگه دارد. مدت استفاده از این آتل ها می تواند ۱۰ الی ۲۱ روز به طول بیانجامد. پس از آن، ممکن است انگشتی که در رفتگی دارد برای مدتی به انگشت کناری اش بسته شود. در این حالت، انگشت سالم به عنوان تکیه گاه عمل می کند و انگشت آسیب دیده را در جای خود نگه می دارد.

برخی افراد دچار در رفتگی طولانی مدت (مزمن) در مفاصل خود می شوند. این عارضه ممکن است به دلیل مواردی همچون نادیده گرفتن آسیب اولیه و یا عدم درمان آن باشد. به همین دلیل هر گونه آسیب و به در رفتگی انگشت پا، باید توسط پزشک بررسی شود. زمان شروع مجدد فعالیت ها و ورزش، توسط پزشک تعیین می شود. در صورت بازگشت زود هنگام به فعالیت های سابق، احتمال آسیب مجدد وجود دارد.

درمان در رفتگی انگشت پا

و در آخر، توصیه هایی که در صورت وقوع آسیب و در رفتگی انگشت پا، بلافاصله باید مورد توجه قرار دهید:

❇️ انگشت آسیب دیده را حرکت ندهید. آن را در جای خود ثابت نگه دارید و با تکیه گاه یا آتل موقت از آن حمایت کنید.

❇️ مقداری یخ را روی پای خود بگذارید تا تورم و درد کاهش یابد.

❇️ دراز بکشید و در صورت امکان، پای خود را در جایی بالاتر از قلب قرار دهید تا از تورم بیشتر جلوگیری شود.

دکتر غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی ، آرتروسکوپی ، آرتروپلاستی و فلوشیپ جراحی مچ پا در تهران

فهرست مطالب

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.برای پاسخگویی بهتر به سوالات شما لطفا قد، وزن و سن خود را در متن سوال درج کنید همچنین از پرسيدن سوالاتى كه جنبه اورژانس دارند اجتناب كنید.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر خانم جمعه ۱۸ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    سلام من استخوان پنجم کف پام شکسته الان ۳۰ روز گذشته و گچ رو باز کردن اما هنوز درد دارم طبیعیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۸ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      طبيعيه

      فيزيوتراپى خوبه براتون

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۹ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض ادب خدمت دکتر گرامی وقتتون بخیر ببخشید خواهر بنده مشکل کف پای صاف دارند و قبلا به کاراته می‌رفتند حال دو سوال داشتم از شما ۱ اینکه آیا میتونید با این مشکل کاراته را ادامه بدهد و برود یانه؟۲ و اگر نمیشود چه ورزش هایی میتوند ادامه دهد؟ و پیشنهاد خودتون در حوزه ورزش برای خواهر من چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۱۹ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      اگر درد ندارن مانعى براى ورزش دلخواهشون نيست

  • تصویر کاربر عباس دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما آقای دکتر من ۵۲ روزه که جراحی acl و مینیسک کردم الان یه عصاام ولی وزنمو که آروم میندازم روی پام دردی احساس نمیکنم مگراینکه بخوام کامل صافش گنم ، میتونم الان دیگه عصامو کاملا کنار بزارم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۱۴ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      اگر جراحتون اجازه بدن بله به نظرم 

  • تصویر کاربر میلادکریمی جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    دکتردرود فراوان .یه سوال اگر شما بیمارتون مینیسک پاره کرده باشه و رباط صلیبی قدامی توسط پاتلا جراحی کنید، پارگی مینیسکش زیاد باشه و جوریکه تراش داده نشه و فقط ترمیم بشه یا دوخته بشه توسط شما ، شما چند روز اجازه وزن گذاشتن رو نمیدید و تا چند روز بعد از جراحی اجازه گذاشتن پا روی زمین رو میدید؟
    سوال بعدی اینکه تا چند روز اون نخی که باهاش مینیسک ترمیم شده طول میکشه تا جوش بخوره ؟
    ایا تا زمان جذب نشدن اون نخ ترمیم مینیسک نباید پاروی زمین گذاشت؟
    باجراح خودم در تماس هستم خواستم نظر دکتری مثل شماروبدونم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      شش تا هشت هفته زمان جوش خوردن هست 

      وزن گذارى كامل رو تا شش هفته اجازه نمى دم ولى از هفته دوم با دو عصا احازه تحمل وزن با زانو بند رو مى دم

  • تصویر کاربر انجم دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    6سال قبل ساق پای چپ شکسته و هم قلم درشت و هم ریز هردوپلاتین شدن وهنوز در نیاوردیم ضروریست برای در آوردن پلاتین ها با توجه به اینکه 50سالشونه و کارکشاورزی میکنن یه وقتایی بخاطر حجم کار زیاد درد دارند.ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      لزوما نبايد خارج بشه بعد از اين مدت 

  • تصویر کاربر متین دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    امکان آمدن به تهران را ندارم ودر کرمان هستم آیا میشه از اینجا از وجودتون بهره مند شد ویادر کرمان پیش کدوم دکتر ببرم که تاثیر داشته باشه
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری دوشنبه ۷ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      خير بنده كرمان نميام 

      در صورت تمايل مى تونيد براى معالجه تشريف بياريد

  • تصویر کاربر النا چهارشنبه ۲ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر دختر من۱۰سالشه مشکل کف پای صاف داره و پاهاش خیلی درد میکنه هرجابردم گفتن ممکنه بعد عمل پاش دوباره به حالت قبلی برگرده آقای دکتر میشه عکس پای دخترم رو بفرستم یک جوابی براش بدین از آذربایجان غربی مزاهم میشم
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری چهارشنبه ۲ تیر ۰( 2 سال پیش)

      درود

      برای معاینه بیاریدشون.احتمالا عمل لازمه

  • تصویر کاربر سجاد یکشنبه ۳۰ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید
    بنده از سن ۷ سالگی در پای راستم فوت دارپ دارم الان هم ۲۸ سالم هست. دکتر مغز و اعصاب تشخیص فلج اطفال دادند البته گفتن به احتمال زیاد فلج اطفال هست و گفتن از نوع خفیف بوده چون فوت دراپ من خیلی زیاد نیست و حدودا ۱۵ درجه می‌توانم مچم را به سمت بالا بیارم آیا عمل انتقال تاندون با توجه به فایل پیوست تاثیر قابل توجهی دارد؟(تصویر ام آر آی هم از مهره کمرم گرفتم سالم بود)،ممنون از پاسخ گویی شما
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۳۰ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بله امكانش هست ولى معاينه لازمه 

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۹ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    سلام من دوماه است ک گچ پام رو باز کردم شکستگی کف پا مفصلش ولی هنوز خوب نشده باید چیکار کنم لطفا کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۹ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بايد راديوگرافى رو ببينم

    2. تصویر کاربر محمد شنبه ۲۹ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      میتونید شماره واتساپ بفرستین تا براتون عکس رو بفرستم عکس پام رو
    3. تصویر کاربر محمد شنبه ۲۹ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      اره؟
    4. تصویر کاربر دکتر رضا نادری شنبه ۲۹ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      عكس رو همين جا آپلود كنيد

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدجواد یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 174 مشاهده پرسش
    سلام خدا قوت آقای دکتر تصویر ام آر آی را خدمت شما ارسال کنم نظرتان را اعلام خواهید کرد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر رضا نادری یکشنبه ۲۳ خرداد ۰( 2 سال پیش)

      درود

      بدون معاينه خيلى تفسير درستى نمى شه داشت

درحال دریافت اطلاعات
تماس با ما

با ما در تماس باشید

آدرس مطب

شریعتی پایین تر از مترو قلهک ساختمان خانه درسا طبقه ۵ واحد ۱۷

ساعات کار مطب

شنبه و چهارشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۹

دکتر نادری
پرسش از دکتر